Du kan enkelt ta stickling på dahlia, eller toppa dahlia som man också kan säga, detta trotts att de annars växer upp ifrån knölar.

Att ta sticklingar på dahlia är något jag brukar göra för att föröka mina dahlior på samma att toppa dem om den dragit iväg på höjden och blivit ranglig.

På detta vis får man både en mer kompakt planta och dessutom ytterligare en dahlia som kan växa sig fin.

När din stickling växt sig stor framåt hösten har den dessutom bildat knölar som man kan spara till nästkommande år.

toppa dahlia och gör den till en stickling

Ta stickling på dahlia steg för steg 

Här kan du följa steg för steg hur du enkelt går tillväga för att toppa dahlia och göra en stickling av den.

1. Klipp av dahliastjälken 5mm ovanför ett bladpar, det kommer framåt att bildas nya skott vid bladparet.

2. Ta bort bladen längst ner på sticklingen, när du sedan planterar den i jorden kommer det att bildas rötter där de gamla bladen har suttit.

3. Häll så- eller planteringsjord i en kruka. Packa inte åt jorden, det sköter sig själv sedan när man vattnar.

4. Sätt ner sticklingen i jorden.
Se till att inga blad kommer under jorden då sticklingen i detta fall lätt kan börja att mögla.

5. Vattna lätt och sätt över en plastpåse över plantan, på så vis blir det som ett drivhus och din dahliastickling växer till sig mycket snabbare.

5. Ställ sticklingen ljust och vattna med jämna mellanrum.

6. När sticklingen väl växt till sig lite och bildat rötter kan du ta av plastpåsen.

7. Plantera om dahliaplantan i en större kruka eller på friland, gödsla och vattna.

Läs här hur du förodlar dahlior i påsar

Odla dahlior ifrån knölar

Dahliasticklingar och blomning

Det du bör tänka på när du tar sticklingar på dahlior är att när du toppar dem fördröjer du också dess blomning.

Ibland tänker man inte på detta och tar sticklingar lite hit och dit på alla plantor.
Jag brukat göra så att jag tar en eller några sticklingar på samma dahliaplanta men bara på ett fåtal av mina plantor då jag vill ha en massor utav blommor.

Om du tar sticklingar på plantan när den fortfarande är liten brukar det dock inte skilja jätte mycket i tid tills den blommar gentemot om du inte gjort det.

ta stickling och toppa dahlia

Vårda dina dahlia

Förutom att föröka dina dahlior genom sticklingar, finns det ytterligare tips och tricks för att säkerställa att dina dahliaplantor utvecklas till sitt fulla potential.

Dahlior vill till exempel ha mycket vatten, se därför till att de inte torkat ut och vattna dem ofta, detta för att dahliaplantorna och dess blommor ska hålla sig fina länge.

Dahlior vill också ha gödsel för att de ska hålla sig fina och blomma mycket. Tänk därför på att gödsla med jämna mellanrum under hela säsongen.

Ett viktigt steg är också att välja rätt plats för dina dahlior. De trivs bäst i ett soligt läge med god dränering, vilket bidrar till en hälsosam tillväxt och riklig blomning. Det är också viktigt att vara uppmärksam på tecken på sjukdomar eller skadedjur och agera snabbt för att behandla eventuella problem. Tvestjärtar är till exempel ett djur som ibland gillar att äta på dahlior, om du har problem med det kan du här läsa om hur du blir av med dem. 

Regelbunden beskärning och borttagning av vissna blommor stimulerar även nya blomskott, vilket förlänger blomningssäsongen. Genom att kombinera dessa skötselråd och att ta sticklingar kan du skapa en härlig och livfull dahliaträdgård som kommer att glädja dig säsong efter säsong.

Sticklingar från olika sorters dahlior

En viktig aspekt att tänka på när du tar sticklingar från dahlior är att olika dahliasorter kan reagera olika på förökning genom sticklingar. Vissa sorter, särskilt de med buskig växtform, tenderar att rota sig snabbare och utveckla starkare plantor. Å andra sidan kan mer delikata eller speciella sorter, såsom de med stora blommor eller ovanliga färger, kräva lite mer tålamod och omsorg för att lyckas.

Det är därför alltid en god idé att experimentera med sticklingar från olika sorter för att se vilka som trivs bäst i just din trädgårdsmiljö. Genom att observera hur olika sorter reagerar på sticklingsprocessen, kan du få värdefull insikt i vilka dahlior som är mest lämpade för förökning och därmed maximera din trädgårds blomsterprakt.

Sammanfattning

Att toppa dahlia och göra det till en stickling är enkelt. Du bör toppa din dahlia för att plantan ska bli mer kompakt och inte lång och ranglig. Toppen från dahlian planterar du i jord och vårdar som en ny dahliaplanta, på så vis får du ännu en dahliaplanta som med tiden även kommer att bilda knölar.