Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Beijer Byggmaterial

Att bygga växtstöd till dina klättrande växter är relativt enkelt att göra själv. Härligt med växter som kommer upp på höjden i trädgården, det inger en ombonad känsla.
En växtpyramid du kan plantera vackra klätterväxter under som slingrar sig upp, vad kan kännas mer härligt att ha i din trädgård?

Om du är sugen på att bygga dig ett eget växttorn i form av en pyramid har du hamnat rätt. Här går jag igenom steg för steg hur du går till väga för att bygga ett samt vad det är du behöver för att kunna snickra ihop en.
Spana även in ritningen här nedan.

Här kan du även hitta ritningar och instruktioner till en blomsterbåge 

växtpyramid

Verktyg du behöver för att bygga dig ett växtstöd

Geringssåg
Skruvdragare
Bits till skruvarna
Meterstock
Penna
Pensel

Detta material behöver du för att bygga ett växttorn

Tryckimpregnerade Reglar 45 x45mm  4st 2100mm långa
Läkt 25x36mm 4st 440mm, 4st 340mm och 4st 240mm långa
1st 100x100mm tryckimpregnerad bräda eller färdigt ”stolplock” 
1st knopp till toppen, ett bra tips är också att använda en gardinstångsknopp
2st armeringsjärn 8 mm 800mm långa
Skruvar
Fäste till armeringsjärnen ( jag gjorde själv av en bit vanlig plåt, se bild längre ner) 
Färg för utomhusbruk 

ritning pa vaxtstod

Steg för steg hur du bygger ett växtstöd

Att bygga ett eget växtstöd är relativt enkelt, följ bara instruktionerna här nedan så ska du se att du kan få till ett eget som du sedan kan njuta av i din trädgård.

 1. Börja med att se till att du har alla verktyg hemma, kolla igenom listan på vad du behöver och om du inte har alla verktyg själv se då till att fixa det på något vis. Antingen om du köper det som fattas eller om du lånar av en vän.
 2. Kolla igenom vad du behöver för material och åk till din lokala bygghandlare och köp hem materialet.
 3. Såga sedan till alla 45 x45 mm reglarna och 25 x36 läkten i rätt längder, kolla in både materiallistan och ritningen här ovan.
 4. Sedan är det dags att börja skruva. Börja med att skruva ihop den nedre ”sargen”  runt de fyra långa stolparna 60cm upp ifrån marken. Fäst dem så att de i ena kanten ligger precis i utkanten av stolpen och i nästa går utanför för att täcka nästa läktbits ände ( se bilden nedan) Fortsätt på samma vis tills du skruvat fast alla 4st läktbitarna runt hela stödet.
 5. Jobba dig sedan uppåt och skruva fast nästa nivå på samma vis, ena änden i kanten på stolpen och på nästa sida utanför. Fortsätt sedan att även göra på samma vis runt den övre delen.
 6. Sist men inte minst skruvar du fast klossen högst upp. Skruva fast den med fyra skruvar ovanifrån, en ner i varje stolpe.
 7. Nu kan du välja om du vill ha en knopp, spira eller ingenting alls i toppen av ditt växttorn. Det är fint vilket som, beroende på vad man fäster fast här uppe kan du få olika utseende på olika växtstöd.
 8. Måla sedan hela växtpyramiden i en färg som tål utomhusbruk och som du gillar. Vitt så som jag, falurött eller varför inte en vacker grön färg?

Om du även är intresserad av att bygga en växtbåge finner du instruktioner och ritning för att bygga en här

Få ditt växtstöd att stå emot blåst

Jag märkta rätt snart när jag byggde min växtpyramid att den hade väldigt lätt för att välta. Behövde då göra något åt detta. Kom då på att man kunde fästa fast ett armeringsjärn (jag tog och en järnstång jag hade hemma) ner ifrån benen som man sedan kunde trycka ner i marken. På detta vis blev min växtställning väldigt stabil och står nu emot både lättare vindar och kraftigare stormar.

Så här stormsäkrar du ditt växtstöd

 1. Ta 2st armeringsjärn 8mm tjocka cirka 80cm långa
 2. Bocka sedan båda två på mitten så att de får en böj upptill.
 3. Fästa fast dem med hjälp av antingen ett stålband som du skruvar en på varje sida om järnet, eller som jag böj till ett eget fäste av en plåt som du klipper till och bockar. Skruva fast dem i de två benen som är tvärs över varandra.
 4. Sedan kan du lätt trycka ner armeringsjärnen i jorden på din blomsterrabatt och ditt växtstöd står sedan emot de mesta av vindar.

stormsäkra växtstödstabilisera upp blomstöd

Använd ditt växtstöd på olika sätt

När du väl snickrat ihop ditt växttron kan du sedan använda det på på lite olika vis, det är bara att låta fantasin flöda.

 • Ställ det i ett land och låt klättrande växter och blomrankor täcka hela tornet.
 • Ställ det som prydnad. även om du inte har några slingrande växter som kan klättra upp i ditt blomstertorn kan du ställa det i en blomsterrabatt bara för att få in något som bygger på höjden. Det blir en otroligt fin detalj.
 • Ställ det vid en bänk vid huset, garaget, altanen eller boden. Det är väldigt fint att ha saker i sin trädgård som bygger på höjden. Du kanske bara har ett lite lägre bord eller en bänk stående där och då blir det väldigt effektfullt att något också kommer upp på höjden.
 • Använd din blomsterpyramid som ett växtstöd i en större tunna. Om du inte har så många land kan du med fördel placera ditt torn i en stor tunna där du planterar sommarblommor så som luktärter som snabbt växer sig stora.
 • Om du tycker det är roligt att snickra, varför inte snickra ihop ett extra växtstöd när du ändå håller på och har sågen och skruvdragaren framme? Detta kan du sedan antingen använda på annat vis än den andra du gjort, du kanske gör en lite annan design på den i toppen. Eller varför inte ge bort det till en fin vän?

växtpyramid i trä

Sammanfattning av att smidigt bygga ett växtstöd

 1. Se till att ha alla verktyg och material som du behöver för att bygga ditt växttorn hemma
 2. Såga till alla bitar efter listan och ritningen ovan.
 3. Skruva ihop alla träbitar till ditt växttorn bit för bit, börja att fästa den nedre sargen runt de stående ”benen”
 4. Måla ditt växtstöd i en färg du gillar
 5. För att få ditt växtstöd att stå emot vindar fäst armeringsjärn i två utav benen.
 6. Placera din växtpyramid i ett land med en klängande växt eller bara som prydnad i en blomsterrabatt.

  Njut av ditt växtstöd!