Hur härligt är det inte att odla gurka hemma? Att se sina egna fina gurkor växa, hemma hos mig odlar jag dem på friland och även inne i mitt växthus där det är varmt och perfekt klimat för gurkodling.
Det är lätta att odla gurkor och du kan göra det på en mängd olika sätt, från att förodla dem inne, odla dem direkt på friland, i en pallkrage eller kanske i ett växthus beroende på vad du väljer för sorts gurka och även beroende på vilken möjlighet till växtplats du har.
Gurkor brukar delas in i sorterna druvgurkor, slanggurkor, drivgurkor och frilandsgurkor, de sista brukar passa bra till inläggningar.
Om du undrar när på året och hur du ska börja odla gurkor kan du läsa vidare för en omfattande guide om grunderna för gurkodling.
Odla gurka från frö
Om du ska odla gurkor från frön är det ingen fara om du inte kommer igång med din odling tidigt på säsongen då gurka är väldigt snabbväxande.
Slutet av mars räcker men heller ingen fara om det blir senare än så då det bara tar cirka 3 veckor från att du planterat dina frön till att du kan plantera ut dina plantor.
Välj en gurksort som är lämplig för ditt ändamål, de vanligaste här i Sverige är slanggurkan, inläggningsgurka och druvgurka så kallad Västeråsgurka.
När du väl har valt sort är det dags att bestämma hur du ska odla dem. Då kan du välja att förså dina gurkfrö på flera olika vis, antingen i kruka, godislåda, mjölkkartong eller kanske i en hink.
Steg för steg du odlar gurka ifrån frö
- Häll i såjord vilket är en näringsfattig jord i den kruka eller kärl du valt att odla dina gurkfrön i. Det är bra att använda såjord eftersom frön är känsliga och inte ska odlas i för näringsrik jord för att lättare komma igång och gro och få bästa förutsättningarna. Det är bra om denna kruka har hål i botten för att vatten ska kunna rinna bort och hålla sig lagom fuktig, annars är det också risk att fröna ruttnar.
- Vattna jorden så att den blir fuktig.
- Lägg ut fröna på jorden, två i varje planteringskruka är lagom.
- Täck fröna med såjord.
- Ställ din sådd varmt, med fördel under en värmelampa, vid ett element eller annan lite varmare plats. Nu behöver sådden ha värme för att komma igång att gro, det är i detta läget inte lika viktigt med ljus. Det är även viktigt att vattna dem regelbundet.
- När gurkfröna börjar att gro vilket kan gå på några dagar och de komma upp är det dags att ställa dina gurkplantor ljust och lite svalare.
- Efter att de vuxit till sig och fått cirka tre blad är det dags att plantera om i en mer näringsrik jord och i en större kruka med en planta i varje kruka.
- Häll då planteringsjord i krukan och sätt ner din planta och tryck åt lite runtom.
- Håll sedan jorden fuktig och ge plantan näring ungefär en gång varannan vecka.
- När plantan vuxit sig ännu större är det dags att återigen plantera om den i större kruka beroende på hur mycket den har växt. Det är också viktigt att gurkplantan har mycket solexponering, detta för att de ska trivas och sedan utveckla fina goda gurkor.
- När sedan utetemperaturen håller sig på minst 8 grader om natten är det dags att plantera ut dina gurkplantor. Om du har tillgång till ett växthus kan du ställa ut dem där tidigare än så.
- När gurkplantorna växt sig stora kan du välja att plantera dem i en pallkrage, hink, i växthus eller kanske på friland beroende på vilken sorts gurka du har planterat. Dina gurkplantor bör sedan planteras i kärl som minst är 10 liter stora för att dina plantor ska ha tillgång till tillräckligt med jord, fukt och näring. Om du planterar gurkorna i ett växthus med bäddar ska de planteras med cirka 30 -40 centimeter mellanrum.
- Se sedan till att dina gurkplantor får näring med jämna mellanrum cirka en gång var tredje vecka och rikligt med vatten.
LYCKA TILL MED DIN GURKODLING!
Ta frön från gurka
Visste du att du kan spara frön ifrån gurka till nästa års gurkodling?
Det är både enkelt och bra att man på så vis kan föra frön vidare till nya gurkplantor år efter år.
Om du vill ta frön ifrån gurkor gör du så här:
- Låt en stor gurka sitta kvar länge på din planta tills dess att den blir mjuk och kan med fördel börja bli gul. Det är bra om denna gurkan är stor då fröna på så vis blir av bästa kvalité.
- Ta av gurkan och låt den eftermogna på ett fat eller bricka.
- När gurkan är rätt mjuk och blivit gul klyver du den, klyv den lite vid sidan av mitten.
- Använd en sked eller annat lämpligt verktyg och gröp ur gurkans innehåll där alla fröna sitter.
- Sprid ut fröna på ett fat och låt dem torka.
- När fröna torkat förvara du dina frön svalt eller lägg dem med fördel i frysen och spara dem där tills det är dags att plantera dem.
Odla gurka i pallkrage
Om du vill plantera mycket gurkor utomhus är ett bra sätt att göra det i en pallkrage. En pallkrage är enkelt att placera på vilken plats som i din trädgård.
Det finns en del sorters gurkor som kan odlas utomhus, i Sverige är den kanske vanligaste druvgurkan, eller som den också kallas frilandsgurka eller Västeråsgurka.
Detta är en gurksort som växer nere på marken och som inte ska bindas upp vilket passar bra för utomhusodling då det annars är lätt att de blåser sönder.
Gurkor trivs med mycket värme, därför är det bra om du ska planterar dem ute i pallkrage eller på friland att de där står i skyddat läge för att få upp värmen lite extra på odlingsplatsen.
Så här planterar du gurkor i pallkrage:
- Lägg en markduk i botten av din odlingslåda som bör ha minst två pallkragar i höjd och fyll på med kompost, jord, gödsel, benmjöl och blodmjöl
- När jordtemperaturen ligger rund 18 grader är det dags att plantera ut dina gurkplantor. Eller så går det bra att plantera fröna direkt i landet då temperaturen är kring 15 grader.
- Plantera gurkplantorna i din pallkrage med cirka 30-40 cm mellanrum.
- Vattna rejält då gurkorna vid torka kan bli beska samt att ge dem extra näring varannan, var tredje vecka.
- När gurkorna börjar att växa kan de ligga på jorden men om det är blött eller du vill skydda dem lite extra kan du med fördel lägga under halm eller om du lägger något kompostgaller under för att skydda gurkorna lite extra.
Odla gurka i växthus
Gurkor trivs mycket bra i växthus då de gillar att växa i värme. I växthus passar det mycket bra att odla gurkor som slingrar sig uppåt så som slanggurka och växthusgurka.
I växthus är det bra att ha stora bäddar som du kan fylla med bra jord och näring samt att fukten i jorden ska kunna behållas länge då gurkor verkligen är i behov utav mycket vatten för att växa sig stora och goda. Alternativt att du planterar dina gurkor i tunnor eller stora hinkar inuti ditt växthus.
När man odlar gurka i växthus behöver du binda upp dina gurkplantor.
Varje planta behöver ett eget snöre att kunna slingra sig upp runt. Du kan fästa dessa snören genom att antingen fäster fast dem i taket i konstruktionen av växthuset eller att du spänner upp en ståltråd i taket och därefter knyter fast snören ovanför varje gurkplanta. Om du odlar i bäddar kan du med fördel sätta i stadiga käppar så som sädeskrakar som dina gurkor kan klättra upp på.
Tips för att lyckas med dina gurkor i växthus:
- Plantera ut gurkplantor i ditt växthus när temperaturen visar minst 10 grader.
- Plantera gurkplantorna med minst 30 cm mellanrum då varje gurkplanta vill ha mycket jord och näring runt omkring sig för att trivas.
- Se till att jorden håller sig fuktig då gurkplantor behöver mycket vatten för att gurkorna ska bli goda men de får samtidigt inte bli för blöta och stå i vatten.
- Ge plantorna mycket näring då gurkor behöver det för att ge mycket skörd, en blandning av blodmjöl, benmjöl och Algomin är den perfekta kombinationen av gödsel då det innehåller kväve, kalium och fosfor som gynnar gurkornas tillväxt.
- Gurkplantor trivs i värme och bäst i temperaturer runt 25 grader och är extremt känslig för låga temperaturer därav får det inte bli kallare än 10 grader eller att de står i drag för då kan gurkan börja hänga, därför är det bra att plantera dem långt ifrån växthusdörren och ventilationsfönster.
- Beskär och toppa dina gurkplantor när de nått den höjd du önskar och låt sedan 3-4 sidoskott utvecklas till att ge skörd. Om plantan växer sig stora tidigare än så kan du också toppa dem tidigare för att på så vis få sidoskott som sedan ger frukt.
Odla gurka i kruka
Ett annat vanligt och bra sätt är att odla gurka är i kruka. En kruka är lättplacerad och du kan med enkelhet flytta den om du önskar att ha din gurkplantering på ett annat ställe. Om det är riktigt fina och varma dagar kanske du vill ha din gurkplanta ute medans om det under perioder bara regnar istället vill ta in den under tak.
Vilken storlek på kruka till gurka ska man ha?
- När du planterar dina gurkor ifrån frön kan du göra det i princip vilken kruka som, i en papperskruka, plastkruka eller kanske i en lerkruka. Allt eftersom dina gurkplantor växer planterar du om dem i större och större krukor.
- När dina gurkplantor sedan vuxit sig stora bör en vanlig gurkplanta vara planterad i en kruka på minst 10 liter men en ännu större är att föredra. När växten är planterade i denna storlek på kruka har den möjlighet till att få tillräckligt med näring samt att den inte har lika lätt till att torka ut som om den varit planterad i en mindre kruka.
Odla gurka på friland utomhus
Det går väldigt bra att odla gurka utomhus utan växthus om du odlar rätt sort, det vill säga en som är avsedda för att odlas på friland. Det är ändå bra om landet är placerat lite i lä eller på en lite varmare skyddad plats då gurkor trivs där det är varmt. En temperatur kring 20-25 grader är bra. En plats i söder som ligger i lä är den perfekta för odling av gurkor utomhus.
När du odlat gurka utomhus på friland bör avståndet vara kring 60 cm mellan plantorna. När de väl har kommit ner i jorden börjar de att växa snabbt. Då bör du se till att de har rikligt med vatten, dock inte så att de blir stående i det, du får anpassa efter vädret om det är varma dagar eller regniga. Se också till att dina plantor får tillräckligt med näring. Ett bra tipps är att lägga gräsklipp runt om i din gurkodling då gräset både hjälper till att hålla kvar fukten i jorden och ger näring åt plantorna när det förmultnar.
Odla gurka inomhus i fönster på vintern
Du kan odla gurka inomhus på vintern och året runt så länge de har mycket ljus. Om du vill odla gurka inne är det bra att odla gurka i ett fönster med mycket ljusinsläpp och under vinteråret är det bra om de har tillgång till en växtlampa för att dina gurkplantor ska få tillräckligt med ljus. Om du vill odla gurka inomhus kan du göra det i en kruka eller spann och ovanför hänga upp ett snöre där du kan binda upp din klängande gurkplanta i.
Odla gurka och tomat tillsammans
Att odla gurka och tomat tillsammans kan du göra men du bör skilja dem åt och inte plantera dem i samma typ av jord då gurkor gärna vill ha extra näring i form av blodmjöl och benmjöl.
Annars vill gurkor generellt sett ha det varmare och fuktigare än tomater men till husbehov går det alldeles utmärkt att odla dem bredvid varandra också i samma växthus.
När du förvarar gurka som du skördat bör du inte göra det tillsammans med tomater, detta då tomater kan göra gurkan gulaktig och mjuk. Gurka bör förvaras i en plastpåse i kylen i en temperatur kring 10-12 grader dock inte mycket kallare då de kan få köldskador. Tomater däremot får sämre smak om de förvaras under 13 grader.
Olika sorters gurkor
Det finna många olika gurksorter att välja på också beroende på vart du vill att dina plantor ska stå. Om du ska odla utomhus bör du välja någon frilandssort som är mer tålig för väder och vind och lågväxande. Om du däremot ska odla gurkor inne i ett växthus är det bra med en högt växande sort som slingrar sig och växer på höjden.
Godaste gurkan att odla
Det finns så många olika sorters gurkor, när man lägger ner all tid på att odla dem vill man verkligen odla goda sorter och inte lägga sin tid och energi på de som inte är de allra godaste gurkorna. Här kommer några förslag på riktigt goda gurkor.
Picolino- en ekologisk minigurka som ger väldigt goda och krispiga frukter och har slätt skal. En perfekt god gurka som passar att odla i en stor och djup kruka.
Miniature White – vit, gula riktigt krispiga gurkor som blir små, mellan 5-8 cm. Miniature White är fasta i fruktköttet och plantan blir inte så stor därav inte heller dess blad. Blir nästan som inläggningsgurkor och snacksgurkor.
Poon Kheera – En lite ovanlig gurka ifrån Indien . Denna gurkas fruktkött är väldigt krispigt och man kan skörda den både tidigt då den är ljusgul eller senare då den blir guldgul eller när den är cirka 20 centimeter lång och skalet hunnit bli nötbrunt. I Asien använder man denna gurka förutom i sallader mycket i matlagning då den även vid upphettning behåller sin krispighet. Ibland kan någon gurka bli något besk i smaken men det är ytterst sällan och den blir ändå helt ok att äta.
Suyo Long – Den i särklass godaste slanggurkan med sina mörkt gröna knottriga långa gurkor. Men var noga med uppbindningen för om du missar detta blir gurkorna lätt krokiga.
Marketer – En gurka som du odlar på friland eller i pallkrage och som ger rikligt med skörd och goda långa smakrika gurkor.
Ett tips!
Vänta inte med att skörda dina gurkor tills dess att det är för sent, stora gurkor kan då bli vattniga och få mindre smak än om du skördar dem något tidigare och det vore väldigt synd att de inte blir riktigt goda när man lagt ner så mycket tid och energi på att odla upp dem.
FAQ
Är det lätt att odla egen gurka?
Gurka är väldigt lättodlat och snabbväxande, dock tar det en hel del plats att odla dem och du behöver när de växer upp vara noga med att göda dem och framförallt med bevattningen då gurkor behöver riktigt mycket vatten för att må bra.
Ska man toppa gurka?
Du kan toppa gurkplantor för bättre skörd, detta då det inte blir lika mycket skott och grenar som ska dela på gurkplantans näring och grönska.
Det är också bra att beskära gurkplantan, ta bort sidrankor och en del bladverk för att få mer kontroll på dess växtlighet. Då kan du också lättare leda klängande gurkor längs linor, snören och nät för att få dem att växa så som du önskar.
Går det bra att odla gurka utan växthus?
Du kan odla gurka utan växthus på friland eller i pallkrage och då lågt växande sorter. Då gurkor trivs att växa där det är varmt är det en stor fördel om du i dessa fall odlar dina gurkplantor på en skyddad lite varmare plats i lä.
Vilken gurksort ska jag välja?
Vilken gurksort du väljer beror både på vilken plats du har tänkt att odla dem på så som inne i ett växthus eller ute på friland. Detta kräver olika typer av växtlighet, antingen lågt växande eller att de slingrar sig upp på höjden.
Varför blir gurkor gula?
Om dina gurkor blir gula har de troligtvis fått för lite vatten och näring. Gurkor behöver väldigt mycket vatten för att må väl. Näring som gurkor mår bra av är benmjöl, blodmjöl och algomin eller algomin ihop med hönsgödsel.
Kan man odla gurka inomhus?
Du kan odla gurka inomhus i fönster så länge det är tillräckligt med ljus. Mellan mars och augusti krävs det oftast ingen extra växtbelysning om ditt fönster har sol mellan 6-12 timmar på ett dygn. Om det är lite ljus kan du välja att använda en växtbelysning som ger plantorna det ljus de behöver. Tänk dock på om du startar din gurkodling under växtbelysning kan plantorna sedan behöva vänja sig vid den starka solen som det kan bli i ett fönster.
Kan man odla gurka och melon tillsammans?
Det går alldeles utmärkt att odla melon och gurka tillsammans, antingen i samma växthus då man kan odla gurka i kruka eller om man föredrar att odla dem båda i en odlingsbädd.
När ska man börja odla gurka?
Gurkor är rätt snabbväxande, det tar cirka tre veckor från att de planteras ifrån frö till dess att du kan plantera ut eller om den på dess slutliga växtplats. Därav behöver du inte komma igång med din odling alldeles för tidigt då det bör vara minst 10 grader där du slutligen planterar din gurkplanta.
Är det bra att odla gurka och tomat tillsammans?
Om du vill odla gurkor och tomater tillsammans är det några saker som du bör tänka på. Både behöver mycket näring för att de ska må bra med gurkor vill ha extra näring i form av kalium, kväve och fosfor för att gynna gurkornas tillväxt. Därav kan du med fördel separera dem åt och antingen plantera dem i olika delar av ditt land eller odlingsbädd eller rentav i olika krukor.
När vet man att gurkan är färdig att skördas? Mina västeråsgurka är taggig i skalet. Varför?
Hej Monica,
Gurkan ska vara riktigt grön när den skördas och inte hunnit få ljusa partier på sig. Västeråsgurka är lite knottrig i skalet och används ofta till inläggning men kan också användas att äta råa och då kan man om man vill skrapa bort det knottriga.
Lycka till!
Hej
jag har gurka i en växthushylla på altan, undrar om jag kan ta in gurkplantorna i huset? eller ramlar små gurkorna av. Vädret börjar att bli kallare. Mvh Lena
Hej Lena,
Jag skulle absolut ta in gurkplantan. Så länge den står ljust, värmt och får vatten ska det vara helt ok.
/Sofia
Jag försöker odla egna Västerås-gurkor för inläggning men problemet är att de mognar i olika takt. Jag vet inte hur jag kan förvara de färdiga gurkorna tills dess att jag har ett tillräckligt antal för en inläggning. Jag prövade att läggas gurkorna i en plastpåse i kylskåpet men de blev rätt snabbt dåliga. Kan du hjälpa?
Hälsningar
Jeanette
Hej Jeanette,
Ursäkta sent svar. Jag skulle förvara de odlade gurkorna i en papperspåse i kylskåpet men om de blir dåliga skulle jag göra mindre satser med inläggning allt efter som.
Hoppas att det löser sig för dig Jeannette.
Lycka till!
/Sofia
Hej,
Mitt svar kommer ett halvt år för sent men jag skriver ändå. När vi levererar gurkor till vår grossist så plastas dessa för att hålla längre. Hållbarheten förlängs med flera veckor genom plastningen.
hälsningar
Torgny
Tack för din input Torgny, bra att ni plastar in dem för att de ska hålla längre.
/Sofia