Hur härligt är det inte med ätbara blommor som inte bara en fröjd för ögat, utan som också ger en kreativ touch och lyfter maträtter och bakverk till nya höjder.

Jag älskar att använda ätbara blommor och odlar själv flera olika vackra sådana i min trädgård så som ringblomma, lavendel, syren och gräslök och tassar ofta ut och plockar dessa lagom till middagen eller den där härliga bjudningen ihop med fina vänner. Dessutom finns det många vackra ätbara som växer vilt runt vårt hus.

Här kommer en lista på massor utav blommor som kan äta och med fördel använda som dekoration i både sallader, för att piffa upp maträtter, sätta smak på bakverk eller för att göra uppfriskande te och drycker.

Upptäcka den vackra världen av ätbara blommor!ätbara ringblommor

Ringblommor

Ringblommor med sina soliga blommor är både vackra och ätbara. Blommor odlas ifrån frön och kommer i olika nyanser av orange, gult och rött och har en mild, kryddig och pepprig smak och som passar bra som dekoration på sallader, risrätter och soppor. Dessutom kan ringblommor också användas för att göra te eller färga mat och drycker naturligt. Ringblommor har också en läkeväxt med många goda egenskaper så som  inflammationshämmande och sårläkande och används ofta inom hudvård för bland annat behandling av eksem, akne och lättare brännskador.

Penséer

Penséer är små, färgglada violliknande blommor som sprider glädje och skönhet. Deras blommor kommer i olika nyanser av lila, gul, orange och vit. Penséer har en mild och söt smak med en blommig ton som är perfekta för att dekorera sallader, desserter och drycker. De kan också användas för att ge en unik touch till tårtor och bakverk, eller för att göra vackra isbitar.

Lavendel

Lavendel är känd för sin underbara doft och sina vackra lila blommor. Lavendelblommor har en intensiv blommig smak och kan användas för att smaksätta bakverk, söta såser, te och cocktails. Lavendelblommor kan också användas för att göra socker eller oljor med lavendelsmak för att ge en extra förhöjd och god smak.

Lavendel är också en läkeväxt som sägs ha lugnande egenskaper, bara av dess doften kan man få lugnande känslor.

ätbara syrener

Syrèn

Hur vackert är det inte med syrener? Dessa vita och violetta fina blommor som doftar ljuvligt och smakar parfym, honung och lite beskt. De är vackra att ha i sallad eller som dekoration på efterrätter. Dessutom kan du göra utav dem göra saft, gele och marmelad som får en härlig rosalila färg.

ätbara rosor Rosor

Rosblad är ätbara och har en mild och delikat smak.  Både nyponrosor och trädgårdsrosor kan du med fördel använda som dekoration till olika maträtter, sallader, dryck och bakverk och de smakar som doften det vill säga blommigt. Gör vackra kanderade rosenblad eller varför inte rosensmör på de vackra färgsprakande blombladen?

Blåklint

Blåklint som förutom i blått också finns i flera andra vackra färger och kallas då bara klint. De kan enkelt odlas ifrån frö och är ätliga, därav  används de med fördel som dekoration på sallader, desserter och bakverk. Blåklint smakar inte mycket men är väldigt dekorativa och dess blomblad kan också används i te.

Viol

Alla svenska violer är ätbara och har mild, syrlig smak. De är både vackra för ögat och dekorativa på tårtor, efterrätter, sallader och annan mat. Violer smakar inte så mycket och de flesta är luktlösa, förutom då luktviolen som doftar just viol och har en svag smak av lakrits.

Violer är även vackra att lägga som dekoration i drinkar, gärna då i matchande färgskala.

Gökärt

Gökärter växer vilt i skogsbryn och på stigar och har en unik blomform i rosa/lila toner. Dess ätbara blommor  har en söt honungsliknande smak och växtens rot kan även den ätas och har en smak som påminner om lakrits.

Krasse

Krasseblommor är enkelt att odla ifrån frön och får färger som är alltifrån ljusgula till starkt röda. Blommorna smakar pepprigt och kryddigt med inslag av senap. Krassens blommor är väldigt dekorativa vilket gör dem väldigt vackra på smörgåsar, ägg och rätter med fisk. På krasseblommor kan du med fördel göra krassesmör vilket både ger smöret en lite kryddig touch och fint utseende.

Fläderblom

Fläderblommor som många förknippar med att göra saft av har härligt stora blomklasar som också kan användas som dekoration på diverse olika efterrätter och drinkar. En god lite syrlig fläderdrink med en klase av fläderblom vid kanten vad kan vara med somrigt?

Var dock uppmärksam att det är äkta fläder du plockar och inte druvfläder som är snarlik i utseendet speciellt innan de riktigt har slagit ut men som till skillnad mot fläder är giftig.

Malva

Malvan är en blomma som är ätbar men som inte smakar så mycket. Den finns i vitt, lila och rosa och kan men fördel dekorera sallader, bakverk, fruktfat eller varför inte som tårtdekoration.

Tagetes

Det finns många olika sorters tagetes där alla går att ätas. Men de som används mest till mat är kryddtagetes. Hela växten kan ätas, både bladen och blommorna som har en smak av citron. Med sina gul, orange och röda blommor sätter tagetesen vacker färg på sallader och maträtter.

Kamomill

Kamomillblommor har en mild och blommig smak och kan användas för att göra avslappnande te eller dekorera bakverk.

Gräslöksblomma

Rödklöver

ätbara äppelblommorÄppelblommor

Maskros

Solros

Att odla ätbara blommor i din trädgård ger en underbar möjlighet att utforska nya smaker och ge en vacker touch till dina maträtter och bakverk. Genom att experimentera med dessa 12 ätbara blommor kan du skapa fantastiska kreationer som inte bara ser utmärkta ut, utan också erbjuder en extra dimension av smak och doft. Kom ihåg att odla blommor utan kemiska bekämpningsmedel och alltid använda blommor från en pålitlig källa. Så sätt igång och låt dina maträtter och bakverk blomstra med dessa ätbara blommor!

FAQ

Kan jag köpa ätbara blommor?

Kan jag odla ätbara blommor från frön?

Du kan absolut odla många ätbara blommor ifrån frön. Några blommor som är ätliga och som odlas i från frön är ringblommor, gräslök, krasse, blåklint, lavendel och penseer.

Vilka ätbara blommor är lila?

Lavendel med sin härliga intensiva lila färg, liksom också syrenens vackra stora blomklasar som både finns i ljuslila och mer mörkare lila intensiva färg. Förutom dessa kan även klint, penssser och violer förekomma i lila.

Är penseer ätbara?

Vilka ätbara blommor kan jag använda till tårtdekoration?

Du kan använda alla ätbara blommor som tårtdekoration men de jag personligen passar kanske allra bäst är penséer, viol, rosor, lavendel, syren och malva. Till smörgåstårtor passar ringblommor, krasse, gräslök, violer och penséer.

Finns det ätbara växter i Sverige?

Sverige har ett väldigt stort utbud av både ätbara växter och ätbara blommor.