Visst är det härligt med något extra fint på ditt julfikat, i år kanske du vill glänsa och göra mini pepparkakshus?
Mallar och recept på dessa pepparkakshus
hittar du längst ner på sidan
Det sägs att man äter med ögat och vad kan då vara mer tilldragande än att få äta små pepparkakshus?
Antingen att du sätter dem ihop med annat gott fika på ett fat eller kan du hänga dem på kanten av en kopp.
Så vad väntar du på?
Sätt igång att börja baka och bjud dina nära till en julfika de sent kommer att glömma.
Längst ner kan du skriva ut mini pepparkakshus mallarna till dina små hus!
Om du gillar dessa minipepparkakshus kanske du också gillar pepparkakshus staden som du hitta mallar till här.
Recept på pepparkaksdeg till små pepparkakshus
2dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vatten
125 g smör
1 msk kanel
1/2 msk mald kardemumma
1/2 msk malda kryddnejlikor
1/2 msk mald ingefära
1/2 msk bikarbonat
8 dl vetemjöl, inklusive lite till kavlingen
1. Blanda sockret, sirapen och vattnet i en kastrull och koka upp
blandningen och lyft bort ifrån värmen.
2. Lägg i matfettet och låt det smälta och tillsätt kryddorna.Låt sedan massan kallna utan omrörning.
3. Rör i bikarbonaten och mjölet och rör sedan ner det i blandningen
som blir ganska lös (den sväller sedan)
4. Linda in degen i plastfolie och låt den stå kallt till nästa dag.
Utbakning av små pepparkakshus
1. Sätt ugnen på 175°C
2. Arbeta degen smidig på mjölat bord, tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig.
3. Kavla ut degen till en cirka 3mm tjock platta och skär ut pepparkakshusdelarna
och lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt.
4. Grädda delarna mitt i ugnen i 175° 6-8 min.
Ihopsättning av mini pepparkakshus
När du ska bygga ihop husdelarna till dina små pepparkakshus tar du strösocker som du häller i en stekpanna och hettar upp under omrörning tills det smält.
När sockret smält doppar du huskanterna i det
smeten och bygger ihop husen. Men var försiktig då sockret är väldigt varmt.
Om du bara vill ha dessa pepparkakshus som dekoration kan du med fördel limma pepparkakshusen med en limpistol istället för att använda smält socker som lätt färgar av sig på den vita kristyren.
Bästa vita fluffiga kristyren till pepparkakshus
1 st äggvita
1 tsk ättika
250 gram florsocker
1. Vispa upp äggvitan till ett hårt skum
2. Tillsätt ättikan.
3. Rör i florsockret så att det blir en tjock kristyr
När husen är ihopsatta spritsar du ut kristyren i fina mönster med hjälp av en sprits eller en plastpåse som du gör ett litet hål i. Ta även och spritsa lite extra kristyr i skarvarna där du satt ihop husen för att det smälta bruna sockret inte ska synas.
LYCKA TILL MED DINA SÖTA PEPPARKAKSHUS!