Hösten är här och vad är då härligare än att kunna njuta av vackra höstdekorationer inomhus och utomhus. Du kan göra dina egna höstdekorationer, dukningar och dörrdekorationer med höstsäsongens alla härliga färger.

Använd torkade blommor, mossa, pumpor och löv för att få till den där extra touchen för ett fint hösthem.

Duka ett vackert bord med höstlöv

När vi tänker på hösten är oftast det först vi tänker på blåsiga vackra dagar med naturen som skiftar över ifrån grönt till gult, orangt, rött och brunt. Vad kan då vara bättre än att låta naturen komma in på bordet i form av höstiga fina löv?

höstdukning med löv

Ett vackert dukat bord dekorerat med höstlöv i gult, rött eller brunt. Ja, allt efter eget tycke och smak samt vad naturen så här till höst har att bjuda på där just du bor.

Föreställ dig ett bord täckt av löv, upplyst av stearinljus och omgivet av gnistrande dekorationer. En ljuskrona gjord av torkade grenar och löv vilar över dig medan du äter en god måltid en vacker höstdag.

Bordet är så härligt höstigt att det skulle kunna få vem som helst att vattnas i munnen. Ljuset från ljusen och ljuskronan som är täckt av löv ger ett magiskt sken, vilket får dig att känna dig varm inombords.

höstdukning med löv

Unika sätt att höstdekorera ditt hem med pumpor

Det enklaste sättet att dekorera nu i höst är att använda pumpor.

Du kan på ett vackert fat lägga många pumpor i alla de finaste former och färger, dessa blandade med torkade växter och blommor blir till en otroligt fin dekoration som både blir fantastisk vacker men som samtidigt ser enkel och naturligt höstig ut.

Höstdekoration på bordet med pumpor

Jag gillar pumpor i vitt och grönt men skönheten hos pumpor är otrolig många och de finns i en ofantlig mängd olika utföranden. 

De finns i olika färger så om du hellre föredrar de klassiska oranga eller kanske gula kan du med fördel blanda in dem, det är bara fantasin som sätter gränserna i att göra vackra dekorationer.

Fin dekoration med pumpor

Torka en höstkrans

Hösten bjuder på många vackra växtligheter där en av mina favoriterna är vit ljung. Varför inte blanda dessa fina blommor med vacker limegrön hortensia, vitmossa, olivblad och spanskmossa? 

Eller föredrar du lite färg? Då kan du till exempel välj en djupt lila ljung ihop med en vackert färgsprakande hortensia blandat med ljusa mossan och gröna inslag.

fin höstkrans med ljung, mossa och hortensia

Du kan välja de växter naturen har att bjuda på eller varför inte som jag blanda växter ifrån skogen och trädgården ihop med nyinköpta?  

En fin krans toppade med ett vackert sidenband som blir som kronan på verkat, denna kan du sedan hänga på väggen, ett skåp, dörr eller där du önskar att få till en lite extra härlig höstig känsla. 

inspirerande höstkrans med ljung

Härligt välkomnande höstdekoration utomhus

För att få till en välkomnande härlig höstkänsla brukar jag utanför ytterdörren göra en vacker höstdekoration. Gillar vit ljung därför brukar detta få bli grunden till mitt höstiga arrangemang.

Ljung ihop med vackra pumpor i olika former och färger för att riktigt få till den där lite extra höstiga känslan.

höstdekoration med ljung och pumpa

Här omringas dekorationen av en fin höstkrans av tistlar och hortensia men du kan lika gärna plantera ljung ihop med tillexempel prydnadskål och murgröna.

Om du vill få till en lite med färgsprakande eller mer Halloweeninspirerande höstdekoration ute välj då pumpor i orangt samt växter som passar där till.

Här hittar du fler vackra höstdekorationer utomhus. 

Inspirerande höstplantering med ljung

Dekorera till höst med kransar på vägg och dörr

När hortensiorna blommar som mest och det går mot höst är det perfekt att ta av dem och använda till en vacker höstkrans. Perfekt också att blanda dessa blommor i de härliga höstiga färgerna med gröna slingrande blad.

Höstkrans med hortensia

Om du inte har egna hortensior i trädgården är en bra ide att göra dig vän med en trädgårdsmästare i din närhet som troligtvis åker runt till olika företag och parker och klipper ner dessa vackra blommor just nu på hösten innan frosten annars snart tar dem.

Tips! Om du vill göra en stor krans kan du använda ett cykelhjul utan ekrar eller en rockring som stomme. 

Hortensiakrans du kan göra själv

Dukning med vackra pumpor

Vad kan vara så härligt som att höstdekorera med pumpor? Dessa vackra prydnadsväxter som finns i olika former runda, avlånga, taggiga och platta. Dessutom i massor utav färger och olika toner med alltifrån ljusa vita till färgstarka oranga.

Att blanda pumpor ihop med höstiga blommor i vaser, liggande på servetterna och slingrande på borden blir den perfekta höstdukningen i alla helgons tider.

höstdukning med pumpor och höstblommor

När man duka med härliga pumpor mitt på bordet skapar det en fantastisk effekt till höstdukningen, pumpor är perfekt för alla höstens bjudningar och fester som du står värd för nu i höst.

Färgstarka höstkransar med vackra bär

På hösten är den rätta tiden att njuta av en välkomnande kransar med vackra färgstarka höstiga bär på dörren. Hur glad blir man inte av bär som kommer att glädja dig var gång du kommer hem och ska gå in genom dörren denna annars lite gråa och kalla årstid.

Fina höstkransar med röda bär

Vackra höstkransar kan göras av det mesta ifrån natur och trädgård. Du kanske har en vacker buske som ska beskäras, ett träd med vackra röda rönnbär eller en granne som precis klippt ner lite vackra grenar i sin trädgård så här på hösten.

Det är bara att se sig runt och var öppen för möjligheterna till att hitta det perfekta materialet till att dekorera dina fina höstkransar med.

Göra fin höstkrans med röda bär

Höstdekorera svinlande fina mönster på pumpa

Tänk dig en pumpa i alla de vackraste mönster, att skära ut fina rankor med löv och blommor på en pumpa kan vara minst lika härligt som att skära ut den som en mer traditionell hallowenpumpa med ögon och mun.

Dekorera pumpa med fina mönster

Det finns många olika mönster du kan göra, har sett alltifrån Askungens droskvagn till skrämmande spöken. Det bästa sättet när man ska skära ut mönster i en pumpa är att först rita ut mönstret med en penna och sedan försiktigt skära med en kniv därefter.

Dekorera pumpa med vackert mönster

Hoppas att du blev inspirerad av dessa höstidéer

Hösten är en tid då vi verkligen kan njuta av säsongens färger och dekorationer. Det är också en bra tid för att vara kreativ hemma då det är mysigt att sitta själv eller samlas ihop med vänner för en riktigt kreativ och inspirerande höstkväll.

Dessa enkla idéer borde ge dig lite inspiration till hur du kan få ditt hem att kännas mysigt och inbjudande inför denna höst.