Att odla paprika är faktiskt väldigt enkelt och visst är det fantastiskt att kunna gå ut och plocka dem ifrån egen odling.

Själv brukar jag odla mina paprika i gamla trälådor som jag klär in med gummiduk och i hinkar inne i mitt orangeri, det blir på så vis både grönt och frodigt där inne och att jag kan njuta av växtligheten medans jag ser dem växer sig större för var dag som går.

Verkligen fantastiskt att kunna få njuta av dessa goda egenodlade grönsaker.  I detta blogginlägg kommer du få följa med hur jag odlar och sköter mina paprikor med allt ifrån förodling till skötsel och skördeprocessen. Med rätt kunskap och tillvägagångssätt kan du njuta av en riklig skörd av saftiga och smakfulla paprikor så häng med.

Välja rätt sorts paprika

När du ska odla paprika finns det många olika sorter att välja på, allt beroende på smak och vilken växtplats de ska växa på. Det finns olika sorter av paprika, grön paprika, röd paprika och olika annat att ta hänsyn till så som mognadstid, storlek, smak och resistens mot sjukdomar.

Några av mina favoritpaprikor som jag brukar odla är King of the North, Tequila, Yasil Tatli och Ferenc Tender.

 

Odla paprika från frö

Odla paprika från frö inne

Att förodla paprikor inomhus är ett utmärkt sätt att komma igång med odlingen tidigt på säsongen och ge dina paprikor en bra start. Jag brukar så mina paprikafrön i februari då det tar ett bra tag innan de sedan

Så här gör jag när jag förodlar min paprika från frö

  1. Jag brukar odla paprika i godisburkar som jag borrar hål i botten på. Hålen behövs då det annars är risk för övervattning. Det går även bra att odla i mindre krukor, dock är fördelen när man använder större odlingskärl att paprikaplantorna inte torkar ut lika lätt.
  2. Fyll kärlet med planteringsjord upp till cirka 2/3 delar och däröver några centimeter med såjord. Fördelen när man använder både planteringsjord och såjord är att när paprikafröna börjat gro i såjorden som är mager och sedan växer sig större får den automatiskt mer näring när de växer sig neråt till planteringsjorden. Detta utan att du behöver skola om dina paprikaplantor på ett bra tag.
  3. Plantera fröna i jorden 0,5 -1 centimeter ner med cirka 5-10 cm mellanrum, jag brukar plantera dem närmare än vad det rekommenderas då jag senare skolar om dem.
  4. Placera din paprikaodlingen på en varm och ljus plats, som ett fönsterbräde eller under växtbelysning där temperaturen hålls mellan 21-27°C då paprikor behöver rätt varmt för att börja gro. Se också till att du håller jorden fuktig genom att vattna lagom mycket för att både undvik uttorkning och övervattning. Det är bra att kunna använd en sprayflaska för att försiktigt fukta jorden vid behov. Håll också koll på temperaturen och se till att den förblir inom den optimala intervallen för paprikor.

Omplantering av paprikor

Under förodlingsprocessen är det viktigt att regelbundet övervaka och sköta om paprikaplantorna, jag brukar slå en titt på dem var eller varannan dag. Det är också viktigt att du hålla jorden fuktig.  När plantorna kommit upp en bit och fått cirka två bladpar kan de om du förodlat dem i mindre krukor behöva plantera om dem i större för att ge rötterna mer utrymme att växa.

Men eftersom jag planterat dem i större burkar brukar jag vänta med att plantera om dem tills de vuxit sig så där 15-20 centimeter höga  plan.
När du planterar om dina plantor är det viktigt att du är varsam med paprikaplantornas rötter så att du inte skadar dem.

Så här omskolar jag mina paprikor:

  1. Gräver upp paprikaplantan och tar med lita av jorden som finns runtomkring för att inte skada plantans rötter.
  2. Plantera plantan i en större kruka med planteringsjord, brukar bli en kruka på 5-10 liter eller tre stycken i en större kruka. Tryck till lite runt dess stjälk.
  3. Vattna och ställer krukan på en varmt och ljus plats. Den kan nu med fördel stå som i orangeriet men den får inte utsättas för frost eller att temperaturen blir för låg. Om det är lite tidigare på året brukar jag låta paprikaplantorna stå inne lite till.
  4. När plantan växt till sig ytterligare kan man behöva plantera om din paprikaplanta igen beroende på hur stor kruka du planterat om den i förra gången. Jag brukar dock bara plantera om den en gång.

 

Odla paprika från köpt paprika

Det går också bra att odla paprika ifrån paprika som du köper i affären. Ta då frön ifrån en paprika som du tycker är god och plantera dem på samma vis som du odlar paprika från frön du köper på påse.

Tjuva paprika

Att tjuva paprikaplantor är en viktig del av skötseln för att främja paprikornas tillväxt och produktivitet. Detta gör du för att din paprikaplanta ska lägga sin energi på att utveckla starka stammar och producera mer frukt istället för att de lägger sin kraft på nya skott.

Vad menas med att man tjuva paprika?

För att förstå betydelsen av att tjuva paprikaplantor är det viktigt att förstå syftet med denna skötselmetod. Tjuvning involverar att ta bort skott som växer från bladvecken, kända som ”tjuvar”. Dessa skott har potential att konkurrera med huvudstammen om näring och resurser, vilket kan resultera i en svagare tillväxt och minskad paprikatillväxt.

Genom att tjuva kan du fokusera växtens energi på att utveckla starka sidogrenar och producera mer frukt.

Hur tjuvar jag min paprikaplanta?

För att kunna tjuva paprikaplantor behöver du hitta de rätta skotten att ta bort. Tjuvar är skott som växer från bladvecken, oftast mellan huvudstammen och sidogrenarna. Leta efter skott som har flera blad och som växer snabbare än huvudstammen.

Börja tjuva din paprikaplanta så fort plantan har utvecklat sina första blad och fortsätt sedan regelbundet under hela tillväxtsäsongen. Det är viktigt att vara försiktig och inte tjuva för tidigt när skotten är för små eller för sent när de redan har blivit för stora.

När du tjuva paprikaplantor, använd en ren och vass trädgårdssax eller beskära med kniv. Ta tag i tjuven nära stammen där den ansluter till huvudstammen och klipp eller skär av. Men var noga med att inte skada huvudstammen.

Brukar sedan fortsätta att ha koll på plantan och tjuva bort nya tjuvskott som bildas under hela säsongen.

Stöd till paprika

När paprikaplantorna sedan växer sig högre brukar jag ge dem stöd genom att stötta upp med träpinnar som jag sticker ner i jorden och låter paprikan stötta sig mot. Man kan även ge växterna stöd genom att använda trädgårdsstöd eller snören för att hjälpa dem att hålla sig upprätta när de bär tunga frukter.

 

Odla paprika inomhus i Sverige

Skötsel av paprika

För att främja hälsosam tillväxt och skörd av paprika är det viktigt att ge rätt skötsel. Ha koll på dessa nedanstående punkter så ska du se att du lyckas bra med din paprikaodling. 

  • Vattna regelbundet för att hålla jorden fuktig, men undvik övervattning.
  • Använd organiskt gödselmedel en gång i veckan för att tillföra näring till plantorna.
  • Stöd upp dina paprikaplantor med växtpinnar för att hjälpa dem att växa uppåt, förhindra att frukterna släpar på marken och att stammen och grenarna går av.
  • Inspektera plantorna regelbundet för att upptäcka och hantera eventuella sjukdomar eller skadedjur i tid.

Skörd och lagring av paprika

Paprikor kan skördas när de har nått den önskade storleken och färgen.  Då brukar jag använda en trädgårdssax men det går också bra med en vass kniv för att skära av paprikan vid stjälken. Lämna en kort bit av stjälken kvar på paprikan för att förlänga dess hållbarheten

Förvara sedan de skördade paprikor på en sval och torr plats, såsom en källare eller kylskåp. Jag brukar förvara mina i kylskåpet. 

FAQ

När ska man börja odla paprika?

Paprika tar lång tid på sig att bli stora därför kan du börja att förodla dem redan i januari, februari.

Behöver jag tjuva paprika?

Ja, du bör tjuva paprikaplantor då skotten annars tar mycket energi ifrån själva plantan och på så vis också ifrån paprikorna och dess tillväxt.

Kan man odla paprika inomhus?

Ja, det går bra att odla paprika inomhus så länge de har tillgång till tillräckligt med ljus. Paprikor behöver nämligen mycket ljus för att de ska växa sig stora och ge mycket frukt. Så med dessa förutsättningar kan du även odla paprika inomhus på vintern.

Kan man odla paprika utomhus?

Du kan efter att du förodlat dina paprikaplantor inne plantera ut dem, dock behöver de då planteras eller ställas på en skyddad varm plats. Paprikor behöver nämligen mycket värme för att växa bra, gärna en temperatur mellan 20-30 grader.

Kan jag odla tomat och paprika tillsammans?

Att odla tomat och paprika tillsammans går alldeles utmärkt då de behöver samma typ av skötsel. Mycket näring, värme, vatten och ljus. Dessutom ska både tomat och paprikaplantor tjuvas på samma vis.

Kan man odla paprika i Sverige?

Absolut kan du odla paprika i Sverige, dock trivs de i mycket värme så bästa är att odla dem i växthus eller annan varm och ljus plants. Om du vill odla paprika på friland är det bra att de planteras på en skyddad varm plats.

Är det lätt att lyckas med att odla paprika?

Att lyckas med att odla paprika är relativt lätt bara de får tillgång till mycket ljus, värme, vatten och gödning. Med tillgång till detta klarar även en nybörjare av att med enkelhet odla paprikor.