Hur härligt är det inte med stora dahlia i kruka?
Dessa vackra blommor som fullkomligt kan översålla en hel kruka. Tänk att det ifrån några knölar kan utvecklas till stora härliga buskliknande växter med magiskt fina blommor.

-Dahlior är verkligen en av mina absolut favoritblommor, skulle kunna ha hur många som helst. Måste verkligen hejda mig för att  inte skaffa för många utan att hinna ta hand om de jag redan har.

Eftersom de under större delen av sommaren är fullproppade med vackra blommor och finns i alla de möjliga olika utseenden och fina färger är det verkligen lätta att fastna för. Dessa blommor som förut sågs som en ”tantblomma” har under de senaste åren verkligen blivit en riktig favorit i många av sveriges vackra trädgårdar.

Detta då de dessa härliga blommor är lika vackra att ha i rabatten som att plocka till härliga buketter. Du kan välja att plantera dahlior direkt på friland eller plantera i kruka och ställa ute på en passande plats.

Så planterar du dahlia i kruka

Att plantera dina dahlieknölar i kruka är ett enkelt sätt att odla dahlior. Om du har plats inne för den kruka du tänker att du vill ha dina dahlior i kan du plantera dina knölar direkt i den.

Annars kan du förodla dina dahlior i platspåsar och sedan när risken för frost är över plantera ut dina dahliaplantor i krukan.
Då kan du välja på att ha antingen bara dahlior i din kruka eller blanda med andra vackra blommor.

Om du har problem med tvestjärtar i dina dahlior kan du läsa om hur du blir av med dem här. 

plantera dahlia i urna

Plantera dahliaknölar direkt i blomkruka

En bra tid att plantera dahlior på är mars-april, då hinner de sedan att komma igång med blomningen i tid.
Om du väljer att plantera dina dahliaknölar i en kruka utan att förodla dem i plastpåsar gör då så här:

1. Välj en kruka med ett hål i botten, detta för att vattnet ska kunna rinna ut och inte bli stående i krukans botten.

2. Fyll krukans botten med lecastenar upp till att det är cirka 30 centimeter kvar av krukan.

3. Häll på med planteringsjord eller så kallad U-jord cirka 10 centimeter ovanpå lecastenarna.

4. Placera ut dina dahliaknölar i blomkrukan, se till att de inte står för tätt då de kommer att breda ut sig allt eftersom de växer.

5. Fyll på med ytterligare jord så att de täcker alla knölar och att bara stammen på dina dahliaknölar sticker upp ur jorden,

6. Ställ först krukan på en lite varmare plats, kring 20grader till dess att knölarna börjar att gro. Detta utan att vattna då fukten i jorden är tillräcklig för att knölarna ska börja att växa och att du annars riskerar att knölarna börjar att ruttna.

7. När sedan dahliorna börjar att växa ställer du dem svalt och ljust, mellan 4-7 grader är en bra temperatur.

8. Det är nu också dags att börja vattna, viktigt att du dock att inte vattnar för mycket utan lagom, en skvätt var tredje/ fjärde dag är lagom beroende på hur varmt dina dahlior står.

9. När risken för frost i maj, juni är över är det dag att ställa ut din kruka med dahlior. Innan du gör detta helt är det bra att låta dahliorna vänja sig lite vid det lite kyligare och blåsiga klimatet och ta ut dem under till exempel dagtid och ta in dem på nätterna.

toppa dahlia

Toppa dahlia

Om din dahlia har blivit lite klen när de växer eller blivit för lång och vinglig är en god ide att toppa dahlian.

Detta för att den ska bli mer kompakt och kraftig, det kanske dröjer något längre tills den börjat att blomma men du har igen det då du får en så mycket mer välmående och kraftig planta. Du kan då också passa på att ta sticklingar ifrån din dahliaplanta. 

Om dahlia inte vill slå ut

Ibland kan det vara trögt för dahlior att komma igång att blomma, detta kan bero på flera olika saker. Dels kan du ha gett din dahlia för mycket av vanlig gödning som ofta gör att dahlians tillväxt av blad ökar men inte just blomningen. Du kan då ge din dahlia näring för just blommande växter som gör att näringen koncentreras till just blomningen. 

Att dahlians knoppar inte slår ut kan också bero på att den står för kallt. Om du har din dahlia i en kruka kan du du testa att ställa dahlian på en varmare plats där den trivs bättre.

Plantera dahlia i rabatt

Om du har en stor blomsterrabatt eller vill plocka mycket blommor rekommenderar jag att plantera dahlia i rabatt istället för i kruka. Detta då du på friland kan plantera många andra blommor eller växter runtomkring för att dölja om de skulle bli lite kalt med blommor på sina ställen.

Om du planterar i en kruka vill du med all säkerhet också gärna placera den på ett ställe där du vistas mycket och det då inte heller är så kul att plantan inte är översållad med blommor.plantera dahlia i kruka

Skötsel av sommardahlia i kruka

Att sköta dahlior som är planterade i en kruka är enkelt. Det du ska ha koll på är tre saker, vatten, värme och näring.

1. Vattna ska du göra regelbundet, känn gärna med fingret i krukan så att du inte övervattnar dina dahlior. Hur mycket vatten de behöver är väldigt svårt att säga då det beror på utetemperaturen, om det är varmt väder eller svalare. Dock kräver dahlior mycket vatten och vill inte torka ut.

2. När det kommer till näring kan du använda vanlig växtnäring och blanda i vattnet en gång i veckan.

3. Vad det gäller sol och värme gillar dahlior båda delar och kan stå i direkt sol till halvsoligt läge men som sagt var om det är riktigt soliga och varma dagar var noga med vattningen.

Vad det gäller dahlia i kruka skötsel är det altså ballansen mellan, värme, vatten och näring som gäller.

Övervintra dahlia i kruka

Om du har plats att ställa in hela din kruka i ett utrymme som är mörkt och svalt, kring 5 grader kan du förvara dina dahlior direkt i krukan. Annars kan du läsa här om hur du gräver upp dem och förvarar dem på annat vis.

Att tänka på vid vinterförvaring direkt i kruka

* Kolla så att din kruka och dahlior inte är blöta, då är risken väldigt stor att knölarna ruttnar. Dina knölar bör vara rätt torra när du ställer dem på vinterförvaring, dock inte uttorkade.

En bra sak man kan göra är att en liten tid innan vinterförvaringen sluta att vattna dahliorna. Om de sedan ändå är blöta när du ska ställa in din kruka, ställ då krukan lite varmare någon stans inne så att vattnet torkar upp innan du ställer den för vinterförvaring.

* Innan du ställer in krukan är det också bra att klippa ner dahliaplantan då annars allt det vissna kommer att skräpa ner. Samt att den kommer att behöva ha mycket större förvaringsplats.

När du klipper ner dahliaplantan klipper du bort allt och lämnar kvar cirka 10 centimeter av stjälken.

Ställ krukan lite svalare, en bra temperatur är 5grader. Dock är det viktigt att den ej står i minusgrader.

* Se sedan till din dahlia lite då och då så att plantan mår bra och inte har angripits av mögel eller liknande.

vinterförvara dahlia i kruka

Väcka vinterförvarad dahlia i kruka

Om du vinterförvarat din dahliaplanta i kruka behöver den på våren väckas till liv och få lite omsorg för att komma igång.

1. Gräv försiktigt upp knölarna ur jorden.

2. Kontrollera att ingen av knölarna är ruttna eller har angripits av någon sjukdom.

3. Ta bort en del av den gamla jorden där knölarna varit planterade.

4. Fyll på med lite ny planteringsjord och sätt sedan tillbaka knölarna i krukan,

5. Fyll på med ytterligare jord i krukan så att den täcker knölarna och bara en liten bit av dess stjälk sticker upp.

FAQ

Hur stor kruka behöver jag till dahlia?

En tumregel är att man för lägre sorter bör ha en kruka på 30 liter cirka 35x 40centimeter och för högre sorter minst 40 liter cirka 35x 45 centimeter. Det är bra att ha dahlior i stora krukor då de behöver mycket vatten och fukten i jorden på så vis håller längre.

Vilka sorters dahlior kan jag plantera i en kruka?

Du kan plantera vilken sort av dahlia du vill i kruka, dock dör du ha koll på hur höga just den sorten blir för att kunna anpassa kruka och placering efter dahliornas höjd.

När ska jag börja att förodla dahlia i blomkruka?

En bra tid att väcka sina dahliaknölar till liv eller att plantera nyinköpta knölar är mars-april. Då hinner sedan dahliorna komma igång med blomningen tidigt på säsongen.

Var kan jag köpa dahlia i kruka?

Att köpa dahlia sommar planterad i en blomkruka kan du göra på de flesta ställen där de säljer blommor och dahlior så som handelsträdgårdar, blomsterhandlar, torghandel och i bland till och med i större matbutiker.

Är det enkelt att förodla dahlia i plastpåse?

Detta är enligt mig det enklaste sättet att förodla dahlior då man lätt ser hur dahlian mår och hur dess rötter utvecklas. Läs mer om att förodla dahlia i plastpåse här. 

Varför blommar inte min dahlia?

Om dina dahlia knoppar inte slår ut men plantan för övrigt är väldigt grön med mycket blad kan det bero på att den fått för mycket näring av fel sort. Testa med att ge din dahlia näring för blommande växter som hjälper till att få fart på blomningen.

Du kan också ta bort en del gröna blad för att plantan ska koncentrera sig att utveckla blommor istället för att lägga energin på bladen.

Hur många grader ska det vara när jag vinterförvarar min dahlia i kruka?

En bra temperatur för att vinterförvara din kruka med dahlia är runt 5 grader, var noga med att temperaturen inte går under 0 grader.