När man bygger ett växthus i lösvirke på egen hand så som jag gjorde är det också bra att ha ett takfönster till växthus på taket.
Det bästa är om man kan ha flera stycken så att det kan bli bra cirkulation på luften där inne då det annars lätt blir för varmt.

Här kan du följa hur jag byggde mina två takfönster i glas med automatisk öppnare som regleras av värmen inne i växthuset.

Hur skulle takfönsterna till mitt växthuset konstrueras?

När det kom till takfönsterna på växthuset blev det till att leta runt och kolla hur andra löst detta tidigare, fundera lite till och sedan testa själv.

Letade först efter om det skulle finnas några färdiga takluckor att köpa.
Tittade på några med aluminiumkonstruktion men de fanns inte i rätt mått. Dessutom skulle de inte klarat av tyngden av de 6mm tjocka glasen som jag skulle använda.

Kom därför fram till att konstruera de två takfönsterna som skulle behövas till mitt växthus på egen hand.

egenkonstruerat takfönster till växthus Bygga takfönster till växthus

Jag började med att beställa två fyrkantiga glas i måtten 610 x640 mm,  något större än mina två hål i taket.
Liksom glasen till taket fick även dessa bli i 6mm härdat glas så att de säkert skulle tåla väder och vind. 

Limma fast gångjärnen till takfönstret 

Det första steget blev sedan att på glasen med glaslim limma dit fyra rostfria gångjärn. Dessa på insidan av rutorna, den andra delen av gångjärnet skulle senare fästas i limträbalken i nock.

På utsidan av glasen kunde man nu se limmet som gångjärnen limmats dit med.
För att dölja limningen klippte jag ut plåtar i samma form som gångjärnen som jag limmade fast på utsidan av glasen.

När limmet efter någon dag  hade torkat blev det dags att montera dit gummilister på båda vertikala sidorna av glasen.Detta för att takfönstret inte skulle kunna skava mot de andra glasen och listerna och på så vis riskeras att gå sönder.

 Här kan du läsa mer om hela växthusbygget

Automatisk takfönsteröppnare 

tillverka egen taklucka till växthus

Takfönsterna skulle sitta långt upp och det skulle inte bli lätt att varken öppna eller stänga dem manuellt. Bestämde mig därför att använda en värmekänslig automatisk takfönsteröppnare.
Dessa skulle hjälpa till att både öppna och stänga takluckorna automatiskt beroende på hur varmt det blir inne i växthuset.

När fönsterna väl satt på plats limmades också dessa takfönsteröppnare dit.
Det ena fäste på glasluckorna och det andra skruvades i en träregel som fästes bredvid öppningen.

Utsidan av takfönster

Bygga egna takfönster

Sedan kom det till utsidan där jag sedan tidigare klätt in hela nockbalken i plåt. Det blev nu till att klippa upp i plåten för att den skulle kunna gå ut över ovankanten av takfönstret. På så vis skulle snö och vatten förhindras att rinna in.