Eftersom vi har berg i hela vår trädgård har det aldrig ens varit på tal om att bygga pool själva. Tur att man då har föräldrar som byggde sig en och dit man gärna får åka och bada. Härligt att ha en pool där man kan hoppa ner och ta sig ett uppfriskande bad och simma en runda och där man kan ha härliga pooldagar varma dagar för att sedan avsluta med poolparty ihop med vänner framåt kvällen.
Jag har på avstånd följt mina föräldrars poolbygge och tänkte här berätta hur det gick till när Maria och Gösta som mina föräldrar heter byggde sin egna pool. De hade länge gått och funderat på att ha något kul där hemma, något där de fick känslan av semester fast de var på hemmaplan. Att bygga en pool skulle vara kul! Det skulle vara något som både de själva, barn och barnbarn kunde njuta av. Enligt Boolis poolundersökning (Mars 2022), höjer pool på tomten värdet på fastigheten. Det är lite olika vart man bor i vårt avlånga land men snittet på ökningen vid en försäljning av en fastighet med pool ligger på 3,45%. Undersökningen baseras på analyser av data samlat ifrån cirka 6500 sålda fastigheter. Njutning för familjen, ögongodis som ökar värdet vid en försäljning… ja, det låter som en bra investering tycker jag.
Efter lite övervägande om för och nackdelar med en pool, vägde fördelarna tyngst men skulle de bygga själva eller leja bort allt? De bor på egen landsbruksfastighet och är inte rädda för att smutsa ner händerna men att bygga pool är inget de sysslar med i vanliga fall, så det fick bli en kombination. Mina föräldrar visste nog inte då att det var väldigt många beslut de skulle behöva ta ställning till under resans gång.
Gjuten pool med mosaik?
Skulle de köpa en färdig poolstomme eller skulle de gjuta? De kollade runt, läste resensioner och frågade andra som gjort poolresa tidigare. Det finns en hel mängd olika alternativ. Bygga pool glasfiber, thermoblock, stålstomme, betongblock, lecablock och många fler men de bestämde sig till slut för en stomme i antingen plast eller impregnerat virke. De ville försöka göra så mycket de kunde själva så den lösningen kändes bäst för dem. Att bygga pool själv betong kändes just då som ett för dyrt projekt.
De besökte lite olika poolföretag där det fanns en uppsjö av pooler i olika storlekar och modeller. Det fanns stora, små, rektangulära, runda, kantiga, ja allt du kan tänka dig. Som tur var hade de tidigare bestämt sig för en rektangulär pool som inte var för liten, så på den vägen fick det bli. Efter en hel del jämförande föll valet av leverantör på Folkpool, de fanns relativt nära mina föräldrar samt att de kunde leverera den form och önskemål de önskade. Det slutade med att det blev en 4 x 8 meter rektangulär pool med 140 cm djup, i impregnerat virke.
När man ska bygga pool behöver man ett tätskikt på insidan. Många tror att de flesta pooler invändigt är klädda med mosaik eller kakel. Men så är inte fallet, de flesta pooler är idag klädda med en så kallad poolliner. Detta är en duk i plast som täcker poolens insida, dess golv och väggar. Att använda mosaik eller kakel har blivit mer och mer ovanligt då det både är mycket dyrare samt att plattor ofta lossnar eller spricker över tid. Så det var ett enkelt val. Nu är det så att poollinern finns i en massa olika utseenden som marmor, klinker, mosaik och enfärgade i olika nyanser. De visste att de inte ville ha en enfärgad då de tyckte att poolen då skulle se för plastig och platt ut. De ville inte heller ha en med för i ögon fallande starkt blått kakeltryck. Valet föll efter mycket sökande och efterforskande till sist på en sandfärgad melerad liner med mosaiktryck. Denna plastmatta kom till att bli svagt ljusblå när vattnet kom i och fick en väldigt ljus,vacker och fräsch känsla.
De blev verkligen nöjda med detta val av färg på liner.
Saltvatten och pooltak
Skulle poolen fyllas med klor eller saltvatten? De kunde läsa att fördelarna med att välja saltvatten var att det skulle kännas naturligt att bada i, saltet skulle tydligen vara bra för kroppen och det skulle ge en känsla av att bada i havet. Nackdelarna var dock att saltet fräter mer än vad klor gör på rör och rengöringsanläggning, så de kom fram till att klor skulle vara det bästa valet för dem. Man vill ju att poolen ska hålla många år och gärna slippa dyra reparationer så långt det går.
Nästa sak att bestämma var om de skulle ha poolduk eller pooltak på sin pool. Skillnaden på en duk och ett pooltak är att duken går längsmed poolens vattenyta medans taket som är i hårdplast fungerar som en huv ovanför poolen. Värmen ifrån poolen fångas under taket och det gör att man kan bada även under regniga, blåsiga höstdagar. Det kommer ju även en vinter och med ett pooltak var det bara att dra igen luckan och låsa. Om valet föll på en duk innebar det att lägga plåtar ovanpå poolduken för att skydda ifrån snö och djur som skulle kunna gå över eller i värsta fall trilla i. Så ett pooltak fick det bli!
Om du är nyfiken på kallbad så kan jag rekommendera att läsa inlägget om hur jag och min man byggde vår kallbadstunna. För mig har kallbaden gjort att jag känner mig piggare och mer levande. Det finns många hälsosamma fördelar med att kallbada, läs om dem här. Vi har även en till tunna som vi kan värma med hjälp av en kamin så vi kan växla mellan kall och varmbad.
Gräv och markarbete inför eget poolbygge
Det var dags att sätta igång på riktigt för mina föräldrar!
Platsen där poolen skulle placeras var redan utsedd och poolhuset var redan byggt. En plats där det tidigare varit gräsmatta och som inte använts till något speciellt förutom lite trädgårdsspel som kubb och krocket. Nu var det äntligen dags att markera ut den exakta positionen genom att slå ner pålar en bit utanför dess ytterkanter. I dessa pålar spändes sedan snören upp för att markera ut den.
Min far har en egen liten grävmaskin och är dessutom väldigt duktig på att hantera den. Han grävde ut för alla ledningar och dränering själv, därefter kom en lokal firma med en större grävmaskin för att gräva ut själva hålet för poolen. Först flöt det på bra men ganska snart stötte han på berg. Här behövde de ta in hjälp! Det är mer arbete än vad man kan tro med att spränga i berg. Det placerades dynamit på väl valda ställen i berget, grävmaskinen hjälpa till med att dra ut sprängmattor över.
-Bygga pool själv billigt?! Det blev flera sprängningar som kostade en hel del men som verkligen var nödvändiga för att poolbygget skulle kunna fortsätta. Nu kunde grävmaskinen ta bort alla större stenar och annat förekommande material för att ge plats åt den kommande poolstommen. Det lades ett bärlager av stenkross 0-32, detta jämnades sedan ut med hjälp av pappas lilla grävmaskin och kördes över flera gånger med en markvibrator tills ytan var tillräckligt jämn.
Leverans av pool
En mörk septemberkväll kom en stor lastbil med en stor leverans. Den innehöll poolstommen, poolpump, pooldusch och pooltak och en massa tillhörande saker. Några dagar senare kom killarna ifrån Folkpool för att montera ihop poolstommen, det märktes att de hade gjort detta tidigare! Vips så var stommen monterad och det var återigen mamma och pappas tur att jobba. Eftersom de valde att göra så mycket de kunde själva blev det nu dags för dem att isolera och göra iordning marken runtomkring själva. På utsidan av stommen lade de dit frigolit för att isolera poolen ifrån tjäle och annat som annars skulle kunna skada den då marken fryser på vintern. Sedan fyllde de på med ytterligare stenkross runtom, för att fylla igen de hålor som fanns kvar i marken efter utgrävningen.
Inuti poolen vattrades ytan upp och frigolit lades även där i. Det var mycket viktigt att höjden blev den rätta inför att linen skulle monteras. Detta arbete tog några veckor att fixa för mina föräldrar men eftersom de från början bestämt att göra så mycket de kunde själva fick det också ta lite längre tid.
Trall runt egenbyggd pool
Under vintern låg poolbygget nere men framåt vårkanten var det dags att återigen ta tag i projektet. Killarna ifrån Folkpool kunde nu komma för att lägga poollinern. Runt poolen ville mina föräldrar ha ett stort härligt poolområde. Detta med ett stort tralldäck där det skulle finnas plats för solstolar, utedusch, en launchdel med pergola intill poolhuset.
När man ska bygga ett tralldäck intill en pool är det mycket viktigt att höjderna och reglarna hamnar på rätt avstånd. Däcket var dessutom tvunget till att komma på plats innan montering av pooltaket kunde ske. Reglar i tryckt virke lades på plats, vattrades upp och fästes i marken med hjälp av pålar. Det var en hel del arbete med att bara få allt detta i rätt höjd och dessutom på rätt ställe. När grunden och dess reglar väl var på plats blev det dags att skruva fast trallen. Impregnerat virke valdes och skruvades fast planka för planka tills dess att hela ytan var lagd.
Läsa gärna om hur vi gjorde när vi lade vårat altangolv med kantig trätrappa eller hur jag går till väga när jag såpskurar trallet.
Skenor för pooltaket monterades sedan i tralldäcket precis intill poolen. Efter det monterades taket dit, detta fick justeras en del i skenorna för att de skulle kunna glida lätt i skenor.
Välja trappa eller stege
Ännu ett val! Det finns mängder av olika trappor och stegar med olika utseenden, utformningar och i olika material. Eftersom de ville ha så mycket plats som möjligt i poolen valde de en stege då de ansåg att en trappa skulle ta för mycket utrymme. Stegen som var i rostfritt stål kan nämligen lätt flyttas eller helt tas bort om så skulle behövas. Den placerades på ena långsidan för att det var den bästa placeringen i förhållande till trädäcket, poolhuset och uteplatsen.
Värme och rengöringsanläggning till egen pool
När hela poolen och tralldäcket monterats var det dags för det sista momentet, värme och rengöringsanläggning. Detta placerades på baksidan av poolhuset så man varken såg eller stördes av anläggningen. Vart detta skulle vara hade de redan bestämt tidigare då tillhörande kablar grävdes ned under tiden man arbetade med mark och grund. Dessa kunde nu kopplas ihop med poolen. När allt var på plats blev det dags att fylla poolen med vatten. Eftersom mina föräldrar har egen brunn och inte ville tömma den helt på vatten, fyllde de upp den allt eftersom under en veckas tid, det gick åt 6000 liter.
För att komma upp i det rekommenderade klorvärdet skulle de först chock klorera vattnet och sedan testa vattenkvaliteten med en teststicka/teststrip som mäter klorhalt, ph-värde och alkalinitet. Vattnet testades och reglerades med att tillsätta lite nytt klor i taget fram till att det fick precis rätt värden.
Vill du veta mer i detalj om hur du tar hand om poolvattnet så har Folkpool en bra poolvårdsguid.
När de väl hade hittat rätt värden i vattnet blev det sedan mycket lättare att hålla vattenkvaliten. Nu lägger de i en klordos en gång i veckan och backspolar poolen, som det kallas. Under säsongen är dessutom rengöringsanläggningen igång hela tiden. Poolen brukar ha en temperatur på cirka 27 grader, då är det både skönt att bada och simma där. När hösten kommer tömmer de poolen på cirka 20 centimeter vatten och stänger av hela anläggningen. Någongång i April-Maj fyller de återigen på med vatten samt renar den med hjälp av klor och backspolning. Sedan är den uppvärmd ända fram till senhösten då poolen återigen går in i sin vintervila.
Under säsongen njuts det här i fulla drag. Vi barn och barnbarn kommer nu ännu oftare på besök för att kunna lata oss i en solstol under pergolan och ta ett dopp i det blå. Om någon skulle fråga mig när jag ligger i solstolen vid poolen, om jag ska bygga pool själv någongång så skulle jag nog säga mmm… varpå min man Micke direkt skulle säga- Berg!
Bygga pool själv pris
Det är mycket att tänka på om man bestämmer sig för att göra det mesta själv i ett poolbygge. Innan mina föräldrar drog igång projektet så samlade de så mycket information som möjligt genom att prata med bekanta som också gjort poolresa. De pratade med olika poolleverantörer och sökte en hel del på internet just om för och nackdelar. Det är inte billigt att bygga pool, genom att göra mycket själva hoppades de kunna dra ner lite på slutsumman. I det stora hela lyckades de men sprängningarna av berget blev kostsamma och ökade tyvärr slutsumman. När de byggde poolen 2018 gav de kring 300 000kr för själva poolen och delarna till den, 25 000kr för sprängningen plus kostanden för grävning, fyll, sand, grus, frigolit och arbetet.
Nu har det gått några år och de ångrar inte projektet att bygga pool själv. Det finns en tillfredsställelse i att göra saker själv som är svår att slå.
Tack för bra bloggpost! Du skriver aldrig vad det faktiskt kostade att bygga poolen, vore tacksam för ett ca totalpris inkl. allt. på https://www.vadkostar.se/Frågor/vad-kostar-det-att-bygga-pool/ fick jag fram vad det kostar men inte med sprängning, viket jag kommer att behöva göra på min bergiga tomt så vi provborrat.
Hej Anita,
Spännande med poolbygge.
Kul att du tyckte om inlägget och att du skrev och frågande. Själva kostnaden till Folkpool för poolen blev cirka 300000kr plus 25000kr för sprängningen + kostnad för grävning, fyll, sand, grus, frigolit och arbete.
Detta är dock fyra år sedan så priset kan ha ändrats sedan dess.
Hör av dig igen om du har fler frågor
MVH Sofia