Innan vi tog tag i att renovera detta stora rum var det två mindre, vi bestämde oss tidigt att vi ville ha ett slipat betonggolv där inne.

Dessa två rum hade vi tidigare använt både som barnrum, sovrum, kontor och tv-rum i olika omgångar. Nu ville vi ha ett stort härligt tv-rum och bestämde oss därför att göra de två mindre rummen till ett stort.

Innan vi började hade jag inte kunnat föreställa mig att renoveringen skulle bli så omfattande. Bara efter ett litet tag in i renoveringen förstod jag att det skulle krävas mycket både tid och energi. Detta för att få det precis som vi tänkt oss.

Rivning av gammal vägg ​

riva vägg inför renovering

Vi började med att riva ner väggen mellan de två rummen och redan då märkte vi vilken potential rummet hade. Detta var på hösten 2017.

Eftersom nästa moment skulle vara  att riva upp hela golvet och riva innerväggarna var vi väldig beroende av vädret. Det var tvunget att vara varmt  ute. Därför la vi projektet några månader på is och passade vi på att fira jul och njuta av vintern i lugn och ro.

Riva ner innerväggar och montera dit limträbalkar ​

renovera tv-rum med slipat betonggolv

Våren 2018 drog projektet igång på allvar. Vi började med att riva ner gipsskivorna som satt på väggarna.  Då upptäcktes det att alla ytterväggarna var ihop lappade på diverse ställen. Detta efter att dörrar och ett flertal fönster hade flyttats om genom åren.

Eftersom vi ville ändra plats på fönstren ännu en gång och blev vi tvungna att fälla in limträbalkar längs hela väggarnas överkant. Detta gjorde vi runt om rummet för att få en hållbar konstruktion.

Gräva ut gammal grund

ta bort spån ur torpagrund

Efter momentet med limträbalkarna blev det dags att riva upp golvet. Först skulle plankgolvet av furu ut och vi kom ner till bjälklaget. Där fann vi massor utav spån som hade haft funktion som isolering.

Spånet skyfflade vi ner i stora sopsäckar som vi sedan körde iväg på släp till återvinningscentralen. Det slutade med 22 stycken säckar.

När allt spån väl var ute bröts resten av brädorna bort och vi kom ner till marken som var täckt med jord.

Det var bara att ta tag i att börja gräva. För att kunna frakta ut jorden med skottkärra var vi tvungna att öppna upp ett provisoriskt hål i väggen. Vi monterade där dit en dörr. Här igenom körde vi sedan ut oändliga lass med jord.

gräva ur torpagrund

 

Göra iordning grund inför gjutning

material till gjutning utav betongplatta

Efter utgrävningen blev det dags att frakta in nytt material.
Härligt att nu äntligen vara på gång att bygga sig uppåt igen.
I botten lades ett bärlager med stenkross i storlek 8-12 som plattades till med hjälp av en padda.

Sedan la vi dit frigolit, rör för golvvärme, armering mm och till sist blev det äntligen dags för gjutning av själva golvet.

Gjutning av slipat betonggolv

Gjuta betonggolv

Dagen då vi äntligen skulle gjuta tog vi hjälp av två killar för att kunna  få till en riktigt bra platta.

Eftersom vi skulle glätta upp ytan på betongen för att kunna ha det även som  innergolv blev själva gjutningen ett väldig viktig moment. Gjutningen gick bra och jag är så tacksam för hjälpen av de duktiga arbetarna som gjorde ett fantastiskt jobb.

Polera betonggolv själv  

slipat betonggolv inomhus pris

Sista momentet med golvet blev att få till ytan och behandlingen av betonggolvet.
När vi göt plattan glättade vi upp ytan med en stålglätta, det blev en härlig blank yta.

Efter att alla väggar och annat var på plats hyrde vi en polermaskin som vi polerade hela golvet med, vi använde olika trissor och gick över det flera gånger.

Ihop med denna polering använda vi medlet Lino som är en porfyllare och betongimpregnering
Resultatet blev en mättad, len, lite lätt glansig yta.

Man kan tänka att ett betonggolv är hårt och stelt att gå på men jag går gärna där inne barfota då värmen ifrån golvvärmen och ytan gör att det blir mycket behagligt.

Gammal timmervägg och kakelugn

kakelugn, timmervägg och polerat betonggolvBakom en gammal garderob hittade vi en timmervägg som var väl bevarad. Den valde vi att putsa till och behålla som den var för att ge rummet en gedigen känsla.

I rummet fanns dessutom en kakelugn, den hade stått i rummet sedan många, många år tillbaka. Vi befarade att den läckte då det inte eldats i den på väldigt många år. Vi anlitade en sotare som bekräftade att så var fallet, att kakelugnen läckte på ett flertal ställen. Eftersom vi gillade den så mycket och kände att den tillhörde huset valde vi att anlita en kakelugnsmakare för att göra den i ordning.

Kakelugnsmakaren blötlade först hela kakelugnen och plockade bit för bit ner kakelplattorna och märkte upp dem efter hur de hade suttit.
Efter detta moment plockade han sedan också ner tegelstenarna som var uppmurade inuti.

Sedan blev det äntligen dags att bygga upp stommen av kakelugnen med tegelstenar för att  sedan sätta tillbaka alla kakelplattorna på sina rätta platser.

Då killen vi anlitade bodde en bit ifrån oss tog det ett antal veckor innan kakelugnen återigen var uppbyggd ihop med skorstenen och en ny provtryckning gjordes.

När den slutligen var ihopsatt fick det dröja ytterligare någon vecka innan vi kunde elda i den.

Ångrar så här i efterhand inte en dag att vi valde att behålla kakelugnen då vi både älskar dess utseende samt att den ger så go värme som behålls i rummet länge efter det att man eldat i den.

Platsbyggt skåp 

platsbyggd skåp i rum med slipat betonggolv

Till höger om kakelugnen var vi tvungna att hitta på något, golvvärmen gick upp där med alla dess kranar och röret till centraldammsugaren var tvungen att ta vägen någon stans.

För att dölja detta på ett snyggt och praktiskt vis där man även kunde komma åt allt kom vi på en egen lösning med ett platsbyggt skåp med dörrar. Vi byggde det av träskivor och lister utefter måtten som fanns och satte magnet som lås.

platsbyggt skåp i rum med slipat betonggolv

Höga fönster med spröjs

ytbehandla betonggolv

Det där med fönster är inte alltid det lättaste, ska man ha breda, smala, stora eller små?
Valde som i resten av huset att på gaveln att ha två mindre fönster ifrån elitfönster i gammal stil med fast stolpe i mitten, med haspar och med spröjs.

Träpanel på väggar och takytbehandla slipat betonggolv inomhus pris

På väggarna och i taket valde vi att istället för vanlig gips ha vita träplank i olika bredder, detta för att ge rummet en mer levande känsla.
De passar bra in i stilen ihop med både det grå betonggolvet, den vita kakelugnen och den träfärgade timmerväggen.

Älskar detaljer och eftersom vi fick göra om all el i rummet fick jag också chansen till nya eluttag och lysknappar. Valde då med min mans påtryckning att ha svarta gammeldags eluttag och ljusknappar vilket gav rummet den där extra detaljen. För att inte sticka ut för mycket valde vi att ha vita lamputtag över fönsterna.

Om du vill se mer ifrån andra renoveringar så som när vi byggde ut hallen kan du göra det här. 

Tv-rum med slipat betonggolvFAQ

Vad kan man slipa ett betonggolv med för slip?

Det vanligaste sättet att slipa ett betonggolv är att göra det med en diamantslip. Då brukar man hyra denna tjänsten och en firma kommer och slipar ner hela betonggolvet.

Annars kan man som vi välja att ”glätta upp ytan” vid själva gjutningen. Då går du vid gjutningen över hela ytan med sen så kallad stålglätta och gör den blank och fin.

Därefter putsar du upp hela betongytan med en polermaskin och behandlar golvet så att det får en blank, fin och motståndskraftig yta.

Vad kostar ett slipat betonggolv inomhus?

Denna fråga är väldigt svår att besvara då det beror på vilken typ av slipning du gör. Om du använder en diamantslip och slipar ner så att stenarna i betonggen kommer fram eller så som vi busade den själva och polerade sedan upp den med en polermaskin.

Att göra betonggolvet på detta vis vi gjorde blev en väldigt mycket billigare lösning än att ta hit en firma som skulle slipat ner hela golvet med en diamantslip. 

Vad kan man ytbehandla betonggolv med?

Du kan behandla ett slipat betonggolv på flera olika vis. Till vårt betonggolv använde vi medlet Gipeko Lino som är en betongimpregnering, en så kallad porfyllare.