Dags att väcka pelargoner till liv?

Har du liksom jag övervintrat dina pelargoner och det nu är dags att väcka dem efter vintervilan? Ser alltid i början på året mycket fram emot att framåt maj få njuta av härligt blomstrande pelargoner som ska pryda både fönster, bord och orangeri. Dock ser de ofta vid denna tiden på året inte så roliga ut då de är skräpiga av vissna blad och grenar och verkligen behöver lite omsorg för att komma igång inför säsongens blomning.
Här kan du läsa om hur jag gör för att väcka mina pelargoner till liv efter dess vintervila.

pelargoner väcka efter vintern

Väcka pelargoner till liv efter vintervilan – steg för steg

I slutet av februari eller i början av mars är en bra tid att väcka pelargoner till liv. Då kan de se lite olika ut beroende på hur du har förvarat dem under vintern. Om de har stått svalt och ljust kanske det inte har hänt lika mycket som om de stått mörkt då de i mörker gått in djupare vintervila och tar lite längre tid att väcka. Eller så kanske de stått på en fönsterbräda inne och kanske har börjat att skjuta nya skott? Oavsett vilket kan du nu följa dessa steg för att väcka dem till liv. 

1. Ta bort vissna blad och döda grenar på din pelargon. Klipp även bort grenar som inte har några skott och grenar som har blivit långa trotts att de kanske har skott på sig. Om du klipper bort dessa långa grenar kommer din pelargonplanta bli mer kompakt och du kommer att undvika att den blir hög och ranglig. Klipp alltid av grenarna ovanför ett bladfäste, detta kan du göra med en sax, sekatör eller kniv.
Det är ingen fara om du beskära pelargonen ganska hårt då den inte far illa utav det utan bara blir med buskig. Sparar bara några skott så kommer den om några månader vara buskig och fin.
2. Ta sedan bort gammal jord som lossnar runt rötterna och ställ plantan i en kruka, antingen i samma som den stått i tidigare eller byt ut till en ny kruka.
3. Fyll därefter på med ny blomjord runt din pelargonplanta.
4. Vattna pelargonen lagom, inte för mycket då pelargoner inte mår väl av för mycket vatten.
5. Ställ sedan pelargonen ljust i ett fönster eller om du inte har något så ljust ställe under en växtlampa. Det är viktigt att den får tillräckligt med ljus.
6. Ha sedan lite koll på pelargonen och sköt den med omsorg och ge den vatten lite då och då.
7. När pelargonplantan sedan börjar att växa är det dags att tillföra näring.

Stickling på vinterförvarad pelargon

Grenar som du klippt bort ifrån pelargonerna du väckt till liv kan du enkelt göra till nya plantor genom sticklingar. Det gör du genom att plantera den i en egen liten planteringskruka. Läs här mer om hur du tar sticklingar på pelargoner samt om allt annat du behöver veta för att lyckas.

Stickling på pelargon om våren

Näring för dina övervintrade pelargoner

Om du vill ha stora härliga pelargoner som blommar mycket är det bra att då och då ge dina blomplantor lite näring. Men var noga med att kolla vilken näring du ger, om du ger näring som har hög kvävehalt växer sig dina pelargoner visserligen stora och väldigt frodiga men kommer dock inte att blomma så mycket.  Ge därför istället gödning med låg kvävehalt som främjar dess blomning.

Vanliga pelargonsjukdomar och vad du kan göra åt dem

Ibland kan pelargoner drabbas av oönskade skadedjur så som bladlöss, pelargonrost och mögel som är de vanligaste ohyran på pelargoner. Därför är det bra att du kolla igenom dina pelargoner och andra växter med jämna mellanrum till exempel vid vattning så att du kan upptäcka ohyran i tid och göra något åt den.

Bladlöss

Bladlöss är gröna små djur som ofta sätter sig i toppen av pelargonplantan, på dess stjälk och under bladen. Om du upptäcker löss, ta då bort lössen och spraya på med såpvatten som du lätt kan göra själv enligt receptet här nedan. Upprepa sedan behandlingen igen två till tre gånger med en veckas mellanrum mellan behandlingarna. Det finns även bekämpningsmedel att köpa färdigt men jag rekommenderar att köra med egengjort som även är miljövänligt.

Recept på såplösning mot ohyra:

1 dl såpa
4 dl vatten
1/2 msk t-sprit

Pelargonrost

Pelargonrost är en svampsjukdom som kan komma på pelargoner. Du upptäcker att din pelargon har pelargonrost då de får gula ringar på bladens ovansida vilket sedan utvecklas till rostbruna fläckar eller ringar. Om du upptäcker detta, ta då genast bort bladen som svampen angripit och isolera plantan ifrån andra växter så att inte sjukdomen överförs till dessa.

Mögel i jorden

Om du vattnat din pelargon för mycket kan det uppkomma mögel i jorden, detta behöver du göra något åt. Se först till att pelargonen inte står i vatten sedan är det enklaste och troligtvis också det billigaste sättet att få bukt med problemet att strö på ett lager kanel på jorden. Kanel är nämligen antiseptisk och förhindrar tillväxt av mögel och även svamp.

 

Hur du väcker pelargoner till liv efter dess vintervila

FAQ

När är bästa tiden att väcka pelargoner till liv?

I slitet på februari, i början av mars är bästa tiden för att väcka dina pelargoner till liv efter dess vintervila. Då har de god tid på sig att bli fina till dess blomningssäsong börjar.

Hur mycket kan jag beskära min pelargon?

En pelargon är väldigt tålig, därför behöver du inte var rädd för att beskära den rätt rejält när du väcker den efter vintern, kring att de är runt 10cm höga är en bra måttstock.

När kan jag börja ge mina pelargoner näring?

När du precis har väckt dina pelargoner efter vintern och planterat om dem kan du vänta något med att ge dem extra näring. Jag väntar tills jag ser att de börjar att växa efter några veckor.

Kan jag ta sticklingar på en nyväckt pelargon?

Ja, det kan du. När du väcker pelargoner behöver de ofta beskäras, använd då dessa grenar du beskärt till nya plantor. Var dock uppmärksam på att de inte är för klena utan är av god kvalite. Du kan läsa mer om detta här ovan under rubriken ”stickling på vinterväckt pelargon”.