Alla är vi i dessa tider då elen dragit iväg något kolossalt i kostnad intresserade av att minska elförbrukningen. Men det handlar inte bara om att spara pengar – att minska din elförbrukning är också att tänka på miljön och framtiden.

Här följer en massa bra tips som hjälper dig att kunna minska din elförbrukning.

Om du har några ytterligare tips skriv gärna dem i kommentaren nedan så att jag kan läggar till dem och att vi tillsammans kan hjälpas åt att minska på elanvändningen.  

27 tips du inte vill missa för att få ner elförbrukningen i ditt hem

1. Sänk värmen

Sänk värmen inne någon grad, bara en grad gör stor skillnad i slutändan vad det gäller elförbrukningen. Du vänjer dig lätt vid att ha lite för varmt och blir dessutom oftast lite dåsig av värmen.  Det är bättre att istället för att ha för varmt inomhus ta på dig lite mer kläder och använd inneskor.

2. Dra ut kontakter till elektronik

När du inte använder elektriska prylar dra då ur dem ur eluttaget. Även om du inte använder dem  förbrukar de el.

Visste du att apparater som datorer, telefonladdare, tv-apparater och kaffebryggare fortsätter att dra ström även när de är avstängda? För att spara energi bör du därför koppla ur all elektronik när du inte använder den.

En sak man ofta missar är telefonladdaren, tar därför för vana att alltid dra ur dem ur eluttaget när du använt den färdigt. 

3. Använd naturligt ljus

Ett annat bra sätt att minska din elförbrukning är att utnyttja naturligt solljus. Öppna gardinerna och persiennerna och låt solen skina in istället för att använda för många lampor.

4. Släck ljuset

När du lämnar ett rum, ha som vana att släcka lampan efter dig. Det är onödigt att ha lampor lysande i onödan där de inte behövs.

5. Duscha kortare stund

Att duscha kortare tid är ett bra sätt att spara både vatten och energi . När du duschar, stäng av varmvattnet mellan att du tar i schampo, balsam och tvålar in dig. Om du kan, försök att duscha i 5 minuter eller mindre.

Varje minuts kortare dusch gör stor skillnad för att minska elförbrukningen. 

spara el genom att duscha kortare stunder

6. Frosta ur frysen

Ditt kylskåp och din frys är två stora energislukarna i ditt hem.

Fem millimeters is i frysen göra att elförbrukningen ökar med upp till 10 procent. Frosta därför av din frys regelbundet, även om du har en själv avfrostande frys kan det ändå bildas is i den, så kolla igenom den lite då och då.

7. Damsug bakom kyl och frys och kolla igenom lister

Faktum är att en dammig baksida av ett kylskåp och frys drar mer el. Dra därför ut din kyl och frys lite då och då och damsug och torka av där bakom.

Kolla även igenom listerna runt dörrarna så att de sluter tätt och inte har några glipor så onödig kyla kryper ut.

8. Tvätta kläder i kallare vatten

Att tvätta dina kläder i kallare vatten kan spara pengar på din elräkning. De flesta tvättmedel fungerar lika bra till kallare som varmare vatten. Tvätta därför inte kläderna i varmare vatten än nödvändigt.

tvätta i kallare vatten och spar el

9. Tvätta hela maskiner tvätt

Det är mer energieffektivt att tvätta fulla maskiner än halvfulla. Vänta därför att sätta på maskinen tills du har tillräckligt med tvätt för att fylla en hel trumma. Detta gör att du spar både vatten och el.

10. Undvik att torktumla

En av de mest energikrävande maskinerna i hemmet är torktumlaren. Häng därför upp tvätten för torkning istället för att använda tumlaren. Att lufttorka kläderna är ett utmärkt sätt att spara energi och dessutom förlänga klädernas livslängd.

Tips! Om du hänger upp kläder på tork inne om vintern när temperaturen är lägre är det bra att ha en torrboll i rummet som samlar upp fukten. 

Om du inte har tillräckligt med tid för att lufttorka dina kläder kan du försöka använda torktumlaren på lägsta möjliga inställning.

11. Elda i eldstad

Om du har en eldstad och möjlighet till att elda lite extra för värmens skull ta då denna chansen till att både få värme inne och att mysfaktorn ökar. Värme är den delen du bör tänka på mest om du vill minska elförbrukningen.

elda för att spara energi

12. Använd energieffektiva glödlampor

LED lampor förbrukar betydligt mindre el än traditionella glödlampor. Dessa lampor förbrukar cirka 75 % mindre el än traditionella glödlampor, så byt ut dem redan i dag!

Förutom att de drar mindre energi när de är tända håller de även hela 25 gånger längre än en traditionell glödlampa. Gå därför igenom alla dina glödlampor och byt ut till LED- lampor så mycket det bara är möjligt.

Ett av de enklaste sätten att minska din elförbrukning är helt enkelt att byta glödlampor!

OBS!  En nackdel med LED-lampor är dock att de inte är lika enkla att dimra som andra lampor. Var därför uppmärksam på detta om du byter ut en dimbar lampa. Då finns det olika typer av specialdimmrar som du kan installera.

13. Laga mycket mat samtidigt

Att laga flera måltider samtidigt är ett effektivt sätt att spara energi då du inte behöver värma upp spis och ugn vid olika tillfällen utan kan ta tillvara på värmen. Samt att du också spar på disk då du inte behöver diska vid flera olika tillfällen.

Ett bra tips är att göra storkok och frysa in i portionsförpackningar. Tänk sedan på att ta upp dessa i tid när du ska äta det och lägg i kylskåpet, på så vis både tinar det långsamt och blir godare samt att kylan därifrån hjälper till att hålla kylskåpet kallt.

Detsamma gäller för bakning, bättre att baka flera sorter samtidigt för att minimera den tid som ugnen är påslagen. På detta vis kan du minska elförbrukningen en hel del. 

14. Använd mikrovågsugn eller platta i stället för ugn

Mikrovågsugnen, spisen och vattenkokaren drar mindre energi än ugnen. Använd därför i den mån det går mikron istället för ugnen då det är ett effektivare alternativ för tillagning av måltider.

Näst efter frys, kylen och diskmaskinen i köket drar ugnen allra mest energi. Spisen, mikrovågsugnen och småmaskiner som vattenkokare, kaffebryggare, brödrost, våffeljärn och matberedare drar i jämförelse inte alls så mycket energi som ugnen.

Det är också bra att du tänker till vad och hur stor mängd mat du ska laga. Använd mikron om du ska värma en mindre mängd mat. Då förbrukar du mindre energi än om du använder ugnen eller spisen.

Om du ska värma en mindre mängd vatten lönar det sig också att värma den i mikron. Men om du ska värma en större mängd är vattenkokare eller induktionshäll ett bättre val. 

15. Undvik att öppna ugnsluckan

När du bakar och lagar mat i ugn tänk då på att varje gång du öppnar ugnsluckan släpps värme ut och får ugnen att arbeta hårdare, vilket förbrukar mer energi .

För att spara energi bör du undvika att öppna ugnsluckan när du bakar och lagar mat.

16. Öppna ugnen efter användning

Efter att du använt din ugn däremot, öppna då ugnsluckan och släpp ut den överblivna värmen.  Det är bra när man kan ta tillvara på eftervärmen ifrån maskiner så mycket det bara går.

17. Spar på uppvärmt vatten

Ett annat bara sätt att spara energi är att använda vatten du redan värmt upp till annat. Om du tex. varmt för mycket tevatten spara det i en termos till ett senare tillfälle eller använd det till diskvatten.

Du kan också använda uppvärmt vatten som du kokat potatis i till att värma andra grönsaker i eller till att hälla i tex. en sås.

18. Tänk smart när du diskar

Diskmaskinen är den av de maskiner i ett hushåll som drar mest el. Diska därför aldrig halvfulla maskiner utan vänta till den är full innan du sätter igång den. Också bra att tänka på att diska stora saker så som grytor och skålar för hand istället för att ta upp en stor del av din diskmaskin.

Om du diskar för hand tänk då på att fylla upp vatten i hon istället för att diska under rinnande vatten som tar betydligt mer energi.

19. Isolera ditt hem

Att isolera en vind eller tilläggsisolera kan var en bra investering då värmen inte tränger ut ifrån själva byggnaden på samma vis som ett mindre isolerat hus gör.

Tro det eller ej, men isolering är inte heller bara till för att hålla ditt hem varmt på vintern – det hjälper också till att hålla det svalt på sommaren. Att tilläggsisolera vinden är därför också ett bra sätt att minska värmetillväxten på sommaren.

Täta dörrar och fönster för att spara energi

20. Kolla igenom lister

Kolla igenom listerna kring dörrar och fönster, det kan vara en onödig värmetjuv då det kan läcka ut mycket värme där och även tränga in kalluft om de inte är tillräckligt täta.

21. Stäng dörrar och stäng av värme

Genom att stänga dörrarna kan du förhindra att värme flyr ut till rum som inte används, vilket kan bidra till att minska uppvärmningskostnaderna på vintern.

Du kan också kolla om du helt eller delvis kan stäng av värmen i rum, uthus, garage och utrymmen som du inte använder eller kan klara dig utan värme i under några månader när det är som allra kallast ute.

22. Öppna gardiner och dörrar under dagtid

Under dagtid soliga dagar kan solljuset värma upp rummen naturligt, dra därför undan gardinerna  och öppna upp till tex. varma uterum så att solens värme kan bidra till uppvärmningen inne.

Du kan på detta vis minska uppvärmningskostnaderna en hel del på vintern. 

23. Sopa istället för att dammsuga

Om du har möjlighet till det, sopa istället för dammsug. Faktum är att en dammsugare drar en hel del ström. Det går i många fall lika bra att använda en rejäl sopborste istället för en dammsugare innan du sedan moppar av ditt golv.

24. Byt ut gamla vitvaror

Gamla vitvaror som finns i hemmet kan vara riktiga energitjuvar. Kolla vad dina vitvaror har för energimärkning och överväg om du ska slänga ut dessa gamla och byta ut till nya.

Kolla även extra på energimärkningen när du köper nya vitvaror. Helst ska vitvaror och elektronik vara A-klassade. Förutom olika energimärkningar är det bra att ha koll på vad olika typer av produkter drar vad det gäller el. Om man ser på tex. spisar drar en spis med gjutjärnsplattor 40 % mer el än en induktionshäll. 

25. Sänk värmen på natten och när ingen är hemma

Att sänka värmen inne på natten eller när du inte är hemma bidrar till att minska uppvärmningskostnaderna eftersom värmen inte slösas bort.

Det finns olika typer av ”smart termostater” som du kan koppla till din värmepump som kan hjälpa dig att spara pengar genom att automatiskt justera temperaturen i hemmet beroende på om någon är hemma.
I vissa fall kan du spara upp till hela 30 % på din energiräkning så det är definitivt värt att kolla upp om det skulle passa just ditt uppvärmningssystem.

26. Tjocka textiler

Tjocka textiler hjälper till att behålla värmen. Om du har ett hus med kalla golv eller dragiga fönster är det bra att använda textiler för att hålla värmen inne och på så vis minska elförbrukningen.

Lägg stora mattor på golvet för att de ska bli värmare och dra för tjocka gardiner för fönsterna när det är som allra kallast på vintern så att inte värmen kryper ut den vägen. 

27. Skaffa solenergi

Spara ännu mer pengar genom att byta till solenergi!
Solenergi blir allt mer prisvärt ju högre elpriset blir och dessutom ett utmärkt sätt att inte bara spara pengar på din elräkning, utan också göra något bra för miljön.

 

Om du vill se andra inlägg om tex. när vi byggde vårt orangeri kan du göra det här. 

Andra bra tips för att minska elförbrukningen

Här följer lite andra bra tips och idéer er på saker du kan göra för att minska elförbrukningen i ditt hushåll.

Utbilda din familj och dina vänner om att spara energi.

Ett av de bästa sätten att spara el är att utbilda dina nära och kära om det. Visa dem hur lätt det kan vara att spara energi utan att göra några stora förändringar och se hur stor skillnad det på sikt kan göra.

Läs och ta reda på mer om energibesparing:

Ju mer du vet om att spara el, desto bättre rustad är du för att göra förändringar i ditt eget liv!
Läs artiklar, böcker och blogginlägg i ämnet – kunskap är makt när det gäller att minska elförbrukningen

Tävla med ett annat hushåll

Om du gillar att tävla är en utmärkt sätt att tävla med tex. en granne, bekant eller släkting om vem som kan göra åt med minst energi. Om ni inte har samma förutsättningar och liknande elförbrukning ifrån början, jämför då istället hur mycket mindre el ni kan göra åt i månaden jämfört med tex. förra året.

 

Detta är bara några av de många sätt som du kan minska din elförbrukning. Med lite ansträngning kan du göra stor skillnad – både för din plånbok och för planeten!

Om du har fler tips som vi kan fylla på listan med eller några andra funderingar om detta inlägg, skriv då gärna en kommentar här nedan.

 

Alla behöver vi hjälpas åt med att minska elförbrukningen

Det finns olika typer av elavtal, fast, rörligt och timpris. Den som kan påverka sitt elpris förutom att använda mindre el är den som har elpris per timme. I detta fall kan du själv påverka och använda mer el på tider då elen är billigare. Så som att ladda elbil, tvätta och diska på natten. Elen är som allra dyrast kring 8.00 på morgonen och 17.00 på kvällen. 

Om du har fast eller rörligt elavtal gör det kanske inget skillnad för din plånbok just nu vilken tid du använder mest el. Men om alla skulle tänka på vilken tid de använder mer el och undvika tiderna kring 8.00 och 17.00 skulle elpriset jämnas ut mer över hela dygnet och på så vis också bli billigare. 

 

FAQ

Vad drar mest el i hemmet?

Värme är det som drar allra mest el i ett hem. Efter uppvärmningen kommer tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, kyl, frys och ugn. 

Vad kan jag göra för att minska min elförbrukning idag?

Sänk innetemperaturen någon grad, byt ut gamla glödlampor till LEDlampor, duscha kortare stund, dra ut din mobilladdare, släck lampor där du inte är, frosta ur frysen om det behövs och damsug bakom den, tänd en brasa för att få värme, kolla igenom lister runt dörrar och fönster, tänk till om du kan stänga av värmen i något utrymme.

Hur mycket mindre el drar en LED lampa gentemot en vanlig glödlampa?

LED lampor förbrukar ca. 75 % mindre el än traditionella glödlampor. dessutom håller de också hela 25 gånger längre än en vanlig glödlampa.