Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Beijer Byggmaterial

Har länge velat bygga blomsterbåge, en fin växtportal där härliga blommor slingrar sig upp och där man kan gå igenom in till min blosterträdgård och känna känslan av att gå in i ett härligt hav av blomstrande blommor.
Året efter jag byggt klart mitt orangeri blev denna önskan om en växtbåge sann. Dock skulle det dröja ett tag innan det skulle till att blomstra rejält på blomsterbågen.

Här får du följa steg för steg hur det gick till när jag byggde min blomsterbåge och se vilket material jag använde.

Om du är sugen på att bygga ett växtstöd tittar du även instruktioner och ritning på det här. 

blomsterbåge till trädgård

Material du behöver för att bygga blombåge

ritning på blomsterbåge

Verktyg du behöver för att bygga blomsterbåge

Steg för steg hur du bygger en växtbåge

Börja med att se till att du har hemma alla verktyg du behöver då det går väldigt mycket smidigt att bygga då du är riktigt förberedd.
Köp även hem det material du behöver (se materiallistan ovan) och var noga med att inte missa små detaljer så som skruvar och bits.

  1. Börja med att slå ner de två stolpfundament med släggan, det är bra att använda en bräda att lägga mellan fundamentet och släggan för att inte skada fundamentet. Slå ner dem med ett mellanrum på 160cm.
  2. Såga sedan till två 70×70 reglar 210cm långa och ställ i fundamenten.
  3. Vattra därefter upp stolparna med ett vattenpass och skruva fast stolparna i fundamenten med fyra skruvar i varje stolpe. När väl stolparna är på plats blir det sedan dags att göra överliggaren.
  4. Såga till en 220cm lång regel av den 70 x70 tryckta regeln som du ska använda till överliggare och fästa i ovankant på dina två stolpar. Såga ändarna på överliggaren som enligt ritningen med sneda 45graders hörn med geringssågen. 
  5. Mät sedan ifrån mitten 80cm ut åt vart håll så att det blir ett avstånd i mitten av överliggaren på 160cm, samma mått som avståndet mellan stolparna i nedre kant.
  6. Lägg därefter den övre stolpen på de två vertikala stolparna. Justera in så att de streck du mätt ut hamnar i innekant på de stående stolparna så att avståndet mellan stolparna nertill och upptill blir den samma.
  7. Skruva  ifrån ovankant på den liggande stolpen igenom med de 10cm långa skruvarna och fäst fast den i den nedre stolpen. Fäst med två skruvar ner i varje stolpe.
  8. Sedan är det dags att stabilisera upp det hela med två reglar som du sågar i 45 grader, en till varje övre hörn. Även dessa gjorda utav
    70 x70 reglar.
  9. Sedan kommer vi till de ovanliggande reglarna som ska göras utav 45×45 reglar. Såga sex stycken 36cm långa bitar, dess ändar sågar du sedan i 45graders vinklar, här underlättar geringssågen enormt mycket. I ändarna kan du om du vill låta fantasin flöda och istället för raka avslut såga ut något snirkligt med en sticksåg. 
  10. Mät sedan 27cm mellan varje regel och markera ut var du ska fästa dina överliggande bitar, och skruva fast dem ifrån ovankant med två skruvar genom varje.
  11. Nu är din blomsterbåge klar och dags att målas. Du bör vänta något år med målningen av portalen eftersom den är gjord utan tryckt virke och det annars är risk för att färgen flagnar. Eftersom jag är lite ivrig av mig målade jag min ändå direkt. Du kan som jag välja att måla den i en vit utomhusfärg, eller i någon annan vacker kulör eller varför inte i falu rödfärg

    bygga blomportal i trä

Vackra blommar som kan klättra på din blomsterbåge

Det finns många klätterväxter att välja bland, alltifrån gröna slingrande humle till blommande vackra klätterrosor som om sommaren blir helt översållade med fina rosor.
Jag har några riktiga favoriter som jag här tänkte dela med mig av här nedan.

Luktärter

Min favorit vad det gäller somriga klätterväxter är luktärter. De finns i alla möjliga härliga färger med alltifrån rött, rosa, lila, blåa, vinröda till härligt blåa. Men min absoluta favorit är ändå de vita. Som namnet kan avslöja luktar dessa härliga blommor fantastiskt gott.
Luktärtor är en ettårig växt som du så ifrån frön på våren inomhus och planterar sedan framåt maj ut dem i rabatten. Det funkar även att så dem direkt i ditt land, dock kommer då blomningen igång något senare. När de väl börjat blomma blommar de sedan hela sommaren och det som är så bra med luktärter är att ju mer man plockar av dem desto mer blommar de.

Klätterros

En riktig gammal klassiker vad det gäller klätterrosor är vackra ljusrosa New Dawn. Den blommar under juni, juli och augusti och trivs riktigt bra i soligt läge, om den står skuggigare blommar den inte lika rikligt. den kan bli runt cirka 4 meter och täcker därför in en blomsterbåge på ett bra vis.
På vintern är det bra om man täcker över den med kompost eller skydda den ännu mer med säckväv eller granris. Om du sedan behöver beskära den gör du det bäst på våren då du skär bort alla grenar som är skadade eller döda.

Klätterhortensia

Klätterhortensian är en grön blommande klätterväxt med stora vita flata blomsterklasar som blommar mellan juli – augusti. Den trivs i fuktig mullrik jord med lågt pH-värde, gärna i halvskuggigt läge. Plantan klättras sig själv uppåt med hjälp av sina sugrötter. De första året växer den relativt långsamt men kan sedan med tiden bli 4-7 meter vilket gör att din blomsterbåge kommer att bli översållat av härlig växtlighet. Med tiden kan du behöva att beskära din klätterhortensia, då gör du det bäst i den så kallade JAS perioden, alltså juli, augusti, september.

Klematis

Denna vackra klätterväxt kommer att bli stor snabbt och överösa din växtbåge med vackra stora eller små blommor beroende på sort. De två sorter jag tycker är de vackraste av dem alla är Summer Snow klematis och Vit Lanuginrosa klematis.

Summer Snow är övertäckt med 3-4cm små vita blommor medans Vit Lanuginrosa har stora vita näckrosliknande pampiga blommor. Båda sorterna blommar rikligt ända från juni till oktober.

Kaprifol

Kaprifol är en lättodlad blommande klätterväxt som bäst trivs i soligt läge. Dess blommor doftar ljuvligt speciellt på kvälls och nattid då deras pollinerare är aktiva. De har en tidig blomningstid, ifrån maj – juni och trivs i de flesta lite halvfuktiga jordar men föredrar gärna lite kalkhaltigare.

 

bygga blombåge i trä

FAQ

Hur mycket kunskap behöver man för att snickra en blomsterbåge?

Att snickra en blomsterportal är ett relativt enkelt projekt även för den som inte är så kunnig inom snickeri. Eftersom det bara är blommor som ska klänga därpå och det inte är en byggnad där hållfastheten är extremt viktig tänker jag att du efter dessa instruktioner kan testa.
Vad är det värsta som kan händ?

Hur lång tid tar det att bygga en växtbåge i trä?

När du väl har alla verktyg du behöver och det material som går åt hemma bygger du ihop denna blomsterbåge på en till två timmar beroende på tidigare erfarenheter av byggnation och förutsatt att inte något strular.

Hur mycket kostar det att bygga en blomsterbåge i trä?

Att bygga en båge som denna kostar kring 500kronor, lite beroende på hur materialpriset ser ut just när du ska bygga samt om du kan köpa lite mindre förpackningar av tex. skruvar eller kanske till och med har det hemma sedan tidigare.