Inlägget innehåller annonslänkar för Odla

Jag älskar verkligen vackra blommor, och att odla luktärter i kruka är en av mina absoluta måsten. Det är ett underbart sätt att njuta av dessa vackra färgstarka och doftande skönheter på nära håll. Det fantastiska med luktärter är att de är så tacksamma, du kan odla dem oavsett om du har en stor trädgård, en solig balkong eller bara ett litet utrymme precis utanför dörren.

I detta blogginlägg kommer jag att dela med mig av mina bästa tips för att lyckas med att odla luktärter i kruka. Du kommer att få lära dig hur du väljer rätt kruka, förbereder jorden, planterar fröna, och tar hand om dina växter så att de blommar rikligt och håller sig friska. Jag kommer även att ge dig tips om hur du kan hantera vanliga utmaningar som skadedjur och sjukdomar, samt hur du ger dina luktärter bästa förutsättningarna för att blomma mycket under hela säsongen.

odla luktärter

Välja rätt kruka till dina luktärter

Låt oss börja med valet av kruka. Det är inte bara en fråga om utseendet utan också om funktionalitet. Luktärter har ett kraftigt och omfattande rotsystem, vilket kräver en kruka som kan ge dem tillräckligt med utrymme att växa. En kruka med en diameter och djup på minst 30 cm är idealisk.

Terrakottakruka till luktärter

När det gäller krukans material är det en fråga om personlig smak och praktiska överväganden. Terrakotta är fint och ett bra materialval på kruka eftersom det är naturligt och ”andas” och hjälper på så vis till att reglera jordens fuktighet, men nackdelen är att det kan vara tungt.

Plastkruka

Plastkrukor är lättare och ofta billigare, men de kan inte erbjuda samma luftcirkulation som tex. en terrakottakruka.

Zinktunnor och hinkar

Zinkbaljor och hinkar är också ett fint att ha som kruka till dina luktärter men då är det viktigt att de har dräneringshål i botten så att inte vattnet blir stående i krukan.

Kruka i trä

Ett annat bra ”kruka” för luktärt är en stor trätunna. Den andas också på liknade sätt som en terrakottakruka då trät släpper igenom vatten och även kan behålla en hel del fukt.

Själv föredrar jag att odla luktärter i en stor zink eller trätunna.

Oavsätt vilken kruka du väljer är det viktigt att den är tillräckligt stor, minst 30 cm i diameter och djup samt att den har dräneringshål i botten för att undvika att vatten blir stående i. 

Placeringen av dina luktärter

En annan viktig aspekt är var du placerar din kruka med luktärter. Luktärter älskar sol och behöver minst 6 timmars direkt solljus per dag för att trivas bra. En plats som får morgonsol och eftermiddagsskugga är idealisk i varmare klimat, medan en plats med full sol passar bättre i svalare områden.
På en balkong eller annan mindre uteplats är det bra att placera dina luktärter där de får så mycket sol som möjligt då detta är A och O för att de ska trivas och få rikligt med blommor.

luktärter

Jord och gödning för odling av luktärter i kruka

För att odla luktärter framgångsrikt är valet av jord och gödning två av de mest avgörande och grundläggande faktorerna för att luktärterna ska kunna växa sig stora och blomma riktigt rikligt.

Jordblandning

För att odla riktigt fina luktärter är det viktigt att börja med rätt typ av jord. Luktärter trivs bäst i en väldränerad jord som tillåter vatten att passera igenom utan att bli stående kvar vilket kan leda till att rötterna ruttnar. En lätt och porös jordblandning är det idealisk för vackra och frodiga luktärter.

Välja rätt gödsel till dina luktärter

Jorden bör också vara näringsrik för att stödja luktärternas tillväxt. En blandning av högkvalitativ planteringsjord och kompost och gödsel ger en bra grund. Att blanda ut med kompost ger både jorden näring och förbättra även jordens struktur och förmåga att behålla fukt.

Luktärter föredrar ett pH-värde i jorden som ligger i det neutrala till lätt basiska intervallet, omkring 6,0 till 7,5. Man kan testa jordens pH-värde med ett enkelt testkit från en trädgårdsbutik. Om jorden är för sur kan du justera pH-värdet genom att tillsätta kalk.

Att välja rätt gödsel är den allra mest avgörande faktorn för luktärternas hälsa och blomning. En balanserad gödsel med lika delar kväve, fosfor och kalium är idealisk. Dessa tre huvudnäringsämnen spelar en viktig roll i plantans övergripande hälsa och blomproduktion.

Kväve, fosfor, kalium och kogödsel

Kväve är viktigt för bladens tillväxt och den övergripande gröna massan av plantan. En brist på kväve kan leda till att bladen blir gula och tillväxten blir långsam.

Fosfor är avgörande för rotutveckling och blomproduktion. Det hjälper till att stärka plantans rotsystem och är viktigt för att bilda nya blommor.

Kalium bidrar till plantans övergripande hälsa och hjälper till att reglera olika funktioner, såsom vattenupptag och fotosyntes. Det är också viktigt för att luktärterna ska kunna stå emot sjukdomar.

Kogödsel är också en bra grund att blanda ut din jord med för att få en näringsrik balandning där luktärterna kommer att trivas. Dock viktigt att du använder brunnen kogödsel då rötterna kan ta skada av för stark gödning. Om du köper i butik behöver du inte tänka på detta.

Användning av gödsel

Gödsla luktärterna regelbundet under växtsäsongen. Det är bäst att börja med en låg dosering och öka gradvis för att undvika övergödning, vilket kan skada plantan. En flytande gödsel är lätt att dosera och kan appliceras varannan vecka. Börja med att gödsla när plantan har etablerat sig och har börjat växa aktivt.

Organisk kontra kemisk gödsel

Du kan välja mellan organisk och kemisk gödsel. Organisk gödsel, såsom kompost, benmjöl eller organiska blandningar frigör näringsämnen långsamt och är mildare för plantan. Kemiska gödslar ger snabbare resultat men kräver noggrannhet i dosering för att undvika skador på plantan. Vissa trädgårdsmästare föredrar att använda en blandning av både organisk och kemisk gödsel för att få det bästa av båda världar.

 

odla luktärt i kruka från frö

odla luktärt i kruka från frö

 

Så och odla luktärter i kruka

Att odla luktärter i kruka är enkelt, följ denna steg för steg guide för att inte missa något viktigt.

Steg för steg

1. Välja rätt kruka
Använd en kruka med en diameter på minst 30 cm i diameter och djup och se till att den har dräneringshål i botten för att undvika att vatten blir stående där i.

2. Förbereda jorden
Fyll krukan med en högkvalitativ jord blandad med kompost och gödsel. Med denna blandning får du bra näringsinnehåll och god dränering.

3. Plantera luktärtsfröna
Gör små fördjupningar i jorden, cirka 1-2 cm djupa med 5 cm mellanrum för att ge plats för varje luktärtsplanta. Lägg ett luktärtsfrö i varje fördjupning och täck försiktigt fröna med jord, pressa inte ner jorden för hårt. En lätt täckning är tillräcklig för att fröna ska kunna gro.

4. Vattning
Vattna jorden försiktigt efter att du har sått fröna. Använd en vattenkanna med fin stril för att undvika att störa fröna. Jorden bör vara fuktig men inte vattenmättad.

5. Placering
Placera krukan på en plats där det är svalt och ljust,10-15 grader är idealiskt.

6. Skötsel 
Håll jorden jämnt fuktig men inte vattenmättad. Kontrollera regelbundet och vattna vid behov för att hålla jorden fuktig tills fröna gror.

7. När fröna grott
När fröna börjat gro och växt upp en bit kan du med fördel ställa din kruka med luktärter ute då luktärter tål några minusgrader och då växer sig långsamt kraftiga gentemot om de växer för fort i en varm miljö. De bör också placeras så att de får minst 6 timmars direkt solljus per dag. En ljus och solig plats är idealisk för luktärter.

8. Gallring
När plantorna har grott och nått en höjd av några centimeter, gallra ut så att de starkaste plantorna återstår, med ungefär 10-15 cm mellan varje planta.

9. Stöd upp luktärterna
När plantorna börjar växa behöver de sedan stöd i form av spaljé, nät eller stödpinnar som hjälper dem att klättra uppåt.

Genom att följa dessa steg kommer du att kunna så och odla luktärter i kruka med framgång. Det är viktigt att vara tålmodig eftersom det kan ta några veckor för fröna att gro. När plantorna väl är etablerade kan du se fram emot en säsong med vackra och doftande blommor.

Om du har några frågor eller behöver ytterligare råd, tveka inte att fråga!

Om du vill läsa om hur du tar frön ifrån luktärter kan du göra det här

så luktärter från frö

Skötsel av luktärter

Vattning

Vattning är nyckeln till framgångsrik odling av luktärt. De behöver regelbunden vattning, speciellt under varma och torra perioder. Jorden bör vara jämnt fuktig, men inte överdriven. En bra tumregel är att vattna när de översta 2-3 cm av jorden känns torr vid beröring. Under varma sommarmånader kan detta innebära daglig vattning, särskilt om krukan står i full sol. Använd en vattenkanna med en mjuk stråle för att undvika att skada de ömtåliga plantorna.

Näring

För att främja en hälsosam tillväxt och riklig blomning är det viktigt att tillföra näring. Använd en balanserad flytande gödsel varannan vecka. Se till att följa instruktionerna på förpackningen för att undvika övergödning vilket kan skada plantorna. Kom ihåg att luktärter, särskilt i krukor, är beroende av den näring du tillför, så var konsekvent med gödslingen.

Stöd för luktärter man kan bygga själv

Växtstöd till luktärter

Eftersom luktärter är klättrande växter är ett stöd nödvändigt. Du kan använda spaljéer, nät, bambupinnar eller växtpyramid. Placera stödet i krukan vid planteringstidpunkten för att undvika att skada rotsystemet senare. Vägled försiktigt växterna att klättra på stödet när de växer. Detta hjälper inte bara till att hålla dem upprätta, utan det gör också blommorna mer synliga och tillgängliga för pollinering.

Här kan du se hur jag byggt växtstöd till mina luktärter jag planterat på friland.

Plockning och skötsel av luktärt i kruka

Regelbunden plockning är väldigt viktigt för att uppmuntra nya blommor att växa. Visst känns det bra att ju fler blommor man plockar desto fler kommer det. Genom att plocka blommor både vackra och vissna signalerar du till plantan att den ska fortsätta producera nya. Detta inte bara förlänger blomningssäsongen, utan hjälper också till att hålla dina luktärter fina och välskötta.

Skadedjur och Sjukdomar

Var uppmärksam på skadedjur som bladlöss och sjukdomar som mögel. Regelbunden inspektion av dina luktärter kan hjälpa dig att upptäcka problem tidigt. Använd med fördel såpvatten vid bekämpning av skadedjur, du kan läsa mer om hur du gör eget här. God luftcirkulation och rätt vattning kan också minska risken för sjukdomar.

Checklista för att odla luktärter i kruka

1. Välj rätt kruka

  • Säkerställ att krukan är tillräckligt stor (minst 30 cm i diameter).
  • Kontrollera att krukan har dräneringshål.

2. Jord

  • Använd en väldränerad och näringsrik planteringsjord blandad med kompost.

3. Odla luktärt i krukan

  • Så fröna 1-2 cm djupt i jorden, med ungefär 5 cm mellan varje frö.

4. Vattning

  •  Vattna regelbundet för att hålla jorden jämnt fuktig men inte att luktärterna blir stående i vatten
  • Undvik övervattning för att förhindra att rötterna ruttnar.

5. Gödsling

  • Använd en balanserad gödsel varannan vecka när plantorna börjar växa.

6. Stöd till luktärter

  • Sätt någon typ av stöd för dina luktärter så som en spaljé, nät växtpyramid eller stödpinnar i krukan för att stödja luktärternas klättring.

8. Plockning, beskärning och skötsel

  • Ta bort vissna blommor regelbundet och plocka dina luktärter för att uppmuntra nya blommor att komma.
  • Klipp plantorna vid behov för att få mer buskiga plantor

9. Skadedjur och sjukdomar

10. Njut och skörda

  •  Njut av de vackra blommorna och skörda dem för att använda som snittblommor.

 

Denna checklista täcker de viktigaste stegen för att odla luktärt i kruka. Använd den som en guide för att säkerställa att du inte missar några viktiga moment i odlingsprocessen.

Om du har några frågor eller behöver ytterligare förtydliganden, tveka inte att fråga mig!