Inlägget innehåller annonslänkar för Odla

Kallså luktärter är en utmärkt metod för att kickstarta trädgårdssäsong och njuta av tidigt blommande luktärter. Genom att använda kallsådd kan du så dina luktärtsfrön redan under de kallare månaderna oktober till mars vilket ger dem en längre växtsäsong och tidigare blomning.

Detta brukar jag göra då jag har ont om plats inne och luktärterna blir också på detta vis kraftiga när de växer. 

Här kan du läsa om hur du steg för steg framgångsrikt kan kallså luktärter och även få tips om hur du får de mest frodiga och blomstrande luktärterna.

 

luktärtsfrö till kallsådd

luktärtsfrö till kallsådd

Steg-för-steg hur du kallså luktärter

Steg 1: Välj Sort

Börja med att välja den sort av luktärter du gillar. Det finns ett brett utbud av vackra luktärter i en mängd olika färger och former, leta dig fram för att hitta de du gillar bäst.

Steg 2: Krukor, tomma godislådor eller plastkärl

Välj planteringskärl, plastkrukor, tomma godislådor eller andra behållare med god dränering är idealiska. Om du använder tex. tomma godislådor som inte i sig självt har hål i botten är det viktigt att du gör det med tex. en borrmaskin eller sticker hål med något annat vasst verktyg.
Storleken på behållaren bör anpassas efter hur många frön du planerar att så, samt ge tillräckligt med utrymme för plantornas tillväxt.

Steg 3: Jord

Använd en högkvalitativ vanlig planteringsjord som du packar löst i det planteringskärl du valt, detta för att underlätta rotutveckling och dränering.

Steg 4: Så luktärter

Så dina luktärtsfrön i jorden med cirka 5 cm mellanrum och 1-2 cm djupt. Täck fröna lätt med jord.

Steg 5: Vattna

Vattna försiktigt sådden med en vattenkanna med fin stril, det är viktigt att inte vattna för mycket, då detta kan orsaka röta.

Steg 6: Täck sådden

Sätt sedan på ett lock, plast eller liknande över din sådd, dock viktigt att det i detta lock finns små hål för att dun sådd ska kunna ”andas”

Steg 7: Placering

Placera behållarna på en plats där de är skyddade från hårda vindar och inte i direkt solljus. Sedan är det bara att vänta till våren då naturen kommer att sköta resten. När förhållandena är optimala kommer fröna att börja gro.

Steg 8: Skötsel

Kolla till din sådd då och då för att se till att den inte torkar ut utan håller sig lite fuktig.

Steg 9: Till våren

När dina luktärter framåt vårkanten börjar att gro är det bra att öppna locket på din sådd för att vänja dina plantor vid klimatet. När de sedan växt till sig och marktemperaturen är runt 10 grader är det dags att plantera ut dina luktärtsplantor på friland eller om du väljer att plantera dina luktärter i en stor kruka. 

Skydd mot extrem kyla

Även om luktärter när de börjat växa är ganska tåliga då de tål ner till 8 minusgrader är det viktigt att skydda dem mot extrem kyla. Täck vid riktig kyla krukorna med fiberduk eller annat skyddande material eller placera dem i ett kallväxthus under de kallaste nätterna.

Att kallså luktärter är ett spännande och givande sätt att starta din trädgårdssäsong. Med rätt förberedelser och skötsel kan du njuta av vackra luktärter tidigare än de flesta andra trädgårdsväxter.

 

kallså luktärter i januari

kallså luktärter i januari

Utplantering av kallsådda luktärter

Efter att ha kallodlar dina luktärter och de kommit upp 10-15 cm är nästa steg att plantera ut dem i din trädgård. Detta då jorden kommit upp i en temperatur på 12 grader.

  1. Förbered jorden på växtplatsen genom att blanda upp blomjord med kompost och näring så som kogödsel.
  2. Sätt ditt ett luktärtsstöd i jorden.
  3. Ta försiktigt upp luktärtsplantan med dess rötter ur kärlet du odlat dem i, var noga med att inte skada rötterna.
  4. Gräv en grop i jorden och sätt ner din planta några centimeter ner så att rötterna täcks och den står stadigt.
  5. Plantera intilliggande plantor ca 10 cm mellan varandra på samma sätt.
  6. Vattna dina planterade luktärter med en vattenkanna med stril för att inte övernatta.
  7. Bind upp luktärtsplantorna genom att hänga ett snöre ner ifrån ditt luktärtsstöd och led luktärten upp för det mot stödet.

Vattna sedan med jämna mellanrum sådden så att den inte torkar ut och tillsätt näring varannan vecka. 

 

Kallså luktärter i tomma toarullar

För att kallså luktärter i tomma toarullar behöver du börja med att samla ihop ett antal tomma toarullar och sedan är det bara att sätta igång enligt egen nedan.

  1. Ställ toarullarna i en plastlåda eller bricka som kan hålla dem på plats.
  2. Fyll varje toarulle med planteringsjord.
  3. ett eller två luktärtsfrön i varje toarulle.
  4. Täck fröna lätt med jord cirka 1-2 cm
  5. Vattna försiktigt
  6. Sätt på locket på lådan eller täck med plast men se till att locket har hål i sig.
  7. Placera din luktärtssådd på en plats som är skyddad från hårda vindar och vänta.

Därför bör du kallså luktärter i tomma toarullar

Det finns två klara fördelar med att så luktärter i tomma toarullar. Delvis ger toarullen en naturlig begränsning för rotutvecklingen och håller jorden fuktig. När det sedan är dags att plantera ut dina luktärter kan du plantera hela rullen i marken, detta då pappret kommer att brytas ner och komposteras naturligt. Detta minimerar avsevärt risken för att rotsystemet skadas. 

Stöd luktärter

Stöd till luktärter

Luktärter stöd

När dina luktärter växt sig 10-15 cm är det dags att börja tänka på luktärt stöd då dina blommor behöver ett stöd att klänga sig upp för. Detta då många luktärter blir bortåt 200 cm höga. Det finns många olika typer av stöd, alltifrån egenbyggda luktärts stöd i form av bambupinnar,  pyramider och växtbågar. Till spaljéer och bågar i armeringsnät.

Tips för placering och kombinationer av luktärter

Soliga och vindskyddade platser

Luktärter trivs bäst på soliga platser som är skyddade från starka vindar klättrande på ett luktärts stöd. En plats som får flera timmars sol om dagen är idealisk för dessa blommor.

Nära utrymmen där du tillbringar tid

Placera luktärter nära uteplatser, terrasser, eller fönster där du ofta tillbringar tid för att kunna njuta av deras härliga blomning och magiskt goda doft.

Kombinera luktärter med andra växter

Färgmatchning- Kombinera luktärter med andra växter som kompletterar eller kontrasterar deras färger. Exempelvis kan vita luktärter kombineras med mörkröda rosor för en härlig effekt.

Varierande höjder och former – Lägg till växter med olika höjd och textur för att skapa intressanta visuella effekter. Lågväxande blommande växter som kantnepeta eller lobelior kan fungera bra som marktäckare runt ditt luktärtsstöd.

Skapa en harmonisk doftupplevelse

Luktärter är inte bara kända för sina färgglada blommor, utan även för sin förtrollande doft.

Kombinera dofter- Tänk på doftkombinationer när du planterar. Luktärter har en söt och stark doft, så kombinera dem med växter som har mildare dofter för att inte överväldiga dina sinnen.

Genom att noggrant planera var och hur du placerar dina luktärter kan du maximera din njutning av dessa underbara växter. En välplanerad luktärtsoas blir inte bara en vacker plats i din trädgård, utan också ett ställe som lockar till avkoppling och njutning genom underbara dofter.

 

FAQ

När ska jag börja så luktärter?

Genom kallsådd kan du börja att så luktärter tidigt, redan de kallaste månaderna på året så som december, januari och februari. Kallsådd lämpar sig ifrån Oktober till Mars.

När blommar luktärt?

Luktärter börjar vanligtvis blomma tidigt på sommaren och fortsätter blomma fram till den första höstfrosten. Blomningstiden kan variera beroende på sort, såddtid och klimatförhållanden. De flesta luktärter tar omkring 10 till 12 veckor från sådd till blomning.

Vad kan jag kallså luktärter i?

Det finns många olika typer av kärl att kallså luktärter i så som plastkrukor, tomma godislådor, glassförpackningar, vindruvsaskar för att bara nämna några

Hur ofta ska jag gödsla luktärter?

Luktärter bör gödslas regelbundet för bästa tillväxt och blomning. En balanserad gödsel med lika delar kväve, fosfor och kalium rekommenderas.
Börja gödsla luktärterna när de är omkring 10-15 cm höga och fortsätt sedan att gödsla varannan vecka under växtsäsongen. Det är viktigt att inte övergödsla, eftersom för mycket kväve kan leda till kraftig bladverk på bekostnad av blomningen.

Hur många luktärter i en kruka?

Hur många frön du ska plantera i samma kruka beror på krukans storlek men en bra tumregel för vintersådd är att plantera luktärtsfröna med cirka 5 cm mellanrum för att senare när de grott och börjat växa plantera om dem mer glesare.

Vilken fördel är det med att kallså luktärter i tomma toarullar?

Fördelen med att kallså luktärter i tomma toarullar är att när du ska plantera ut dina luktärter på dess slutgiltiga växtplats behöver du inte dra upp dem ifrån planteringskrukan utan du kan plantera hela toarullen direkt i jorden och riskerar på så vis inte att skada rötterna. Toarullen kommer med tiden att förmultna i jorden.

Varför kallså luktärter?

Fördelarna med att kallså luktärt är att du kan börja med din odling tidigt på säsongen.  För det första ger det dina luktärter en längre växtperiod, vilket resulterar i tidigare och längre blomning. Kallsådda luktärter utvecklar ofta ett starkare rotsystem, vilket gör dem mer motståndskraftiga mot både sjukdomar och varierande väderförhållanden.

Kan man så luktärter i januari?

Ja, det går alldeles utmärkt att så luktärter i januari. Att odla i januari genom kallsådd då luktärtorna får chans att gro naturligt när temperaturen börjar stiga. Detta resulterar i starkare, mer motståndskraftiga plantor som är redo att blomstra tidigare på säsongen.

Var kan jag köpa luktärtsfrö?

Luktärtsfrön kan köpas från flera olika källor, inklusive trädgårdsbutiker, plantbutiker, online trädgårdscentrum och specialiserade fröförsäljare. Många trädgårdshandlare och onlinebutiker erbjuder ett brett utbud av luktärtsfrön, från traditionella till mer ovanliga sorter.

Vilka stöd passar till luktärter?

Luktärter trivs bäst när de får klättra, och det finns flera lämpliga stöd för dem. Trä- eller metallspaljéer ger robust stöd och gott om utrymme för växterna att sprida ut sig. Armeringsnät är också populärt att låta luktärter klättra på liksom bambupinnar som enkelt kan sättas ihop till ett enkelt växtstöd.

Om du är sugen på att bygga ett eget stöd i form av en pyramid eller en luktärtsbåge spana då in hur jag byggde mina