Det går jättebra att bygga kallbad hemma själv!
En som är enkel att rengöra och som dessutom ser diskret och fin ut.
Häng med för att se hur vårt kallbad kom till.

Har i alla tider fått höra hemifrån min mor att man ska duscha kallt i slutet av en dusch och gjort så lite från och till under min uppväxt. Har inte tänkt så mycket på vad det var bra för.

Det var senare i livet efter en spahelg i Göteborg som min man fick upp ögonen för kallbad. På den spaanläggningen fanns det flera olika typer av både kalla och varma bad och olika sorter bastu så klart. Han blev så inspirerad att han fick för sig att vi skulle ha något liknande hemma.

Vi har nu både en mindre tunna för kallbad och ett större för varma bad som värms upp med eldning i en kamin och en bastu!

Till att börja med var det mest min man som var besatt i kallbad och han badade flera gånger i veckan. Själv hoppade jag kanske i max 2 gånger i veckan, doppade mig snabbt som attan för att sedan hoppa upp lika snabbt igen.

När coronapandemin bröt ut på våren 2020 började jag jobba mycket hemifrån och det var då mina kallbad började på allvar. Vanligtvis är jag mycket på resande fot men nu blev vardagen plötsligt mycket lugnare. Jag tog bad allt oftare och satt i längre och längre stunder.

Bygga kallbad hemma

Vi var ute efter utespakänslan och att det var integrerat med huset på ett fint sätt och då ville vi ju att det skulle hålla länge. Att efter bara några år behöva laga eller byta ut var inget vi var intresserade av och lätt att rengöra stod högt upp på listan.

Rostfritt stål lockade mest då det är hygieniskt men det var svårt att hitta något som föll oss i smaken. Vi hade sedan tidigare en varm badtunna i rostfritt som vi byggt själva av en före detta mjölktank på 180cm diameter, 1250 liter, som vi kapat av toppen på och sedan klätt in med stående brädor.

Våran altan byggde vi i anslutning till huset då vi gjorde en 100kvm stor tillbyggnad, då blev nivåerna på hus och trädgård olika. Trädäcket är alltså högre upp än marknivån så för att få till ett bra avslut på däcket och dölja ”gapet” under altan placerade vi baddunnan där.

Tunnan blev till hälften ingrävd i sluttningen med kullersten som fyller ”gapet” och löste det snyggt.

När vi nu skulle bygga kallbad hemma ville vi fortsätta på ett liknande sätt, gärna med något rostfritt då det är lätt att rengöra och tål att grävas ner brevid den varma tunnan. Kom på att det fanns mindre mjölktankar på 90cm diameter, 200 liter med ett djup på 80 centimeter som vi kunde bygga vårt kallbad av.

Min man köpte ett av en bekant men jag har även sett sådana på köp och sälj sajter som inte är så dyra. Mjöllktankar brukar finnas i både 2000, 900 och 400 liters.

Bygga egen kallbadtunnan

När vi väl fått hem vår mjölktank började vi bygget av vår kalltunna genom att såga av toppen på den rostfria tanken med en vinkelslip. Det tog en stund eftersom materialet är relativt tjockt och tanken hade både en inne och en yttersida med isolering där emellan.

Men efter lite trixande var locket till sist separerat ifrån underdelen. Vi tyckte inte att den var så fin i rostfritt så vi klädde in den i tryckt virke så som vi gjort med den varma tunnan.

Upptill gjorde vi en sarg av brädor i vinklar i en cirkel som täckte den fula avsågade ovankanten. Den grävdes ned brevid den andra och kullersten lades runt den i lutning.

 

bygga kallbadtunna

Det blev en bra placering av badet då det bara är att kliva i ifrån altankanten.

Vi har inga kemikalier i som klor eller så utan det kalla vattnet håller sig fint länge just för att det är kallt. På vintern håller det sig fint längre än under sommaren då vi byter vi lite oftare. Vi har ett mycket enkelt lock på som skydd mot insekter och skräp som pollen som kan flyga runt och hamna i vattnet.

På vintern skyddar locket mot snöfall, det är bara att knacka hål på isen när man vill bada. Badar man ofta på vintern så hinner inte isen lägga sig så tjockt.

Om du vill så kan du tillsätta lite klor eller salt men beroende på vilket material du har byggt i så rekommenderar jag att kolla upp hur det reagerar ihop med de kemikalier du vill tillsätta.

Tips! Om salt tillsätts kan vattnets fryspunkt sänkas.

Badar kallt varje dag

Bada kallbad

Sedan hösten 2020 tar jag nu ett kallt bad varje dag. Det första jag gör på morgonen innan dagen drar i gång på riktigt. Blir för det mesta ett bad på cirka en halv minut men sitter emellanåt upp till 3 minuter, det har blivit som en form av meditation för mig.

Efteråt känner jag mig uppladdad inför en ny dag. För mig har kallbaden gjort att jag känner mig piggare och mer levande. Min hy har även förbättrats på både armar och ben, förut kändes de ständigt knottriga men har nu blivit alldeles lena och fina.

Jag känner mig pigg och starkare än aldrig förr, som ni hör så är jag riktigt såld på kallbad!

Våga testa kallbad eller kalldusch

Om du inte testat detta med kallbad tycker jag verkligen att du ska göra det. Jag lovar dig att du kommer känna dig både starkare och gladare efterråt.

Jag förstod inte varför min mor tjatade om att avsluta duschen kallt när jag var yngre men nu har jag fått en helg annan syn på detta med kallvatten och vilken skillnad det kan göra.

kallbad hemma

Olika typer av kallbad

Kallpool eller avsvalkningspooler brukar finnas på spaanläggningar och brukar vara placerade nära en bastu. När man går ut ur bastun på anläggningen är det jättevanligt att det även finns en trähink placerad högt upp i duschen med ett snöre, drar man i den så tippar hinken kallt vatten över en.

Kallpooler som finns på spa brukar vara rätt djupa med en stege. Förutom spaanläggningarna finns även kallbadhus, Sverige öppnade sitt första redan på 1800-talet. Yttligare ett sätt att kallbada är att vinterbada, att borra ett hål i isen eller simma i det isfria men iskalla havet.

Effekten som man vill nå är just variationen mellan varmt och kallt för att få hälsosamma fördelar. Man liksom chockar kroppen så att kroppens egna processer sätts igång.

Gå in och läs inlägget 9 fördelar med kallbad och tror du inte på dessa så råder jag dig att våga testa iallafall, du kanske blir överraskad!

Det är så häligt att se sommarens bastubadare springa ut och hoppa ifrån bryggan ner i sjön under kvällens sista solstrålar. Om du inte har testat så gör det!

Om du inte skulle ha tillgång till ett kallbad eller närhet till en sjö blir det samma effekt om du tar en riktigt kall dusch. Testa att först bara gå in en snabb vända och utöka sedan tiden.

Det finns många sätt att kallbada, jag skulle säga att det är en smaksak och det handlar om vad man själv föredrar. Du är inte mesig för att du föredrar att duscha kallt mer än att sänka ner dig i en isvak. För mig är det lite som meditation för någon annan kan det vara en naturupplevelse.

Man kan bygga kallbad hemma eller köpa sig ett

Man kan förstås köpa badtunnor som är gjorda för kallbad. De finns att köpa i trä, olika sorters plast och i rostfritt stål. Det finns de med externa kylsystem kopplat till själva tunnan, de som håller vattnet kallt genom att fungera som en termos och de utan något alls.

En del tunnor kommer färdiga och andra kan du själv montera ihop. Det finns de som ska stå ovanjord, kan stå inomhus och de som är flyttbara. Djupet varierar mellan 85 cm till 150 cm, pris mellan 10-100 tusen kronor. Det låter som att det finns mycket att välja på men när man gör en enkel sökning på Google dyker det faktiskt inte upp så mycket.

Enkla tunnor i trä är förstås billigast men kräver underhåll. Nackdelar med trätunnor är att du innan vintern alltid måste tömma den så inte trät skadas men den får inte heller torka ut och utsidan måste impregneras 1-2gg om året med olja. Det finns de som är tillverkade i lärkträ som bättre står emot röta och svamp men som kostar det dubbla och som ändå behöver impregneras och tömmas.

För den som söker naturupplevelsen är det klart billigare om man har en egen sjö på tomten än att köpa kallbad. För den mer privata kallbadaren funkar ett kallbad badkar hemma i badrummet galant.

Om du är intresserad av vad mer som händer på våran gård så som byggnationer, trädgård eller inredning så följ oss gärna på instagram @inspiration_bybjork