Vad kan vara så fint och praktiskt att gå på som att lägga plattor i gångar i trädgården?

När jag var i färd med att bygga vårt orangeri blev det självklara valet till gången som ledda fram till byggnaden plattor. Hade på flera andra ställen sedan tidigare grusgångar men här skulle vår gräsklippare även kunna ta sig över och då blev det både praktiskt och fint att anlägga en gång med plattor.

Att anlägga en plattgång är inte så krångligt som det kanske låter men kräver att man gör ett bra underarbete.

Det finns oändligt många plattor att välja på, men det vanligaste är plattor av betong som finns i massor utav storlekar, former färger och tjocklekar. 

Det är också svårt att säga vad det kostar att lägga markseten pris kvm då alla olika plattor har olika pris och att priset går så upp och ner hela tiden.

lägga plattor på en gång

Material som behövs för att anlägga en plattgång

Att anlägga en plattgång kanske låter jobbigt men faktum är att om man bara har allt material, maskiner och verktyg som behövs hemma går det relativt smidigt. Har här sammanställt en list på vad du behöver till din plattsättning:

  • Vinkelslip till att kapa plattorna med
  • Höselskydd, skyddsglasögon, skyddsmask
  • Vibrator, en så kallad padda för att packa gruset med
  • Gummiklubba
  • Murarsnöre och pinnar att spänna upp snörena i / markfärg
  • Två rör eller liknande för att kunna lägga ner i stenmjölet
  • Raka eller rak planka
  • Vattenpass
  • Tumstock
  • Blyertspenna
  • Spade eller grävmaskin beroende på hur stort område du ska lägga stenar på
  • Bärlager 0-32 eller 0-18
  • Stenmjöl
  • Fogsand
  • Sopborste (piassavakvast)
  • Eventuellt skottkärra
  • Marksten

 Steg för steg hur du lägger plattor

1. Märka upp gång

Börja med att märka ut din plattgång. Det gör du enkelt genom att märka ut med markfärg eller att sätta upp murasnören.
Om du sätter upp murasnören sätt då två stödpinnar i varje hörn där du fäster snörena i. Spänn upp dem så att de utgör kanterna av din gång.

Om din gång med plattor går fram till en byggnad tänk då på att den bör ha ett fall på minst 1 centimeter ifrån huset så att inte vattnet rinner dit åt.

2.  Grävning av gång

Efter uppmätningen är det dags att börja gräva bort jorden.

Hur djupt du behöver gräva beror på vad du ska använda din gång till och hur tung belastningen på den kommer att bli.

Om du bara ska gå på den eller använda den som en uteplats med möbler behöver du inte gräva lika djupt som om du ska använda den till en uppfart med fordon.

En uppfart bör ha ett djup på 40-50 centimeter medan en gång eller uteplats bara behöver cirka 30 centimeters djup.

Det är verkligen ingen bra idé som kanske en del tänker att lägga marksten direkt på jord eller gräs då en sådan gång eller uteplats bara efter några år kommer att vara förstörd.

3. Markduk under plattgång

När all jord och annat material som finns under din kommande plattgång är bortgrävt är det dags att lägga dit en markduk också kallad fiberduk.
Detta för att skilja stenmaterialet ifrån jorden men också för att inte ogräs och andra rötter ska börja växa igenom.

Lägg markduken över hela området, om du behöver skarva den se till att den gå omlott cirka 10centimeter. Låt också duken gå upp lite på kanterna runt om.

4. Bärlager till plattor

När markduken är på plats är det dags att fylla på med stenkross, ett så kallat bärlager. Ett bra bärlager är sten 0-32mm eller om man föredrar 0-18mm för en uteplats eller trädgårdsgång.

När du hällt på stenkross kratta då ut stenarna och gå sedan över dem med en markvibrator också kallad padda, detta för att underlaget ska packas riktigt hårt och bli en bra grund att lägga plattorn på. 
Man bör i detta moment fylla på stenen i två omgångar och gå över med markvibratorn flera gånger så att marken packas åt riktigt ordentligt.

Ett bra bärlager bör vara minst 25cm djupt så att inte tjälen ställer till med problem då det blir kallt på vintern.

5. Stenmjöl att lägga plattor i

vattra upp inför plattsättning

När bärlaget är riktigt hårt packat är det dags att fylla på med stenmjöl eller stenflis.
Detta lager  ska vara cirka 3-5 centimeter tjockt och är det sista lagret innan plattorna ska läggas på plats. 

För att få denna ytan riktigt rak är det bra att använda en raka som man drar över hela ytan, lägg då i två järnrör eller liknande i stenmjölet, vattra upp med vattenpass och dra av överflödet av stenmjöl med rakan.

Det är viktigt att också detta lager packas riktigt ordentligt, padda därför också här över hela området med markvibratorn i några omgångar.

När detta lager är både rakt och hårt packat är det dags att lägga plattorna.

6. Lägga plattor

Nu är det dags att lägga dit plattorna, du kan välja att lägga dem på flera olika vis. Rakt, omlott med tegelstensförband, på diagonalen eller i mönster.

När du lägger dit plattorna är det bra att slå till dem med en gummiklubba för att riktigt fixera dem i stenmjölet.

Om du lägger dina plattor diagonalt kan du med fördel använda murasnören eller liknande för att linjerna inte ska skena iväg och bli snea.

Plattorna bör läggas med någon millimeters mellanrum så att fogsanden sedan kan tränga ner där emellan.

7. Kapning av plattor

lägga plattor i trädgård

När du lägger plattor behöver du också ofta kapa vissa av dem ofta de som ligger i kanterna, början och slutet av din gång.

Då är det bra att använda en vinkelslip med klinga avsedd för sten. Rita först ut med blyertspenna hur du ska kapa.

Var också noga med att ha både hörselskydd, mask och glasögon på dig.  Ljudet ifrån kapen är högt, slipdammet är farligt för lungorna och det är lätt att det flyger iväg småflisor ifrån stenarna som kan hamna i ögonen.

8. Fogning av plattor

foga plattgång med stenar

Det sista momentet är att foga mellan markstenarna, använd då fogsand och häll ut över plattorna.

Borsta sedan ner sanden mellan stenarna med en piassavakvast eller annan borste.
Tänk på att borsta ifrån olika håll så att alla fogar blir fyllda.

Det är också bra att vattna lite lätt någon gång i mellan för att sedan fylla på med ytterligare sand så att alla fogar blir riktigt fyllda.

lägga plattor i trädgården

Sammanfattning av att lägga plattor i trädgård

* Innan du börjar, se till att ha allt material hemma, det underlättar arbetet mycket och det kommer att ta betydligt kortare tid och flyta på mycket bättre att anlägga din plattgång när du planerat ditt arbete.

* Hur mycket du behöver gräva ut och vilket material du behöver till bärlager beror på vad du ska använda din plattgång till. Om du ska gå på den behöver du bara gräva ut 30 centimeter medans om du ska ha den som tex. garageuppfart där bilar ska köra bör du ha ett djup på 40-50 centimeter. 

* Slarva inte med underarbetet då du senare kommer att få äta upp det då tjälen kan ta och flytta på dina plattor. Det är också viktigt att undermaterialet packas riktigt ordentligt för att plattorna inte med tiden ska sjunka.

* Det är bra att sätta upp murarsnören eller annan märkning i kanterna av din gång för att du ska få den rak. Du bör också efterhand som du lägger plattorna sätta upp snören eller kontrollera plattraderna, detta för att inte linjerna ska bli vågiga eller sneda.

* Om du ska anlägga en glattgång som går fram till en byggnad bör du tänka på att ha ett frånfall på minst 1 centimeter bort ifrån huset, detta så att vattnet inte rinner dit åt.

* När du lägger plattorna bör di lägga dem några millimeter ifrån varandra, detta för att sedan kunna få emellan fogsand.

* När du lägger fogsand mellan dina plattor bör du sopa ner sanden ifrån olika håll samt vattna lite lätt för att alla fogar ska bli riktigt täckta av sanden.

*  Det är ingen bra ide att lägga marksten direkt på gräs eller jord utan att gräva ur innan och fylla på med stenkross. Detta för att underarbetet är väldigt viktigt när man sätter plattor. Tjälen kommer garanterat att flytta på plattorna om du inte har gjort ett bra underarbete.

Om du vill få mer tips på vad du kan göra för att få en mysig trädgård kan du kolla in det här.