Att kallså zinnia är en enkel och effektiv metod att odla denna vackra färgsprakande blomma.  Zinnia, känd för sina lättskötta egenskaper är  idealisk för kallsådd. Genom att följa några enkla steg kan du njuta av dessa vackra blommor tidigare på säsongen och skapa en härlig blomsterprakt i trädgården.

Själv brukar jag kallså mina zinnior då jag tycker att det är ett enkelt sätt att odla och kunna njuta av dessa blommor tidigt.

I det här inlägget går vi igenom hur du gör för att lyckas med kallsådd av zinnia.

 

vinterså zinnia

 Fördelar med att kallså zinnia

 Tidig blomning och längre säsong

Att kallså zinnia innebär att du kan njuta av dess blommor tidigare under säsongen. Genom att så fröna utomhus under senhöst eller tidig vinter, kommer dina zinniaplantor att börja växa så snart förhållandena tillåter, vilket ger dig en längre blomningstid.

Starkare och härdigare plantor

Kallsådda zinniafrön genomgår naturliga väderförhållanden som bidrar till att de blir starkare och mer motståndskraftiga. De blir mindre benägna att drabbas av sjukdomar jämfört med de som startas inomhus och sedan planteras ut.

Steg för steg guide för att – Kallså zinnia på friland

1. Välj sort och tidpunkt

Det första steget är att välja zinniasort för din kallsådd. Det finns många olika sorter att välja mellan så hitta en som passar ditt klimat och tycke. Tänk sedan på att så fröna när jorden är kall men inte frusen, vanligtvis under senhöst eller tidig vinter.

2. Förbered odlingsplatsen

Förbered en planteringsplats genom att rensa området från ogräs och luckra upp jorden.

3. Så zinnia fröna

Så zinniafröna genom att sprida dem jämnt över ytan med några centimeters mellanrum och täck dem lätt med jord. Vattna försiktigt jorden så att den blir fuktig.

4. Övervaka och skydda sådden

Håll ett öga på din kallsådda zinnia under vintern. Skydda sådden vid behov med organiskt material som halm eller löv för att isolera fröna från extrem kyla.

 

kallså zinnia godislådor

kallså zinnia godislådor

Steg för steg guide för att  – Kallså zinnia i godislådor och krukor

Att kallså zinnia i godislådor, krukor, eller återanvända burkar är ett utmärkt sätt att få en tidig start på din trädgårdssäsong. Följ dessa enkla steg för att framgångsrikt kallså dina zinniafrön i kärl som du sedan placerar ute.

1. Välj behållare och förbered odlingen

Välj lämpliga behållare för din kallsådd. Bra sådana är tomma godislådor, glasslådor, fruktförpackningar eller krukor.
Se till att behållarna har dräneringshål i botten för att undvika vattenansamling. Om det inte finns några hål, gör dem själv enkelt med en borrmaskin eller annat vasst verktyg.

2. Förbered jorden

Fyll behållaren till 1/2 med planteringsjord och därefter upp till 3/4 med såjord. Planteringsjord i botten ger näringsrik jord för rötternas utveckling, medan såjord överst är optimal för frögroning. Om du vill kan du också enbart använda planteringsjord för sådden.

3. Så fröna

Så zinniafröna genom att placera dem några centimeter ifrån varandra i jorden  Det är okej om de planteras lite tätare, eftersom du sedan kan plantera dem glesare vid utplantering. Täck fröna lätt med jord och vattna försiktigt för att göra jorden fuktig.

4. Täck med Lock

Täck dina sådder med ett lock eller, om du använder en kruka, med plastfolie eller en plastpåse. Se till att locket eller plasten har hål för ventilation och fuktgenomsläppning. 

5. Märk och skydda

Märk dina sådder med ’Zinnia’ och sådatumet för att hålla reda på dina växter. Skydda behållarna genom att placera dem på en skyddad plats där de är undan från stark vind och överdriven snö. Täck gärna med halm eller löv för extra skydd.

6. Vinterkoll

Titta till dina behållarna under vintern och se till att jorden inte torkar ut. Naturlig nederbörd som snö och regn bör vanligtvis räcka för att jorden ska hålla sig fuktig.

Om du gillar vackra blommor kolla då in dessa du inte vill missa att odla i din trädgård 

Omplantering och plantera ut zinnia

När dina kallsådda zinnior om våren växt till sig är det dags att plantera ut dem på sin växtplats eller att plantera om dem beroende på hur vädret ute ser till att bli.

Omplantering av zinnia

Om zinniorna växt ur sin behållare kan du behöva plantera om dem i en större behållare eller i liknande du planterat dem i från början fast med färre plantor i varje. Gör då så här: 

 1. Fyll en godislåda, kruka eller liknande med planteringsjord
 2. Gör gropar i jorden
 3. Gräv försiktigt upp plantorna och var försiktig att du inte skadar dess rötter.
 4. Plantera plantan i gropen, de bör nu planteras minst 10 cm ifrån varandra
 5. Tryck till lite lätt runt dess stjälk för att få den stabil.
 6. Vattna dina plantor så att jorden blir fuktig.
 7. Placera lådor med zinnior på en plats ute som är skyddad för vind och kyla.

Plantera ut zinnia

Då temperaturen i marken är minst 12 grader är det dags att plantera ut zinnia på friland, i en pallkrage, rabatt eller på den plats där du önska att odla dem.

 1. Se till att landet är förberett med en bra jord, en blandning av jord, kompost och gödsel är en bra grund.
 2. Gör små gropar i jorden med handen 25 cm ifrån varandra
 3. Ta försiktigt upp dina plantor ifrån godislådan eller kärlet de är planterade i och var försiktig så att du inte skadar dess rötter.
 4. Plantera en planta i varje grop och tryck till lite lätt kring dess stjälk
 5. Vattna din sådd.

odla zinnia

odla zinnia

Skötsel, underhåll och gödsling av zinnia

Vattna och gallra

När våren kommer och fröna börjar gro, se till att hålla jorden jämnt fuktig. Gallra ut plantorna om du planterat dem direkt på friland för att ge dem tillräckligt med utrymme att växa. Detta främjar en frisk tillväxt och riklig blomning.

Gödsla

När dina zinnior växt till sig är det dags att tillsätta näring. Detta bör du under hela säsongen göra varannan vecka för att dina blommor ska må riktigt bra och blomma rikligt.

Här kan du läsa om hur du kan göra egen gödsel till dina zinnior.

4 tips för att framgångsrikt kallså zinnia

 • Börja när det är kallt ute och tjälen ännu inte kommit
 • Om du kallså i en behållare, dränera godislådan eller kärlet i både botten och locket.
 • Håll sådden fuktig
 • Var om våren uppmärksam att plantorna inte skadas av frost och kyla

6 olika sorters zinnia

Zinnior finns i många olika sorter, var och en med sina egna unika egenskaper och färgvariationer.
Här är några populära sorter av zinnior:

1. Zinnia elegans ’California Giants’

Denna sort är känd för sina stora, livfulla blommor i en blandning av klara färger som rosa, lila, rött, orange och gult. Blommorna kan bli upp till 12 cm i diameter.

2. Zinnia ’Profusion’

Profusion zinnior är känd för sitt rikliga blommande och sjukdomsresistens. Dessa zinnior har mindre, men mycket talrika blommor i färger som vit, orange, korall och rosa.

3. Zinnia ’Queen Red Lime’

Denna unika sort har ovanliga tvåfärgade blommor med röda och limegröna toner. De ger en vacker och exotisk effekt i trädgården.

4. Zinnia ’Zahara’

Zahara zinnior är uppskattad för sin torktålighet och långa blomningstid. Dessa zinnior blommar i färger som rött, rosa, gul, korall och vitt.

5. Zinnia angustifolia ’Crystal White’

Denna sort är mindre och mer kompakt än Zinnia elegans, med små, rena vita blommor. Den är perfekt för kantplanteringar och mindre trädgårdsutrymmen.

6. Zinnia ’Pinwheel’

Pinwheel’-serien erbjuder halvdubbla blommor med strålar av kronblad som liknar en virvel. Blommorna kommer i blandade färger som rosa, röd, orange och gul.

7. Zinnia ’Thumbelina’

En dvärgsort med små, färgglada blommor, perfekt för behållare eller som kantväxt. Thumbelina zinnior blommar i färger som rosa, lila, rött och gult.

Varje sort av zinnia har sin egen charm och kan ge olika effekter i trädgården, från ståtliga rabatter till fina kantplanteringar och behållarodlingar. Zinnior är generellt lätta att odla och utgör en färgstark och härlig blomning i alla trädgårdar.

FAQ

Vinterså zinnia, är det samma sak som att kallså zinnia?

Ja, att kallså eller vinterså zinnia är samma sak, bara olika namn för detta sätt att odla.

Kan jag kallså zinnia inomhus?

Du kan kallså zinnia inomhus i ett växt eller drivhus under de senare vintermånaderna. Använd krukor eller såbrickor med god dränering och placera dem på en plats som får mycket ljus.

Behöver jag använda speciell jord för att kallså zinnia?

Det är bäst att använda en högkvalitativ såjord som du toppar planteringsjord med när du kallsår zinnia. Men du kan också så fröna direkt i vanlig planteringsjord. Jag brukar tänka att de frö som kan sås direkt på sin växtplats ute så som zinnia kan är ok att plantera i vanlig planteringsjord.

Hur djupt ska jag så zinniafrön?

Zinniafrön bör sås cirka 0,6 till 1,3 cm djupt. Djupare sådd kan fördröja groningen.

När är det dags att plantera ut zinnia?

När marktemperaturen kommit upp i 12 grader är det dags att plantera ut dina kallsådda zinnior från dess godislådor eller burkar.

När börjar kallsådda zinnior blomma?

Kallsådda zinnior börjar vanligtvis blomma omkring 6 till 8 veckor efter sådd, beroende på sort och växtförhållanden. Genom att kallså dem tidigt kan du njuta av blommor tidigare på sommaren.

Kan jag kallså alla sorters zinnia?

De flesta sorters zinnia kan kallsås, men vissa sorter kan vara mer lämpade för det än andra.