Jag älskar verkligen vackra blommor och speciellt att plantera rosor i kruka, ett underbart sätt att njuta av dessa skönheter och dess doft på nära håll.  Det bästa är också att man kan odla rosor oavsett om man har en stor trädgård, en balkong eller bara precis utanför dörren. I detta blogginlägg kommer du att få tips för att lyckas med planteringen av rosor, skötsel och värdefull information om hur du vinterförvarar krukan med rosor på bästa sätt.

Välja rätt ros till plantering i kruka

Vilken ros du ska välja att plantera i din kruka beror både på tycke och smak men det finns rosor som trivs bättre i kruka än andra och det är viktigt att välja sorter som är anpassade till dessa förhållanden.

Vid val av rosor att odla i kruka är det inte lika viktigt att ta hänsyn till den specifika zon där du bor, detta eftersom du bör ta in din kruka med rosor eller i alla fall bädda in den ordentligt när vintern väl kommer.

Vilka rosor passar i kruka? Här är några rosor som passar särskilt bra att plantera just i kruka.

plantera rosor i kruka

Miniatyrrosor

Dessa rosor är perfekta för krukodling på grund av sin kompakta storlek. De har små blommor och är vanligtvis härdiga och tåliga. Miniatyrrosor finns i olika färger och blommar kontinuerligt under säsongen.

Klätterrosor

Vissa klätterrosor trivs utmärkt i kruka. Se till att välja klätterrosor med en lämplig storlek för din kruka och ge dem ett stadigt stöd att klättra på. Dessa rosor kan skapa en vacker vertikal trädgårdsdesign på balkong, terrassen eller vid en vägg.

Patio- och marktäckande rosor

Dessa rosor är kända för sin kompakta tillväxt och blommar rikligt. De passar perfekt i krukor och ger en färgstark och frodig effekt på en uteplats eller balkong.

Floribundarosor

Floribundarosor producerar kluster av blommor på varje stjälk och ger en lång blomningssäsong. Välj sorter som har en lämplig storlek för kruka och de kommer att ge enastående färg och doft till din trädgård.

Buskrosor

Vissa buskrosor kan även trivas i kruka om de väljs med omsorg. Se till att välja sorter som är kompakta och har en begränsad tillväxt. Dessa rosor kan ge en vacker fokuspunkt och en doftande atmosfär i din trädgårdskomposition.

plantera klätterros i kruka

Välja rätt kruka till dina rosor

För att odla rosor i kruka är det viktigt att välja rätt kruka. Jag brukar föredra krukor som ser gamla ut och som har lite storlek. Större krukor är verkligen att föredra när det gäller odling av rosor. De ger rötterna mer utrymme att växa och sprida sig, vilket ger bättre tillgång till näring och vatten. Dessutom minskar behovet av frekvent vattning. För optimal tillväxt och utveckling bör krukan vara minst 50 cm hög och 40 cm bred för en ros som förväntas bli mellan 60-80 cm i höjd. Om du valt en ros som förväntas bli högre, bör du öka krukans storlek.

För att lyckas med odling av rosor i kruka är det viktigt att komma ihåg att rötterna behöver tillgång till syre. Syretillförseln är lika viktig som näring och vatten för en välmående rosväxt. Därför är det avgörande att säkerställa att krukan har tillräckligt med dräneringshål och att dessa inte täpps igen. För att förbättra dräneringen brukar jag lägga ett tunt lager av lecakulor i botten av krukan eller kottar som jag hämtar i skogen. Jag blandar även upp jorden längst ner i krukan med detta då det bidrar till att upprätthålla en god luftcirkulation i rotsystemet.

Kom ihåg att regelbundet vattna dina rosor för att upprätthålla en lämplig fuktighetsnivå.

Välja rätt jord för odling av rosor i kruka

Att välj rätt jord till dina krukrosor är av stor betydelse för deras hälsa och tillväxt. Personligen föredrar jag mullrik och näringsrik jord som exempelvis Yrkesodlarjord eller U-jord men kan även använda vanlig planteringsjord blandad med kompost. För att ge extra näring till rosor blandar jag även ner kogödsel i krukan.

Runt rosens rötter brukar jag även vid planteringen tillsätta rosjord som innehåller lera samt är rik på kalium och fosfor som främjar rosens blomning.

För att säkerställa att rosorna får tillräckligt med näring bevattnar jag dem med flytande gödsel i en svag dos ungefär en gång i veckan. Framåt Augusti slutar jag sedan att tillföra näring för att låta rosorna gå ner i varv inför den kommande vintern.

Odlar rosor i kruka- gör så här

  • När du planterar rosorna i kruka, se först till att ha lecakulor eller något annat dränerande i botten av krukan för att där få in syre till rosens rötter.
  • Placera rosenplantan i mitten av krukan och fyll sedan försiktigt på med rosjord runt rötterna och fyll sedan upp med samma eller annan näringsrik jord. Tryck till lätt för att eliminera luftfickor.
  •  Vattna rikligt efter planteringen för att säkerställa att jorden blir ordentligt fuktig.

Placera krukan på en plats där rosorna får tillräckligt med solljus och skyddas från starka vindar.

Skötsel av krukrosor

För att dina krukrosor ska trivas är det viktigt att ge dem rätt skötsel. Bevattning är nyckeln, vattna regelbundet, men undvik att övervattna. Kontrollera fuktighetsnivån genom att känna på jorden med fingrarna innan du vattnar.

Gödsla rosorna med en balanserad rosengödsel en gång i veckan under växtsäsongen för att främja bra tillväxt och blomning. Klipp också bort vissna blommor för att uppmuntra ny tillväxt och förebygga sjukdomar.

Vinterförvaring rosor i kruka

För att dina krukrosor ska överlever vintern behöver du ta några viktiga steg.

  • Rosen bör torka upp något innan du flyttar den eftersom detta hjälper växterna att gå in i sin viloperiod. Om möjligt, placera krukan på en skyddad plats som är fri från starka vindar.
  • Isolera krukan genom att omge den med halm eller bubbelplast för att skydda rötterna från kyla.
  • Klipp tillbaka rosorna något för att minimera risken för skador från snö och is.

Minska bevattningen under vintern och vattna endast när jorden är torr. Om temperaturen sjunker till farliga nivåer kan det vara lämpligt att flytta krukrosorna till en frostfri plats, som en sval och mörk källare. Det är också bra att välja rosor som är härdiga för din specifika zon, helst en zon högre än din egen.

När du vinterförvarar dina rosor på detta sätt kan du lyckas med dina rosor och få dem att blomstra år efter år.

FAQ

Vilken näring använder jag till mina krukrosor?

Jag brukar använda kogödsel som näring för mina rosor i trädgården och i krukor, detta då rosor mår bra av just kogödsel som också gör att nematoder som kan orsaka sjukdomar hos rosor hålls borta.  I mellan åt strör jag även på gräsklipp runt trädgårdsrosorna som ger extra gödning och som de mår väldigt bra av.

Hur övervintrar man rosor i kruka?

På vintern behöver rosor som planterats i kruka extra skydd. Därför brukar jag ställa krukan med rosen på en frostfri plats så som i garaget. Om vintern är mild räcker det dock med att vira in krukan i bubbelplast eller något annat skyddande värmande material.

Hur sköter jag bäst mina rosor i kruka?

Näring, vatten och värme är grundstenarna i att lyckas med rosor i kruka och trädgård. En bra balans mellan detta och du kommer att få magiskt fina rosor som blommar i massor.

Vad är det för speciellt med rosjord?’

Rosjord ger extra näring till dina rosor då den är mullrik och innehåller lera men även kalium, forsfor och tångmjöl vilket främjar bildning av rosknoppar och ger därmed en rik blomning.

Här kan du spana in andra blommor som du inte vill missa att odla i din trädgård