Att ta frö från dahlia är ett lätt sätt att nästa år få fler dahlior att kunna njuta av, dock vet man inte vilken färg de nya dahliorna kommer att få. Att föröka dahlior från frön är nämligen inte en säker metod för att få lika dana blommor.

Om du vill föröka dahlior och veta att du får samma sort som den ursprungliga är ett säkrare sätt att ta sticklingar ifrån dahlia eller att dela på knölarna så att du får två plantor istället för en.

Så här tar du frön ifrån dahlia

1. Låt en dahliablomma som blommat över sitta kvar på sin stjälk, du kan med fördel plocka bort dess kronblad så att endast mitten där fröna sitter inuti finns kvar.

2. Låt denna mitt sitta kvar på stjälken och se till den lite då och då så att den inte trillar av eller händer något med den. Den ska sitta kvar till dess att den blivit brun och börjat att torka lite.

3. Klipp av den och ta in och låt torka på ett papper på en fönsterbräda eller på en annan torr varm plats.

4. När den torkat kan du lossa bladen och fröna ifrån dess fäste.

5. Rensa bort de torra bladen så att endast de svartbruna fröna blir kvar.

6. Förvara dina dahlia frön på ett torrt ställe eller i frysen då de där håller sig i bra kondition till våren då det är dags att plantera dem.

ta frön på dahliorBra att tänka på när man tar frön ifrån dahlia

  • Om du tar frön ifrån dahlia är det bra att veta att de blommor du planterar ifrån de fröna inte blir identiska med dess modeplanta. Det kan skilja sig väldigt mycket och få helt andra färger.
  • Det är väldigt bra för fröna om de kan sitta kvar så länge som möjligt på själva stammen så att de blir riktigt mogna innan du tar bort dem och fortsätter att torka dem inne.
  • Det är viktigt att dahliafröna torkat riktigt ordentligt.
  • Förvara dina frön torrt eller lägg dem i frysen så att de får bästa förutsättningarna för att gro året efter.

Så dahlior ifrån frön

Du kanske har hört mest om att odla dahlior ifrån knölar men man kan lika gärna så dem ifrån frön. Då är det bra att förodla dem inne i mars – april.
Om du väljer att så dahlia ifrån frön gör då så här:

1. Fyll en godislåda eller en 5 liters plastpåse med vanlig planteringsjord.

2. Lägg i fröna, jag brukar sätta dem rätt tätt cirka 7centimeter då jag senare när de börjat att växa planterar om dem.

3. Täck fröna med ett lager av samma jord, ett tunt lager räcker då dahlior föredrar att sås grunt.

4. Vattna lite lätt och ställ dem på ett varmt och ljust ställe.

5. När fröna börjar att gro ställer du din plantering på ett svalt och ljust ställe. Detta för att de ska växa långsamt till grova, kompakta fina plantor.

6. När de blivit cirkla 15 centimeter är det dags att plantera om dina plantor eller skola om dem som det också heter.

7. Beroende på hur varmt det har hunnit bli ute planterar du antingen dem i en stor kruka eller direkt i blomsterrabatten ute. Då med fördel i söderläge på en skyddad varm plats.

8. Innan du planterar ut dem ute är det också bra att avhärda dem, det vill säga att du tar ut dina plantor under dagen och tar in dem på natten.
Detta för att de sakta ska vänja sig vid utomhusklimatet.

9. Nu är det också dags att ge dina dahliaplantor extra näring, du kan använda hönsgödsel, kogödsel eller göra egen genom att tillexempel lägga nässlor i vatten.

10. Vattna regelbundet dina dahlior och toppa dem om de blir för höga och jingliga.

11. De kommer att blomma i massor hela sommaren och under jorden bilda knölar som du sedan när frosten kommer kan gräva upp och förvara till nästa års odling.

dahlia att ta frö ifrånFAQ

Hur tar man frö från dahlia?

Att ta frön från dahlia är relativt enkelt då du låter den överblommade dahlian sitta kvar på dess stjälk. När dahlian sedan är riktigt överblommad och börja torka finns där frön som du sedan kan ta och spara till nästa års dahliaodling.

Bildar frösådd dahlia knölar?

Ja, dahlior du sår ifrån frön kommer redan ifrån första året att blida knölar då fröna kommer att utvecklas till det. Verkligen fascinerande att ett litet frö kan bli till stora knölar över bara en sommar.

Blommar frösådda dahlior samma år de planteras?

Ja, dahlior som sås ifrån frön kommer redan att samma sommar blomma. Hur mycket de kommer att blomma beror på dess placering, hur varmt de står samt hur mycket vatten och näring de får tillgång till.

En ballans mellan dessa saker är en förutsättning för att dahliorna ska blomma.

Så dahlia ifrån frö eller knöl?

Skillnaden på dessa två sätt att odla dahlior är bra sättet att så dem på, antingen ifrån små frön eller ifrån knölar. Du kan få vilket som att blomma rikligt hela sommaren bara du börjar med att förså dem i tid.

Är det lätt att så dahlior ifrån frön?

Att så dahlior ifrån frö fungerar som att så vilken annan frösådd blomma som helst. Dock rekommenderar jag att du förså dem inne i mars- april för att de ska hinna växa sig stora, bilda knölar och komma igång med blomningen innan frosten sedan om hösten gör att de vissnar. Min favoritdahlia att ta frö ifrån är cafe au lait.

Läs under rubriken ”Så dahlior ifrån frön” för att veta hur du gör.

Hur så jag dahliaknölar?

Att så dahliaknölar är enkelt, det bästa sättet enligt mig är att förså dem inne i plastpåsar.

Hur ser dahliafrön ut?

Dahliafrön är svartbruna och avlånga och kan köpas både i butik och tas ifrån egenodlade dahlior.

dahliafrön