Vem gillar inte Corten rabattkanter?
Sådana där rostiga rabattkanter som bara blir finare och finare ju längre tiden går. Den perfekta avskiljaren mellan slingrande grusgångar där man inte vill att gräs ska växa in mellan de små stenarna eller som kant mellan rabatter, gräs eller trädgårdsgångar.

Att ha cortenstål som kanter i din trädgård är verkligen både praktiskt och fantastiskt snyggt.
Det gedigna vackra roströda materialet passar verkligen hur bra som helst som avskiljare mellan olika trädgårdsmaterial så som gräs, grus, stenplattor och kullersten.

Cortenkanter är något du kommer att anlägga en gång i din trädgård och sedan kommer de att förbli där för hela din framtid.

Rabattkanter i cortenplåt är verkligen både snygga och otroligt praktiska att använda då de efter montering är helt underhållsfria.

cortenplåt kanter i trädgård

Cortenplåt som trädgårdskanter

Jag hade länge gått och suktat efter att ha cortenplåt i min trädgård men ville hitta det perfekta stället att ha det på. När vi gjorde i ordning trädgården utanför orangeriet såg jag min chans till att äntligen kunna använda detta rostiga och robusta material.

Jag såg framför mig hur de långa böjarna av cortenplåten skulle skärmar av på ett fin naturligt vis mellan plattgången, grus, gräs och blomsterrabatter.

Sagt och gjort, cortenplåt fick det bli.
För att vi skulle kunna ställa i ordning gräsmattan och få all mark runtomkring orangeriet snyggt hjälpte min pappa mig med sin lilla grävmaskin, verkligen guld värd att ha när man ska anlägga en trädgård.

Jag ville både ha rabatter och grusgångar intill växthuset så i den änden fick det bli att börja.
Därför blev också kanter av cortenstål ett mycket bra materialval då dessa kanter inte bygger mycket i bredd och dessutom på ett bra vis delar av de olika materialen.

 

Anlägga trädgård med corten rabattkant

Corten rabattkant utmed grusgångar och trädgårdsland

Vi började med att skala av gräset och gräva undan all jord som var närmst väggen till orangeriet.

Där efter fyllde vi på med stenkross i 0-16 under där cortenkanten skulle placeras, detta för att sten håller material på plats mycket bättre än jord som det blir tjäle i när kylan kommer.
Sedan placerades denna 19 cm höga plåten ut på stenkrosset 65 cm ut ifrån väggen.

Utanför den första kanten där det skulle bli grusgång fyllde vi på med ytterligare stenkross och plattade till. Innanför plåten där det skulle anläggas en blomsterrabatt lades först lite stenkross för att stabilisera upp kanten och sedan jord för att senare kunna plantera blommor och växter där i.

Sedan sattes ännu en cortenkant yterligare 70 cm ut från den första plåten på plats på samma vis som den inre plåtkanten, denna för att dela av mellan grusgång och gräs.

Placerade de långa sträckorna med cortenplåt cirka 5-10 cm upp ifrån den klara grusgången, blomsterrabatten och gräsmattan.
Detta för att gruset och jorden verkligen inte skulle kunna komma i kontakt med varandra.

Rabattkant corten 2mm

Val av rabattkant corten

Corten design finns det många olika varianter av, till slut landade det på en rabattkant corten 2mm tjock och 20 cm hög som kommer ifrån Wernamodesign, de var lätt att montera ihop med hjälp utav plattor, bultar och muttrar som man enkelt skruvade ihop de 115 cm långa plåtarna med.

När vi anlade våra trädgårdskanter gjorde vi så att vi först skruvade ihop långa sträckor av plåtarna som sedan placerade ut, fixerades i stenkrosset, riktades upp och fyllde sedan på med  både stenmaterial och jord.
Det var en del jobb med att få plåtarna i rätt höjd och på rätt avstånd ifrån orangeriet men till slut fick vi de äntligen rätt.

Cortenplåtarna sattes alltså utmed hela kanten till det som skulle till att bli gräs samt runt hela landen utmed väggen.

Rabattkant corten 20 cm
Corten design

Du kan följa de nyaste uppdateringarna om vad jag hittar på och vårt hus på instagram @sofiabjork._

Skillnaden på cortenstål och vanligt stål

Vad är det då för skillnad på cortenplåt och vanlig plåt som rostar frågar sig många.
Här reder vi ut skillnaden:

Cortenstålet har till skillnad från vanligt stål tillsatt bland annat koppar, krom nickel och fosfor. Detta gör att cortenstålet blir både motståndskraftigt och rosttrögt.
Cortenstålet får en fin rostfärgad yta som rostar mycket långsamt.

Cortenstålet har en högre motståndskraft mot korrosion än vanligt stål.
Den är ungefär 5–8 gånger högre.

Från början användes corten bland annat för tillverkning av skorstenar och broar men på senare år har det även blivit ett mycket populärt material att använda sig av som byggmaterial i byggnader och trädgårdar.
Förutom att det är snyggt också för att cortenstålet är helt underhållsfritt.

Cortenstålet går att använda på samma vis som vanligt stål, det vill säga att det går att kapa, svetsa och borra i det.

När man köper cortenplåt har det ofta en ursprunglig mörkgrå stålfärg som sedan ändras och blir rosig ju mer det utsätts för fukt och syra.

Hur lång tid det tar för stålet att bilda den fina rostiga ytan beror på helt på de yttre omständigheterna.

För att rostprocessen ska starta behövs det fukt. Om stålet är i ett torrt klimat och man vill att den ska börja rosta kan man skyndas på processen genom att vattna på stålet.  Om man vill skynda det ytterligare kan man hälla salt i vatten och sedan spraya på  saltvattnet.

Om cortenstålet ligger inomhus i torrt klimat rostar det inte.Corten rabattkant i trädgård utmed gångar och blomsterrabatter

Cortenstålet skiftar i färg över tid

Rabattkant corten 20 cm i trädgård

När cortenstål precis börjat att rosta får stålet en orangebrun färg.
Denna färg övergår sedan i en mer rödbrunt.

Allt eftersom åren går mörknar sedan färgen och får en vacker patina.
Om man har Cortenplåt i marken rostar den del som är närmast marken i allmänhet snabbare än den andra plåten på grund av fukten i marken och får en mörkare färg tidigare.

Om man har krukor, eldstäder och andra föremål i cortenstål ska man tänka på att cortenen under de första åren kan färga av sig på underlaget det står på och det kan bli missfärgat.

Om du vill se och läsa om vårt orangeribygge kan du göra det här

Rabattkant corten design i trädgård

För nyaste uppdateringarna om orangeriet, trädgården och inspiration, följ då mig på instagram @sofiabjork._