Det finns så många vackra blommor som är perenner och som blommar fantastisk fint.

Fördelen med perenner gentemot andra blommor och växter är att du inte så som med ettåriga blommor behöver plantera nya varje år utan att de på hösten vissnar ner och går in i vila för att sedan återigen på våren vakna till liv, växa sig gröna och sedan blomma ut i härligt vacker blom.

Många perenner är dessutom väldigt lättskötta och behöver inte så mycket omsorg.
Den bästa är att på våren lägga på lite ny jord och gödsel och sedan under blomsäsongen fylla på någon gång med ytterligare näring.

Att vattna rikligt speciellt när torkan är som värst under sommarsäsongen är också en bra sak för att blommorna och växterna ska hålla sig vackra så länge som möjligt.

Om du dessutom plockar bort alla vissna blad och blommor allt eftersom de vissnar får dina perenner mer näring till de blommor som blommar och på så vis håller de sig också finare under en lång tid.


Lavendel – ett blått vackert hav av perenner

Så vackert med ett land full av härligt doftande blå perenner. Blommor som tillsammans bildar blåa magiskt böljande vackra hav i blomsterrabatten.

Tänk dig så somrigt och härligt med lavendel riktigt tätt växande intill varandra längs en husvägg, runt en flaggstång eller längs en grusgång. Att gå förbi en lavendelplanta och känna dess ljuvliga härliga doft som tränger sig in genom näsborrarna, finns det något ljuvligare?

Denna vackra perenn trivs bäst på en solig plats i mager, sandig torr väldränerad kalkrik jord. Lavendel är en lättodlad perenn som sprider sig lätt och växer sig större och större för var år som går.

Den skjuter lätt nya skott bredvid sin planta och förökar sig snabbt. Lavendel har sin härkomst ifrån länderna kring medelhavet, men du ser dem nu för tiden väl utspridda i Sveriges alla trädgårdar och parker.

Denna perenn är vanligast som blå men förekommer även med vita blommor. Högsäsongen för lavendelns blomning är april till augusti.

vackra perenner kantnepeta
Kantnepeta- fjärilarnas perenn

Likt lavendel är också kantnepetan en vacker perenn som bildar blåa härliga blomsterhav.
Det är en väldig lättodlad perenn som kommer ifrån år till år och som finns i både blått och i vitt, dock är de blå allra vanligaste.

Kantnepetan växer sig snabbt stor och sprider sig lätt och mycket. Dessa plantor är dessutom fjärilarnas och nyttoinsekternas älskade blommor.

Fjärilar och andra nyttoinsekter dras till dessa härliga blommor och bidrar på så vis till en mer levande trädgård men också till ökad blomning på grund av dessa insekters pollinering.

Kantnepetan är en otroligt lättodlad växt som inte behöver så mycket skötsel.

Den blommar mycket och länge och om blommorna framåt sensommaren skulle ha blommat över kan man lätt klippa ner den för att blomningen återigen ska ta fart.

Om du har katt är dessa blommor även deras favorit, de älskar att ligga och njuta och vältra sig i dess lukt och prakt.

Kantnepetan blommar mellan juni till september.

 

Daggkåpa- en limegrön härligt vacker perenn.

Daggkåpa är en perenn som både har vackra blad och härligt limegröna blommor. Som det låter på dess namn fångar dess blad upp dagg och vatten.

Bladen är stora runda och vackert utformade med naggiga kanter. Dess blad är lika vacker i din trädgård som att använda som en inramning av en vacker blomsterbukett.

Daggkåpan har dessutom limegröna vackert skira blommor som med fördel liksom dess blad används i buketter med blandade blommor eller varför inte en stor maffig bukett med bara dessa härliga blomster?

Daggkåpan trivs i halvskugga eller sol vilket gör att du kan plantera dem på de flesta platser i din trädgård. Denna perenn är mycket tacksam och en härdig växt som lätt självsår sig och därmed sprider ut sig.

Om du inte vill att de ska sprida sig skär du bort blommorna innan de blommat över. Denna perenn blommar med sina limegröna härligt skira blommor i juni. Om man klipper bort blommorna när de har blommat över kan de komma att blomma en gång till innan vinter kommer.

Astilbe – perennen med vackra yviga blommor

Astilbe är en fin buskig perenn med härliga blommor som finns i vitt, rosa eller rött.

Blommorna är lika vacker i en blomsterrabatt som att ta in och ha som utfyllnad i en härlig blombukett på bordet. De buskiga flikiga bladverken och de plymformade blommorna växer sig snabbt större och större.

Denna perenn är en törstig växt som kräver mycket vatten och som trivs i fuktig jord. Därav är det bra att plantera denna växt i halvsoligt läge.

Astilbe blommar i juli, augusti, september och kan bli upp till 70 cm hög beroende på vilken sort man väljer.

vackra perenner till din trädgård

Pioner- vackrare och härligare perenner får du leta efter

Hur vackert och härligt är det inte att ha pioner i sin trädgård?

En fantastisk perenn med stora blommor som är lika vackra att ha i trädgården som att plocka in på bordet i en vacker bukett.

Detta är verkligen en perenn som många med mig anser att man bara inte vill missa att ha i blomsterrabatten.
Det är nog en av våra mest älskade perenna blommor.

Pioner växer sig större och större för var år som går.

Var man planterar pioner påverkar dess blomningstid. Om man planterar dem i lite sol skugga brukar de generellt blomma under en längre tid än om det planteras i söder där det är mycket sol.

Pioner – plantering

Pioner trivs inte då de planteras för djupt, då kommer de inte blomma lika mycket eller alls som om man planterar de grunt.

Ibland kan äldre buskar sjunka ner med tiden och detta kan då vara orsaken till att de blommar mindre och mindre.

Vid plantering av pioner ska man därför tänka på att knölen ska planteras på ett djup på cirka 5 cm under jorden.

Pioner blommar i maj, juni beroende lite på växtplats och sort.

Stjärnflocka – en vacker perenn med stjärnformade blommor

Stjärnflocka också kallad Linnés döttrar är en perenn i familjen flockblommiga växter. Den växer naturligt i södra, östra och centrala Europa.

Likt dess fina namn ser blommorna ut som stjärnor med flikiga kronblad tätt sittande ihop.

Dess vackra blommor är skira och finns i en mängd olika färger så som vita, ljusrosa, vinröda, röda och lila. Det går lika bra att så stjärnflocka ifrån frön som att plantera en planta.

Då denna fina växt självsår sig också lätt vilket medför att den blir större för var år som går. Denna växt trivs i en näringsrik jord fylld med mull som också har en bra dränerande effekt.

Det inte är bra att din stjärnflocka står allt för blött då den i detta fall lätt ruttnar, hellre lite för torr än för blöt jord. Det är också bra att under säsongens gång gödsla för att få en större, mer frodig och en mer välmående perenn.

Denna vackra perenna växt blommar juni- september År 2005 valdes denna vackra blomma till årets perenn.

vackra perenna höstanemoner

Höstanemon – en hög ståtlig perenn med massor av blommor

Detta är en härligt vacker perenn med fantastisk fina blommor.
Den perfekta blomman att ha i din trädgård och som lyser upp på sensommaren.

Höstanemonen är en knölväxt som växer sig större och förökas för var år som går.
För att få fler plantor kan du på hösten lätt dela på plantan och plantera några av knölarna på ett annat ställe.

Dessa perenner gillar att stå i halvskugga och gärna i lite fuktig näringsrik jord med bra dränering. Det är också bra att under säsongens gång gödsla.

Dessa härligt vackra blommor blommar ifrån juli- september. 

Brudslöja – skir vit vacker perenn

Verkligen en fin skir perenn med sina utsträckta stjälkar och vita små blommor.
Bara på dess namn hör man att den är skir och vacker.

I rabatten växer den som en vit vacker buske men är lika fin att använda som utfyllnad i en blombukett eller varför inte en vackert skir helvit bukett med bara dessa vita blommor?

Brudslöja är en perenn som trivs bra i fullt solljus, den trivs dock inte i sur jord. Om din jord är sur i det land du har tänkt att plantera din brudslöja bör du kalka för att få ner surhetsgraden.

Denna perenn kan du både köpa som planta eller plantera ifrån frö.

Den förkultiveras med fördel februari-mars men kan även sås direkt i blomsterlandet.

Brudslöjan blommar sedan juli till augusti

perenn fin drakmynta

Drakmynta  – perenn med vita upprätta sänglar

Denna perenn är perfekt att ha till buketter, med dess långa stänger är de bra i kombination till lägre större blommor för att kunna få en mer levande bukett.
De är även ståtliga att ha stående i rabatten.

De trivs på soliga platser och liksom många andra perenner i väldränerad näringsrik fuktig jord.

De kan köpas både som planta eller om du vill odla dem ifrån frön, då förkultiveras de med fördel i februari-mars.

Drakmyntan blir mellan 40- 60 centimeter höga och blommar i juli, augusti och september.

Vacker perenn solhatt

Röd solhatt – en vacker glädjespridare i din rabatt

Solhatten också kallad röd Rudbeckia är en perenn växt med härligt rosa blommor och en mörkgul mitt som lyser upp i din rabatt.
Det är en sensommarperenn som blommar rikligt och som drar till sig mängder av fjärilar och bin.

Solhatten är lika fin att ha i landet som att använda sig av till vackra blomsterbuketter.
Den trivs bra i soligt läge och blommar rikligt ifrån juli- september.

Denna perenn kan sås ifrån frö eller ifrån planta och blir ca 70-80 centimeter hög.