Om Sofia Björk

“Det har jag aldrig provat så det klarar jag helt säkert”

Det har jag aldrig provat så det klarar jag helt säkert”

Det är ett citat som Pippi Långstrump brukar säga. En fin vän skickade det till mig för något år sedan och tyckte att det var den perfekta beskrivningen av mig.

Verkligen typiskt mig att vilja testa och slänga mig in i nya saker, finns verkligen så mycket som är roligt och som jag vill testa.

Jag skulle ju inte vilja dö nyfiken…

Sofia Björk

Provat på det ena och andra!

Genom åren har jag därför hunnit att pröva på en hel del och då framförallt kreativa saker. Snickare, keramiker, husdesigner, trädgårdsdesigner, stenläggare, målare, grovarbetare, hemmafixare, inredare, kläddesigner, dekoratör, sömmerska, entreprenör och smyckesdesigner bara för att nämna några!

Ja, listan kan och kommer göras längre för jag tror starkt på att vi har stor kraft över våra liv och allt startar hos en själv.
– Om du vill något tillräcklig mycket och jobbar för det kommer du också att kunna nå dit.

Blogg om trädgård, renovering , hus och hem

Jag heter Sofia Björk och bor i Drömminge strax utanför Värnamo tillsammans med min man och våra två tonårstjejer.

Träffade min man tidigt I livet och flyttade direkt från flickrummet in I det lilla torp som det på den tiden var. Huset var byggt i slutet av 1800-talet och tillsammans har vi i lite över 20 år renoverat, byggt till och förvandlat detta lilla torp till vårt drömhem. 

Inredning och skapande

Jag har alltid varit en driven, kreativ och målmedveten person som älskar att se resultatet av det jag gör.

När andra barn ville göra en snögubbe skulle jag envist göra ett helt luciatåg. Jag minns också att jag satt i flera timmar och sydde kuddar, målade tavlor, möblerade om och skissade på olika inredningsförslag hemma i mitt flickrum.

Jag älskar fortfarande att skapa saker lika mycket nu som då.

 

julpyssel i papper
hom, trädgård och inrednings blogg

Husrenovering och trädgårdsdesign

Husrenovering och trädgårdsdesign har verkligen varit min grej!

När man renovera och bygger kan man lätt se vad man åstadkommit och det är detta jag gillar så otroligt mycket, att kunna se ett tydligt resultat av det jag gör.

Att måla upp en bild i huvudet på hur något kommer att kunna se ut och sedan få förverkliga det är en fröjd. Därav växte Instagram kontot @sofiabjork._ fram och även min blogg.

Följ med i nya projekt i trädgården och huset, med alltifrån renovering, trädgårdsbyggnationer, förodling till juldekorationer och kransbindning. Stora som små renoveringar, inropade aktionsfynd och en massa annat som händer I mitt liv här I Drömminge.

Du får också följa 2021 års projekt, året då det hände något stort vad det gäller byggnation och trädgård här hemma. Jag och min man Micke hade tidigare gjort många byggprojekt ihop. Renoverat kök, vardagsrum och badrum samt byggt till en stor del av huset och ett garage i still med en gammal ladugård men detta skulle bli något helt annat för min egen del.

-Jag byggde mitt egna orangeri med intilliggande blomsterträdgård, ett projekt jag drog i helt på egen hand då min man inte alls var lika sugen på detta bygge.

Detta projekt har verkligen stärkt mig som person. – Jag klarade det!

Att ifrån en plan gräsmatta, rita upp hur trädgården skulle se ut, designa och göra ritningar på orangeriet där jag utgått ifrån gamla fönster, leta upp och göra rätt materialval och speciallösningar var det gäller stabilitet och konstruktion och sedan bygga ihop allt som den hemmasnickare jag är.

Det var också här mitt stora intresse för blommor och odling började på allvar och denna resa har bara precis börjat…..

 

Entreprenör

En dröm jag haft I flera år var att få designa min egen kollektion med smycken bybjork.com.  Jag gick en silversmideskurs men insåg att jag var för otålig för att lära mig yrket så väl som jag ville, det skulle ta tid så jag bestämde mig istället för att formge smyckena och hitta en producent som kunde tillverka dem.

2019 startade jag sedan smyckesföretaget, ByBjörk Smycken. Dagsländan var ett av de allra första smycken som jag formgav då dess liv säger så mycket om hur värdefullt livet är och hur vi borde se på livet.

Min mormor säger ofta att livet är kort, gör det du vill så länge du har kraft, ork och möjlighet. “It starts with you” blev därmed varumärkets ledord.

Designen på smyckena är klassisk och tidlös, med vita stenar och rena linjer. Alla I sterling silver överdraget med guldplätering eller med Rhodium som skyddar ytan på smyckena mot repor och oxidering. Smyckenas materialval och design är dessutom gjorda för att ha en lång livslängd.

Idag säljs smyckena både på hemsidan bybjork.com och i utvalda butiker.

 

Möten med människor

Jag älskar verkligen människor, att få umgås med likasinnade, människor som är drivna, har entreprenörsanda, är målinriktade, är kreativa och som gillar att utvecklas.

Är därför med i två  kvinnliga nätverk. “Kvinnor Leder” som är en mötesplats för kvinnliga företagare och entreprenörer I Jönköpings län. De har ett lokalt perspektiv men samverkar även I aktiviteter över kommungränserna och som här I Värnamo drivs av Värnamo Näringsliv.

Det andra är en ideell förening i Jönköping, Jane. Jane är ett nätverk för kvinnor inom den kreativa näringen och som jobbar för att boosta, lyfta fram och inspirera kvinnor samt att vara ett bollplank för dem.

Två otroligt intressanta och givande nätverk med massor av härliga kvinnor.

Gillar att nätverka och kunna bolla idéer och tankar med andra. Tar gärna kontakt med de för mig främmande personer som jag känner att jag skulle vilja lära känna bättre och kunna bolla intressanta tankar  och idéer ihop med.
– Det är i mötet med andra människor man utvecklas som människa.

 

Good enough

Ibland blir jag irriterad på att jag alltid vill mer, att jag sällan blir helt nöjd med det jag åstadkommit. Med åldern har jag accepterat att det är sådan jag är, men jag försöker verkligen att se det jag åstadkommer och att fira även de små framstegen. Så lätt att man annars bara springer på i ekorrhjulet och därmed aldrig blir nöjd eller för den delen hinner att reflektera.

Trotts denna insikt finns det ändå en delen av mig som vill och även gör det där lilla extra som behövs för att saker ska bli riktigt bra. Jag vill inspirera andra att våga testa och att de ska våga lita på sig själva och sin förmåga att saker blir just good enough.

-”Om 20 år kommer du vara mer besviken över de saker du INTE gjorde, än över de du gjorde, hur bra eller dåliga de än blev”.

Det är nu över 20 år sedan jag valde att flytta ihop med min man, I huset som vi fortfarande renoverar och fortfarande älskar.

DET, är absolut inget jag ångrar!