Att bygga till hus är en utmaning

När vi äntligen kände att vi fått huset så som vi ville efter många års renovering kom det glädjande beskedet att vår familj skulle bli större, plötsligt stod vi vid ett vägskäl. För nu behövde vi ett större hus med fler sovrum och tvättstugan skulle inte fungera lika bra som den gjort för oss hittils.

Hur skulle vi göra? Skulle vi leta efter någon annanstans att bo eller skulle vi bygga till?

Vi gillar verkligen platsen huset ligger på men även dess närhet in till stan. Tanken på att renovera yttligare var ju inte främmande för oss men att ro hem ett så stort projekt som en tillbyggnad och allt vad det innebär!? Det skulle förstås kräva mycket mer av oss. När jag flyttade hemmifrån så var det till detta hus jag flyttade till och har bott i sedan dess, efter all renovering som vi gjort så har vi faktiskt skapat oss ett hem värt att stanna i.

När vi väl tagit beslutet att stanna började jag genast skissa på olika alternativ på hur tillbyggnaden skulle kunna se ut. Den måste passa in med det ursprungliga huset och vara minst 30 kvm stor.

Bygga ut huset ritningar

​För att tillbyggnaden skulle bli precis som vi tänkt oss valde jag att göra ritningen själv. Jag valde att lägga alla våra sovrum i tillbyggnaden. I dagsläget samsades tvättmaskin och tumlare i badrummet men nu skulle de få ett eget rum. En separat tvättstuga var något som jag länge velat ha men som det inte funnits plats för under föregående renoveringar. Det här med ritningar är ju inte helt lätt men som tur är har jag en man som är snickare, han hjälpte mig att få till konstruktionen på bästa vis.

När ritningen var klar slutande det inte med att bygga ut 30 kvm utan med en nästan 100 kvm stor tillbyggnad som var fördelade på två plan. På markplan fanns nu en hall, en tvättstuga, ett stort sovrum och på övervåningen en liten hall och två sovrum.

Bygglov – bygga ut huset regler

Vi hade nu kommit så långt att vi kunde påbörja en ansökan om bygglov. Hur man ansöker och vad som gäller skiljer sig åt vart man bor i landet och vilken kommun man tillhör. Det är också viktigt att veta att det är skillnad på vad man ska göra. Ska man bygga ut sommarstugan, byta ut alla fönster med helt nytt utseende eller bygga en verkstad på tomten. Det görs en bedömning i varje enskilt fall.

Vi behövde bland annat anlita en kontrollansvarig som i sin tur gjorde en kontrollplan, som bara är ett av de papper som ingår i själva ansökan. De färdiga ritningarna, kontrollplanen, en tidsplan plus flera andra nödvändiga handlingar skickade vi sedan in till Värnamo kommun. När bygglovet blev beviljat var det dags för möte med byggnadsnämnden för att sedan få ett startbesked.

Nu var det ganska många år sedan vi gjorde denna utbyggnad så mycket har förändrats när det gäller ansökan, regler och byggprocess. Vi byggde i egen regi och då fanns det regler som vi i den processen var tvungna till att följa, till exempel med egenkontroller och arbetsmiljöplan mm. Om du är intresserad av att veta mer om bygglov och vilka regler som gäller, rekommenderar jag starkt att läsa om det på boverkets hemsida här.

Arbete med uppmurning av grund inför gjutning ​

Vi började med att gräva bort jorden där tillbyggnaden skulle stå och efter att vi grävt oss ner till berget krävdes det flera lastbilar med stenkross för att fylla upp och få till en plan yta. Eftersom grunden på tillbyggnaden behövde komma upp en bra bit för att komma i samma nivå som det redan existerande huset, murade vi upp en form till grunden med några lager av lecablock. Där inuti lades sedan frigolit för att isolera neråt marken, armering för att få den gjutna plattan starkare, golvvärmeslingor, avloppsrör och vattenledningar. När alla förberedelser för plattan var klart så blev det äntligen dags för gjutning. Dagen då betongbilen skulle komma var vi nervösa och spända. Skulle något gå snett? Eller skulle det gå enligt plan? Betongbilen kom och gjutningen pågick hela dagen men allt gick som planerat.

Vi hade avklarat första delmålet i vårt byggprojekt.

Stomresning av tillbygge

Nu var det dags för själva stommen och den skulle byggas av lösvirke. Det innebar en massa mätande, kapningar och spikande, regel för regel för att få ihop denna enorma träkonstruktion. Takkonstruktionen gjordes med hjälp av en limträbalk som placerades högs upp i nock som takreglarna sedan fästes i. Vi valde konstruktionen med en limträbalk uppe i nock eftersom vi ville ha så mycket fri takyta på ovanvåningen som möjligt.

Snart skulle vi få andas ut

När stommen var klar blev det dags att få allt vädertätt så vi kunde andas ut lite. Det är alltid en kamp mot regnet när man bygger. Ytterväggar spikades upp och fasaden fick liksom det redan befintliga huset stående lockläkt. Taket reglades upp och på takreglarna spikade sedan råspont, papp och läkt. Samtidigt som vi byggde ut huset valde vi att byta hela taket, valet föll på röda tvåkupiga betongpannor.

När vi var klara med allt utvändigt blev det dags att ta tag i allt invändigt.

Huset före och efter tillbyggnaden ​

Före tillbyggnad av hus

Efter tillbyggnad av hus

Ni som renoverat eller byggt nytt vet hur mycket beslut det är att ta när man ska välja allt ifrån material på väggar, fönster, golv, lister, färger, panel, dörrar mm. Vi valde att använda tidlösa klassiska material och valde att ha plank och pärlspont på väggar och tak samt målade dem i ljusa färger. På golvet i hallen la vi samma naturfärgade klinkers som i den befintliga entréhallen som vi byggde ut några år tidigare, det kan du läsa om här. I tvättstugan la vi ett schackrutigt klinkers i beigt och vitt för ett mer subtilt möte med hallen.

I sovrummen ville vi ha ett lite mjukare material på golvet, vilket blev ett trägolv som vi valde att måla. Trägolv så som i sovrummen la vi även på hela övervåningen. Alla golv och även trappan målades med färg och lack menat för golv och ytor där större slitage förekommer.

Valet av fönster var självklart eftersom vi redan hade Elitfönster i resten av huset. Fönster i gammal stil med en stolpe i mitten och med hakar att stänga dem med. När det kom till de mindre fönsterna ville jag verkligen ha vackra spröjs och dessa tillverkade vi själva.

Vi har sedan tidigare valt att anlägga gångar av grus och sten runt huset, detta fortsatte vi med runt utbyggnaden. Läs gärna  Så anlägger du en grusgång-steg för steg.

Renovera och bygga ut gammalt hus

Jag har än idag inte ångrat eller tröttnat en sekund på dessa val. Det är väl också för att det är gedigna material som aldrig går ur tiden. Klart att det krävs lite efterforskning när det kommer till att renovera ett hus byggt i slutet av 1800-talet.Vi kände tidigt att vi ville bevara husets orginalutförande men självklart se till att det håller 2000-talets levnadsstandard. För viss uppdatering har ju skett sedan vi flyttade hit. Även utanför huset har det hänt grejer som ett nytt garage, det smälter in perfekt i omgivningen eftersom vi valde att bygga det likt en gammal ladugård.

 

boaseering bakom säng

Ett av sovrummen på övervåningen har på senare tid fått en uppfrächning. Detta med något som så fint heter boasering eller bröstpanel som det också heter. Det innebär att man skapar ett slags ramverk på väggarna med lister, detta var mycket omtyckt på 1700-talet. Hur vi gjorde denna charmiga boasering kan du läsa om här.

Huset före och efter tillbyggnad i gammal stil

Före bild, utvändigt

Efter bild utvändigt

Blev så nöjd med tvättstugan då jag faktiskt inte hade någon innan vi gjorde denna maffiga utbyggnad. Vi valde att sätta en dörr ut till trädgården, på så vis fick vi även en groventré. Eftersom golvnivån hamnade något högre upp än marken utanför byggde vi en trätrappa som anslöts till ett trädeck i trall. Läs gärna om hur jag tar hand om altanen genom att såpskura trallgolvet, man kan såpskura både nytt och gammalt om än på olika rätt.

Om du vill se mer ifrån vår gård följ oss gärna på instagram @inspiration_bybjork