Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Beijer Byggmaterial

Har du testat att komposterat ditt matavfall med bokashi?
Att göra egen bokashihink är enkelt, därför tänkte jag att jag måste testa. 

Hade hört talas om denna komposteringsmetoden på flera olika håll och fastnat för den då man både kan använda bokashivattnet till gödning av växter och själva avfallet som blir över som näring i trädgårdslanden och det tyckte jag lät fantastiskt bra.

I och med att det skulle kosta en hel del att komma igång och att jag gillar att göra saker själv bestämde jag mig istället för att köpa,  göra en egen bokashihink. 

Göra egen kokashihink med kran

Göra egen kokashihink med kran

Detta behövs för att göra egen bokashihink med kran:

* Två plasthinkar av samma storlek och sort, dessa två har jag fått ifrån en pizzeria, de är 25cm höga och 25cm i diameter.
*  Ett lock som passar till hinken
*  Borrmaskin och två olika storlekar på borr en som passar till kranens storlek och ett litet så stort att vätska kan tränga igenom hålen.
* Pastburk cirka 7cm hög
* Tappkran, återanvänd som suttit på tex. en vinbox eller en nyinköpt.
* Kniv
* Starkt lim som passar till att limma på plast, jag använde ett tvåkomponentslim.
* Silikon
* Bokashiströ
* Matavfall

 

göra en bokashihink

Så här gör du en egen bokashihink med kran – steg för steg

1. Ta den ena hinken och borra ett hål i nedre kant, hålet ska vara så stort att kranen kan tryckas in i det. Se även till att hålet kommer i lagom höjd ifrån bottnen, kolla med den kran du valt att använda så att den passar i höjd och att du får plats med infästningen på insidan.

Mitt borr var inte riktigt så stort som min kran därför fick jag skära hålet i rätt storlek med hjälp av en kniv. Det är denna hink som kom till att bli ytterhöljet av själva bokashihinken.

2. Sätt i tappkranen i hålet

3. Limma fast kranen med rikligt av lim som täcker runt hela hålet både på in och utsidan och montera fast kranen.

4. Dra ett varv med silikon på både insidan och utsidan runt hålet för att det ska bli riktigt tätt.

5. Ta den andra hinken som kommer att bli innehink och borra cirka 40 hål i bottnen av den.

 

Göra bokashi av hink

 

6. Lägg i plastburken i bottnen av hinken med kran och ställ sedan i hinken med hål inuti. Mät höjden på den inre hinken och skär av den en liten bit under den yttre hinken.

7. Lägg ett tunnt papper i botten av hinken, går bra med ett hushållspapper eller liknande. Jag brukar göra det för att förhindra att kaffesump eller annat mindre matavfall ska komma ner i nedersta delen av hinken och sätta igen kranen.

 

göra egen hink till bokashi

 

8. Lägg i matavfall i din nytillverkade bokashihink och strö över cirka en matsked med bokashiströ över avfallet.

9. Sätt på locket på hinken och förvara din Bokashi i rumstemperatur.

Du är nu igång med din bukashikompostering!

 

Hur du använder din egengjorda bokashihink

1.  Lägg tidningspapper eller något annat papper så som en servett i botten på hinken. Detta för att inte mindre matavfall så som kaffesump, ris, frön mm. ska hamna i den nedre delan av hinken och riskera att sätta igen kranen.

2. Lägg i dit matavfall, du kan lägga i allt ifrån kött-, fisk-, mjölk-, frukt- och grönsaksrester. Det är viktigt att du hackar större bitar av matavfallet så att de bryts ner snabbare.

3. Strö över bokashi kli, detta strö innehåller mikroorganismer som hjälper till med nerbrytningsprocessen av avfallet, det går åt ungefär 1-2 matskedar strö per liter avfall.

4. Fyll efterhand på med varannan matavfall och varannan bokashiströ.

Eftersom denna metoden bygger på att hinken sluter tätt och att det inte kommer in för mycket luft brukar jag samla mitt matavfall i en annan skål och hälla i det en gång om dagen i min bokashihink.

5. Töm hinken på lakvatten cirka en gång i veckan.

6. Lakvattnet späs sedan ut 1:100 och använder som gödning i trädgården och till krukväxter.

När din bokashihink är full

* När hinken är full, förslut den ordentligt och låt den stå 2-3 veckor i inomhustemperatur för att jäsa klart. Den kan även stå längre, men det är viktigt att ha kolla på att det inte är för blött i din bokashihink.

* Töm under dessa veckor hinken på lakvatten och kolla att det inte är för blött. Detta kan du göra genom att se om det är kondens på insidan av locket, om det är kondens kan du riva sönder en tidning , äggkartong eller liknande och lägga högst upp på allt matavfall. Varför jag river sönder pappret som ska suga upp är för att det lättare förmultnar sedan när du ska gräva ner det i ditt land.

* När det har gått cirka 2 veckor och jäsningsprocessen i hinken är klar är det dags att  gräva ner bokashi i trädgården, i ditt land, pallkrage eller på annan lämplig plats.

* Avfallet har under dessa två veckor inte hunnit att brytas ner men det har konserverats.  Gräv ner bokashin minst 10 centimeter ner och fyll på med jord här ovan. Det är nu när det kommit ner i jorden som nerbrytningen kommer att gå snabbt. Det kan gå på två veckor om det är en varm sommar, annars på höst och vår tar det längre tid.

Denna bokashi blir en näringsrik jordförbättring som kan användas för att förbättra växtligheter i din trägård och ge näring till dina krukväxter.

Processen är enkel och tar bara några veckor.
Ge det ett försök!

Om du vill läsa om hur förutom med bokashi kan göra egen gödsel till din trädgård kan du göra det här. 

göra egen bokashihink med kran

Så lyckas du med att göra egen bokashihink

Oavsett om du har gjort en egen bokashihink eller har köpt en följer här några tips på saker du kan tänka på vad det gäller bokashi.

* Fyll inte på din bokashihink för ofta, en bra tumregel är 1-2 gånger per dag. Detta för att inte behöva öppna locket och få in för mycket luft i din hink.

* Lägg inte i för stora avfallsbitar utan dela dem innan du lägger dem i din hink då det blir lättare för det att bryts ner.

* Du kan ha all mat i din bokashihink men det är bra att se till att den inte blir för blöt. Undvik därför drycker och yoghurt.

* Om din bokashi luktar illa beror det med all säkerhet på att det är för blött där i eller att locket inte är riktigt påsatt.

* Bokashiströt tål inte över 38 grader då dör mikroorganismerna som finns i. Det är bra att förvara bokashiströt svalt och torrt samt undvika direktsol.

*  Eftersom du ska undvika luft i din bokashihink är det bra att packa matavfallet väl, detta för att undvika luftfickor. Du kan trycka ner avfallet med en glasflaska eller liknande för att packa åt det ordentligt, på så vis får du också plats med mer avfall i din hink.

* Ett bra tips är att du någon gång i mellan åt strö över lite socker på ditt bokashiströ för att hjälpa mikroorganismernas nedbrytningsprocess på traven.

Om du gillar trädgård kan du se inlägget om inspirerande tips för din trädgård här.