Vill du såpa altan och få ett ljust vackert trallgolv som har den där fina ljusgrå färgen?
Men du vet inte riktigt hur du ska åstadkomma det?

När vi byggde vårt trädäck och trätrappa längs långsidan av vårt hus ville jag att träet skulle få just den här vackra grå färgen och valda att skura golvet med såpa.

Att såpskura ett trägolv är både en miljövänlig, enkel och billig behandlingsmetod till ett trallgolv. Det gäller bara att ha lite tålamod då det tar det ett tag innan den ljusare lite gråtonade färgen kommer fram.

Såpa altan eller olja altan ?

Såpa altan med grönsåpa

Är du osäker på om du ska olja eller såpa din altan?  Jag säger då såpa, men det är ju en smaksak. Fördelen med ett såpa altan är att det inte drar åt sig pollen och föroreningar på samma vis så som ett oljat trallgolv kan göra.

Utseendemässigt blir ett såpat trägolv grått med tiden medans ett oljat oftast blir mörkare och mer åt det gulbruna hållet.

Såpa ett nytt trallgolv

såpskura trall med grönsåpa

Det är bra att behandla ditt trallgolv med såpa redan när det är nytt och det precis är lagt då det inte hunnit att bli någon algbeläggning på det och du slipper att första rengöra det ifrån smuts.

Gör så här:

Blanda vatten och såpa

Ta en spann och blanda 10 liter ljummet vatten med 3dl grönsåpa eller om du inte skulle ha det går det också bra med gul såpa.

Skura ut såpvattnet

Häll ut såpvattnet på tralldäcket och borsta ut det med en skurborste och en skurtrasa.
Grönsåpa trallen så att trallen blir riktigt mättad.

Låt såpan vara kvar

Låt därefter såpblandningen var kvar på golvet och skölj inte bort den. Det är såpan som med tiden gör att trallen kommer att blekna och få en grå ton.

Såpskura ett gammalt trallgolv

linoljesåpa altan

Om du har ett gammalt trallgolv som inte är behandlat någon gång eller om det blivit riktigt smutsigt kan du enkelt rädda det och göra det fint igen genom att tvätt och såpa om det.

Gör så här:

Sopa altangolvet

Börja med att sopa av golvet, det är bra att använd en piassavakvast eller någon annan sopborste som har lite hårdare borst.

Blanda ihop såpan och vattnet och ta fram skurborsten

Sedan behöver du en skurborste och grönsåpa. Blanda 10 liter ljummetvatten med 1dl såpa i en hink.

Tvätta trägolvet med såpvattnet

Såpskura golvet mad skurborsten och vattnet så att smutsen lossnar.  Skura extra mycket på ställen som är angripna av mossa, lavar eller alger.

Skölj av golvet

Skölj sedan av golvet med vatten så att det blir fritt ifrån smutsen.

Skura golvet med såpvatten

Blanda efter det återigen 10 liter ljummet vatten fast denna gången med 3dl grönsåpa. Häll ut såpvattnet på trallen och skura in det. Skölj sedan inte av utan låt såpvattnet torka in i din trall.

FAQ

Vilken dosering ska man ha när man såpa altan?

Om ditt trallgolv är nytt eller om du har ett rengjort  gammalt trägolv ska du blanda 10 liter vatten och 3dl såpa för att behandla ditt trallgolv.

När du däremot ska rengöra ditt trallgolv är doseringen 10 liter vatten och 1dl såpa.

Kan man såpa ett gammalt trallgolv?

Ja, det går jättebra att behandla ett gammalt trallgolv med såpa. Se dock till att rengöra det först och tvätta av innan du gör din slutgiltiga såpbehandligen.

Vilken såpa ska jag använda till tralldäck?

Det går bra att använda vanlig grön eller gul såpa när du ska såpa in ett trallgolv. Det som är skillnad på grön och gul såpa är var den är tillverkad då såpan i södra Sverige är grön då det förr tillsattes hampa som gjorde såpan grön. Medans man i Sveriges norra delar användes animaliska fetter som gjorde såpan gul.

Man kan också använda linoljesåpa eller annan ”fet” såpa när man såpar in ett trägolv så att det blir riktigt mättat. 

Hur ofta ska jag såpa min altan?

Hur ofta du ska rengöra och såpa in den trall beror lite på hur mycket smuts den utsätts för men en bra grundregel är att rengöra den och såpa in den i alla fall en gång i början av sommaren.

Om du är intresserad utav trädgård kan du här hitta härlig inspiration för den.