Jag brukar till min trädgård och odlingar göra egen gödsel som jag använder till att gödsla mina grönsaker, blommor och odlingar med. 

En av de viktigaste delarna i ett framgångsrikt trädgård är att se till att jorden har gott om näringsämnen.

Det känns också bra att man inte behöver spendera en förmögenhet på att köpta gödsel utan man kan göra det av saker som redan finns runt omkring sig hemma och av material som finns i naturen. På så vis kan man både spara plånboken och sin miljöpåverkan.

Det finns många sätt att göra gödsel på.
I den här artikeln kan du läsa om fördelarna med att göra eget gödningsmedel och hur du går till väga för att göra egen flytande växtnäring till dina växter i form av kattesump, kaffe, kissvatten, nässelvatten, bokashi, hönsgödsel, kogödsel, hästgödsel och gräsklipp.

 

Ekologisk gödsel

När man gör egen näring blir den samtidigt ekologiskt, hälsosamma och fritt från bekämpningsmedel eftersom man själv har koll på vad som kommer i jorden vilket jag uppskattar mer och mer. När du gör egen gödning kan du se till att endast naturliga ingredienser används till dina växter.

 

Göra egen gödning till trädgården

1. Kaffesump

Kaffesump är en utmärkt källa till kväve för växter samt att det är rikt på kalcium, magnesium och andra mineraler som bidrar till att skapa hälsosamma jordar. Kaffesump kan tillsättas direkt i jorden runt växterna eller blandas i komposthögar där den bryts ner med tiden och frigör sina näringsämnen tillbaka till jorden.

Hemmagjord växtnäring med kaffe

Bryggt kaffe kan också användas till att göra egen flytande växtnäring, späd bara ut 1 kopp avkylt kaffe per liter vatten innan du applicerar det direkt på växterna eller häller det på jorden runt omkring dem.

Kan man gödsla tomater med kaffesump?

Egen gödning till tomater är perfekt att göra med kaffesump. Detta eftersom kaffesumpen gör jorden lite sur och tomatplantor trivs väldigt bra i lätt sur jord.

Vilka växter gillar gödning med kaffesump?

Det finns några växter som mår mycket bra av att gödas med kaffesump, blommor som gillar näring ifrån kaffe är Pelargoner, rosor, hortensia, änglatrumpet, rhododendron och azalea. Tomater, morötter och pumpor är grönsaker som också gärna göds med just kaffe.

Kaffesump på växter inomhus

Inomhusväxter mår också bra utav kaffesump som hemmagjord näring till växter, dock inte för ofta, var sjätte månad är lagom.

 

egen gödning till trädgården kissvatten eller så kallat guldvatten

2. Kissvatten

Kissvatten eller guldvatten som det också så fint kallas. Det är vatten som har blandats med mänsklig urin och blir en hemmagjord näring till växter. Detta kissvatten är väldigt nyttigt för trädgården och är ett fantastiskt gödningsmedel och innehåller en mängd olika näringsämnen och framförallt kväve som jorden behöver.

Hur gör man kissvatten?

Det är enkelt att göra kissvatten, du blandar bara ut 1 del kiss och 10 delar vatten och vattnar dina växter med det. Se till att inte göra det för starkt, då kan det skada dina växter.

Kan man spara kissvatten?

Jag skulle inte rekommendera att spara guldvatten då det kan lukta ganska illa när det blir gammalt. Det är bättre att använda färskt kissvatten och vattna med de precis när det är nygjort.

Vad är fördelarna med kissvatten?

Fördelarna med kissvatten är många. Det är ett fantastiskt gödningsmedel och innehåller en hel del näringsämnen som jorden behöver. Det är också enkelt att göra och är mycket billigt.

Kan alla använda kissvatten?

Ja, det är ett fantastiskt gödningsmedel för alla typer av trädgårdar. Du kan använda det på alla sorters växter, från grönsaker till blommor.

Är det farligt att använda kissvatten?

Nej, det ärinte farligt att använda guldvatten. Du bör bara se till att inte göra det för starkt, då det kan skada växterna.

Kan jag blanda kissvatten med andra gödningsmedel?

Ja, du kan blanda kissvatten med andra gödningsmedel och använda i din trädgård

Vad händer om jag vattnar min trädgård med kissvatten för starkt?

Det kan skada växterna och till och med ta död på dem så se till att inte göra det för starkt utan att inte blanda starkare än en del kiss och tio delar med vatten.

Hur ofta kan jag vattna med kissvatten?

Hur ofta du kan vattna med så kallat guldvatten beror på växtens näringsbehov samt jordens status. Men cirka en gång i veckan är ett riktmärke eller om man har ett land 1-2liter urin per kvadratmeter och säsong.

 

Egen gödning av nässlor, nässelvattenbra gödning till trädgården

3. Nässelvatten

Ett av de kanske mest populära sätten att göra egen flytande växtnäring / gödselmedel på är nässelvatten. Nässelvatten innehåller stora mängder kväve, kalium och magnesium som bidrar till att skapa friskare jordar och starkare växter.

Så här gör du nässelvatten

  • För att göra nässelvatten fyller du helt enkelt en hink med färska brännässlor (se till att ha handskar när du hanterar dem!)
  • Täck nässlorna med vatten och låter det dra i två veckor
  • Sila av vätskan i en annan behållare och använd det som gödning i din trädgård.

 

göra en bokashihink

4. Bokashi och lakvatten från bokashi

Bokashi och lakvatten från Bokashi
Bokashi-kompostering blir alltmer populär för dem som söker en enkel komposteringslösning. Bokashi bildas genom att matavfall blandas med ett specialströ med mikroorganismer som förvaras i en försluten hink. Du kan även göra en egen bokashihink, hur du gör det kan du se här. 

I din bokashihink blandar du matavfall och bokashiströ om vart annat till dess att hinken är full. Det bildas undertiden lakvatten (vätska som bildas när organiskt material bryts ner) detta blir ett utmärkt flytande gödningsmedel för trädgården eftersom det innehåller höga halter av näringsämnen som kväve, fosfor, kalium, järn, zink och andra nyttiga mikronäringsämnen.

Lakvatten från bokashi kan hällas direkt på jorden eller spädas ut med vatten innan det appliceras i din trädgård eller på dina krukväxter. 

Förutom lakvattnet bildar även matavfallet näring till din trädgård. När hinken är full låter du den stå i två veckor för att vila. Därefter kan du även använda denna blandning till din trädgård. Gräv då ner den cirka 10 cm ner i ditt trädgårdsland och du kommer att ha en fantastisk gödning till dina växter.

 

Göra egen gödning med gräsklipp

5. Gräsklipp

Gräsklipp kan också kallas för det gröna guldet. Det är en riktigt bra egen gjord näring detta eftersom det innehåller alla bra ämnen som växter behöver och i rätt proportioner. Gräsklipp är ett näringsrikt täckmaterial som man med fördel sprider ut på sina trädgårdsland och som tillför viktig näring i landen. Dock bör du inte lägga på ett för tjock lager utan max 10 cm åt gången max två gånger per säsong.

Om du lägger på ett för tjockt lager med finklippt gräsklipp kan det bidra till syrebrist och din odling kan börja lukta illa. Det för att bakterier då börjar att växa eftersom de tris i den syrefria miljön.

6. Hönsgödsel

Höns är ett utmärkt komplement till alla grönsaks- och blomsterträdgårdar. De ger inte bara färska ägg och skadedjursbekämpning, utan deras avföring fungerar också som en bra källa till kväve för din trädgård.

Hönsgödsel är en bra källa till kväve, fosfor, kalium och andra viktiga näringsämnen som hjälper växterna att växa starkare och friskare. Om du vill använda hönsgödsel i din trädgård blandar du det med lika delar kompost eller jord innan du applicerar det vid dina växter. Komposten hjälper till att bryta ner kvävet snabbare så att det inte bränner känsliga växter eller blommor.

Till grönsaker bör du använda brunnen hönsgödsel eftersom färsk kan innehålla smitta och därför inte bör komma i kontakt med grönsaker som ska ätas färska. Annars kan du blanda ut färsk hönsbajs med vatten och hälla i jorden så att grönsakerna tar upp näringen genom rötterna och då kommer eventuella smittor inte in i grönsaken.

7. Ko-gödsel

Ko-gödsel är ett annat utmärkt val för att ge näring åt dina växter.
Om du känner någon som har kor kan du be snällt om du kan få hämta och göra eget kogödsel, dock är det viktigt att det har ”brunnit” dvs. har legat runt ett år för att det inte ska bli för skarpt för dina växter.

Ko-gödsel innehåller mer kväve än hönsgödsel, men det bör användas sparsamt eftersom för mycket kan bränna känsliga blad eller hämma växternas tillväxt. Ko-gödsel bör blandas med en lika stor mängd kompost innan den läggs i jorden för att hjälpa till att bryta ner näringsämnena snabbare och minimera dess potential att bränna växter.

Det bästa är att använda kogödsel när man planterar hårdare grönsaker som squash och gurkor snarare än mer känsliga sorter som sallad eller tomater.
Du kan blanda i kogödsel i din blomsterrabatt om våren för att få en bra grundlig gödning.

8. Hästgödsel

Hästgödsel är en bra källa till kväve och andra viktiga mineraler som bidrar till att främja en stark rottillväxt hos växterna.

Hästgödsel ska som kogödsel brinna innan man använder den, dvs att du låter den ligga i minst ett år innan du använder den i din trädgård, detta eftersom den annars är för stark att ha till dina växter. Dock kan du använda den färsk om du gör så kallat ”gödselte”
Om hästgödsel ligger och vilar i 18 månader kan man sedan till och med odla direkt i den.

Hästgödselte

´Gödselte gör du enkelt av färskt hästgödsel vilket är bra då du inte behöver vänta på att hästgödslet ska brinna.

Så här gör du gösdelte:

  •  Ta en spade med hästskit och lägg i en hink.
  • Fyll på med vatten så att det täcker spillningen.
  • Låt det dra sig i några timmar
  • Sila vattnet och häll på det på dina planteringar.

Det restavfall som blir ifrån ditt gödselte lägger du bara på din trädgårdskompost. Det är bra att tänka på att inte göra för strak gödning, hellre för svag än stark samt att inte vattna direkt på dina plantor utan på jorden vid sidan om.

Gödselte är bra att använda till grönsaker så som squash, kål, vitlök, purjolök och pumpa men vara lite försiktig med till vanlig gullök.

Om du använder hästgödsel bör du använda det som toppdressing runt etablerade växter snarare än att läggas i nya planteringar. Du bör också blanda det med en lika stor mängd halm eller sågspån innan den tillsätts i jorden eftersom hästspillning tenderar att vara mycket komprimerad och tät. Detta hjälper till att bryta upp klumparna så att de är lättare att arbeta in i jorden utan att skada känsliga rötter eller bladverk.

 

Vilken egen gödsel är bäst till vilka växter?

Kaffesump

Kaffe och kaffesump gör jorden lite sur och passar därför bäst som gödning till pelargoner, rosor, hortensia, änglatrumpet, rhododendron, azalea och grönsaker som tomater, pumpor och morötter. 

Kissvatten

Speciellt bladgrönsaker så som olika sallader och spenat mår bra av gödning med kissvatten. Men också andra grönsaker buskar och perenner. Även potatis, majs och tomater mår bra av detta. Dock är det bra att vara lite sparsam att vattna gullök, rödlök och schalottenlöken med guldvatten.

Det du också kan ha i åtanken är att inte bara vattna med denna näring om du har blommande växter då de visserligen blir väldigt gröna och fina men kan hämma dess blomning.

Nässelvatten

Nässelvatten är bra för alla gröna växter, så väl grönsaker som blommor. Grönsaker som sallad och spenat mår speciellt bra utav detta. Dock bör du som med kissvatten vara lite försiktig med näring till just blommande växter och inte enbart vattna med nässelvatten som är kväverikt då det hämmar tillväxten av blommor men froda det gröna bladverket.

Bokashi

Lakvatten ifrån bokashi kan användas till alla olika typer av växter, så väl inomhus som ute i trädgården. Detta då det är gjort på olika typer av matavfall.

Restavfallet ifrån din bokashi gräver du med fördel ner i ditt grönsaksland eller i blomsterrabatten då all växtlighet mår bra utav näringen som det ger.

Gräsklipp

Gräsklipp är liksom Bokasi bra att lägga på alla typer utav land då gräsklipp tillför jorden väldigt bra näring.

Kogödsel

Kogödsel är bra grundgödsel till i princip alla växter i trädgården. Det passar perfekt till bladgrönsaker rotfrukter och blomsterland. Var dock lite försiktig med rododendron, blåbär, azalea och vissa typer av vinrankor.

Hönsgödsel

Hönsgödsel är väldigt kväverik och passar perfekt till pumpa, squas, vitlök, purjolök och kål. Däremot är det inte lika långtidsverkande som tex. kogödsel.

Hästgödsel

Hästgödsel är ett allsidigt gödsel men framförallt bra att använda till gurkväxter, majs, tomat och kål.

göra egen gödsel till trädgården

FAQ

Passar näring med kaffesump till tomatplantor?

Ja, näring i form av kaffesump passar utmärkt till tomater då tomater trivs i lite sur jord vilket kaffet är specialist på, just att göra jorden lite sur. Andra grönsaker som också med fördel gödslas med kaffesump är morötter och pumpor.

Hur ofta kan jag vattna med kissvatten?

Hur ofta du kan vattna med så kallat guldvatten beror på växtens näringsbehov samt jordens status. Men cirka en gång i veckan är ett riktmärke eller om man har ett land 1-2liter urin per kvadratmeter och säsong.

När ska man gödsla trädgårdslandet?

Det bästa är att börja gödsla trädgården på våren, då kan du använda kogödsel som grundgödsel i rabatter och trädgårdsland.

Blanda då in gödseln ordentligt i jorden med grep eller spade. Vid höstgödsling, alltså senare än juli, är det bäst att använda ett gödningsmedel med lågt innehåll av kväve.

När ska man gödsla med kogödsel?

Den bästa tiden att gödsla med kogödseln är på våren. Näringen kommer då växterna bäst till pass. Du kan då också kombinera kogödslet med annat gödsel som är mer kväverik så som hönsgödsel.

När ska man gödsla med hönsgödsel?

Man kan använda hönsgödsel till de allra flesta växter och grönsaker. Men till ärtväxter kan du med fördel använda något annat gödning än hönsgödsel då hönsgödsel är kväverik och ärtväxter är bra på att tillverka eget kväve. Om de får för mycket kväve riskerad de att få mycket blommor och blad men inga ärtor.

När ska man gödsla perenner?

Det är bra att gödsla fleråriga växter rikligt på våren från maj. De behöver näring för att kunna utvecklas på ett bra vis och för att kunna stå emot eventuella angrepp vilket lätt kan ske på växternas spröda skott och mjuka delar.

En bra tumregel för fleråriga växter är att gödsla dem med jämna mellanrum fram till midsommar. Därefter kan du sluta då de sen istället börjar förbereda sig för hösten och vintern igen.

Ettåriga växter och blommor däremot kan och bör du gödsla hela säsongen.

Sammanfattning:

Med bara lite ansträngning kan du skapa fantastiska gödselmedel som kommer att ge dina trädgårdsbäddar näring med viktiga mineraler som kväve, fosfor och kalium.

Du kommer inte bara att spara pengar utan du kommer också att känna dig trygg i vetskapen om att endast naturliga ingredienser används till dina älskade växter! Det är enkelt att göra hemgjorda gödningsmedel; allt du behöver är vanliga hushållsavfall och växter så som nässlor, kaffesump, kiss eller avföring ifrån olika djur för att komma igång.

Jag hoppas att den här artikeln har inspirerat dig till att börja göra dina egna näringsrika gödningsmedel hemma!

Lycka till med din grönskande trädgård!