Jätteverbena är en väldigt fin perenn som med sina höga och slanka grenar med lila blommor lockar till sig både fjärilar, bin och humlor. Att odla denna fina planta är inte bara en fröjd för ögat utan även ett sätt att bidra till den biologiska mångfalden i din trädgård.

Det är inte konstigt att jätteverbenan är en våra trädgårdas mest populära sommarblommor då den både är vacker, lock till sig nyttodjur och passar perfekt både i rabatter och krukor.

Du kan både köpa färdiga plantor av jätteverbena men det kan bli dyrt. Att så jätteverbena själv är därför både kostnadseffektivt och ger dig möjlighet till många plantor som du kan fylla dina rabatter och krukor med.

I detta inlägg delar jag med mig av värdefulla tips och råd för att framgångsrikt så och odla jätteverbena.

odla jätteverbena

odla jätteverbena

Förså jätteverbena – steg-för-steg guide

1. Välj rätt tidpunkt

Då jätteverbenan tar lång tid på sig att utvecklas bör du förså fröna tidigt, redan i januari- mars.
Cirka 8-10 veckor före den sista beräknade frosten i ditt område.
Genom att förså inomhus kan du säkerställa att dina jätteverbena-plantor är starka och redo för utplantering när vädret tillåter.

2. Förbered såmaterial och behållare

Använd småkrukor eller sålådor, ett utmärkt miljövänligt sätt är att återanvända och så i godislådor, glassförpackningar eller plastkrukor. Var dock noga med att dina sålådor och behållare har dräneringshål i botten så att inte vatten blir stående i och förstör sådden. Om planteringskärlet inte har dränering kan du enkelt göra det med hjälp av en borrmaskin eller ett annat vasst verktyg.

3. Så dina frön

 • Häll planteringsjord i botten av krukan eller behållaren upp till cirka 3/4. Lägg därefter på några centimeter med såjord.
 • Lägg dit fröna 5-10 centimeter ifrån varandra så att de har gott om utrymme för att gro och växa.
 • Jätteverbena-frön behöver ljus för att gro, så täck dem inte med jord. Istället kan du försiktigt trycka ner dem mot jordytan för att säkerställa kontakt.
 • Spraya därefter försiktigt jorden med vatten för att fukta den utan att störa fröerna.

4. Rätt ljus och temperatur

Placera behållarna på en varm plats (cirka 18-22°C) och där de kan få mycket ljus, antingen naturligt ljus eller under växtlampor. Jätteverbena frön gror bäst vid jämn temperatur och med gott om ljus.

För att undvika att dina plantor blir långa och spinkiga, använd extra belysning. Detta är särskilt viktigt under vintern när naturligt ljus är begränsat. En kombination av lysrör eller LED-lampor ger dina plantor den nödvändiga ljusmängden utan att överhettas. Men kom ihåg att ge dina plantor en ”dygnsvila” genom att stänga av lamporna nattetid.

5. Vattna Rätt

Håll jorden jämnt fuktig men inte genomblöt. Använd en sprayflaska för att undvika att fröerna sköljs bort eller att jorden blir för våt.

6. Omplantering

När dina jätteverbena-plantor har utvecklat kring 4 bladpar är det dags att omplantera dem till större krukor för att ge dem mer utrymme att växa. Detta stärker plantornas rotutveckling och får rötterna att kunna expandera.

 • Häll näringsrik och luftig planteringsjord i en planteringskruka
 • Gör ett hål i jorden i mitten av krukan
 • Tag försiktigt upp dina plantor och var noga med att inte skada dess rötter
 • Plantera plantorna i krukan, tryck till lite lätt runt om
 • Vattna och ställ ljust och lite svalare, runt 10-15 grader är optimalt.

7. Härdning

Innan du planterar ut dina verbenor i trädgården bör plantorna ”härdas” för att anpassa sig till utomhusförhållandena. Börja med att ställa ut dem korta perioder i direkt solljus och öka gradvis tiden utomhus över en vecka eller två.

8. Plantering utomhus

När plantorna har vuxit till sig och risken för frost är över, är det dags att plantera ut dem på deras slutliga plats i trädgården. Välj en solig till halvskuggig plats med god dränering. Jätteverbena trivs i de flesta jordar men föredrar en näringsrik och väldränerad jord.

Tack vare sitt transparenta växtsätt, där stjälkarna skapar en luftig känsla, kan jätteverbena planteras tätt för en fyllig effekt i trädgården.

 

Genom att följa dessa steg för att förså jätteverbena kan du förvänta dig starka och hälsosamma plantor som är redo att blomstra i din trädgård.

odla jätteverbena i kruka

odla jätteverbena

5 Tips för framgångsrik sådd av jätteverbena

Utöver de grundläggande stegen för sådd och omskolning här ovan är ytterligare tips som kan hjälpa dig att få en framgångsrik odling:

 1. Anpassa vattningen: Jätteverbena föredrar en väldränerad jord och tål torka väl. Övervattning kan leda till rotröta så låt jorden torka upp lite mellan vattningarna.
 2. Näringstillförsel: Medan jätteverbena inte är krävande när det gäller gödsel, kan en balanserad näringslösning antingen som du köper eller som du kan göra själv, applicerad en gång i månaden främja tillväxt och blomning.
 3. Kontrollera skadedjur och sjukdomar: Håll ett öga på vanliga skadedjur som bladlöss och behandla vid behov med naturliga metoder. God luftcirkulation runt plantorna minskar risken för svampsjukdomar.
 4. Förläng blomningstiden: Genom att regelbundet klippa bort vissna blommor kan du uppmuntra plantan till ny blomning och förlänga blomningstiden in på hösten.
 5. Vinterförberedelser: I kallare klimat kan du täcka plantorna med ett tjockt lager löv eller halm för att skydda dem över vintern. Alternativt kan du övervintra plantor inomhus i kruka vid ett ljust fönster.

Stöd och gruppering av jätteverbena

Eftersom jätteverbena kan nå upp till 1,5 meter i höjd, kan det vara bra att ge den stöd eller plantera den där den kan luta sig mot andra växter. Plantera gärna i grupper för ett mer visuellt intryck och för att locka till sig fler pollinerare.

Du kan också med fördel plantera din verbena intill en vägg eller annat lite skyddat läge för att den inte ska blåsa sönder vid eventuella oväder.

 

Toppa och plocka blommor från plantorna

För att uppmuntra till en buskigare tillväxt och mer intensiv blomning, börja toppa plantorna när de når en höjd av ungefär 15 cm. Detta uppmuntrar till förgrening. Dessutom kan du använda de avklippta topparna som sticklingar för att få fler plantor.

 

Jätteverbena bra för den biologiska mångfalden

Jätteverbena, med sin ståtliga närvaro och attraktiva lila blommor, spelar en viktig roll för att främja den biologiska mångfalden i din trädgård. Dess höga och öppna blomställningar lockar till sig en mängd pollinerar så som fjärilar, bin och humlor, vilket bidrar till en hälsosamt och balanserat ekosystem.

Genom att erbjuda en rik källa till nektar under den långa blomningssäsongen, från tidig sommar till sen höst, stödjer jätteverbena inte bara de lokala pollinerarnas livscykel utan främjar även korsbefruktning av närliggande växter. Att inkludera jätteverbena i trädgården är ett enkelt och vackert sätt att bidra till den lokala biologiska mångfalden och stödja ett rikt insektsliv.

 

Ta sticklingar på jätteverbena

Att ta sticklingar på jätteverbena är ett utmärkt sätt att föröka denna vackra planta och fylla din trädgård eller dina krukor med fler plantor.
Följ dessa steg för att framgångsrikt ta och rota sticklingar från jätteverbena. 

Steg 1: Välj Rätt Tidpunkt

Den bästa tiden för att ta sticklingar på jätteverbena är sent på sommaren eller tidigt på hösten. Detta ger sticklingarna tillräckligt med tid att rota sig innan vintern kommer. Men du kan också tidigare på säsongen ta sticklingar ifrån din jätteverbena.

Steg 2: Förbered verktyg och krukor

Se till att du har en ren vass sax eller sekatör för att kunna ta av din stickling med. Du behöver också krukor eller pluggbrätten för att plantera sticklingarna i. Dessa fyllda med en lätt och väl dränerande jord, idealiskt en blandning av torv och perlit eller vermikulit. Men du kan också plantera i vanlig planteringsjord.

Steg 3: Ta Sticklingar

Välj en frisk och kraftig gren på jätteverbenan att ta sticklingen från. Sticklingen bör vara ungefär 10-15 cm lång. Klipp av sticklingen strax under ett bladnod och ta bort alla blad på den nedre halvan av sticklingen för att minska fuktförlusten och ge plats för rottillväxt.

Steg 4: Rotstimulering (valfritt)

Även om det inte är nödvändigt, kan du doppa den nedre änden av sticklingen i rotstimulerande hormonmedel för att uppmuntra till snabbare och starkare rotbildning.

Steg 5: Plantering

Gör ett hål i jordblandningen med en penna eller med fingret. Plantera sticklingen i hålet och tryck försiktigt ner jorden runtom för att säkerställa god kontakt mellan jord och stickling. Vattna sticklingen försiktigt så att jorden blir fuktig.

Steg 6: Skapa en fuktig miljö

För att upprätthålla en hög luftfuktighet runt sticklingen, vilket är viktigt för rottillväxten kan du täcka krukan med en plastpåse eller en genomskinlig plastflaska som du skurit av botten på. Se till att det finns utrymme mellan plasten och sticklingen för att undvika mögelbildning.

Steg 7: Placering

Placera sticklingarna på en ljus plats men undvik direkt solljus som kan överhetta och skada de små plantorna.

Steg 8: Skötsel och utplantering

Kontrollera regelbundet att jorden är jämnt fuktig men inte blöt. Efter några veckor bör du kunna se tecken på rotbildning. När sticklingarna har rott sig och börjar visa ny tillväxt kan du successivt minska luftfuktigheten genom att göra hål i plasten eller lyfta på den för att vänja plantorna.

När plantorna är starka nog kan de planteras ut i trädgården eller större krukor.

Olika verbena sorter

Jätteverbena, eller Verbena bonariensis, är bara en av många arter inom verbena-släktet som kan pryda din trädgård.
Andra populära verbenasorter är följande:

 • Vanity – Verbena bonariensis: En jätteverbena som är en lägre mer kompakt sort
 • Trädgårdsverbena – Obsession Apricot’: En verbena med blommor i aprikos. Perfekt både i amplar, rabatter och krukor.
 • Violverbena – Intensity: Perfekt för att pryda ampeln, balkonglådan eller krukan utomhus.
 • Hängverbena – Imagination: En verbena med rikligt av violetta blommor som passar perfekt i ampel, kruka eller i rabatt.
 • Trädgårdsverbena – Quartz Burgundy: Ettårig blomma som blommar rikligt och länge, tål ogynnsamma odlingsförhållanden. Odlas i kruka, ampel, och rabatt.
 • Verbena – Scentsation: Väldoftande, söta blommor på stadiga stjälkar. Perfekt för krukor, blomlådor eller amplar.
 • Violverbena – Verbena rigida: Känd för sina livfulla lila blommor och lägre växtsätt, passar denna sort utmärkt för kantplanteringar eller som en del av en blomstrande grupp.
 • Blåverbena – Verbena hastata: Med sina höga, spetsiga blomställningar och djupblå blommor, erbjuder denna sort en dramatisk höjd och färg för trädgårdslandet.
 • Doftverbena- Verbena canadensis: En marktäckande sort som sprider sig snabbt och ger en matta av färgstarka blommor. Perfekt för att fylla ut tomma fläckar eller som kantväxter.

Varje sort har sina unika egenskaper men gemensamt för dem alla är deras förmåga att locka till sig pollinerare och att de är relativt lättskötta.

Övervintra jätteverbena

Övervintra jätteverbena

FAQ jätteverbena

Hur övervintrar man jätteverbena?

Jätteverbena är en perenn, för att övervintra jätteverbena utomhus täcker du plantorna med ett tjockt lager löv eller halm. I zoner där vintern är mild kan de överleva utomhus utan extra skydd.

För jätteverbenor odlade i krukor eller i mycket kalla klimat behöver de flyttas in i ett frostfritt utrymme eller växthus. Vattna sparsamt under vintern för att undvika rotröta.

Ska man förodla jätteverbena?

Ja, det är rekommenderat att förodla jätteverbena. Förodling ger plantorna en försprång och säkerställer att de blommar under sommaren. Börja förodla inomhus cirka 8-10 veckor före den sista beräknade frosten. Du kan även börja odla dem riktigt tidigt genom att vinterså jätteverbena, vinterså kan du gör i oktober till mars.

Hur gör jag för att odla jätteverbena i kruka?

För att odla jätteverbena i kruka, välj en behållare eller plastkruka med dräneringshål och använd en lätt och väl dränerad jordblandning. Placera sedan ut fröna med gott om mellanrum och tryck ner dem lite lätt i jorden, fröna ska inte täckas av jord utan bara vara i kontakt med den.
Se till att sådden och sedan plantan har gott om solljus och vattna regelbundet, när din jätteverbena växt till sig kan du låta jorden torka upp något mellan vattningarna. För bästa resultat, placera krukan där plantan får minst 6 timmars direkt solljus om dagen.

När ska man omskola plantor av jätteverbena?

Omskola jätteverbena när plantan har utvecklat 3-4 bladpar. Detta ger plantorna mer utrymme att växa och stärker rotutvecklingen. Välj en större kruka och en näringsrik väl dränerande jord för din omskolning.

Finns det olika verbena sorter?

Ja, det finns många sorter av verbena, så som till exempel klassisk Jätteverbena- Verbena bonariensis- som är den vanligaste jätteverbenan. Jätteverbena ”Vanity” Verbena bonariensis,en jätteverbena av en lägre sort
Trädgårdsverbena ”Obsession Apricot”  aprikos vacker verbena, Hängverbena ”Imagination” en violett lägre verbena,
Violverbena – Intensity en ljus lilablå verbena, Violverbena – Verbena rigida som har ljusblå violetta blommor,   Blåverbena – Verbena hastata som har ett mer rakt växtsätt med långsmala axblommor  Doftverbena- Verbena canadensis en marktäckande verbena med lila blommor.

Kan man ta sticklingar på jätteverbena?

Ja, det går utmärkt att ta sticklingar på jätteverbena. Det är bäst att göra detta på sensommar eller tidig höst.
Klipp en 10-15 cm lång stjälk, ta bort de nedre bladen och placera sticklingen i fuktig jord. För att främja rottillväxten kan du doppa sticklingen i rotstimulerande hormonmedel. Sätt över en plastpåse över plantan och håll jorden fuktig tills sticklingen har rotat sig.

Kan man ta frö från jetteverbena?

Ja, du kan samla frö från jätteverbena när blommorna har bleknat och frökapslarna på plantan har torkat. Skörda frökapslarna och låt dem torka helt inomhus och förvara sedan fröna på en torr, sval plats tills det är dags för sådd.
Observera att plantor som planterats från frö kan variera i egenskaper jämfört med moderplantan.

 Behöver jätteverbena kylbehandling?

Vissa fröer kräver en kallperiod, känd som stratifiering, för att gro. Kolla hur kallsådd fungerar för att förstå den processen.
De fröer som säljs genom leverantörer är dock redan förbehandlade för att inte behöva vara med om detta. Kontrollera förpackningen för specifika instruktioner om din sådd kräver denna process.