Vilka är de finaste höstblommorna att ha i krukor och planteringar?
Det är en fråga som många ställer sig när de ska välja höstblommor att ha i en plantering utanför dörren eller i sin blomsterrabatt.

Jag tycker alltid att det framåt hösten är härligt med vackra höstblommor i en fin kruka, urna eller att plantera direkt i blomsterrabatten.

Hösten är en tid av förändring, och ingenstans är det tydligare än i naturen och ute i trädgården.
I september, oktober börjar alla sommarblommor att vissna och bli lite trista och då är det härligt att kunna liva upp med vackra höstblommor. 

Även om det finns många vackra blommor som man kan njuta av under hösten finns det några som sticker ut framför andra. Här är några av de vackraste höstblommorna att ha i kruka och i trädgården.

1. Krysantemum i vackra färger

Höstdekoration ute med krysantemum

Krysantemum, bollkrysantemum, bollkryss, ja namnen är många på denna vackra blommande växt med sina många små blommor som ger en färgklick i ett annars trist landskap.

Krysantemum finns i en mängd olika färger, från djuprött, rosa och ljusare färger så som vitt.

Det är en tåligt blommande växt som kan planteras i kruka för sig självt eller som här ihop med silversalvia som har kraftiga grågröna blad blandat med silvernjurvindans spröda hängande, detta blir en bra balans mellan olika former på växter.

Förutom sin skönhet är krysantemum också en av de mest populära höstblommorna, vilket gör dem till en viktig del av många höstarrangemang.

2. Ljung, en älskad klassiker bland höstblommor

En av de kanske mest vanliga höstblommor att plantera utanför dörren är ljung.

Ljung är vanligast i lila, rosa och vita nyanser, men det finns även i mer ovanliga färger. Gemensamt för alla ljungväxter är att de är motståndskraftiga, de kan trivas i dåliga jordar och stå emot starka vindar.

Detta gör dem till det perfekta valet för utsatta trädgårdar. Ljung har också en lång blomningssäsong, ifrån augusti och blommar ända fram till november.

För många människor symboliserar ljung höstens skönhet och vinterns ankomst. Med sina delikata blommor och sin toleranta natur är det lätt att förstå varför denna ödmjuka växt har vunnit en plats i så många hjärtan.

3. Olivträd mitt i höstdekorationen

Höstdekoration med olivträd och höstblommor

En populär dekoration utanför många dörrar är olivträd, kanske har du haft ett stående där hela sommaren?

Vad passar då bättre än att göra planteringen lite mer höstig?

Olivträd är kända för sina vackra bladverk som framåt hösten fortfarande är väldigt grönt och frodigt. Höstblommor är ett perfekt sätt att klä upp ett olivträd, det gör du enkelt genom att plantera till några blommor kring dess stam vilket skapar en inbjudande höstig atmosfär.

Cyklamen är ett exempel på en vacker höstblomma som lyser upp i höstmörkret och som förutom i vitt finns i rosa, vinrött och diverse andra vackra färger. Här planterade ihop med silvernjurvinda och prydnadskål. 

4.Tjockbladig silversalvia i höstplanteringen

Höstdekoration med höstblommor i grått, vitt och grönt Silversalvia, denna tjockbladiga örtväxt med grågröna vackra ludna blad. Den passar utmärkt i höstplanteringen ihop med växter och blommor i lite mer spretiga och skira former.

Vad kan vara härligare än kombon med det grågrönt, grönt och vitt i en vacker zinkbalja?

Silversalvia, vit spretig ljung, trasslig grå silvergirland ihop med hängande klätterbenved, en härlig kombo av både färger och former i en vacker plantering utanför entrén.

5. Hängande silvernjurvinda i hösturnan

höstgrupp i urna mes blommor i vitt och grågröna höstväxter

Hösten är den perfekta tiden att plantera hängande njurvinda, fantastiskt vackert när den hänger ner över kanten på krukan till din plantering. 

Då den tål lätt frost är den också bra lämpad för att plantera just på höstkanten och fantastiskt fint att kombinera ihop med andra mer uppåtväxande sorter av höstblommor.

Tänk som här i en vacker antik urna hänger njurvindan ut över kanten planterad ihop med en fin blommande cyklamen och silversalvia med sina stora härliga blad.

6. Sedum i höstkrukan

Höstblommor i dekoration

Sedum förknippar många med lågväxande stenpartiväxter som man ofta planterar på tak. Men faktum är att det även finna andra vackra sorter som du kan plantera i kruka.

Dess blommor som går mot lila ihop med de dovt gröna bladen blir fantastiskt fint i just en härlig höstpantering. En växt som är väldigt tacksam då den tål en del torka samt är utmärkt att samplantera med andra vackra höstblommor och växter.

Här i kombination med vit ljung och vitgrön klätterbenved.

7. Upplysande cyklamen i höstplanteringen

Höstgrupp med cyklamen och ljung

Hur vackert är det inte med cyklamen?

En fin blommande växt med lite annorlunda form på blomma som finns i alla de möjliga olika sprakande härliga färger.

Då cyklamen tål några minusgrader är denna blomma ett perfekt val att ha utanför dörren. Att kombinera cyklamen ihop med sedum blir väldigt vackert då serum och cyklamens stjälkar har liknande färger och vad är finare än att kunna ta upp en färger flera gånger i en plantering?

Kombinationen på denna höstiga plantering är vit cyklamen, sedum, vit ljung, grön vit klätterbenved och spretig silvergirland.

8.Höstig plantering med prydnadskål och silvergirland

Höstgrupp ute med krysantemum

Vad känns mer höstigt att ha i en plantering än kål? Kål som man om hösten skördar för att ta in och njuta av till maten likaväl som man kan ha prydnadskål och njuta av bland blommorna i en höstdekoration.

Prydnadskål är fint att plantera ihop med andra vackra höstblommor i en härligt stor kruka. Det härliga gröna bladen som övergår i vitt men som också finns i andra höstiga färger som vinrött och lila.

Här blandat med grå silvergirland som är raka motsatsen till prydnadskål, fluffig och enfärgad men som blir en fantastiskt fin kombination. Detta i kombination med en vacker ljusrosa krysantemum och högt växande klätterbenved som har vintergröna blad med silvervita inslag.

Tips på mer trädgårdsinspiration hittar du här. 

Perenna höstblommor till trädgården

Till blomsterrabatten finns det en mängd utav olika höstiga perenner att välja bland.

Hösten är en underbar tid på året för att njuta av blommorna i trädgården. När löven börjar vända sig fortsätter många perenner att blomma och ger en färgklick i ett annars trist landskap.

Vad kan då vara mer upplyftande än vackra höstblommor i rabatten som dessutom tittar fram år efter år.

Kärleksört

Kärleksört att plantera i höstrabatten

En av mina favoritblommor i trädgården på hösten är kärleksört. Denna tåliga växt som kommer ifrån år till år är höga växande med grova blad på smala stjälkar som är toppade med små, fina blommor.

Blommorna är vita, rosa eller lavendelfärgade och tillhör familjen fetbladsväxter.

Till din höstträdgård tycker jag verkligen att du bör överväga att lägga till kärleksört till din lista över favoriter detta då också är lika vacker ute på friland som att plocka och ha i buketter.

Höstanemon

Höstanemon att ha i höstplanteringen Höstanemoner finns i en rad vackra färger, bland annat rosa, röda och vita.

Dess blommor som är väldigt lika mina älsklingsblommor rosenskära. Bara namnet anemon antyder om hur vackra de är.

Höstanemoner är ett underbar tillskott av blommande växter i alla typer av trädgårdar då den är otroligt lättskött och om hösten blommar i all sin prakt.  

Denna perenna planta är dessutom lika vacker att plantera i blomsterrabatten som att ha i en kruka eller korg ute på trappan. 

KlätterbenvedKlätterbenved att plantera bland höstblommorna

En vacker växt är klätterbenved med sina härliga spräckliga grönvita blad och dess klättrande grenar som drar sig mot himlen. Denna fina växt är perenn och är en växt som är grön året om.

Klätterbenved passar lika bra ute i rabatten ihop med andra perenner som att plantera i ett blomsterarrangemang 

Om du vill ha tips på fler vackra perenner som du bara inte vill missa att plantera i din trädgård hittar du det här. 

Höstblommor som tål frost

Cyklamen

Cyklamen är en otroligt vacker höstblomma som har unika former på sina blommor. Man kan nästa inte tro det men den tål faktiskt trotts sitt blommande verk några minusgrader.

Klätterbenved

Klätterbenved är en vitgrön bladväxt som är vintergrön året om och tål i och med det frosten bra.

Prydandskål

Prydandskål är en tålig utomhusväxt som kan klara sig bra ute även i kallt väder och som utan problem ofta håller i en utomhusplantering ända fram till jul.

Murgröna

Murgröna är en riktig klassiker när det gäller att samplantera ihop med andra vackra växter.
Vissa sorter tål frost bättre än andra så fråga när du ska köpa hur tålig just den sorten är.

Murgrönor trivs för övrigt lika bra i en kruka som på friland, gärna klättrande uppför en spaljé, plank eller vägg.

Njurvinda

Njurvindan med sin vackra silverfärgade och spröda blad klarar trotts att man kanske inte tror det några minusgrader och passar därför utmärkt att ha i en höstplantering.

Vackert också att blanda denna hängande växt ihop med andra sorter som är mer högväxande.

Silvergirland

Silvergirland med sin burriga grå växtlighet tål lätt frost, dock inte mer än någon minusgrader men även om frosten skulle varit framme håller den sig ofta fin väldigt länge.

Olivträd

Olivträd kanske man inte tänker som en höstväxt men faktum är den att de tål några minusgrader och passar därför alldeles utmärkt att ha i just en höstplantering.

Smidigt att efter sommaren låta olivträdet stå kvar i sin kruka och plantera höstiga blommor runtomkring.

Plättar i luften

Plättar i luften med sina tunna blad växande på smala stjälkar är detta ett fantastiskt tillskott i en höstdekoration ihop med andra mer kompakta och högväxande blommor och växter.

Då den tål några minusgrader passar den dessutom väldigt bra att ha just i höstplanteringar ute.

Sammanfattning av höstblommor, dekorationer och planteringar

Det finns verkligen många vackra höstblommor att välja på i alla de möjliga vackra höstiga färger så som oranga, lila och vinröda färger men också de mer dova vit, grå och gröna som jag gillar.

Vilken färgkombination du väljer är helt efter tycke och smak men kanske också beroende på vilken färg du har på ditt hus eller ytterdörr. Det är väldigt fina när en höstdekoration passar ihop med dess omgivning och matchar ihop med platsen där den ska stå.

Mina favoriter bland höstblommor och växter är cyklamen, silversalvia, ljung, krysantemum, salvia, klätterbenved, silvernjurvinda och prydnadskål.

Om du är sugen på mer höstinspiration hittar du det här.