Inlägget och olika luktärt stöd du kan göra själv 
innehåller reklam genom annonslänkar för Beijer Byggmaterial

 

Luktärt stöd är ett måste vid odlingen av vackra doftande luktärter. Oavsett om du har en stor trädgård eller en liten balkong och planterar luktärter i kruka finns det en mängd olika stöd till luktärter som dina skönheter kan klänga upp på. 

Du kan välja en luktärt spaljé, pyramid, båge eller portal vilket alla är både praktiska och effektfulla detaljer i din trädgård och som dessutom gör att den blir ännu mer spännande då du med ett luktärt stöd kan få upp din grönska och blomning på höjden. På så vis kan du också skapa som ”rum i din trädgård”.

Har här samlat ett gäng med olika stöd till luktärter som du kan göra själv. Vissa väldigt enkla som du kan bygga utav det naturen har att bjuda på och sådant du har hemma medans några kräver lite mer verktyg och byggmaterial. Men en sak är säker, oavsett vilket luktärt stöd du väljer kommer det att hjälpa dig att få dina luktärter att växa frodigt och få dem att klättra på höjden.

 

6 luktärt stöd

1. Spira av pil som luktärt stöd

Ett naturligt och enkelt stöd för dina luktärter är att sätta ihop ett av grenar ifrån pil. Det krävs bara pilgrenar och bastsnöre eller ståltråd för att kunna bygga ett själv. Pilträd växer som bara den och behöver oftast beskäras, då är det bra att passa på att spara dessa grenar för att kunna använda till att bygga ditt stöd. Om du inte har någon pil själv kanske någon snäll granne eller bekant har och du kan få några grenar till ditt luktärt stöd.

Så här gör du:

 1. Ta 6st rätt grova pilgrenar och ställ upp mot varandra, välj längd beroende på vilken höjd du önskar på ditt stöd.
 2. Bind ihop dem upptill genom att vira ståltråd eller ett snöre några varv runt grenarna.
 3. Gör en ring av en lång pilgren och trä ner över de stående pinnarna
 4. Fäst fast ringen med ståltråd vid varje stående gren runt om.
 5. Gör två till ringar och fäst fast på samma sätt på olika höjder på ditt växtstöd.
 6. Placera ditt luktärt stöd i ett land eller kruka där du vill plantera dina luktärter
 7. Så dina luktärter i en ring runt varje stående pinne. 
 8. Led upp dina luktärtor så att de växer sig uppåt längs varje pinne, det är bra att snurra dem runt grenen för att de lättare ska klamra sig fast.Beroende på vilken höjd och storlek du gör detta luktärtsstöd i kan det planteras både direkt på friland eller användas för luktärter i kruka. 
luktärts stöd pyramid

luktärts stöd pyramid

2. Luktärt stöd – pyramid av trä

Ett fint klassiskt stöd till luktärter är att bygga en växtpyramid i trä. På detta vis får du ett stabilt luktärt stöd som kommer att hålla i många år framöver. Beroende på grovleken på virket du bygger växtstödet av kan du dessutom få det att passa för olika ändamål så som att stå mitt ute i ett land, vid en husknut eller om du sått luktärter i kruka.

Dessutom kan du efter egen smak och tycke måla det i den kulör du själv gillar, kanske faluröd eller svart, grön eller kanske som jag i vit.

Så här bygger du växtstödet:

 1. Kolla in ritningarna, materialet och verktygen du behöver för att bygga ditt luktärt stöd här
 2. Börja med att såga till alla reglar i rätt längder och storlekar. 
 3. Skruva fast den nedre sargen runt de fyra uppåtstående långa reglarna.
 4. Skruva sedan fast de två övre sargarna på samma sätt. 
 5. På toppen av din pyramid fäster du därefter din ”kloss” som täcker ändarna av de fyra uppåtstående reglarna. Denna kan du också välja att göra själv utav en tryckingregnerad regel. 
 6. Därefter är det dags att smycka ut toppen på din luktärt pyramid, detta gör du med något du tycker är dekorativt så som en kula, spira eller annan vacker detalj du kan hitta på second hand eller i en antikaffär.
 7. För att luktärt stödet ska stå stabild behöver det även förankras i marken. Detta gör du genom att i botten av din luktärt pyramid fästa armeringsjärn som du sedan sticker ner i marken för att ditt stöd ska stå emot vind och stormar och inte välta.
 8. Måla din luktärt pyramid i en fin färg du gillar så som falugrå, svart lasyr, grön, vit eller kanske ockra gul.Denna luktärt pyramid är inte bara ett stöd för dina luktärter utan blir också som en vacker ståtlig detalj ute i din blomstrande trädgård. 
Båge för luktärter

Båge för luktärter

3. Luktärt portal av trä

Vad kan vara så välkomnande som en luktärts portal som hälsar dig välkommen in i trädgården?
Tänk dig en portal med klängande färgsprakande luktärter där du kan gå in genom och som dessutom doftar ljuvligt.

En luktärt portal är inte svår att själv bygga bara du har lite verktyg, materialet och några timmar över.

Så här bygger du luktärt bågen:

 1. Kolla in ritningarna, material och verktygen du behöver för att bygga din luktärt portal här. 
 2. Se till att ha verktygen och materialet hemma.
 3. Såga till alla reglar du behöver för att bygga din lukärt portal.
 4. Mät ut var stolpfundamenten ska stå och slå ner dem med en slägga, enklast är om du sätter nere en avsågad stolpe i fundamentet och slår på den.
 5. Skruva fast stolparna i fundamenten och bygg vidare din portal därifrån, ett bra hjälpmedel är att ha en stabil trappstege att stå på för att nå upp.
 6. Måla din luktärt portal i en färg du gillar så som vitt, grå lasyr, grön eller kanske svart.
 7. Plantera eller så luktärterna i marken på utsidan av portalen, du kan behöva fästa ett snöre eller en smal armering för att dina luktärter enkelt ska kunna klättra sig uppåt och växa sig riktigt stora kring din luktärt portal.Denna luktärt portal är den perfekta välkomnade trädgårdsdetaljen som kommer att ge den där extra touchen till din trädgård. 

4. Båge av armeringsnät för luktärter

En annan enkel välkomnade blomsterbåge för dina luktärter kan du göra av armeringsnät. Det krävs dock ett långt nät för att få till en båge som är tillräckligt hög.

Så här gör du en luktärt båge:

 1. Se till att ha armeringsnät hemma, det bör vara minst 5 meter långt för att få en tillräckligt hög båge.
 2. Slå ner armeringsjärn i marken med hjälp av en slägga och låt järnen sticka upp en bra bit.
 3. Forma en lagom stor båge av armeringsnätet och fäst fast det i armeringsjärnen med hjälp av ståltråd.
 4. Så eller plantera luktärter på båda sidorna av bågen där den är förankrad i marken och hjälp dem allt eftersom de växer klättra upp på bågen genom att snurra dem runt armeringsjärnen.

Denna enkla luktärt båge av armeringsnät blir väldigt effektfull i din trädgård eftersom dina luktärter både kommer upp på höjden samt att du kan gå genom ett doftande hav av vackra klängande luktärter. 

 

luktärter spalje

luktärter spalje

5. Luktärt spaljé av armeringsnät

Om du vill att dina luktärter ska växa upp som en vägg är en bra metod att fästa upp ett armeringsnät som en luktärt spaljé och låta dina luktärter klänga upp därpå. Du kan välja på både lägre spaljéer eller ett i full höjd. Dessa robusta stöd till luktärter är perfekta för att skapa en levande vägg av luktärter och kan också fungera som en naturlig avskärmning i trädgården.

Olika sätt att fästa upp luktärt spaljé:

Du kan sätta upp din luktärt spaljé på en mängd olika sätt.

 • Det kanske enklaste är att slå ner långa armeringsjärn i marken där du vill ha din spaljé. Dessa låter du stick upp en bra bit och fäster sedan fast armeringsnätet med hjälp av ståltråd i dem.
 • Ett annat sätt är att i två stolpfundament fästa tryckimpregnerade stolpar som du i sidan borrar hål och fäster upp din spaljén av armering i. På detta vis kan du också få in lite färg bland dina luktärter då du kan måla stolparna i valfri kulör vilket gör en fin inramning av luktärt spaljen och ger den ett extra lyft. Då detta vis kan du även göra som en lång vägg med klängande luktärter där näten och stolparna avlöser varandra.

Fördelen med en luktärt spaljé i armeringsnät är också att den inte som en spaljé i trä ruttnar upp eller går sönder utan är hållbar för en väldigt lång framtid. 

6. Luktärt spaljé med ståltråd

Ett annat enkelt sätt att få dina luktärter att klättra uppåt är att hänga upp ståltråd som tillsammans bildar en luktärt spalje. Väldigt enkelt om man vill bygga en vägg med luktärter och inte har tillgång till så mycket material.

Göra en luktärt spaljé av ståltråd:

En förutsättning för att kunna göra en luktärt spaljé av ståltråd är att du har något att hänga upp ståltrådarna i. Det bästa sättet är att antingen fästa upp ett armeringsjärn, en stör, gren eller ett grövre ståltråd mellan två platser.

 1. Fäst fast ståltråden i överliggaren med cirka 10 cm mellanrum i den bredd du önskar ha din luktärt spaljé.
 2. Led ståltrådarna ner till jorden
 3. Lägg i jorden ett armeringsjärn eller annan tung ”stång” du kan fästa fast ståltrådarna i.
 4. Fäst ståltråd horisontellt genom att ifrån den ståltråd längst till vänster fästa ståltråd och sedan gå till höger genom att vira tråden runt de vertikala hängande trådarna. Fäst sedan fast ståltråden i tråden längst till höger och bit av.
 5. Gör sedan på samma sätt med ståltråden vertikalt till dess att det bildas ett helt nät, du kan också göra rutorna till spaljen lite avlånga.
 6. Plantera luktärterna nedanför din luktärt spalje och led dem allt eftersom de växer upp för spaljen tills de slutligen läcker hela nätet.

På detta sätt kan du enkelt göra din egna luktärt spaljé med hjälp av något så enkelt som ståltråd, bara du har något att fästa upp den i. 

 

FAQ luktärt stöd

Hur gör jag enklast en luktärt spaljé?

Det enklaste sättet att göra en luktärt spaljé är att sätta upp ett armeringsnät där dina luktärter kan klättra. Ett anna enkel spaljé är att göra en av ståltråd.

Vilka olika växtstöd luktärt finns?

Det finns massor utav olika luktärt stöd i form av spaljé, bågar och spiror. Både de du kan göra själv och köpa färdiga.
Några luktärtstöd du kan göra själv är spalje av ståltråd eller armeringsnät, luktärts bågar och portaler av trä eller armeringsnät samt pyramider och spiror av trä och pil.

Varför behöver man stöd till luktärter?

Eftersom luktärter är en klängande växt och kan bli väldigt höga, vissa sorter ända upp till 3 meter är det viktigt att de har något att klättra upp på för att inte sprida sig utmed marken. Att använda ett stöd till luktärt är även ett väldigt dekorativt sätt att få upp blomning på höjden i din trädgård.

Hur väljer jag rätt stöd för mina luktärter?

Valet av rätt stöd för dina luktärter beror på flera faktorer, växtsortens växthöjd, hur din trädgård ser ut och din personliga stil. För högre sorter som kan nå upp till 3 meter, är robusta stöd som armeringsnät eller större träspaljéer idealiska. För mindre sorter eller där utrymmet är begränsat, kan mindre spaljéer, pil eller bambupinnar och även dekorativa mindre spiror vara tillräckliga.

Tänk på att stödet bör vara på plats när du planterar dina luktärter för att undvika skador på plantornas rötter senare. 

Hur skyddar jag luktärtsstöden från att falla omkull i stark vind?

För att säkerställa att dina luktärtsstöd står stadigt även i starka vindar, finns det flera strategier du kan använda.
För det första, se till att stöden är ordentligt förankrade i marken. Det kan innebära att gräva ner stödens nedre delar djupt nog i jorden eller att förankra dem med tältpinnar eller kanske göra egen förankring av tex. armeringsjärn. För större spaljéer och armeringsnät kan du tex. sätta upp stolpar som du kan fästa nätet i.

Det är dessutom bra att placera dina luktärter på en plats som erbjuder någon form av vindskydd som nära en vägg eller häck.