Hur trevligt är det inte att odla tomater?  Egna goda söta tomater som ger mycket skörd, hemma hos mig är detta en riktig favoritgrönsak som jag gärna vill ha många plantor av.

Är du en nybörjarträdgårdsmästare som letar efter den perfekta grödan att odla?
Då är tomat det rätta!

De är lätta att odla och kan odlas på en mängd olika sätt, från att förodla dem inne till att plantera om för att slutligen plantera på friland i en pallkrage eller kanske i ett växthus. Om du undrar när och hur du ska börja odla tomater kan du läsa vidare för en omfattande guide om grunderna för tomatodling.

Odla tomater från sådd till skörd

Odla tomater från frö- gör så här

Om du vill odla tomater från frön behöver du komma igång med din odling 6-10 veckor innan din utplantering. Du behöver då förså fröna inne, en bra tid på året att börja är i slutet av mars början av april.
Det finns många typer av tomater du kan så själv, från söta romatica tomater på kvist, san marzano tomater som är köttig och har en lite avlång form till stora bifftomater.

När du väl har valt sort är det dags att bestämma hur du ska odla dem. Då kan du välja att förså dina tomatfrö på flera olika vis antingen i kruka, godislåda eller varför inte i ett mjölkpaket?

Gör så här:

  1. Häll upp en näringsfattig jord dvs. såjord i det kärl du valt att odla dina tomatfrön i. Anledningen att använda såjord är att frön är känsliga och inte ska odlas i för näringsrik jord för att komma igång och gro på ett bra vis. Det är bra om dessa kärl har hål i botten för att vatten ska kunna dräneras bort och odlingen inte blir för blöt.
  2. Vattna jorden så att den blir fuktig.
  3. Plantera sedan tomatfröna i kärlet, om du har små planteringskrukor kanske 3st frön i varje kruka medans du i en 12cm kruka odlar runt 6st frön.
  4. Täck fröna med såjord.
  5. Ställ din sådd varmt, gärna under en värmelampa eller vid ett element om du har tillgång till det. I detta läge behöver sådden endast ha värme för att komma igång att gro och är inte i behov utav ljus. Det är även viktigt att vattna dem regelbundet.
  6. När de börjat att gro och komma upp är det dags att ställa tomatplantorna ljust och gärna lite svalare. 
  7. Efter att tomatplantorna vuxit till sig och fått två bladpar är det dags att plantera om dem i mer näringsrik jord och eventuellt i en större kruka.
  8. Häll då planteringsjord i krukan och sätt ner din planta, du kan med fördel sätta den rätt djupt då tomatplantor lätt växer sig långa och rangliga. Stjälken har lätt för att bilda rötter därav kan den med fördel planteras djupt. Men se till att de översta bladparen sticker upp ovan jord.
  9. Håll sedan jorden fuktig och ge plantan näring cirka en gång varannan vecka.
  10. När plantan vuxit sig ännu större är det dags att återigen plantera om den i en större kruka allt eftersom den växer. Det är hela tiden också viktigt att den har gott om solexponering, detta för att hjälpa dem att trivas och producera läckra frukter.
  11. När sedan utetemperaturen håller sig på minst 8 grader om natten är det dags att plantera ut dina tomatplantor. Om du har ett växthus kan du där ställa ut dem tidigare. Se bara då till att det inte blir för kallt där inne.
  12. När dina plantor växt sig stora kan du nu välja att plantera dem i en pallkrage, hink, i växthus eller kanske på friland för att bara nämna några av alla de ställen. Knubbigare tomatsorter bör planteras i hinkar och kärl på cirka 10 liter medan högre större sorter behöver planteras i större 20 liters kärl. Om du planterar tomaterna i växthus i bäddar ska de inte planteras för nära varandra utan 50 centimeter eller mer mellan varje planta är lagom.
  13. Se sedan till att tomaterna får näring med jämna mellanrum cirka en gång var tredje vecka och rikligt med vatten. Du kan också behöva ”tjuva” dem och toppa dina plantor, läs mer om det längre ner i inlägget.

 

Odla tomater från tomatskiva

Visste du att du kan odla tomater från tomatskiva?  Ja, det är faktiskt enkelt att odla upp tomater på detta vis.

Gör så här:

  1. Ta en tomat som du gillar och skär den i cirka 1/2 centimeter tjocka skivor.
  2. Häll såjord i en kruka, kan vara i antingen en plast eller en lerkruka eller i ett annat lämpligt såkärl som har hål i botten.
  3. Lägg tomatskivorna på jorden
  4. Täck skivorna med såjord.
  5. Vattna lite lätt
  6. Täck över krukan med plast eller ställ krukan i en plastpåse.
  7. Ställ sedan din tomatodling varmt
  8. Tänk sedan på att hålla jorden lite fuktig.
  9. Efter någon vecka eller två kommer tomatskivan att mögla och jorden kan se möglig ut men det är helt ok. Efter ytterligare några dagar kommer det att komma upp små skott.
  10. Ställ då dina skott ljust.
  11. När skotten hunnit bli cirka 10 centimeter är det dags att plantera om dina tomatplantor för vid detta lager brukar väldigt många skott ha växt upp nära varandra då det i en skiva tomat finns riktigt många frön.
  12. Häll då planteringsjord i krukor och plantera ner ett skott i varje kruka en bit ner i jorden så att inte plantan blir för lång och jinglig.
  13. Håll sedan dina plantor fuktiga och fortsätt ha dem ljust antingen i ett fönster eller under en sålampa. Du kan nu också med fördel börja ge dem näring en gång varannan vecka.
  14. Plantera sedan om plantorna i större krukor allt eftersom de växer sig större.

Odla tomater i växthus ifrån frö till skörd

Odla tomater i pallkrage

Om du vill plantera mycket tomater utomhus är ett perfekt sätt att odla tomater i pallkrage.
En pallkrage är enkelt att placera på vilken plats som i din trädgård, dock gärna på en lite skyddad plats där det inte är allt för blåsigt.

Gör så här:

  • Lägg en markduk i botten av din odlingslåda som bör ha minst två pallkragar i höjd och fyll på med kompost, jord och gödsel.
  • Plantera därefter ut dina tomatplantor i din pallkrage med 30-50 cm mellanrum.
  • När sedan tomatplantorna vuxit sig högre behöver du stötta upp dem med någon typ av växtstöd. När man odlar tomater i pallkrage är det smidigt att som stöd använda störar, då de både är rejäla och dessutom en billig lösning. Slå då ner några stycken och bind upp dina tomatplantor där runt.

 

Odla tomater i kruka

Ett av det kanske vanligaste sättet är att odla tomater på är i kruka. En kruka är lättplacerad och du kan med enkelhet flyttas allt eftersom den växer och var du önska att placera den. Om det är riktigt fina och varma dagar kanske du vill ha din tomatodling ute medans om det under perioder bara regnar vill ställa dem inne under tak.

Vilken storlek på kruka till tomater ska man då ha?

  • När du ifrån början planterar dina tomatfrön kan du göra det i princip vilken kruka som, plastkruka, papperskruka eller lerkruka. Allt eftersom dina tomatplantor växer planterar du om dem i större och större krukor.
  • När dina tomatplantor sedan är stora bör en vanlig planta vara planterad i en kruka på minst 10 liter medan högre större sorter bör stå i ett kärl på minst 20 liter. När tomaterna är planterade i denna storlek på krukor riskerar de inte heller att torka ut lika lätt som om de planteras i mindre.

Odla tomater utomhus, allt du behöver veta ifrån sådd till skörd

Odla tomater utomhus

Det går väldigt bra att odla tomater utomhus dock behöver de stå på en lite skyddad plats där det inte nås av för mycket blåst då tomater lätt kan blåsa sönder. Det bör också planteras på en varm solig plats då de trivs i en temperatur kring 20-25 grader. En plats i söder som ligger i lä är den perfekta för odlig av tomater utomhus.

Om du inte planterar dina tomater direkt ute på friland eller i en pallkrage kan du med fördel ställa ut hinkar och andra kärl med dina plantor ute, detta så länge det inte är alldeles för kall temperatur.

 

Odla tomater inomhus

Du kan odla tomater inomhus året runt så länge de har mycket ljus. Om du har ett fönster med mycket ljusinsläpp kan du där placera dina plantor men under vinteråret är det bra om de har tillgång till en växtlampa för att tomaterna ska få tillräckligt med ljus. Om du vill ha dina tomatplantor i ett fönster är det bar att tänka på att odla tomater av en lite buskigare sort istället för en sort som växer sig väldigt hög och stor.

Busktomater du kan odla inne

Wilma

Är en känd fönstertomat som blir cirka 30-40 centimeter hög. På den kompakta buskiga tomatplanta växer rikligt med tomater och det  kommer ständigt nya grenar och blommor som i sin tur blir till tomater.  Tomaterna blir dock allra godast på sommaren när den får full sol men håller även på vintern god smak.

Tiny Tim

Är Willmas sorebror och smakar så som Wilma tomaterna bra men växer sig något högre till en höjd på 40-50 centimeter.

Tiny Tiger

Är liksom ovanstående tomatsorter en busktomat där plantorna blir cirka 30- 40 centimeter och passar därför också bra att odla inne, dess tomater blir spräckliga och har en god smak. Tiny Tiger är besläktad med den kanske mer kända tomatsorten Tigerella vars tomater är väldigt lika men då plantan växer sig riktigt hög och kanske inte därför passa sig lika bra för inomhusodling.

 

Odla tomater inomhus året runt, allt du behöver veta

Odla tomater i växthus

Ett optimalt ställa att odla tomater på är i ett växthus då de där både är varmt och fukten kan bevaras på ett bra vis. Det är bra att ha stora bäddar som du kan fylla med bra jord och näring innan du planterar dina tomatplantor där i. Alternativt att du planterar dina tomater i stora hinkar eller tunnor. Du kan i ett växthus med fördel plantera stora högt växande tomater.

 

Tips för att lyckas med tomater i växthus:

  • Plantera ut dina tomatplantor i ditt växthus när temperaturen mäter minst 10 grader.
  • Plantera plantorna med minst 50 centimeters mellanrum eller längre då varje planta behöver ha mycket jord och näring runt sig för att växa och trivas bra.
  • Vattna regelbundet och se till att jorden håller sig fuktig men de får inte bli stående i vatten.
  • Ge dem mycket näring då tomater behöver det för att ge mycket frukt.
  • Se till att det inte blir för fuktigt då det är lätt att bladen drabbas av bladmögel, I dessa fall måste de tas bort fortast möjliga och brännas. Därför också bra att öppna upp och vädra i ditt växthus.
  • Beskär och toppa dina tomatplantor för att inte bladen ska ta för mycket näring ifrån tomaterna. När dina tomatplantor kommit upp i den höjd du vill ha kan du med fördel klippa av toppen samt ta bort onödigt stora blad. Se också till att tjuva skotten som växer ut i  grenarnas klykor.

 

Skötsel av tomatplantor

  • Alla tomater trivs på platser där det är varmt, 20-25 grader är en bra temperatur för att dina tomater ska trivas och växa till sig riktigt bra.
  • De behöver även stå på en plats där det inte är allt för utsatta för blåst då de lätt kan knäckas eftersom många tomatsorter växter sig riktigt höga. Därför är det även bra att du stöttar upp dina tomatplantorna med stöd för att de ska få bästa förutsättningarna.
  • Plantorna vill även stå i rikligt och väldränerad jord.
  • Tomater kräver mycket vatten när de växer och under den torra delen av sommaren kan de behöva vattnas varje dag för att må bra men se till att de inte blir stående i vatten.
    För lite vatten kan orsaka blomspetsröta medan för mycket vatten kan leda till att frukterna spricker eller delas.
  • Näring är något tomater gärna vill ha för att växa sig riktigt stora, var tredje vecka bör du därför ge dina plantor en extra dos med näring av tex.kogödsel, hönsgödsel eller varför inte göra egen näring. 
  • Tomatplantor kan du också med fördel ta bort en hel del blad på för att ge mer näring åt själva tomaterna istället för till bladen. Bessutom bidra detta till att främja luftcirkulationen och minska risken för att sjukdomar eller skadedjur tar över dina plantor.
  • Slutligen bör du komma ihåg att vissa tomatsorter behöver stakas upp så att plantan inte blir tung med frukt när den börjar mogna.

 

Tjuva tomater

Vad menas då med att ”tjuva” tomater?  När dina tomatplantor vuxit till sig kommer det ut sidoskott i plantans bladklykor, dessa måste tjuvas, dvs. tas bort. Om du inte tar bort dessa skott kommer det där att växa ut en gren.

Är det inte bra att tomatplantan växer sig större på detta vis då?

Nej, om du inte tar bort och tjuvar tomaterna kommer dina tomatplantor visserligen ha mycket bladverk och växa sig buskiga men allt detta gröna kommer att ta för mycket näring av själva plantan. Tomatplantan behöver istället denna energi till att sätta tomater och få dem att växa sig stora och sedan mogna.
För vad vore en tomatplanta utan dess tomater? 

 

Toppa och ta bort blad på tomater

Tomatblad tar väldigt mycket näring ifrån själva tomatplantan och med det också ifrån själva tomaterna. Därför brukar jag ta bort väldigt mycket blad ifrån plantorna, gör också detta för att inte eventuella sjukdomar så som bladmögel ska sprida sig. När plantorna vuxit sig höga brukar jag också toppa dess höjd då de gröna tomaterna på sensommaren annars inte hinner mogna utan mycket näring går åt till själva tomatplantornas bladverk.

 

Så tomater ifrån frö till skörd

FAQ

Vilken tomatsort ska jag välja?

Det finns många tomater att välja på men det är bra att välja en sort som du gillar och är bra för just det ändamålet du vill ha dem till. Om du har ont om plats eller vill ha dina plantor stående i tex. ett fönster är det bra att välja en mindre busktomat medans om du har tillgång till tex. ett växthus med fördel kan välja en tomatsort som växer sig riktigt stora.

Vilket planteringsställe är det bästa för tomater?

En varm plats som håller kring 20-30 grader där det inte är för blåsigt är bra regler att utgå ifrån för odling av tomater.

Varför behöver man tjuva tomater?

Tomater som får så kallade tjuvskott dvs. skott som kommer i grenarnas grenveck behöver tas bort för att inte ta onödig energi ifrån tomaterna då annars kan blir väldigt mycket blad och inte så mycket tomater.

Vilka tomater ska man tjuva?

Högt växande tomater behöver oftast tjuvas. Tomatplantor så som ampeltomater, busktomater och dvärgtomater behöver oftast inte tjuvas då även sidoskotten utvecklar frukter.

Varför får min tomatplanta gula blad?

Att tomatplantor får gula blad beror ofta på för lite näring, att dina planta inte har fått tillräckligt med näring då tomater behöver rikligt med det.

Kan jag odla tomater i mjölkpaket?

Att odla tomater i mjölkpaket är ett väldigt bra sätt att driva upp tomater på. Dessutom är det miljövänligt då det blir återbruk. Om du vill förodla i mjölkpaket, skär då av toppen på paketet och göra sedan små hål i botten för att inte för mycket vattnet ska bli stående däri och riskera att plantorna ruttnar.

Hur ofta ska tomater ha näring?

Det bästa är att ge tomater näring ofta och inte så mycket varje gång, en gång i varannan vecka är en bra tumregel. Eftersom tomatplantor växer och frodas hela sommaren och både behöver näring till sina blad och frukt behöver du ge dem näring hela säsongen ända fram till slutet av sommaren.

När ska man börja odla tomater?

En bra tid att börja odla tomater är i slutet av mars början av april. Detta då de behöver försås 6- 10 veckor innan de ska planteras ut.

Kan man odla tomater hydroponiskt?

Ja, tomater är en ypperlig växt att odla hydroponiskt dvs. där plantor istället för att vara planterade i jord är nerstoppade i vatten som är blandat med näringslösning i en behållare.