Utbyggnad av hall! Vi hade länge gått och känt att vår hall var alldeles för liten och opraktisk och ville få till en lösning som både var praktisk invändigt samtidigt som det skulle passa in och stärka husets karaktär. En välkomnade och rymlig entré ger en härlig känsla när man kommer till ett hem.

Ifrån början hade huset bara en liten hall där man knappt fick plats med någon förvaring av kläder, skor eller annat. Utanför fanns en gammal söndrig gjuten trapp med plåttak. Vi skulle därför bli tvungna att göra om entrén riktig mycket, både inne i hallen och utanför. Bygga hall utanpå huset var det ända alternativet som skulle ge oss mer plats, att bygga in farstukvisten helt enkelt.

Bygga in farstukvist till hall bygglov?

Om man gör en förädring som ändrar husets utseende behöver man oftast ansöka om bygglov. Kontakta först din kommun och hör med dem eftersom det skiljer sig mellan kommuner och från fall till fall. Det är kommunen som behandlar din bygglovsansökan nämligen. Ska du till exempel inte förändra utseendet på huset utan bara hallen invändigt så behöver du inte ansöka om bygglov för hall. Vi gjorde egna ritningar på verandan och byggde den sedan därefter. Har letat efter ritningern av hallen men hittar den inte, det var några år sedan vi byggde den.

Bygga veranda med dubbeldörrar och spröjsade fönster

Olika nivåer i trädgård

Huset är byggt sent 1800-tal och för att få till den där karaktären landade vi i att entrén skulle se ut som verandor såg ut förr. Tänk dig fina vita dubbeldörrar med vackra spröjsade fönster, en stengrund och ett bandtäckt plåttak. Kan även kallas för punschveranda och det var vanligt att man på senare 1800-tal byggde sådana verandor i Sverige och där njöt man av punsch, som var trendigt att dricka just då.

Har alltid tyckt att alla byggnader på en gård ska passa in i miljön, därför har vi byggt vårt garage likt en ladugård i gammal stil, för att passa in med boningshuset.

bygga till hall på hus

 

Utbyggnad farstukvist

bygga till hall på gammalt hus

Första momentet var att riva allt utanför som taket med stolpar, fasad och yttervägg samt del av innervägg för att öppna upp. Sedan bila bort den gamla gjutna trappan och DET var inte det smidigaste momentet vill jag påstå. Min man Micke och jag har gjort många projekt tillsammans och jag testar allt jag kan men att bila bort trappan blev hans uppgift. Både att hantera själva bilningsmaskinen och att sedan frakta bort all gammal betong.

Bygga till hall på gammalt hus

Vi ville att entrén skulle bli så lik en gammal veranda som möjligt och därför valde vi att inhandla gamla naturstenar till grunden. Dessa placerade vi i ytterkanten av plattan som vi skulle gjuta för att grunden skulle se ut som en gammal stengrund. Det blev mycket mer jobb på det här sättet än om man valt att gjuta en vanlig platta. Nu byggde vi själva formen till plattan av dessa stenblock och sedan fyllde vi betong däri, vi tyckte att det var värt allt besvär för att få till det utseendet vi ville ha…. Dock så här i efterhand syns grunden inte lika mycket som vi trott men när man väl får en skymt av den blir man väldigt glad. Det blev ändå en väldigt fin detalj.

Utbyggnad av hall

Bygga till hall likt en gammal veranda

För att få till ett bra möte mellan verandataket och det resterande husets tak blev vi tvungna att sänka golvnivån i verandan, alltså den nya hallen. Detta gjorde att man efter att ha tagit av sig kappa och skor fick ta ett steg upp för att ta sig vidare in i huset men det tyckte vi inte gjorde så mycket. De flesta som bygger till eller renoverar ett befintligt hus vet att det hela tiden kommer liknande situationer där man helt enkelt får göra en avvägning och kanske komprimissa för att lösa en situation.

Läs gärna om vilka utmaningar vi ställdes inför när vi bestämde oss för att öppna upp ett rum där vi sedan ville ha ett slipat betonggolv. Oj,oj det var bra att vi inte visste omfattningen av det projektet för då hade vi aldrig gjort detta otroligt fina inslaget i vårt hem. För samtidigt som det är frustrerande så kan dessa orginella lösningar bidra till husets charm och även bli fina inslag av karaktär och design.

Något annat men mindre som oftast kräver smarta lösningar för att få till bra i hemmet är bristen på förvaring. Vi hade nämligen förvaringsproblem i vårat vardagsrum men löste det genom att platsbygga. Det kanske låter svårt det där med att platsbygga men vi hittade en rätt enkel lösning på det. Om du vill veta hur vi gick till väga läsa gärna om hur vi byggde våran fina platsbyggda förvaring.

Bandslaget plåttak

Sen kom takläggaren och det efterlängtade röda plåttaket kom på plats med sina fina linjer som gav verandan ett smäckert intryck. Plåttaket är bandslaget eller bandtäckt som man också säger, det som är så bra med plåttak är att det inte bygger så mycket på höjden som ett av tegel gör. Det var absolut rätt val för oss, både praktiskt och estetiskt.

Tillbyggnad av hall likt en veranda

För att få exakt de mått och utseende som vi önskade lät vi en lokal snickare tillverka och montera dubbeldörrarna och fönstren. När de väl kom på plats så kändes det som att huset blev komplett utifrån, sån härlig känsla när det var klart och jag känner verkligen att vi fick till det utseende som vi var ute efter ifrån start.

Om du vill se mer ifrån vår gård följ oss gärna på instagram @inspiration_bybjork

Bygga ut entrè kostnad

bygga ut hall

Ja, vad kostar det att bygga ut en hall? Det är ingen enkel fråga att svara på då det beror på hur den ska se ut, vilka material du vill ha och om du ska göra jobbet själv eller låta någon annan göra det. De två enklaste sätten att ta reda på vad din hall skulle kosta är att antingen gå till en byggfirma och ta in en offert. Det andra är att skriva ihop en lista på allt material du behöver och gå till en byggvaruhandel för att få en ungefärlig kostnad på allt materialet. Tänk sedan på att lägga till yttligare en peng då jag av erfarenhet vet att det oftast blir mycket dyrare än vad man tänkt sig.

Bilder utbyggnad hall

renovera hall likt en inglasadveranda

tillbyggnad av hall med spröjsade fönster

Utbyggnad av hall likt en gammal verandaOm du vill se mer ifrån våra tillbyggnader kolla då in hur vi byggde till huset med 100m2 

Eller så kanske du är sugen på att bygga ett orangeri