Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Beijer Byggmaterial
Hur bra är det inte att kunna bygga bastu i friggebod?
En byggnad som redan finns där och du inte behöver bygga bastun helt ifrån grunden.
Det var detta vi gjorde när vi ville ha en vedeldad bastu, vi byggde den i vår lilla friggebod vi tidigare använt som lekstuga.
Byggnaden fanns där så det blev till att göra om det invändiga, sätta dit bastupanel, fönster, sittbänkar och kamin med skorsten.
Bastustuga
Vi hade länge haft en lite byggnad på 2,5 x 2,5 meter stående på tomten, ett litet hus som barnen under många år använt som lekstuga. Denna hade efter att de blivit större stående och enbart använts för förvaring av diverse trädgårdsprylar.
Verkligen onödigt att ha en byggnad bara stående och inte använda den till något speciellt så vi tänkte att – Vi bygger en bastu av den.
Att bygga en egen bastu hade länge funnits med i våra tankar, den skulle passa perfekt ihop med vår kallbadtunna då det varma ihop med det kalla blir en fantastisk kombination och som dessutom är väldigt bra för kroppen. Eftersom vi hållit på med andra byggprojekt under många år hade ett bastubygge inte prioriterats eller funnits tid för.
Det var när Micke min man en dag fick sig ett ryck och började ta tag i detta projekt som drömmen om en vedeldadbastu sågs i sikte.
Om det inte var för honom hade vi inte haft en bastu idag då jag vid denna tidpunkt själv var helt uppe i mitt egna projekt med att bygga vårt orangeri.
Val av bastugolv
Den första frågan blev. Vad skulle vi ha för golv i vår bastu?
Skulle det vara utav trä eller skulle vi lägga en plastmatta?
Tidigare hade det varit vitmålat trä vilket inte var ett alternativ att behålla, vi ville att man lätt skulle kunna rengöra det enkelt och därav föll valet på en plastmatta. Det befintliga trägolvet revs därför ut och dit lades istället golvspånskivor, sedan tog vi hjälp av en mattläggare som la dit en plastmatta i en neutral beige färg.
Bastupanel på väggar i bastu
Hela vår lilla friggebod var invändigt både på väggar och tak täckt utav målad vit träpanel , allt detta var tvunget att bytas ut då man inte kan ha målade brädor i en bastu pågrund av värmen som uppstår.
Det första momentet på väggarna blev därför att bryta ut all målad befintlig panel, detta för att sedan byta ut den mot bastupanel i asp. Bröt sedan ut all målad väggpanel och häftade på den befintliga isoleringen som var 70 mm dit bastufolie som skulle användas som en ångspärr, dvs. för att hindra fukten som kommer att bli i bastun att tränga sig ut genom väggarna.
Detta bastufolie sattes upp på alla väggar och utanpå den spikades sedan bastupanelen i asp upp.
Det är viktigt att inte missa detta moment med bastufolie varken på väggen eller i taket då det ger en reflektion tillbaka av värme samtidigt som folien håller isoleringen på plats och bildar en liten luftspalt bakom själva bastupanelen.
Bastutak med ångspärr
Taket innuti vår friggebod var även det vitmålat. Det var ett tak som var öppet upp i nock och där takstolarna var synliga. Helst hade jag velat ha kvar det som det var men vi behöver även här få det trärent. Eftersom det skulle ta väldigt mycket tid och energi att få bort all färg på det befintliga taket valde vi istället att låta det vara och snickra dit ett undertak. Detta tak fick bli i gran för att spara lite på kostnaderna.
Reglade därför upp för innetaket med 45 x 70 mm reglar och isolerade sedan med 120 mm isolering och häftade liksom på väggarna utanpå isoleringen fast bastufolie över hela takytan. Efter det spikades det även i taket fast bastupanel
Fönster i bastu
Friggeboden hade sedan tidigare två avlånga fönster, dessa var liksom alla annat målade i vitt och tvungna att avlägsnas färg ifrån. Därför valde vi att slipa ner dess insida och skrapa dem trärena, detta för att slippa köpa helt nya.
Eftersom vi gärna ville ha in mer ljus samt att få en härligare utsikt ifrån vår bastu blev det till att sätta in ett till fönster. Detta skulle passa bästa att ha på baksidan så att vi skulle få utsikt över ängarna och månen som där utanför brukar lysa.
Det sågades upp ett hål på 150 x120 cm där vi sedan satte dit ett stort fönster. Detta fönster skulle egentligen vara anpassat för värme med ett specialglas men vi chansade och satte in ett vanligt treglas. Fönstret kom sedan av värmen till att spricka så att vi fick ta bort det ena av glasen och nu bara har ett tvåglasfönster där.
Runt fönsterna och dörrarna invändigt spikades det sedan fast smäckra trälister.
Bastudörr
Byggnaden hade sedan gammalt två vacker dubbeldörr med fönster och spröjs. Dessa ville inte jag skulle tas bort då de gjorde hela intrycket av bastun. Därför valde vi liksom fönsterna att göra dessa träerna genom att slipa ner dess insidor.
Detta var enklare sagt än gjort men efter några kvällars arbete och lite tålamod av Micke blev även dessa två dörrar klara för bastubad. Om man byggt en bastu på ett annat vis hade man troligtvis använt en dörr som är avsedd för bastu.
Vedeldad bastu
Vi hade redan ifrån början bestämt oss för att bastun skulle eldas med ved då det blir en väldigt skön värme med vedeldat.
När alla väggar, tak och golv var klara blev det därför dags att bestämma oss för en bastukamin. Valet föll på en Harvia 20 kamin som är till för en 8-20 kvadratmeters bastu, egentligen för en ännu större bastu än vår därför kom denna till att sprida en rejäl värme.
När man installerar aggregatet ska det ha ett avstånd till brännbart på 40 cm, om du sätter dit en brandskyddsskiva halveras detta avstånd till 20 cm och om du sätter dubbla hälften till dvs. 10 cm till brännbart material. Det är alltså viktigt att kaminen ska placeras på tillräckligt avstånd också från väggen.
Skorsten till bastu
Efter att kaminen var inne kom det till det där med skorstenen, vilket skulle bli dyrare än själva kaminen om man skulle ha en rostfri som vi egentligen skulle velat ha. Därför fick detta bli istället bli ett litet ihopplock.
En genomföringen i väggen köptes med tillhörande värmetålig isolering, detta då det är viktigt att det absolut inte får blir för varmt på det ställe där skorstenen går ut genom väggen. Ifrån kaminen, upp och ut genom väggen använde vi sedan ett flexrör i aluminium.
OBS! Du ska alltid vid detta moment vara extra vaksam och tänka till en extra gång vid installation av just skorsten och kamin.
På utsidan monterades detta rör ihop med en specialböj för skorsten i 90 graders vinkel. På denna böj anslöt vi ett långt plåtrör med en enkel huv där allt fästes fast och gjordes stabilt med två konsoller vi hade liggande.
Nu återstår bara eventuell målning av skorstenen då den inte blev den snyggaste konstruktionen i denna värld.
Blev för övrigt väldigt nöjd med denna vedeldade kamin då den ger en väldigt skön värme och dessutom inte alls tar lång tid att varma upp inför en bastning.
Här kan du även kolla in hur jag monterade vår kamin med skorsten i vårt orangeri.
Ventilation i bastu
För att få in lite syre i vår bastu valde vi att både i dörren och ovanför kaminen sätta in ventiler. På utsidan ett ventilationsgaller och på insidan en så kallad rosettventil som bands samman med ett rör i plast.
Dessa två ventiler kan reglera flödet i bastun genom att snurra på den invändiga ventilen.
Bastubänk
Det sista och kanske viktigaste momentet för att vi skulle kunna sitta bra i bastun blev själva inredningen av den.
Vi ville ha så mycket bänkar som möjligt där inne så att många personer skulle kunna sitta där.
På den sida där inte kaminen placerats blev det därför en lite större sittbänk vars underred skruvades ihop av reglar 45 mm x 70 mm som sedan kläddes in med glespanel 28 x 95. Vi valde ut panel som inte hade så många knaggar för att den skulle bli så fin som möjligt.
Denna bänk blev helt anpassad efter måtten på själva bastun, alltså 2,3 meter lång och 1meter bred med en höjd på 45 centimeter. Två lösa delar skruvades också ihop, en rektangulär som skulle kunna till att placeras ovanpå bänken och som man skulle kunna sitta på samt en med en sned sidan man både skulle kunna sitta på och som skulle kunna använda som ryggstöd.
Dessa två delar blev liksom den stora bänken också x 45 cm hög och 40 cm djupa och kom till att bli flyttbara för att man ska kunna välja olika alternativ att sitta på.
För att dölja de många skruvhålen som blev borrades det med en borrmaskin ovanför skruvarna upp hål som sedan pluggades igen med rundstav som kapats ner i korta längder där sedan ändarna slipades lena.
Framöver är det också tänkt att snickras ihop en vilofåtölj i trä som kan följa kroppens former.
Är väldigt nöjda med vår bastu och bastar i den ofta, speciellt på höst, vinter och vår då det är lite ruggigare väder ute och man behöver piggas upp med ett varmt bastubad.
FAQ
Ska jag välja ett vedeldad eller eldrivet bastuaggregat?
Om du har möjlighet hade jag alla gånger i veckan valt en vedeldad bastu. Detta då jag personligen tycket att det är mysigare med en riktig eld som värmer samt att elkostnaderna mer och mer drar iväg i kostnad. Men det är inte alltid man har möjlighet att välja en vedeldad då detta kanske på grund av brand inte är möjligt inuti ett bonadshus eller en större byggnad.
Vad kostar det att bygga en vedeldad bastu i friggebod?
Denna frågan är inte lätt att svar på då byggmaterial hela tiden ändras i pris. Men när vi byggde vår bastu i vår lilla stuga gav vi för kaminen 3500kronor och för diverse bastupanel, glespanel, bastuplast och lister cirka 7000kr.
Vad ska man ha för panel på väggar och tak i en bastu?
Den bästa panelen att använda till väggar och tak i en bastu är asp då asp inte släpper någon kåda och har låg värmeledningsförmåga. Dock kan man göra så som vi att använda granpanel i taket av bastun.
Hur hög ska en bastubänk vara?
En bra höjd på en bastubänk är 45 cm, den blir då behaglig att sitta på.
Vad ska jag ha för fönster i en bastu?
Fönster till en bastu bör vara av ett glas som tål värme, i alla fall om det placeras nära själva kaminen. Annars fungerar det som i vår vedeldade bastu att ha vanliga glas och om de skulle spricka får man byta ut det när det händer.
Är det svårt att bygga en bastu?
Denna fråga är inte lätt att svara på då det beror helt på vad du har för erfarenheter av byggnation sedan tidigare. Men det är betydligt lättare att bygga en bastu i en befintlig byggnad än att du ska bygga egen bastu helt ifrån grunden.
Hur varmt ska det vara i en bastu?
Temperaturen i en bastu brukar ligga mellan 75 till 90 grader med en luftfuktigheten på 5 -15%.
Det är skönt att då och då ösa på med vatten på de heta stenarna som finns på bastuaggregatet. Det blir av de värmevågorna en speciell härlig känsla i hela bastun.
Vilken typ av bastu ska man välja?
Det finns två huvudkategorier av bastu, vedeldad och eluppvärmd. Om du ska bygga din bastu i en fristående stuga tycker jag att du ska överlägga att ha en vedeldad då det både blir mysigare med en levande eld samt billigare uppvärmning om du nu på ett bra vis kan få tag på ved. Om du ska bygga bastu inne är det oftast bäst med en eluppvärmd då du annars måste installera en skorsten.
Kan man bygga en vedeldad bastu inomhus?
Ja, du kan bygga en vedeldad bastu inomhus men det är inte så vanligt att man gör det då man i detta fall behöver installera en skorsten. Istället är det vanligare att man installerar ett elektriskt aggregat.
Var i bastun ska man placera kaminen?
Det är bra att placera din bastukamin långt in i bastun och inte för nära ingången då det i dessa fall blir lätt att bränna sig på den. En bastukamin blir nämligen väldigt, väldigt varm när du eldar i den.