Att odla ska vara kul och enkelt, ett väldigt bra sätt är att odla i pallkrage. Denna trend med att odla i industrins pallkragar som ifrån början bara använts till att frakta olika gods i har på senare år bara blivit mer och mer populärt.

Det är väldigt enkelt att anlägga ett nytt land i en pallkrage då du inte behöver gräva utan kan placera kragen direkt ovanpå vilket material som. Du kan dessutom välja i princip vilken plats som att placera den på samt att du kan arrangera dem tillsammans på fina inspirerande vis.
När du odlar i en pallkrage får du dessutom en upphöjd odlingsbädd vilket är bra både vad det gäller ogräs som inte lika lätt tar sig in samt att det är lättare att sköta och skörda när höjden är en bit ovanför marken.

odla i pallkrage inspiration

Odlingdbäddar med pallkragar

När du vill ha en upphöjd bädd att odla i är en pallkrage ett billigt och enkelt alternativ som har många fördelar. Du kan enkelt välja hur hög du vill ha din odling då du kan välja på att endast använd en krage eller att placera flera ovanpå varandra.

Standardstorlekarna på pallkragar är 60x 80 samt 80x 120cm vilket gör att du kan blanda olika storlekar och former. En enkel pallkrage har en höjd på 20 centimeter men är väldigt enkel att placera ihop med flera av samma sort på varandra föra att få olika höjder på dina odlingslådor. De är dessutom väldigt smidiga att fälla ihop och veckla ut pallkragar och de finns att köpa i alla byggvaruhandlar.

 

Odla blommor i pallkrage

När det gäller att bestämma vilka typer av blommor du ska odla i din pallkrage-trädgård är möjligheterna oändliga!
Det finns så mycket fina färgsprakande sorter som du kan välja på, antingen ettåriga blommor så som ringblommor, rosenskära, lejongap, blomstermorot, eterneller, aster, brudslöja för att bara nämna några. Detta är blomsorter som jag själv älskar och uppskattar att ha i min trädgård.  Det är också blommor som jag plockar mycket av för att använda till buketter då det hela tiden kommer upp nya allt eftersom de plockas.

Du kan även välja att plantera perenner i dina pallkragar, dvs. blommor och växter som kommer år efter år så som lavendel, kantnepeta, daggkåpa och steppsalvia. Eller varför inte vackra dahlior som odlas ifrån knölar och finns i alla de möjliga vackra former och färger, spana in de enligt mig vackraste dahliorna här.

odlingsinspiration pallkrage

Lättodlat i pallkrage

Det kanske mest lättodlade i en pallkrage är att odla grönsaker. Grönsaker så som sallad, dill, persilja, morötter, rädisor, squash, kål, broccoli och sockerärter är en väldigt bra början. Dessa grönsaker kan du med fördel odla ihop med varandra, märk då ut rader i jorden där du sedan lägger i fröna med lite mellanrum. Det är bra att läsa på dina fröpåsars baksida om hur just de fröna vill planteras och hur de vill bli skötta.

Annat ätbart som du med fördel kan odla sort för sort i dina pallkrage är potatis, zuccini, tomater, gurka, spetskål eller varför inte tomat? 

Topp 8 av det du kan odla i en pallkrage

 1. Grönsaker med blad så som olika sallader
 2. Potatis och morötter
 3. Ettåriga blommor
 4. Dahlior
 5. Andra primörer så som dill, persilja, rädisor och broccoli
 6. Lökväxter
 7. Gurkväxter
 8. Kryddväxter

lättodla i pallkrage inspiration

Odla i flera pallkragar köksträdgård

Vad kan vara så fint och inspirerande att se på som att ha flera pallkragar bredvid varandra som tillsammans bildar en hel köksträdgård?
Du kan då med fördel placera dem i vinklar och i olika höjder för att få en mer levande trädgård. Jag vill lova att om du placerar odlingslådorna på detta vis ihop kommer känna dig inspirerad till att vilja odla en massa härliga växter och grönsaker.

När du väljer att ha flera pallkragar tillsammans är det bra att tänka på att det ska vara lätt att kunna gå och hålla undan gräs och ogräs där emellan. Om du har gräs tänk då på att en gräsklippare bör kunna få plats för att lätt kunna klippa och hålla gräset trimmat mellan dina kragar. Du kan också med fördel lägga plattor, grus eller bark mellan dem för att få ett snyggt intryck och fina gångar som du lätt kan gå på.

Jord till pallkrage

En odling med en pallkrage rymmer 200 liter och om du ska ha flera på varandra då två eller tre gånger så mycket. Om, du ska ha några stycken odlingslådor går det alltså åt en hel del jord för att fylla upp dem vilket kan bli kostsamt. Det bästa sättet då du i en djup odlingslåda inte behöver ha jord ända ner till botten är att fylla bottnen med löv, kompost, halm, barkmull och annat organiskt material. Se dock till att det i detta material inte finns något ogräs. Detta material hjälper till att fylla upp och skapa luftighet i din odlingsbädd.

Efter att du fyllt upp hälften till 3/4 av dina pallkragar med detta material är det bra att fylla på med planteringsjord blandat med kogödsel köpt på säck eller eget stallgödsel, dock behöver det vara brunnet så att det inte skadar växternas rötter.

odling i pallkragar

Steg för steg hur du odlar i pallkrage

Det enkla med att anlägga en odling i en pallkrage är att du slipper gräva ut för det då du istället fyller på med jord där i.

Gör så här: 

 1. Mät eller kolla ut var du vill ha din/ dina pallkragar och vik ut den, du kan ställa den direkt på det underlag du önskar. I detta skede kan du ocksåmåla dina odlingslådor, vanliga färger att använda är mörkare lasyr, grått, vitt, svart och falu rödfärg.
 2. Lägg tidningar, kartong eller markduk i botten av din krage, detta för att inte ogräs och annat ifrån underlaget ska växa upp i din odling.
 3. Lägg sedan dit löv, kompost, barkmull och annat organiskt material och fyll upp till cirka hälften av höjden. När du blandart olika material på detta vis får du både en luftig och lättodlad jord som är rik på näring som din odling behöver.
 4. Fyll på med ytterligare pallkragar i höjd beroende på utseendet du vill ha, det är fint att kunna placera olika höjder på kragar intill varandra samt att du även bör ha koll på vad du vill odla där i och hur djupt just den sorten behöver ha för att trivas.
 5. Fyll sedan på med planteringsjord, här kan du om du inte har tillgång till bra sådan fylla på med färdiga säckar som du köper i blomsterhandeln. Blanda ihop med rikligt av gödsel så som kogödsel.
 6. När väl dina pallkragar är uppfylld med jord är det dags för själva planteringen av diverse ätbart eller vackra blommor.

 

Pallkragar är verkligen den perfekta odlingsbädden för att odla allt från tomater och paprika till örter och annat ätbart så som grönkål och spenat!

Kom igång tidigt med odling i dina pallkragar

Denna typ av odlingar som är placerad ovanför markytan blir varmare fortare än ett land som är anlagt direkt ner i marken. Detta innebär att du kan komma igång tidigare på våren med alla dina odlingar.

Du kan också med fördel kallså direkt i ditt land för att dina odlingar ska kunna komma igång så tidigt som möjligt på året. När du vinterså planterar du dina frön redan som i februari och täcker över med jord och snö. På detta vis kommer sådden igång och börjar att gro så fort jorden värms upp på våren. För att få en ännu bättre start för sådden kan du även täcka med fiberduk för att få som en växthuseffekt.

Utplantering av växter i din pallkrage

För att grönsaker så som tomat, kål, gurka och lök ska komma igång och växa sig stora tidigt på säsongen är det bra att förodla dem inne. Detta kan du börja med redan i slutet på mars, början av april. Så fort temperaturen ute i jorden kommit upp runt 10 grader och risk för frostnätter är borta kan du sedan plantera ut dina plantor direkt i din pallkrage.

Odla i olika omgångar

Då du planterar grönsaker och annat skördar du dem allt eftersom de växer sig stora. på detta vis får du tomma platser i din odling. På dessa platser kan du så nya grödor, innan du planterar nya frön behöver dock jorden ny näring. Då kan du blanda i så som höns, kogödsel eller kan du göra egen gödning av tex. nässlor. 

Efter att du gett jorden bättre näring kan du sedan så nya grönsaker och blommor. På detta vis kan du sedan så nya saker i dina pallkragar flera gånger på samma säsong.

odla i pallkrage gronsaker

FAQ

Vad kan man odla i en pallkrage?

Det är mycket som är lättodlat i pallkrage, det vanligaste och kanske enklaste är att odla grönsaker så som olika sorters sallad, morötter, dill, persilja, lök, zuccini, broccoli, gurka och luktärter.

Vilka blommor är bäst att odla i pallkrage?

En bra tanke enligt mig när man odla blommor i en pallkrage är att odla sådant som är lättväxande och som du kan plocka blommor ifrån till vackra buketter. Föredrar då ettåriga blommor så som lejongap, rosenskära, ringblommor, brudslöja, eterneller, aster och solrosor. Du kan också med fördel odla vackra blommor ifrån knölar så som dahlior.

Behöver en pallkrage bottenplatta?

När du ska odla i en pallkrage ska du ha något på botten i din låga. Du kan använda båden en färdig bottenplatta, markduk eller tidningar.

Kan jag odla i pallkrage inuti mitt växthus?

Det går utmärkt att placera en pallkrage inuti ditt växthus. Det som är skillnad på om du har den placerad utanför är att växterna du planterar inuti kommer att behöva vattnas betydligt oftare på grund av värmen som blir.

 

Sammanfattning

Som du kan se finns det många fördelar med att odla med pallkragar – de är inte bara en prisvärd lösning för dem som precis har börjat med odling, utan de erbjuder också flexibilitet när det gäller former, höjder och hur du önskar att placera dem.  Oavsett om du vill ha blommor som blommar varje år utan att behöva planteras om eller det är läckra grönsaker kan pallkragar hjälpa till att förverkliga det! Så varför inte ge dem ett försök redan i dag?

Jag hoppas att den här guiden har inspirerat dig på din resa mot en trädgård med pallkragar.

Lycka till!
/Sofia Björk