En favoritblomma i min trädgård är luktärter som jag så ifrån frön på våren för att sen på hösten ta frö från luktärterna.

Gillar verkligen dessa vackra och väldoftande blommor som är ett måste i min trädgård. Älskar även att man kan njuta av samma sorter år efter år då luktärter bara är ettåriga och behöver odlas ifrån frö säsong efter säsong.

Luktärter är både vackra där de slingrar sig uppåt på sin växtplats och att plocka till vackra buketter med både enbart luktärter i eller att blanda med andra härliga blommor.

Luktärter är väldigt  lättodlade och  ju mer blommar man plockar, desto mer blommar de!

så och ta frön från luktärter

Så luktärter inomhus ifrån frö

Om du vill ha en så tidig blomning som möjligt är det bra att förkultivera luktärt inomhus någon gång i mars-april, en bra riktlinje är vecka 12. Du kan både köpa luktärt frö eller så ifrån frön du tagit på egna plantor

Gör så här:

1. Ta en plastkruka eller en sålåda och fyll med planteringsjord och tryck till lite lätt.

2. Toppa därpå med några centimeter med såjord.

3. Placera luktärtsfröna på jordytan med några centimeters mellanrum. 

4. Täck därefter över fröna med såjord och tryck till lite lätt.

5. Vattna sedan sådden ordentligt.

6. Ställ sådden med luktärterna i en plastpåse som är öppen upptill eller lägg på ett platslock om du valt att plantera i en sålåda.

7. Placera sedan odlingen på ett ljust varmt ställe. 

8.Efter cirka 10 dagar kommer luktärtsskotten att komma upp. När de växt till sig några centimeter är det dags att ställa din luktärter ljust och svalare, mellan 10-15 grader, detta för att få mer kompakta plantor.

Du kan med fördel ställa dem ute då de tål ner till cirka 8 minusgrader.

9. När skotten växt upp cirka 10-15 centimeter är det dags att plantera om dem ute i landet eller i större krukor.

10. När flera bladpar börja att komma kan du också börja att toppa luktärterna och ta sticklingar, detta för att få mer kompakta luktärtsplantor. Då förgrenar de sig dessutom och det kommer fler blommor.

Läs mer om att ta sticklingar längre ner på sidan!

Du kan när du toppat låta dina luktärtsplantor stå kvar i samma kruka ett tag till. Det är därför bra att man har haft planteringsjord i botten av krukan då rötterna nu letar sig längre ner.  Planteringsjorden du använt längst ner har nämligen mer näring än såjorden.

Plantera ut frösådda luktärter

Oavsett om du så dina luktärter direkt i rabatten eller om du har försått dem bör jorden förberedas bra eftersom ett väl gödslat land är a och o.

1. Landet bör vara cirka 40 centimeter djupt.
Grunda bottnen med hästgödsel, välbrunnen sådan eller annat gödsel. Fyll sedan på med kompostjord och/ eller kompostjord.

Överst kan du med fördel strö benmjöl eller aska.

2. Ta upp luktärtsplantorna ifrån planteringskrukan, om du vattnar dem rikligt släpper de lättare ifrån krukan, var försiktig så att inte rötterna skadas.

3. Plantera i landet på samma djup som de stått i krukan med cirka 15 centimeters mellanrum.

Om du dirketså luktärterna sätt då dem med på 2 centimeters djup med cirka 8 centimeters mellanrum.

4. Vattna luktärtorna väl och ha koll på vattningen den närmsta månaden.

 

Ta frö från luktärter

På hösten är det dags att ta frö på dina luktärter för att kunna spara till nästa års odlingar.
När en luktärt blommat över och börja få skidor tar jag i normala fall bort den ifrån dess stjälk, detta eftersom blomningen annars avstannar.
När jag däremot i slutat av säsongen vill ta frö ifrån mina luktärter låter jag däremot några sitta kvar.

Gör så här:

1. Låt några fröskidor på dina luktärter sitta kvar på plantan och låt dem bli stora och torka.

2. När ärtskidan torkat plockar du av den ifrån växten och lägg den på färdigtorkning på en tidning eller i en papperspåse.

3. När ärtskidan är riktigt torra plockar du ut luktärter fröna ur den och lägger dem på förvaring i tex. ett kaffefilter eller papperspåse på ett svalt och mörkt ställe

Det går även utmärkt att förvara dina luktärtsfröer i frysen då de kan hålla i flera år. På detta vis kan du njuta av dina vackra väldoftande luktärtor år efter år.

ta frö ifrån luktärter

Så sköter du dina luktärter

Att sköta om dina luktärter är relativt enkelt, vattna, ge näring och att plocka dem är en bra måttstock.

* Vattna regelbundet och håll jorden lagom fuktig så att dina luktärter  inte torkar ut.

* Ge luktärterna  med fördel tillskott med näring varannan vecka för mer grönska och härlig blomning.

* Plocka mycket blommor och buketter av dina luktärter, ju mer du plockar desto mer kommer de att blomma, visst är det bra!

* Ta så fort som möjligt bort en vissnad blomma för att behålla blomningen så länge som möjligt.
När de blir till skidor och frön minskar blomningen dramatiskt.

Ta sticklingar / toppa luktärt

Du kan enkelt ta sticklingar på dina luktärter när plantorna vuxit sig minst tre bladverk plus topp ovanför jorden.
Att ta sticklingar kommer att göra både plantan mer kompakt och kraftig, du får mer blomning och extra plantor.

Gör så här:

1. Klipp av toppen på luktärten över ett bladverk så att sticklingen har två bladverk och topp.

2. Häll planeringsjord i en plastkruka och toppa med såjord och vattna.

3. Ta bort de nedersta bladen och sätt sticklingen i jorden, se till att platsen där bladen suttit kommer 1-2 cm under jorden. Tryck till lite runt stjälken.

4. Ställ krukan med din luktärt i en plastpåse så att öppningen på påsen hamnar en bra bit ovanför plantan.

5. Placera sticklingen i ett fönster eller på en ljus plats. De kommer så småningom att utveckla rötter och blir då en egen liten planta.

Håll jorden lite fuktig, men inte för blöt då de blir risk för sticklingen att ruttna.
Efter 2-3 veckor kommer sticklingen att börja gro.

Man kan ta sticklingar på luktärter ifrån april, maj och fram till september. De sticklingar man tagit på våren kan man njuta av längre fram på säsongen medans de man tar senare som i september kan man övervintra som plantor ljust och svalt.luktärter som klättrar på växtstöd

Olika sorters luktärter

Luktärter är en mycket vacker blommande klätterväxt i familjen ärtväxter, som det hörs på namnet luktar den och har en söt härlig doft. Den är väldigt dekorativ eftersom den ofta har mycket blommor.

Luktärter finns i alla möjliga ljuvliga sorter som är enfärgade, fläckiga och i flera olika färger så som vita, blå, rosa och röda.

Vissa luktar mer än andra, somliga har stora blommar medans andra har små, en del blir gigantisk höga kring 3 meter och somliga väldigt låga.Det finns även både luktärter med långa stjälkar och korta.

Ursprungligen kommer luktärter ifrån södra Italien och Sicilien där den växer vilt. Redan på 1600 talet började de förekomma i odlingar.

Det har sedan efter det förekommit mycket förädlingsarbeten. Detta för att få fram fler spektakulära sorter i alla de möjliga olika former, färger och lukter. Detta har medfört att det idag finns flera hundra olika sorter.

Luktärter med långa stjälkar

Eftersom det finns många olika sorters luktärter finns det de som är mer lämpade till buketter än andra nämligen de som har långa blomstjälkar.

Exempel på luktärts sorter som har långa blomskaft är:

Juliet

En ljust aprikos / gräddvit/ creme färgad sort för dig som gillar de som går lite åt de gula hållet och gillar doften av citron då den luktar citrus.

Wild Swan

Luktärt i vitt med långa stjälkar som ofta får flera blommor på varje stjälk.

High Society

En luktärtssort som har stora vita veckade blommor med rosa kant som softar mycket. Också denna vackra sort med långa blomstjälkar som är perfekta för att ha i buketter.

Lady Grisel Hamilton

En mycket gammal sort som har ljusblå / lavendelfärgade blommor och blommar rikligt.

Kingfisher

Också denna är en gammal sort som har mycket doft och där blommorna är vit med ljusblå kanter.

Castle of Mey 

Champagnefärgade fina blommor som skiftar lite åt rosa.

Almost Black

En vinröd vacker luktärt som blommar rikligt och har en svag doft.

Dessa luktärter ovan är perfekta att ha i buketter då de alla har långa blomskaft.

Tips för att få långa stjälkar på luktärter

Om du vill att dina luktärter ska blomma rikligt och få längre stjälkar är det bra att vattna och gödsla dem mycket. Det bästa sättet är att ha näring i vattnet varje gång du vattnar dina luktärtor. Du kan till exempel använda hönsgödsel upplöst i vattnet, nässelvatten, eller guldvatten ( kiss som du spär en del kiss och nio delar med vatten)

Bygga ställning till luktärt

Eftersom de flesta sorters luktärter blir väldigt höga är det bra att använda ett växtstöd till luktärterna vilka finns i en mängd olika utföranden och sorter.
Om du vill ha ritning och beskrivning på hur du bygger en ställning till luktärt som en spira eller en blomsterbåge som luktärterna kan klättra på kan du se mina andra inlägg om det.

Om man har ett växtstöd som är som en spira planterar du luktärterna med fördel runt om hela stödet. Detta för att de då kan klättra upp ifrån flera olika håll. Luktärterna klättrar uppåt med hjälp av små klängen som växer utmed stjälkarna och som snurrar fast sig där de kommer åt.

Göra egna växtstöd till luktärter

För utom att bygga växtstöd av trä till luktärter i form av en spira och växtbåge som jag förklarat här ovan kan man bygga betydligt enklare stöd till luktärter.

Exempel på enkla stöd man kan använda till sina luktärter är armeringsnät som kan formas till en båge, armeringsjärn, bambupinnar eller grenar från pilträd som kan skällas som en pyramid.

Att göra luktärtsstöd som en pyramid är speciellt lämpligt om du planterat luktärt i kruka. Du kan också bygga en egen spaljé med hjälp av ett armeringsnät som du fäster upp mellan två stolpar.

luktärter klättrande på växtstöd

FAQ

Är luktärter fler eller ettåriga?

Luktärtor är en ettårig växt eller annuell som det också heter.
Den har en mjuk stjälk och på grund av det kan de inte övervintra ute i vår nordiska klimat, de blommar därför under en sommar och dör sedan på hösten.

När ska jag så luktärter?

En bra tid att så luktärter på är i mars runt vecka 12.

När ska jag ta frö ifrån mina luktärter?

I slutet av Augusti, början av September är en bra tid att börja låta några frökapslar sitta kvar på dina luktärter för att senare kunna ta frön ifrån

Hur förvarar jag bäst mina luktärtsfrön?

Frön ska överlag förvaras svalt och mörkt men kan också förvaras i frysen.

Vilken är den bästa luktärten?

Detta beror helt på vem du frågar, vilken färg man gillar, om man vill ha högt slingrande, luktärter med långa stjälkar eller kanske med en stark doft.

Vilka sorters luktärter har långa stjälkar?

Några exempel på luktärtssorter som har långa blomskaft är Juliet, Wild Swan, High Society, Lady Grisel Hamilton, Kingfisher, Castle of Mey och Almost Black.