Gillar du liksom jag goda och smarrig efterrätter som har det där lilla extra? Då får du inte missa denna både magiskt god och vackra kolapopcorn tårta.
En fantastiskt popcorntårta där det söta möter det salta i en otroligt god smakkombination.
Denna tårta blev hos mig en nyårsefterrätt men den passar lika bra att ha enskilt som fika eller till födelsedagsfesten.
Dessutom kan du förbereda den långt i förväg innan din bjudning. Gör klart bottnen och lägg i frysen, koka kolasåsen och poppa popcornen.
Tårta är verkligen något utöver det vanliga med dess inbjudande utseende och en smakupplevelse som dina gäster kommer att älska.
En av mina andra efterrättsfavoriter är förutom popcorntårtan kolapopcorn med glass
Kolapopcorn till tårta
Ingredienser:
1 dl socker
1 msk sirap
1 tsk kakao
1 dl grädde
1 msk smör
Popcorn
Gör så här:
1. Ta fram alla ingredienserna till kolasåsen och häll socker, sirap kakao och grädden i en gryta.
2. Koka sedan samman såsen på medelvärme tills det tjocknat lite, cirka 10minuter.
3. Lägg därefter i smöret och rör om medans det smälter in i kolasåsen.
4. Ta en annan gryta och poppa popcornen. Detta gör du bäst genom att hälla olja i botten på en kastrull och häll därefter på popcornkärnorna. Sätt grytan på högsta värmen på en spisplatta som täcker hela bottnen. Vänta sedan till popcornen börjar att poppa och låt grytan stå kvar på plattan till alla popcornen är poppade. Dra då direkt av grytan ifrån den varma plattan.
Alternativt är annars att köp färdigt poppade popcorn.
Se till att popcornen är saltade!
5. Häll direkt innan serveringen i popcornen i kolasåsen, om du gjort såsen i förväg värm då upp den lite för att lättare kunna och röra ner popcornen. Rör om popcornen i kolasåsen tills alla popcorn är täckta av kolan. Gör inte detta moment för tidigt då det är lätt att popcornen blir sega och inte så där krispiga som du önskar.
Tårtbotten till popcorntårta
Ingredienser:
15 Digestivekex
75 gram Smör
3 Ägg
2 tsk Vaniljsocker
1 1/2 dl Socker
400 g Naturell färskost ( philadelphia eller liknande)
2 dl Vispgrädde
Gör så här:
1. Krossa alla digestivekexen, det gör du enkelt i en matberedare eller mortel.
2. Smält smöret i en kastrull och blanda i kexsmulorna
3. Häll därefter blandningen i en rund form med avtagbar kant ( formstorlek på cirka 24 cm i diameter) Tryck ut i hela bottnen.
4. Ta äggen och separera gulorna ifrån vitan.
5. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker poröst i en vispskål tills det blir fluffigt och får en ljusgul härlig färg.
6. Rör ner färskosten i smeten och blanda väl.
7. Vispa grädden i en annan skål tills den fått en fast konsistens.
8. Vispa därefter vitorna i ytterligare en skål till ett hårt skum.
9. Vänd ner först grädden och sedan äggvitorna försiktigt i smeten.
10. Häll ut i formen över kexsmulorna och bred ut till ett jämt lager.
11. Täck formen med plastfolie och ställ sedan tårtan i frysen minst 4 timmar.
Ta ut cheesecaketårtan cirka 15 minuter innan serveringen och garnera tårtan med kolapopcornen.
Njut av den smarriga vackra tårtan!