Bygga orangeri

 

Har alltid drömt om att ha ett eget orangeri, en plats där man kan sitta och njuta i en oas med härliga växter.

Ett hus men fullt utav fönster där solens strålar når in ifrån alla håll och där växter kan frodas och växa sig stora.

Denna dröm om ett orangeri / växthus ska nu 2021 äntligen bli sann.

Eftersom detta är min dröm och min man Micke inte delar samma dröm var han inte alls sugen på att hjälpa mig med detta projekt.
Envis som jag är drog jag ändå igång orangeribygget.

Tänkte – Hur svårt kan det vara?

Hade nedanstående målbild i huvudet och med min snälla pappa till hjälp satte vi sedan igång.

För att se mer ifrån orangeriet och odlingarna där runt följ mig gärna på  instagram @sofiabjork._

Gamla fönster till orangeri / växthus

Redan hösten 2020 fick jag nys om en stor mängd begagnade fönster på blocket.

Sagt och gjort kopplade jag släpkärran efter bilen och tog min far med mig för att hämta dem.
Åkte de 8 milen långt ut på landet och lastade på alla fönster för att sedan åka sakta hemåt med ett väldigt fullt lass med fönster.

Eftersom min mor och far bor på en gård med ladugård fick jag lov att ställa fönsterna till orangeriet / växthuset där.
De fick stå i ladugården ända fram till våren då jag äntligen tog tag i att börja göra i ordning dem.
Alla fönsterna jag skulle använda till orangeriet satt ihop två och två med dubbla glas.
Eftersom jag var rädd att det skulle bli kondens i mellan glasen bestämde jag mig för att dela på dem och bara använda det ena.
Därför blev det första momentet att sära på alla.

Började först lite försiktigt att skruva bort gångjärnen på fönsterna.

Upptäckte då ganska snart att det skulle ta en enorm tid att få isär alla fönster då det var mycket färg målat över gångjärnen och gick då istället över till att dela på dem med en vinkelslip.

Göra i ordning gamla fönster till orangeri / växthus

När fönsterna var isär blev det dags att slipa och kitta om fönsterna.

Gammal färg skrapades och slipades bort, löst kitt avlägsnades och nytt ströks på utmed kanten av rutans ena sida. När fönsterkittet sedan hade torkat blev det dags att grunda fönsterna för att sedan måla över med fönsterfärg.

Grund till orangeri /växthus

 

Den 23:e mars 2021 drog grävningen till orangerigrunden igång.
Min kära far har en liten mindre grävmaskin så han kom för att hjälpa mig. Vi började med att skrapa av gräset på den plats där orangeriet skulle stå samt att ta bort en stor mängd med jord som fanns där under.

Eftersom jag ska ha en intilliggande blomsterträdgård med runda land med en massor utav blommor och spaljéer med klängande luktärtor, klematis,  rosor och en mängd andra härliga växter grävde vi även bort allt gräs i det området.

Efter att all matjord där orangeriet skulle stå var bortgrävd blev det dags att få dit nytt stenmaterial.

Beställde ett lass med 0-32 grus som lades på plats och där ovan på två lass med 0-18.
Eftersom lastbilen bara kunde köra och lasta av gruset på andra sidan av vår trädgård fick jag leja in min snälla granne Lars som är bonde som kunde köra runt alla massorna till sin rätta plats.

När materialet sedan fanns på rätt plats rättade pappa till gruset till en bra rätt nivå med hjälp av grävmaskinen. Efter det finjusterade jag det sista med hjälp av en lasermätare och strödde på och tog bort  material där det behövdes för att få marken i så exakt höjd som möjligt.

Sedan körda jag över hela ytan med hjälp av en padda för att få en riktigt hårt packad yta.
När marken till den kommande glasbyggnaden väl var i rätt nivå och plan blev det dags att göra gjutformen till gjutningen. Det skulle gjutas en sula som jag sedan kunde  fästa murstenarna till den uppmurade orangerigrunden i.

Gjutform till syll

Satte först upp hjälpreglar där jag kunde fästa snören som skulle vara till hjälp vid gjutningen av syllen. De skulle bli till mycket hjälp för att allt skulle bli rakt samt att jag lätt skulle kunna mäta ut skackmåtten efter dem.

Sedan vässades det pinnar som slogs ner i backen för att kunna fästa brädorna till gjutformen i.
När det var gjort fästes 22×95 brädorna till formen fast i pinnarna som slagits ner.

Det blev en gjutform på 250mm bred syll med en höjd på 95mm.

När formen väl var klar blev det dags att armera, detta för att betongen skulle bli starkare.
Använde 8mm armeringsstänger som las i bredd om två runt om i hela formen. Dessa najades sedan  ihop dem med kortare armering som jag fäste fast var 40cm mellan de två längre stängerna.

Jag låg ute i kyla och regn en lördagkväll för att få ihop najningen, eftersom jag inte är van vid sådant arbete tog detta en sund att få till dem men till slut var de äntligen på plats.

Dagen efter blev det dags för nästa moment, att gjuta syllen.

Gjutning av syll till orangeri / växthus

Eftersom de var svårt att komma intill med en betongbil och att syllen inte var gigantisk stor valde vi att gjuta för hand.

Jag köpte en tombola (som jag sedan gav till min far som tack för hjälpen för allt det arbetet han lagt ner för min skull)

Köpte även hem cement och gjutsand som skulle behövas till gjutningen.
Sedan blev det äntligen dags för gjutning.

 

Pappa och jag blandade cementen, sand, sten och vatten i cementblandaren och körde den till blandningen blev riktigt väl  blandad. Fyllde efter det skottkärror med cementen som hälldes ut i gjutformen och runkades ner (ja det heter faktiskt så) för att inte få några luftfickor i betongen.

Det tog några timmar att blanda till all cement och få den på plats i formen men det flöt på riktigt bra och gick som planerat.

Dagen därpå  när betongen hade härdat skruvade jag loss plankorna som formen var gjord utav och man såg det färgiga resultatet av gjutningen, nu fanns en stabil grund att bygga upp orangeriet / växthuset på.

Uppmurning av grund till orangeri / växthus

 

Fyllde sedan på med 0-30 grus innuti formen och efter det 0-16 som jag plattade till med hjälp av en padda.

Sedan blev det äntligen dags för ett roligare moment nämligen att bygga upp stengrunden till orangeriet.

Hade i från början tänkt att mura upp med gamla tegelstenar men insåg att det skulle ta riktigt lång tid både innan jag skulle få tag på dem samt att mura upp så många stenar.
Gick sedan över till att jag ville ha lecasten, som först skulle muras upp med murbruk, sedan putsas och efter det målas vilket skulle bli många moment som skulle ta väldigt lång tid och kanske inte heller få det resultat som jag önskade.

Fick då nys om cementblock ifrån Betonggjuteriet i Markaryd som såg så fina ut. De hade huggna kanter och måtten 42x21x14 och man behövde bara använda stenlim för att fästa dem på plats.

Det blev den perfekta lösningen.

Sagt och gjort, stenarna beställdes hem och kom hit med lastbil och lastades av utanför vårt garage.

Eftersom de även hade fin marksten till golv inuti beställde även de hem i samma leverans.

Sedan blev det lite jobb med att bara få ner stenarna till platsen för orangeriet.
Började första att köra dem på en säckakärra tre och tre men insåg att det på detta sätt skulle ta lång tid att få dem på plats. Lastade istället på dem på vår släpkärran som kopplades efter fyrhjulingen och sedan kördes till platsen.
Fick god hjälp av mina snälla döttrar Hilma och Tindra.

När stenarna väl fanns på rätt ställe blev det till att börja limma dem på plats. Jag använde stenlim som jag sprutade ut och sedan fäste stenarna i, efter någon timme satt de fast som berget. I hörnen blev det en hel del kapande, det gjordes med en stor vinkelslip.

Efter några kvällars jobb var äntligen alla stenar på plats och jag var så nöjd med resultatet då det nu äntligen började se ut som om det skulle stå en byggnad där.

Lägga plattor i orangeri / växthus

Nästa moment blev att få till golvet i orangeriet. Hade i samband med murstenarna ifrån Betonggjuteriet i Markaryd också beställt plattorna till golvet därifrån. Ville ha ett golv som hade det där lilla extra och valde därför att ha 20x 20cm plattor och lägga dem på diagonalen med en ram runt om.

Det skulle bli en hel del mer jobb att lägga plattorna på detta vis men det skulle bli så värt det extra besväret.

Jag behövde först få utan plan och i rätt höjd. Fick av min mans bror Conny låna järnrör som jag lade ner i markstenen i rätt höjd med hjälp utav vattenpass och brädor. Ytan blev nu några millimeter högre än syllen vi hade gjutit. Fyllde sedan på med stenmjöl som jag stockade av med en lång bräda så att golvytan blev jämn och i samma höjd.

Sedan blev det äntligen dags att börja lägga ut plattorna.
Jag utgick ifrån mitten av dörrhålet och la ut ett mursnöre tvärs över byggnaden i stenmjölet vilket jag fäste fast med långa spikar ner i marken. Detta för att ha en rak linje att utgå ifrån.

Började sedan att lägga den raka kanten i dörröppningen och en bit åt varje håll för att sedan utgå ifrån mitten med de stenar som skulle ligga på diagonalen. La rad efter rad med stenarna i den diagonala riktningen. För att få plattorna i rätt höjd och på rätt plats använda jag mig av en gummiklubba som jag slog på plattorna med för att få dem i rätt höjd och läge.

Fortsatte sedan att lägga ut ramen runt om samt att fylla ut med plattorna i mitten.
När jag hade lagt en hel del av ytan blev det dags att börja kapa plattor. Det var en hel del plattor i kanterna som behövdes kapas i en mängd olika mått, det skilde alltid lite på de olika stenarna.

Kapning av murstenar

Använde mig av en vinkelslip som var avsedd för att kapa i sten med. Mätte ut måtten på plattorna, kapade, försökte lägga på plats och fick kapa igen.

Efter mycket kapande både med bättre och sämre resultat kom de många plattorna på plats och tillslut var alla plattor lagda.

Fyllde sedan på med stenmjöl och började borsta ut för att fylla ut springorna mellan plattorna. Sopade och fyllde på med stenmjölet om vart annat.

Plattgång fram till orangeriet

Eftersom gräsmattan runt omkring orangeriet hade förstörts och vi ändrat marknivån blev en prioritering att få gräsmattan i ordning för att kunna återplantera gräs där.

Ville ha en fin ingång in till orangeriet så gjorde därför i ordning grunden till en plattgång. Gjorde marken på samma vis som den inuti växthuset. Det vill säga grävde bort jorden och la makadam 0-32 i botten och sedan 0-16 därpå. Paddade till med en padda och la sedan slutligen stenmjöl för att komma i samma rätta höjd på marken.

Hade först funderingar på hur jag skulle lägga plattorna men kom sedan fram till att det snyggaste skulle bli att lägga dem på diagonalen så som inne i orangeriet.

 

La därför dit de kvadratiska markstenarna i samma diagonala riktning som golvet där inne. Det blev en del kapning då alla stenar vid kanterna var tvungna att kapas på mitten för att få en rak kant.  Valde att utanför dörren göra en liten båge för att utrymmet där skulle bli lite större.

För att gräset ska växa in mellan plattorna la jag även dit en cortenplåtkant ifrån Wernamodesign utmed kanterna av gången.

Blev så nöjd med resultatet.

När jag var klar insåg jag dock att jag hade missat att lägga dit slingorna under plattorna för vår robotgräsklippare och fick då göra det i efterhand vilket blev lite mer jobb.

För nyaste uppdateringarna om bygget

kolla in instagram

@sofiabjork._

bygga växthus i trä
orangeribygge
växthus med trästomme
orangeri/ växthus i trä