Våga testa kallbad! Det kommer göra dig starkare och gladare! Det finns många fördelar med kallbad, om du nån gång har tänkt tanken så vill jag dela mina egna erfarenheter som kallbadare och varför jag råder dig till att utsätta din kropp för en sådan kyla. Jag har gjort en lista på fördelar med kallbad för att du ska förstå varför alla borde kallbada, iallafall lite då och då.

Varför du bör bada kallt – 9 fördelar med kallbad

 

1. Du känner dig mycket piggare och starkare.

Ditt hjärta börjar att slå snabbare och andningen stimuleras när kroppens nerver känner kyla. Kroppen sätts därmed igång och du blir piggare.

2. Du får bättre sömn

Kallbad främjar en god känsla av välmående som gör din kropp avslappnad och detta leder i sin tur till en bättre sömn.

3. Det aktiverar din blodcirkulation i hela kroppen

När du utsätter dig för kyla, gärna i kombination med ett varmt bad eller bastu pumpar ditt hjärta fortare. Din syreupptagning ökar dessutom och du får med det också bättre blodcirkulation.

4. Kallbad stärker ditt immunförsvar och minskar inflammationer.

När venerna drar ihop sig av kylan elimineras gifter från blodomloppet, vilket minskar inflammation i vävnaderna. Kyla förbättrar även transporten av syre och näring i kroppens alla celler vilket också är mycket hälsosamt för kroppen. Det är också därför många idrottare tar kallbad efter träningen. Det lindrar smärta i musklerna och gör att kroppen fortare återhämtar sig.

5. Din kropps bra bruna fetter ökar

Kroppen innehåller både vitt och brunt fett, det vita fettet är det som blir till om man äter för mycket och därmed blir överviktig. Brunt fett däremot är bra fett som ger värme och hjälper kroppen att minska det vita fettet. Det bruna fettets produktion aktiveras av kalla bad vilket är hälsosamt.

6. Du får finare hud och hår

Kyla stänger dina porer vilket gör huden mer återfuktande och förebygger att den blir torr, detsamma gäller för ditt hår. Jag är det sanna beviset på detta då jag förut hade knottrig hy både på överarmar och lår men där det nu efter en hel del kallbad är som förbytta och blivit lena.

7. Kalla bad förbättrar uthållighet och ger en boost

Kallbad stimulerar utsöndringen av noradrenalin som bland annat bidrar till bättre koncentrationsförmåga. Dessutom gör denna sortens utmaning att du blir uthålligare vad det gäller andra saker i livet. Det beror på att adrenalin frigörs och ger dig en känsla av framgång och seger efter kallbadet.

8. Det lindrar och motverkar depression och stress

Tillsammans med adrenalinet kommer endorfinet och ger tid en kick! Det är ett hormon som får oss att må bra och det utsöndras även vid träning. Vid ett kallbad utsätts kroppen för en kall chock och då utsöndras dessa endorfiner precis som under och efter ett träningspass. Hjärnan stimuleras dessutom av kallbad och utsöndrar noradrenalin som i sin tur bidrar till minskning av kemikalier som kan bidra till nedstämdhet.

9. Kallbad bekämpar dina celluliter

 

kallbad är bra för

Kallbad kan minska dina celluliter, detta eftersom du får bättre blodcirkulation och kroppens gifter elimineras av kylan. Detta gör att fett försvinner och celluliterna blir mindre synliga.

 Egen spaanläggning hemmakallbad hemma

Vi åkte på spahelg i Göteborg för några år sedan där min man verkligen förälskade sig i att bada kallt i havet. Detta ville han fortsätta med när vi kom hem men eftersom vi inte bor precis intill en sjö var vi tvungna att komma på något annat. Vi hade sedan tidigare en badtunna i rostfritt som vi byggt själva av en mjölktank och varför inte göra en till när det blev så lyckat första gången!?

Till att börja med var det mest min man som var besatt i de kalla baden och badade flera gånger i veckan. Själv hoppade jag bara i någon gång då och då,  doppade mig snabbt för att sedan hoppa upp lika snabbt igen. När sedan pandemin bröt ut på våren 2020 och jag började att jobba hemifrån ( vanligtvis är jag mycket på resande fot då jag jobbar som resande säljare) började mina kallbad på allvar.

Om du vill veta mer om kallbad och hur vi byggde våran kallbadstunna så kan du läsa det här.

Det blev att jag tog bad allt oftare och satt i längre och längre stunder.

Badar kallt varje dag

Bada kallbad

Sedan hösten 2020 tar jag nu ett bad varje dag. Det är det första jag gör innan dagen drar i gång på allvar. Blir för det mesta ett bad på cirka en halv minut men sitter emellanåt i upp till 3minuter, det har blivit som en form av meditation för mig.

Jag känner mig piggare och mer levande med kallbad

För mig har kallbaden gjort att jag känner mig piggare och mer levande. De har även förbättrat min hy på både armar och ben som förut ständigt var knottriga men som nu blivit alldeles lena och blanka. Jag känner mig starkare och friskare än aldrig förr! Nu är jag lika såld på detta som min man.

Våga testa kallbad eller kalldusch

Om du inte ännu testat detta med kallbad tycker jag verkligen att du ska göra det. Om du inte skulle ha tillgång till ett kallbad eller närhet till en sjö blir det samma effekt om du tar en riktigt kall dusch. Testa att först bara gå in en snabb vända och utöka sedan tiden.

Fördelar med kallbad – sammanfattning

Du kommer känna dig starkare, få bättre sömn, finare hy, gladare, mindre stressad, bättre koncentration, bättre immunförsvar och ett bättre blodtryck. Dessa fördelar med kallbad kan du alltså uppnå bara genom att bada kallt någon gång i veckan. Det är en liten livsstilsförändring som kommer göra dig gott i framtiden.

Lycka till, jag vet att du klarar av mer än vad du tror!

Om du är intresserad av trädgård, byggnationer och inredning? Läs gärna inlägget om när jag byggde mitt växthus med gamla fönster och följ gärna mitt Instagramkonto @inspiration_bybjork

kallbad fördelar