Att övervintra pelargoner är lättare än vad du kanske tror. Eftersom pelargoner inte tål frost och kyla behöver du hitta någon bra plats att vinterförvara dem på.

Så fantastiskt när man kan ha samma pelargoner att ta fram år efter år. Förr när man inte lika lätt som idag att få tag på nya pelargoner hade man ofta pelargoner som till och med gått i arv i generationer.

Själv förvarar jag mina pelargoner i vårt garage där det är kring 10 grader och ljust. Tycker att de känns väl värt att ta hand om dem över vintern då de nästkommande år ofta blir ännu större och vackrare än året före.

Här nedan kan du läsa om hur jag vinterförvara mina pelargoner ljust och vilka andra alternativ som finns.

vinteförvara pelargon

Förbered dina pelargoner inför vintern

Innan du vinterförvara pelargoner bör du förbereda dem för detta. Du bör några veckor innan vintervilan dra ner på både vattning och gödning. Om dina pelargoner är riktigt stora kan du även nu klippa ner dem något.

Dock gör du sedan den slutliga beskärningen nästkommande år när det är dags att väcka pelargonerna till liv igen.

Steg för steg hur du övervintra pelargoner ljust

Jag föredrar och förvara mina pelargoner ljust och svalt då det är det mest ultimata. Dock om du inte har tillgång till ett sådant utrymmen kan du kolla längre ner för att ser hur du förvarar dem i mörker eller inne i ett fönster.

1. Ta bort alla vissna blommor och blad ifrån pelargonplantan. Om det finns skadade eller ”svaga” klena grenar klipper du bort också dem.

2. Kolla igenom pelargonen noga så att du inte hittar något mögel. Om du hittar mögel, spreja då de angripna delarna med anti-mögelmedel anpassat för växter.

3. Titta även igenom pelargonen för att upptäcka eventuella skadeinsekter.Detta är även bra att göra lite framöver när du flyttat plantan då det kan innebära en viss stress för den vilket i sin tur kan gör att den blir mer känslig för angrepp av skadeinsekter.

Om du har flera pelargoner är det också bra att se till att varje kruka har sitt egna fat då annars lätt eventuella hälsoproblem kan överföras mellan plantorna.

4. Klipp ner pelargonen något om den är stor och du inte har tillräckligt med plats för den. Annars är det bra att göra detta sen när du väcker den efter vinterförvaringen. När du klipper den är det bra att klippa grenarna ovanför ett gammalt bladfäste.

5. Ställ sedan pelargonen på en ljus och sval plats, ju mer ljus desto bättre, den ultimata temperaturen är mellan 5 till 10 grader. Du kanske har en källaren med fönster, ett garage, en trappuppgång eller någon utebod. Men det går också att förvara den i ett fönster inne. Läs mer om det längre ner under rubriken ”Vinterförvara pelargoner inne i fönster”

6. Vattna sedan sparsamt under vintern, det räcker med 1 gång i månaden.  Undvik även att ha näring i vattnet. Pelargoner mår även bra av att torka upp mellan vattningarna.

7. I slutet av februari, början av mars är det sedan dags att väcka pelargonerna till liv igen efter hela vinterns vila.

Här kan du läsa om hur du väcker dina pelargoner till liv efter vintervilan. 

övervintra pelargoner

Vinterförvara pelargoner mörkt och svalt

Om du ska vinterförvara dina pelargoner svalt och mörkt ska du se till att jorden och plantan inte är blöt utan låt jorden torka ut, detta kan du göra inne. Blöt jord i kombination med mörker leder lätt till mögelangrepp.

Att övervintra pelargoner på detta sätt är det enklaste av alla då de bara behöver vattnas ytters sparsamt och går in i ett djupt viloläge.

1.Glesa ut pelargonerna och ansa dem ganska väl. Detta då det blir mindre risk att de drabbas av mögel eller annat angrepp under vinterförvaringen. Det blir heller inte så mycket vissna löv och grenar som du behöver ta bort efter vinterförvaringen.

2. Kolla även igenom dem så att de är fria ifrån skadeinsekter och mögel.

3. Ställ pelargonerna mörkt och svalt, en temperatur mellan 5-10 är bra.

4. Se under vintern till dina pelargoner lite då och då och vattna varsamt cirka 1 gång i månaden utan näring.

Att vinterförvara pelargoner mörkt är lämpligt för de kraftiga zonalpelargonerna. Vissa moderna sorter klarar inte av denna typ av vinterförvaring, läs mer om det längre ner under rubriken ”Bara att tänka på när det gäller förvaring av pelargoner i mörker”

Ett annat alternativ är annars att flytta in pelargonerna och ställa på fönsterbrädan.

Bra att tänka på när du vinterförvara pelargoner i mörker

Vissa sorters pelargoner är mer känsliga än andra när det gäller att övervintra i mörker. Stjärnpelargoner och hängpelargoner rekommenderar jag att du söker upp information om just den specifika sorten du har och följer de råden. Samma gäller för brokbladiga pelargoner, vissa av dem klara helt enkelt inte förvaring i mörker alls väl.

En del pelargoner i kategorin Campylia är också väldigt känsliga för låg temperatur i kombination med fukt. De blir också ännu mer känsliga om de inte får tillräckligt med ljus. Om man ställer dem för vinterförvaring på en plats som är fuktig, sval och mörk är risken att de överlever inte alls stor.

Specifika sorters pelargoner har sin viloperiod under den varmaste delen av året för att sedan börja blomma under sen höst. De kan också börja sin blomning efter nyår när det börjar att bli ljust igen ute. Om du då har ställt denna på ett mörkt ställe förstör du dess bästa blomningsperiod.

Övervintra pelargoner inne i fönster

Om du inte har någon bra passande plats för övervintring kan du ta in dina pelargoner och ställa dem på en fönsterbräda. Tänk då på att hitta den fönsterbräda som har den svalaste temperaturen som tex.ditt sovrum eller ett gästrum. Där kanske du också har möjlighet att sänka temperaturen något till mellan 15-20 grader?

Undvika att ställa pelargonerna i ett fönster med ett element under då element ofta på vintern behöver gå för fullt.

Under vintern ska du sedan tänka på att vattna pelargonerna mindre än övriga krukväxter. Dock kan luften inne bli väldigt torr så vatten behövs men inte för mycket då risken för att pelargonerna ruttnar är stor. Det är bra att känna med ett finger innan du vattnar.

Som under resten av året plockar du även under vintern bort vissnande blad och grenar som inte ser friska ut.
Att förvara pelargonerna inne i ett fönster passar allra bästa för hängpelargoner, doftpelargoner och engelska pelargoner. 

Vattning av pelargoner under vintern 

När en pelargon står svalt behöver den inte mycket vatten. Om den står mörkt behöver den ännu mindre vatten än om den står ljust. Tillväxten stannar nämligen av på vintern och därmed minskar också plantans behov utav vatten rejält.

Pelargonernas sugrötter, de tunna vita rötterna torkar in, om du då vattnar för mycket kan det medföra att rötterna ruttnar.

Du ska under vintern vattna pelargonen sällan, om de står svalt, 5-10 grader räcker det med en skvätt 1 gång i månaden.
Det vanligaste sättet att ta död på dina pelargoner under vinterförvaringen är att vattna dem för mycket.

Ta sticklingar av pelargoner på hösten

Genom att ta sticklingar på dina pelargoner i augusti och övervintra dem som småplantor kan du redan på våren ha ännu fler plantor än tidigare.

ta stickling på pelargon

Ursprung och historia kring pelargoner

Totalt finns det cirka 300 arter av pelargoner. Pelargonerna tillhör familjen Geraniaceae som är av släktet näveväxter.

Många pelargoner, cirka 80% av alla arter har sitt ursprung ifrån Sydafrika där de mestadels växter i torra områden. Därav tål pelargoner uttorkning mellan vattningarna.

Den kanske mest vanliga och omtyckta pelargonen i Sverige är Mårback. Trotts att den är så populär vet man inte mycket ifrån dess ursprung. Troligtvis är den ifrån slutet av 1800-talet och är med största sannolikhet en fransk sort.

FAQ

Tål pelargoner kyla?

Pelargoner tål inte minusgrader och måste tas in på vintern för att ställas på ett frostfritt ställe. Många pelargoner har sitt ursprung ifrån Sydafrika där det inte förekommer minusgrader.

Kan jag övervintra pelargoner i rumstemperatur?

Ja, det kan den, dock ska vilande pelargoner helst inte stå för varmt. De allra flesta pelargoner klarar sig i en rumstemperatur upp till 20 grader under vintern,  förutsatt att de får rätt mängd ljus och vatten.

Din pelargon kan alltså stå på fönsterbrädan inne i hemmet under vintertid och överleva. Om den inte får extra belysning får du dock räkna med att den blir ganska gles och ranglig.

Hur övervintrar jag engelska pelargoner?

Du kan övervintra engelska pelargoner på precis samma vis som alla andra pelargoner. Dock helst ljust och svalt.

Kan jag få mina pelargoner till att blomma under vintern?

Ja, i praktiken kan du få dem att göra det. Dock ska de då helst stå kring 10grader och eftersom du troligtvis inte har den temperaturen inne får du då ändå ingen nytta utav blomningen. Sedan är det också viktigt att ljuset är tillräckligt då de under vintern skulle behöva extra växtbelysning under cirka 14 timmar per dygn. Samt lagom mängd vatten vilket är mindre än på sommaren.

Näring till pelargoner under vintern.

Under pelargonens vintervila behöver de ingen näring alls, detta då den nu har gått in i viloläge och inte behöver någon extra boost för att må väl.

Är det bäst att övervintra pelargoner ljust eller mörkt?

Svaret på det är ljust, desto mer ljus dina pelargoner får och att de står i en temperatur kring 5- 10 grader är det mest ultimata för vinterförvaring av just pelargoner.

Måste man vinterförvara pelargoner?  

Många av dagen pelargoner behöver ingen vintervila, men det är ändå vanligt att man väljer att vintervila dem.  Kanske pågrund av platsbrist då man inte har plats att ta in de stora utomhuspelargonerna i hemmet och hellre vill ha dem ute i förrådet. Eller för att man kanske inte tycker att de är så fina när de inte blommar vilket beroende på ljusbristen som är under vintern.

De allra flesta pelargoner har alltså inget krav på vintervila, utan det kan stå i ett fönster i ditt hem. Egentligen kommer pelargoner ifrån varma subtropiska delar av världen där det är torka och de inte behöver någon vintervila då det inte är kyla och mörker på samma vis som här.

När väcker jag mina pelargoner efter vinterförvaringen?

I slutet av februari, början av mars är en bra tid att väcka dina pelargoner. Då är det dags för beskärning, omplantering, ge näring och vattna pelargonerna.