Jag brukar i från år till år ta frö från vallmo att spara till nästa år då det är väldigt enkelt. Det är förmodligen den enklaste blomman att ta frön ifrån då vallmon kapslar in sina frön på ett väldigt smart och också vackert vis.

-Jag brukar alltid ta tillvara på just vallmofrön för att de är så enkla och att jag gillar att använda vallmokapslarna i vackra buketter. 

Själva vallmoblommorna blommar ofta över väldigt snabbt men under dess kronblad döljer sig en fantastisk om inte minst så vacker kapsel. Det är i denna kapsel som fröna finns och dessa kapslar som kan användas till att göra pricken över i:et på vilken blombukett som helst.

ta frön på vallmo

Ta frö ifrån vallmo och jättevallmo – så här gör jag

I vanliga fall när blommor har blommat över brukar jag alltid ta bort de vissna blommorna, detta för att de blommor som blommar istället ska få full fokus och blomma ännu vackrare och mer.

Detta gör jag på alla blommor förutom just på vallmo då vallmokapseln både är vacker så som den står där i rabatten, att ha i buketter och att det där inuti bildas frön.

Dessutom växer det under säsongen på vallmon inte ut nya blommor så som det gör på många andra blommor utan de blommar oftast tidigt på säsongen och sedan inte mer.

 1. Jag låter alltså vallmokapseln sitta kvar på sin stjälk för att börja torka. I början är kapseln grön, men med tiden börjar den att bli brun.
 2. Efter ett tag när kapseln har börjat att torka ser du att toppen liksom lyfter sig och öppnar där under upp små hål, då vet man att fröna är mogna. Du kan också skaka lite försiktigt på kapseln då du kommer att höra fröna där inuti.
 3. Plocka nu av kapseln, bäst är om du klipper av den då du får vara noga med att inte vända på vallmokapseln så att fröna trillar ut.

 4. Häll nu ut fröna ur kapseln och lägg dem i ett kaffefilter eller papperspåse för att spara dem till nästa års odling. Du kan också redan nu strö ut lite av dem i ditt land för att de ska ha försprång till nästa års blomsäsong.  Jag brukar göra både och.
 5. Förvara fröna mörkt och svalt, en bra temperatur är kring 15 grader.

Odlar vallmo direkt i landet

Man kan direktså vallmofrön i jorden mellan maj – juni. De trivs i väldränerad kalkrik jord så om din jord är för kompakt kan du behöva blanda i grov sand och/ eller torvmull.

Gör så här:

 1. Vattna jorden så att den blir fuktig.
 2. Strö ut fröna över jorden och putta ner dem med hjälp av en kratta.
 3. Se därefter till att hålla jorden lite fuktig men inte för blöta så att fröna börjar att gro.

frön ifrån vallmo

Förkultivera vallmo inne

Du kan förså både ettåriga och perenna vallmo inne, dock är de ettåriga väldigt enkla att direktså ute. När du förså vallmo inne gör du det bästa runt mars-april

Gör så här:

 1. Häll såjord i en godisburk eller planteringskruka

 2. Fukta jorden med vatten
 3. Strö ut vallmofröna och rör runt lite med fingrarna så att de hamnar under jorden.
 4. Ställ på en sval ljus plats, runt 10-15 grader och vattna lite då och då så att inte odlingen torkar ut.
 5. När vallmon blivit 10-15 centimeter höga är det dags att skola om dem eller plantera ut dem på friland om risken för frost är över.

Ta frön ifrån vallmo

FAQ

När tar man frön på vallmo?

När du ska ta frön ifrån dina vallmo är lite olika och beror på olika faktorer bland annat på vilken plats vallmon växer och när de har blommat över. Följ stegen under rubriken ”Ta frö ifrån vallmo- så här gör jag” så ska du hitta din rätta tid.

Är vallmo flerårig eller ettårig?

De allra flesta vallmo är ettåriga men det finns också fleråriga.

De ettåriga vissnar ner varje år och dör men de frösår sig också ofta själva om du låter kapslarna sitta kvar på dess stjälk och torka vilket gör att de sedan öppnar sig och sprider ut fröna av sig själv.

Detta gör att de återkommer på samma växtplats år efter år.

Hur sköter man vallmo?

Vallmo är en lättodlad tålig blomma som klarar sig på de flesta växtplatser men som trivs bäst i kalkrik väldränerad jord.

Om de växer på ett ställe där jorden inte är så näringsrik kommer de inte att bli lika kraftfulla som där det är bättre jord. Dock behöver de vattnas med jämna mellanrum så att de inte torkar ut både när de gror och när de väl blommar.

Förså eller direktså vallmo?

Du kan så vallmo på två vis, både genom att direkså dem på växtplatsen, se under rubriken ”Odla vallmo direkt i landet”  och att ”förkultivera vallmo inne”.

De vallmo som är ettåriga kan man med fördel så direkt på växtplatsen medan de som är fleråriga är bra att förkultiverar inne då de på så vis utvecklas bäst och får bästa förutsättningar för att bli stora och fina.

Hur torkar man vallmo frökapsel?

Det enklaste sättet att torka vallmo är att exempelvis ställa i en vas eller att ha i en torkad bukett med blommor.

Klipp  av vallmon med långa stjälkar, knyt ihop dem med ett snöre eller ett gummiband.

Häng upp din bukett med vallmokapslar på en torr plats där de sedan sakta kan torka. Använd dem gärna till dekoration då de är väldigt vackra även som torkade.

ta vallmofrön ifrån egna vallmo