Har du också problem med för lite plats att förvara saker man inte vill ha framme och skulle vilja ha en platsbyggd förvaring? Det var precis detta problem jag hade innan våra platsbyggda skåp i vårt vardagsrum kom på plats.

Här kan du följa hur det gick till när vår platsbyggda bänk byggdes. 

Bygga platsbyggd förvaring av skåp

Vi hade under lång tid haft dåligt med förvaring.
När vi äntligen var klara med renoveringen av vårt vardagsrum tog jag äntligen tag i denna sak.
Hade framför mig sett en möbel med många skåp som skulle sluka mycket förvaring så i detta spår fick det bli.

Eftersom det smidigaste var att bygga ifrån redan befintliga skåp valde jag att bygga in Ikeas Havsta skåp. 

När jag sedan började rita och mäta på det insåg jag att jag under fönstret skulle få plats med en sittbänk och även en öppen hylla i slutet vilket kändes mycket trevligt.

Min man var inte lika övertygad som jag över min ide med att ha skåp längs hela långsidan av rummet så här behövdes det kvinnlig list för att få min vilja igenom.

Eftersom jag var i behov utav hans hjälp tänkte jag att han måste få det så smidigt som möjligt och att alla saker som behövdes skulle finnas hemma så att det inte fanns någon återvändo.
Åkte därför till Ikea själv och inhandlade de 4st Havsta skåp som behövdes till projektet.

Bygga ihop platsbyggd förvaring av Ikeaskåp

 

Det första momentet blev att montera ihop alla de fyra skåpen ett efter ett, ett jobb som var riktigt roligt och där man verkligen ser resultat av det man gör. bli.

Eftersom jag ville ha allt i en ljusare grå kulör målade jag de uytvändiga stommarna och luckorna i den grå färgen S2002-y men lät det invändiga skåpet vara kvar i dess ursprungliga grå färg.

 

bygga platsbyggd bänk av Ikeaskåp

Sedan kom jag till nästa moment då jag fick ta med släpkärran till bygghandeln för att köpa bänkskivor, träskivor, lister, gångjärn och skruvar som skulle behövas för att få till det övriga på bänken.

Det var nu när jag fått hem och monterat ihop skåpen jag verkligen behövde min mans hjälp. Han såg nu ingen återvändo i mitt projekt och hjälpte mig nu med lite moment som skulle bli svårt att utföra själv.  Så här i efterhand är han nu också riktigt nöjd med resultatet.

bygga platsbyggd förvaring

platsbyggd förvaring med sittbänk och bokhylla

Bygga ihop skåpen med list

Vi började med att kapade till de stora bänkskivorna som skulle ligga över alla skåpen i precis samma storlek som skåpen.
I framkant snickrades en list fast för att snyggt få ihop bänkskivan med alla skåpen under.

list till platsbyggd bänk

Bygga platsbyggd sittbänk

Sedan blev det dags för konstruktionen av sittbänken, vi snickrade först ihop en låda utan botten då vi lät golvet bli det.
Det blev en fyrkant med skivor vi fick till stommen av.

För att sedan lätt kunna öppna locket satte vi en liten bit träskiva i innerkant på ramen och fäste gångjärnen och sedan locket däri.

platsbyggd bank med förvaring

Platsbyggd bokhylla ihop med skåp

När det kom till den platsbyggda bokhyllan i hörnet byggde vi också där först en stomme. En låda som vi ställde upp på kant och placerade en hylla på mitten däri som snickrades fast innan vi satte stommen på plats.

Här kan du läsa om hur boaseringen med lister i sovrummet byggdes

När vi snickrat ihop allt fäste vi en golvlist av samma sort som i resten av rummet för att det skulle se ut som en riktigt platsbyggd möbel.
Därefter målade jag ihop alla skåp, sittbänken, hyllorna och bänkskivorna i samma grå färg som också golvet fick, Grå S2002-y.

Om du vill se mer ifrån vårt hem följ oss gärna på instagram @sofiabjork._

platsbyggd förvaring