Att anordna en fest är kul, tänk dig en lokal fylld med fina fest dekorationer, härlig stämningsfull musik och dina bästa vänner mitt i allt detta. Kan du tänka dig något bättre?

– Nyckeln till en fin fest ligger i detaljerna – från hur du dukar upp bordet, vilken typ av mat och dryck du serverar och hur du ställer upp den till upplägget på festen och vilka aktiviteter du väljer att anordna.

Oavsett om du planerar en födelsedagsfest, en jubileumsmiddag eller bara en träff med härliga vänner finns det vissa tips och tricks som kan göra din sammankomst verkligt minnesvärd och trevlig.

Här följer en mängd olika tips på fest dekorationer som jag själv har använt vid olika tillfällen bland annat vid min egna 40 års fest och vid min mans överrasknings 50 års fest.

Häng med för inspiration av olika fest dekorationer! 

dekorera lada till fest

Dekorera bord till fest

Det enklaste sättet att få till en stämningsfull dukning i en festlokal är att på borden dekorera med ljus och kvistar efter årstid.
Detta är både en enkel och billig fest dekoration.

På vår och sommaren kan du pryda bordet med blommande äppelkvistar eller andra passande blommor, om du inte har några blommor att tillgå passar det året om att använda slingrande växter så som murgröna att sprida ut över borden. På hösten passar det utmärkt att göra en mer färgsprakande höstdukning med bruna aller färgade löv eller om du föredrar ännu mer färg använda rönnbärskvistar.

Om du vill spana in ännu mer tips på dukningar kan du här kolla in juldukningar som du inte vill missa. 

 

höstdukning med löv

Dekorera bord till fest

Göra egna dekorationer

Atmosfären är allt för en härlig festlig stämning. Att borden är dukade på ett trevligt vis och att allt runtomkring harmoniserar med temat gör verkligen allt. 

Ett enkelt sätt att få till stämningen i en lokal och att det händer något även ovanför borden är att hänga dekorativa kransar där. Du gör dem enkelt med hjälp av en rockring eller cykelfälg som stomme och klä in med löv efter årstid.

Även belysningen är en viktig detalj, att hänga upp ljusslingor antingen i forma av stora glödlampor eller med mindre små lampor, du har säkert någon julbelysning liggande hemma som går att använda.

Om du vill se mer fest inspiration kan du här kolla in vårt bröllop med alla dekorationer och detaljer. 

 

höstdukning med löv

tips dekorera till fest

Välkomnande dekorativa snittar och bubbel

Välkomnadet till en fest är a och o då detta inledande sätter känslan för hur festen kommer att bli.
Duka därför upp med ett välkomnande bord med bubbel eller annan festlig dryck och gärna något gott tilltugg därtill.

Snittar i forma av tunnbrödsrullar och röror att lägga på goda knäckebröd är perfekt god och enkel mingelmat.

 

Ideer på fest dekorationer

 

fina dekorativa snittar

tips på snittar, enkel mingelmat

Festlig dekoration med glaspyramid

Ett annat festligt sätt att önska gästerna välkomna är med en glaspyramid att hälla upp god dricka i.

Att placera glas ihop på höjden och hälla härligt bubbel där i.  Vad kan kännas mer festligt?

 

Göra pyramid av drinkglas

Drycken som dekoration

Det är inte lätt att hålla drycken kyld en varm sommardag. Då är det perfekta sättet att både få kyld dryck och samtidigt en vacker dekoration att kyla ner den i stora zinkbaljor med vatten och is.

Isen kan du enkelt frysa i glasslådor eller andra lite större förpackningar. För att göra detta kylande vattenbad extra vacker lägger du där i vackra blommor, fungerar lika bra med vilda blomster som blommor ifrån trädgården. Allt efter årstid och vad som finns att tillgå.

Dessa vackra zinkbaljor blir sedan som en extra vacker detalj och dekoration på din härliga fest.

Kyla drickor i vackert vattenbad

Sommarfest ideer till lokalen

Ett annat bra tips är att göra en liten bar utav all dryck som serveras. Att sätta upp en barskylt med ett bord där under med drycken blir ännu en fin detalj.

PS. om du bjuder på starkare drycker glöm då inte att servera vattnet därtill då det speciellt varma dagar är lätt att missa detta behövande vätskeintag.

 

inspiration överraskingsfest med bar

Festlig dekorativ mat till fest

Färgstark mat är alltid dekorativt att ha på fest. Om du bjudit många personer till din fest är en kall buffé ett väldigt bra mattips då du inte behöver tänka på att maten ska vara varm. Gästerna kan då dessutom själva välja vad och hur mycket mat de vill ha. Lägg upp maten på dekorativa fat, det är även bra att här tänka på att placera något fat på höjden för ett mer lockande buffébord.

Här valde jag att göra kall marinerad fläskfilé, köpte färdig potatissallad som jag förskönade med extra äpplen och rödlök som rördes i, kallade med salladsost och frallor.

 

Enkel festmat buffe

De festliga detaljerna som gör festen

De sägs att de är de små detaljerna som gör det där lilla extra på en fest och jag kan bara instämma då jag verkligen älskar detaljer och det lilla extra i dekoration.

Som här när frallorna istället för runda fick formen av hjärtan och den grekiska osten i salladen piffade även upp den med en liten extra touch. Detta ihop med uppdukningen av buffen där kransar, blombuketter, vackra fat, härliga skålar, ljus och ljusslingor fick ihop allt till en vacker lockande syn för ögat.

 

festlig god buffe

dekorativ mat till fest

Efterrätt som en festlig dekoration

Vem säger att man bara ska ha en sorts efterrätt? Varför inte välja flera?

Det finns så mycket goda efterrätter så varför inte bjuda lite av varje? Dessutom blir blandningen av olika former och färger en mycket fin kombination som verkligen knyter ihop kvällen och blir en smak och synupplevelse som gästerna sent kommer att glömma.

 

Efterrättsbuffe med panacotta

 

Panakotta, hallonchokladbitar, biskvier, cheesecake, cake pops, melon, chokladtryffel, ja listan över alla godsaker kan göras lång.
Dessa dekorativa godsaker är det som jag har haft på mina efterrättsbuffer men det är bara att låta fantasin flöda.

Det bästa är om du kan ställa upp din buffé på vackra fat i olika höjder då det blir väldigt effektfullt att de olika godsakerna inte bara står direkt nere på bordet utan även lyfts upp.

På en sådan här efterrättsbuffé är det inte någon gäst som kan säga att de inte hittar något som faller dem i
smaken då det här finns så mycket olika godbitar både för munnen och ögat. 

 

fin fest dekoration med efterrättsbuffe Dekorera festligt med maten, gör en dekorativ efterrattsbuffe

festlig inspirerande efterrätt

 

tårta inspiration till fest

Ideer på lekar till fest

Vad kan vara nog så kul som att få in lite lekar på din fest? Att dela in gästerna i olika lag efter hur de sitter vid borden är en bra ide då gästerna kan känna sammanhållning och att de dessutom lär känna sina bordsgrannar lite bättre.

Här nedan följer några roliga ideer till fest.

 

Plocka upp påsen med munnen

Ta ett papperspåsen och ställ på golvet, be sedan deltagarna att lyfta upp den med hjälp av munnen, bara deltagarnas fötterna får röra vid marken, man får heller inte använda något stöd. När alla deltagare lyft upp påsen klipp då av den cirka en decimeter och be alla att göra om samma sak igen. Fortsätt så tills påsen blir lägre och lägre, allt eftersom kommer deltagarna inte att klara detta och åker på så vis ut ur tävlingen. Tillslut är bara den smidigaste, vigaste personen kvar och denna har då vunnit leken.

Vem var det?

Ge varje deltagare ett papper och låt dem skriva ner något spännande om sig själva, det kan vara allt från en erfarenhet till dolda talanger. Vik ihop pappren, blanda dem alla i en skål och låt sedan lekledaren dra ut en lapp slumpmässigt.

Målet: Att gissa vem som skrivit hemligheten på lappen då alla deltagare samtidigt ska peka på den person som den tror skrivit lappen. De personer som pekar rätt får poäng.

Galenpanna

Skriv en person så som en kändis eller någon alla känner igen på en lapp. Sätt fast lappen med tejp i pannan på personen till höger om dig. Nu ska alla deltagare lista ut vem man själv är, detta genom ja och nej frågor. Varje deltager får ställa en fråga åt gången och den som listar ut vilken person den är vinner. Dock får man bara tre gånger gissa på vem man är sedan åker man ut.

Snurra flaska

Alla sitter i en ring och har en flaska i mitten av er. Ni bestämmer tillsammans ett uppdrag som personen flaskan pekar på ska göra, det kan vara som att sjunga en sång, hoppa på ett ben, låta som en groda, ringa upp någon, springa ett varv runt huset eller liknande. En av deltagare snurrar på flaskan och den person flaskan stannar på får utföra uppdraget. Nästa uppdrag bestämmer sedan den personen som utfört uppdraget och hen snurrar sedan igen på flaskan.

Hoppa sopsäck

Att hoppa säck är en bra utomhuslek. Ni är uppdelade i lag då varje lag har en sopsäck. Varje deltagare i respektive lag hoppar bort och rundar en pinne som ni satt upp på en viss sträcka, när första deltagaren hoppat är det nästas tur. Det lag som är snabbast på att hoppa och ta sig i mål har vunnit.

Irländsk julafton

Ni delar in alla deltagare i lag, ni kan med fördel ha flera lag. Varje lag ställer sig i ett led bakom varandra. För varje lag sätter ni upp en pinne en bit bort. Sedan springer varje deltagare bort och snurrar tio varv runt pinnen med pannan nerböjd mot dess topp och spring sedan tillbaka till sitt lag, detta så fort som möjligt. När den första deltagare kommit tillbaka är det nästas tur tills alla deltagare tävlat. Det lag som först har sina deltagare i mål har vunnit. Om ni är ojämt antal kan en och samma deltagare få springa flera gånger.

Blåsa ut ljus

Ni är uppdelade i två lag och ställer upp 4st värmeljus på rad en bit bort på bordet. med cirka 30 cm mellanrum. En deltagare i taget sätter hakan på bordskanten och blåser så starkt hen kan och se hur många ljus hen kan blåsa ut. Ni får högra poäng ju fler ljus som släcks, ett poäng för varje ljus.

Marshmallows på huvudet

En deltagare i varje lag sätter sig på en stol och binder en ögonbindel för ögonen. Sedan får hen en skål med marshmallows som hen med en sked ska ta en i taget och lägga i en annan skål som hen håller på sitt huvud. Den deltagande som fått mest mashmallos efter tre minuter har vunnit tävlingen.

Kolla här för fler tips på lekar som passar till fest. 

 

Sånghäfte

Det perfekta sättet att få igång alla dina gäster och att känna gemenskap kring något är att tillsammans sjunga sånger. Sätt ihop ett sånghäfte som passar till just din fest, oavsett om det är till sommarfesten, midsommarfesten, kräftskivan, 50års festen, student eller konfirmationer finns det alltid några allsånger som kan vara passande.

På min 40års fest satte jag ihop ett sånghäfte som passade för just min personlighet och som du kan se en skymt av här nedan.

 

Sånghäfte att skriva ut till fest

Temafest tips

Om du ska anordna en fest kan det också var kul att den går i ett visst tema. Det kan bara alltifrån utklädnad så som cowboy och västen tema till att du ska komma i en viss färg på kläder. Det är bara att låta fantasin flöda. Om du vill ha lite tips på tema fest ideer kan du kolla i listan här nedan.

Tema fest ideer:

 • Fest med Hawaii- tema
 • Glamour 20-tals fest
 • Fest med Pirat- tema
 • Ursäkta jag har kommit fel
 • 80 tals tema
 • Hippiefest
 • Fest med yrkes tema
 • Kom som en kändis tema
 • Detta ville jag bli när jag var liten
 • Så här kommer du aldrig se mig igen
 • Hatt tema
 • Min idol
 • Neontema
 • Oscarsgalan- tema
 • Rock- tema
 • Sport
 • Disney- tema

 

Planera fest checklista

 • Välj en passande lokal och kom ihåg att boka i tid eller om du väljer att ha en hemmafest.
 • Bestäm maten, ett enkelt sätt är att ha en buffe, du kan också kolla med vänner om de är villiga att ställa upp och kanske göra någon rätt var. Tänk även på hur du ska arrangera din mat – små detaljer som dessa kan göra mycket för att få din tillställning att se speciell ut.
 • Kolla av bord, stolar och sittplatser så att det finns i lokalen du har tänkt att vara i samt hur du kan placera dem, det är bra att kolla upp detta i god tid.
 • Se till att du har gott om tallrikar, bestick, glas, servetter och redskap till hands.
 • Köp drycker i god tid och glöm inte välkomstdrinken och kaffet.
 • Tänk till hur du vill att bordsdekorationen ska se ut och kolla var du kan få tag i eller kanske låna olika ljusstakar och vaser. Fundera också ut vad som är säsong just när du har tänkt att anordna din fest, är det sommarblommor, våriga grenar eller kanske höstiga rönnbär? 
 • Lekar  eller aktiviteter, det är kul om det på din fest händer något. Om du inte gillar att hålla i lekar eller underhållning själv, kolla gärna med någon vän om hen kan tänkas anordna eller hålla i dem.

Som alla erfarna värdar vet är förberedelser nyckeln till en lyckad fest så börja att planera din fest i god tid.
Lycka till! 

Sammanfattning

Med de här hjälpsamma tipsen kommer du inte att missa några av de viktiga detaljerna!

Från att noggrant välja vilken typ av mat som ska serveras till att erbjuda roliga aktiviteter för dina gäster – dessa tips kommer att bidra till att din fest kommer att bli en fest som sent kommer att glömmas.

Så tveka inte – använd dessa tips för att se till att din fest sticker ut från alla andra!