Innlägget innehåller annonslänkar för Wexthuset

Att kallså grönsaker är enkelt och ett utmärkt sätt att få en tidig start på trädgårdssäsongen med grönsaker. I detta blogginlägg går vi igenom 8 enkla sorter som är perfekta för nybörjare och som du med enkelhet kan så direkt på friland.

Mina egna självklara favoriter som för mig är ett måste bland grönsaker att kallså är spenat, roccula, ärtskidor och morot. 

 

olika grönsaker att vinterså

vinterså grönsaker

 

8 enkla grönsaker att kallså

1. Sallad

Sallad är idealisk för kallsådd eftersom den tål kyligt väder. Sorter som ’Winter Density’ och ’Arctic King’ är robusta och ger en riklig skörd. Dessa sorter är också resistenta mot många vanliga sjukdomar. Så salladsfrön ytligt och håll jorden jämnt fuktig för bästa groning.

2. Rädisor

Rädisor är en av de snabbast växande grönsakerna för kallsådd. ’Royal Purple’ och ’Cherry Belle’ är två populära sorter som ger skarpa, smakfulla rädisor. Dessa sorter är lämpliga för de flesta jordtyper och behöver inte mycket utrymme, vilket gör dem perfekta för mindre trädgårdar eller krukor.

3. Ärtor

Ärtor trivs i kallare temperaturer och kallsås för en tidig skörd. ’`Norli’ och ’Douce Provence’ är utmärkta sorter som producerar söta och saftiga ärtor. Se till att ge dina ärtor stöd för att klättra på när de växer.

4. Spenat

Spenat är en annan grönsak som föredrar svalare väder. ’Winterreuzen’ och ’`Scorpius’ är två sorter som är resistenta mot sjukdomar och kan ge en kontinuerlig skörd om skörden görs löpande. Spenat är rik på näringsämnen och en utmärkt grönsak för tidig vårskörd.

5. Morötter

Morötter som kallsås kan ge en tidig skörd och är mindre benägna att angripas av skadedjur som morotsflugan. ’Nantes’ och ’Chantenay’ är söta sorter som är idealiska för kallsådd. De trivs bäst i djup, lucker och väldränerad jord.

6. Rödbetor

Rödbetor är en mångsidig grönsak som kan kallsås. ’Detroit Dark Red’ och ’Boltardy’ är två pålitliga sorter som producerar jämnstorlekade och smakrika betor. Rödbetor är rika på näringsämnen och kan användas både i råa och kokta former.

7. Ruccola

Ruccola är snabbväxande och har en unik pepprig smak som är ett utmärkt tillskott i sallader. Denna grönsak är idealisk för kallsådd. Ruccola trivs i de flesta jordtyper och kräver minimal skötsel.

8. Lök

Lök som kallsås ger en tidigare skörd jämfört med lökar som planteras senare under säsongen. Sorter som ’Sturon’ och ’Red Baron’ är utmärkta för kallsådd och producerar stora smakrika lökar. Lök kräver en väldränerad jord och regelbunden bevattning.

 

grönsaker att kallså

lätta grönsaker att kallså

6 tips för framgångsrik kallsådd av grönsaker

Oavsett om du väljer att kallså på friland eller i behållare, finns det några tips som kan hjälpa dig att lyckas:

  • Tidig planering – Planera din kallsådd efter var du bor. De flesta kallsådda grönsaker bör sås några veckor före den sista förväntade frosten men kan med fördel sås redan på senhösten.
  • Välj Rätt Sorter – Välj sorter som är anpassade för kallsådd och tål kallare temperaturer så som spenat, morot, ruccola och ärter.
  • Jordförberedelser – Se till att din jord är lucker, väldränerad och fri från stenar eller stora klumpar. Detta är särskilt viktigt för rotgrönsaker.
  • Vattning- Håll jorden jämnt fuktig men inte dränkt. Övervattning kan leda till rotröta och andra problem.
  • Skydd mot Frost-  Var redo att skydda dina plantor mot frost med fiberduk eller plast när den börjat att växa.
  • Gallring-  När plantorna börjar växa, gallra dem för att ge dem tillräckligt med utrymme att utvecklas fullt ut. Detta gäller särskilt för grönsaker som morötter och rädisor.

Genom att följa dessa tips kan du förbättra dina chanser att lyckas med din kallsådda grönsaksträdgård och njuta av en hälsosam och tidig skörd.

Varför kallså grönsaker?

Fördelar med att kallså

Att kallså grönsaker innebär att du kan börja din trädgård tidigt och njuta av en tidigare skörd. Detta är särskilt fördelaktigt för de som bor i kallare klimat där växtsäsongen är kort. Kallsådda grönsaker är ofta mer motståndskraftiga mot skadedjur och sjukdomar, och de kan utnyttja vårens naturliga nederbörd.

Bästa förhållanden för kallsådd

För att framgångsrikt kallså grönsaker, bör du börja med att välja sorter som tål kyla och frost. Dessa grönsaker gror bäst vid lägre temperaturer och behöver ofta mindre ljus än sommargrönsaker. Se till att jorden är väl dränerad och inte för våt.

 

kallsådd grönsaker på friland

Kallså grönsaker på friland eller i behållare?

När du planerar att kallså grönsaker, är ett av de första besluten att avgöra om du ska så direkt i marken (friland) eller i behållare.
Båda metoderna har sina fördelar:

Kallsådd på friland

– Sådd direkt i marken är ofta det enklaste sättet att börja. Då slipper du behovet av att omplanta vilket kan stressa plantorna.
– Grönsaker sådda på friland kan dra nytta av naturligt solljus och regn.
– Vissa grönsaker, särskilt rotgrönsaker som morötter och rödbetor, föredrar att inte bli omplanterade och mår därför bäst när de sås direkt i marken.
– Grönsaker föredrar ofta mycket plats och därav är det en fördel att så dem direkt på friland.

Kallsådd i behållare

– Sådd i plastbackar, godislådor eller andra behållare är ett bra alternativ för de med begränsat utomhusutrymme och att så på balkonger eller terrasser.
– Det ger dig lättare möjlighet att kontrollera dräneringen och hur sådden mår.
– Kallsådd i behållare kan flyttas för att skydda plantorna från extrema väderförhållanden eller skadedjur.

Att tänka på när du kallså grönsaker

När du kallså, kom ihåg att skydda dina grönsaker från extrem kyla och frost. Täck plantorna med fiberduk eller plasttunnel om det förväntas kallt väder. Det är också viktigt att hålla jorden jämnt fuktig, men inte för våt.

Här kan du läsa om hur du kan göra egne gödsel till dina kallsådda grönsaker. 

FAQ

När är bästa tiden att börja kallså?

Bästa tiden för kallsådd varierar beroende på din geografiska plats och det lokala klimatet. Generellt sett börjar man kallså på senhösten innan tjälen går i marken men man kan kallså ända fram till några veckor före den sista frosten på våren.

Hur skyddar jag mina kallsådda grönsaker från frost?

Använd fiberduk eller plasttunnlar för att skydda dina grönsaker från frost. Detta hjälper till att hålla värmen och skydda plantorna från kalla temperaturer.

Vilka grönsaker är bäst att kallså?

Vissa grönsaker är mer lämpade för kallsådd än andra. Bra val inkluderar sallad, rädisor, ärtor, spenat, morötter, rödbetor, ruccola och lök. Dessa sorter tål kallare temperaturer och kan gror tidigt på säsongen.

Hur djupt ska jag så fröna?

Djupet för sådd varierar beroende på grönsakssort. Generellt sett bör små frön sås ytligt, medan större frön kan sås djupare. Följ anvisningarna på fröpåsen för specifika rekommendationer.

Hur ofta ska jag vattna mina kallsådda grönsaker?

Det är viktigt att hålla jorden jämnt fuktig, men inte dränkt. Vattna din kallsådd av grönsaker när du planterar dem samt framåt våren om det är torrt. Men övervattna inte då det kan leda till att fröna och sådden ruttnar.

Behöver jag gallra mina kallsådda grönsaker?

Gallring är ofta nödvändig för att säkerställa att plantorna har tillräckligt med utrymme att växa. Gallra bort svaga plantor och lämna de starkaste för att få en bättre skörd.