Att ta sticklingar på pelargon är ett enkelt sätt att få fler pelargoner. Man kan ta sticklingar i princip när som helst på året, dock krävs det att sticklingen får tillräckligt med ljus. När du tycker att din pelargonplanta har dragit iväg på höjden eller blivit lite väl stor är det en mycket bra tidpunkt att ta sticklingar ifrån den. En annan bra tid att ta sticklingar är också när du tidigt på året väcker dina pelargoner till liv efter vintervilan och då ändå ska klippa ner dem.

– Jag brukar ta sticklingar ifrån mina pelargoner både på våren när jag väcker dem till liv och om de drar iväg på höjden. 
På så vis blir både den gamla pelargonplantan kraftigare och jag får flera nya fina pelargoner att kunna njuta av.

När du klipper sticklingar av dina pelargoner är det viktigt att du tar dem ifrån friska fina, och välmående plantor för ett bra resultat. En annan viktig sak är att se till att moderplantan mår väl så att du inte tar för mycket sticklingar så att den tar stryk.
Här kan du enkelt följa hur jag brukar göra för att ta sticklingar på mina pelargoner steg för steg.

Ta stickling på pelargon-steg för steg

Det vanligaste är att man tar så kallade toppskicklingar på pelargoner. dvs. att du tar en stickling ifrån en av pelargonplantans toppar.

Gör så här

  1. Klipp eller skär av sticklingen ifrån en topp på din planta. Toppen ska ha minst 4 bladpar.
  2. Klipp av den precis ovanför ett bladpar, precis i det bladparet kommer sedan pelargonen att förgrena sig och bilda nya bladskott. Om man tar sticklingen precis här blir det dessutom mindre risk för att stammen på moderplantan ruttnar.
  3. Skär sedan av sticklingen precis under det nedersta bladparet då det är vid bladfästet sedan rötter kommer att bildas.
  4. Ta bort bladen så att endast två eller tre på toppen blir kvar. Detta genom att försiktigt dra bladen neråt tills de lossnar. Om det sitter en blomma eller blomknopp i toppen ska denna också avlägsnas då den annars kommer att ta för mycket energi ifrån din stickling.Pelargonstickling av Mårbacka
  5. Häll sedan såjord i en planteringskruka som är cirka 6-8 cm i diameter, jag rekommenderar en plastkruka då du har bättre koll på fuktigheten i det än i en lerkruka. Tänk också på att inte ta för stor kruka då risken för övervakning blir stor. Du kan också plantera din stickling i briketter eller i rotningskuber.
  6. Sätt ner sticklingen i mitten av krukan, den ska inte planteras så djupt, 1-2centimeter är lagom. Tyck till lite lätt runt sticklingen så att den står stabilt men inte för mycket så att jorden packas för hårt runt utan luftigheten i jorden bibehålls.Så pelargonstickling
  7. Vattna försiktigt så att inte vattnet packas åt för hårt runt sticklingen.
  8. Placera sedan din stickling på en ljus plats, dock inte i för stark sol. Om du planterar i början eller slutet av året kan den behöva extra ljus i form av en växtlampa. Sticklingen ska också stå i minst rumstemperatur för att ta sig bra och börja bilda rötter.

Här kan du läsa om hur du vinterförvarar pelargoner 

Ta två sticklingar av samma pelargontopp

Har man en lång pelargonen kan man ta två sticklingar på samma gren. Man brukar ibland kalla det B- stickling, detta eftersom man inte får en riktig topp vilket efter en tid när plantan växt inte kommer att märks. Det blir samma sak som när man tar en vanlig stickling på en stor pelargonplanta och toppen efter ett tag bildar nya skott.

Gör så här

* Skär eller klipp av den länga pelargongrenen med cirka 8 bladfästen ifrån moderplantan precis ovanför ett bladfäste.
* Dela den sedan på mitten över ett annat bladfäste.
* Ta sedan bort de nedersta bladen på båda sticklingarna och skär av dem precis under de nedersta bladfästena.
* Plantera sedan precis på samma vis som en vanlig stickling och följ dess råd här ovan.

Sticklingar ifrån övervintrade pelargoner

Om man vill ta sticklingar tidigt på året ifrån plattor som man övervintrat kan plantan beroende på hur den har stått under vintern ha toppskott som är lite veka och ljusa. Det är då bättre att vänta ett tag att ta skott på denna pelargonplata tills dess att du ser att den tar sig och får nya kraftiga fina skott. En bra riktlinje är att alltid ta sticklingar ifrån pelargoner som är frodiga oh mår väl.

Vattning av pelargonstickling

Pelargonsticklingar behöver relativt lite vatten, de vill inte ha det för blött under själva rotningsperioden. Dock är det viktigt att din stickling inte torkar ut helt vilket är lätt om den står varmt då krukan är relativt liten.Så pelargonstickling

Omplantering av pelargonstickling

När din stickling rotat sig ordentligt och vuxit till sig är det dags att plantera om den eller skola om som det också heter.
Om du planterat din stickling i en kruka är det bra att vänta tills du ser rötterna i dräneringshålet i botten innan du planterar om. När du planterar i brikett eller rotningskub är det ännu lättare att se rötterna och veta att det är dags för omplantering.

Gör så här

Ta en väl rengjord kruka, välj en inte allt för stor utan plantera hellre om din stickling en gång till längre fram när den vuxit till sig rejält.
Häll i planterings eller blomjord. Du kan också blanda i cirka 10% pertil som hjälper jorden att hålla sig väldränerad.
• Plantera sticklingen i krukan på samma djup som den tidigare varit planterad.
Vattna din pelargonplanta, men inte för mycket så att jorden bara blir fuktig och inte dyngsur.
Ta även bort eventuella blomknoppar som bildats, detta kan kännas jobbigt men det är mycket bättre att låta plantan växa till sig riktigt mycket innan den går i blom. Då blommar den ännu mer senare.

Näring för pelargoner

Det är bra att ge pelargoner extra näring, jag brukar börja ge mina pelargonsticklingar näring när jag planterat om dem i sina slutgiltiga krukor. Då ger jag dem pelargonnäring som jag häller i vattnet vid varje vattning. Pelargonnäring främjar också blomningen, om man använder annan näring är det lätt hänt att pelargonen visserligen blir stor och buskig men inte blommar så mycket.

De tre viktigaste faktorer för att sticklingar ska klara sig och bli fina härliga välmående plantor är ljus, vatten och näring.

pelargonstickling

FAQ

Vilken tid på året kan jag ta sticklingar på mina pelargoner?

Du kan ta sticklingar på dina pelargoner i princip hela året men det viktiga är att de får tillräckligt med ljus. På vintern när det inte är tillräckligt med naturligt ljus behöver den stå under växtbelysning.

Hur lång tid tar det innan en pelargonstickling får rötter?

Det kan ta allt ifrån 1-6 veckor innan en pelargonstickling får rötter. Hur lång tid det tar beror både på hur bra kondition den ursprungliga plantan hade och hur väl din pelargonstickling har trivts. Samt beroende på vilken sorts pelargon du har tagit sticklingen ifrån.

Hur ofta ska jag vattna en pelargostickling?

En pelargonstickling vill inte ha allt för mycket vatten, den trivs bäst när den inte är för blöt. Låt din stickling därför torka till lite mellan vattningarna men var samtidigt uppmärksam på att den inte blir allt för torr då detta är väldigt lätt när de står i mindre krukor så som sticklingar gör.

Ska min pelargonstickling ha gödning?

Jag brukar väntar med att tillsätta gödning på mina pelargonsticklingar tills de börjar att växa till sig. När jag slutligen har planterat om dem i sina slutgiltiga krukor ger jag dem pelargonnäring i samband med vattningen.

Behöver jag toppa min pelargionstickling?

De flesta nya sorters pelargoner förgrenar sig bra själv utan att man behöver toppa dem medans äldre har ett växtsätt där toppning behövs. Du måste alltså inte toppa dina pelargoner men du ser på hur de växer om du behöver göra det. Toppa plantan gör du som när du tar  en stickling alltså precis ovanför ett bladpar, antingen bara översta skottet eller längre ner och gör en stickling av den.

Skära eller klippa av stickling?

Du kan klippa, skära eller bryta av din stickling.
Tänk dock på när du använder verktyg att de är väl rengjorda och att du rengör dem mellan användning på olika plantor. Detta för att inte  sprida eventuella smittosjukdomar vidare. Att hålla knivbladet över eld eller doppa i sprit är enkla sätt att rengöra dina verktyg.

Ska min stickling stå under en plastpåse eller i miniväxthus?

Nej, jag skulle inte placera min stickling under en plastpåse eller i ett miniväxthus då risken för att sticklingen då möglar eller ruttnar är stor.

Rota stickling i vatten?

Jag rekommenderar inte att rota sticklingar i vatten då de lätt ruttnar och att de bildar rötter anpassade för vatten som sedan behöver anpassa om sig för jord.

Hur vinterförvarar jag pelargoner?

Här kan du läsa allt du behöver veta om att vinterförvara pelargoner 

Mårbackapelargoner