Vill du också blir av med tvestjärtar i dahlian och på dina andra växter?
Har tidigare inte haft problem med tvestjärtar som äter på mina växter, inte förrän när de började gå på mina dahlior.

Förut har jag mest tyckt att dessa djur var obehagliga med sina klor och snabbhet då de letade sig in i alla de möjliga skrymslen och vrån. Egentligen är tvestjärta ett nyttodjur då de äter andra skadedjur så som kvalster, bladlöss, bladloppor, döda insekter, ägg och larver från fjärilar. Om du skulle tar bort dessa andra skadedjur från din trädgård kommer du också att minska antalet tvestjärtar eftersom de inte längre kommer att ha några matkällor tillgängliga.
Men när tvestjärtarna går på och äter på växter man odlar vill man inte längre ha dem i sin trädgård. Här kan du läsa om hur du får bort tvestjärtar med olika metoder så som med vitlök, kanel och vitpeppar samt hur du bygger fällor för att ta fast de små djuren.

bekämpa tvestjärt dahlia

Tvestjärtar dahlian – fälla

Tvestjärtar är aktiva på natten när det är mörkt ute, medans de på dagen när det är ljust sover. Om du effektivt vill bli av med dessa skadedjur bör du därför sätta upp fällor under kvällstid när de är som mest aktiva.

Dessa fällor kan du placera så väl i krukan, trädgårdslandet eller inomhus, på alla ställer där tvestjärtar är aktiva. Fällor är ett bra sätt att fånga tvestjärtar utan att behöva använda kemikalier eller bekämpningsmedel som kan skada andra djur och växter i din trädgård.

För att en fälla ska bli så effektiv som möjligt bör de ha alla de egenskaper som tvestjärtar gillar dvs.mörka trånga ställen att krypa in i så som en blomkruka, halm, wellpapp tyg eller träull. Här nedan kan du se hur jag gjort en effektiv tvestjärtsfälla av wellpapp.

tvestjärt fälla av wellpapp rulle

Effektiv tvestjärt fälla wellpapp

En fälla gjord av wellpapp är ett enkelt sätt att fånga in tvestjärtar på och som du bör tömma varje morgon.

 1. Klipp ut några wellpapp remsor och rulla ihop dem till rulla
 2. Fäst sedan wellpapprullen på en pinne och sätt den där du upplever dig ha mest bekymmer av tvestjärtar. Gör gärna flera stycken fällor och fäst på pinnar.
 3. Töm fällorna på tvestjärtar varje morgon genom att skaka ut tvestjärtarna ur fällan eller genom att veckla ut den.

Tvestjärt fälla plastpåse

Att göra en tvestjärtfälla för dahlior med en plastpåse är en enkel och effektiv metod. Följ dessa steg:

 1. Material du behöver är en vanlig mörk plastpåse, lite halm, hö, tidningspapper, eller liknande material, samt ett snöre eller tråd.
 2. Klipp ett par små hål i botten av plastpåsen för dränering. Dessa hål bör vara tillräckligt små för att förhindra tvestjärtar från att smita ut.
 3. Fyll plastpåsen med halm, hö, eller krossat tidningspapper. Dessa material ger en lockande gömställe för tvestjärtarna.
 4. Häng upp din tvestjärtsfälla genom att vira snören eller tråden runt öppningen på påsen så att det blir en liten öppning där tvestjärtarna kan krypa in.  Häng sedan upp den nära dina dahlior helst i ett skyddat och skuggigt område eftersom tvestjärtar föredrar mörka och fuktiga miljöer.
 5. Kontrollera och töm fällan regelbundet, helst varje morgon. När du hittar tvestjärtar i fällan, ta bort dem och placera dem på en plats långt från dina dahlior.

Genom att regelbundet övervaka och tömma fällan kan du effektivt minska antalet tvestjärtar som angriper dina dahlior.

Andra sätt att bekämpa tvestjärtar

Vitlök mot tvestjärt

Andra effektiva sätt att bekämpa tvestjärtar på förutom fällor är vitlöksspray, vitlök är nämligen något som tvestjärtar inte alls gillar då det är en doft som de vill undvika. Pressa några vitlöksklyftor i vatten i en sprayflaska och låt dra över natten. Spraya sedan dina angripna växter med blandningen och du ska se att djuren försvinner.

Vitpeppar mot tvestjärt

Vitpeppar är också något som inte tvestjärtar gillar, strö ut malen vitpeppar där tvestjärtarna befinner sig och du ska se att de försvinner ifrån platsen.

Kanel mot tvestjärt

Även mald kanel är effektivt att hälla ut för att hålla dessa smådjur borta ifrån ställen där du inte vill ha dem.

Håll rent för att hålla borta tvestjärtar

Andra ställen där tvestjärtar gillar att gömma sig är under krukor, om du har krukor med planteringar stående utanför ditt hus eller andra saker med bra gömställen för tvestjärtar se då till att lyfta på dessa lite då och då för att sopa och håll rent där under.

Om du vill veta hur du får fler dahliaplantor kan du här läsa om hur du tar sticklingar på dahlior. 

bekämpa tvestjärtar dahlia

Bli av med tvestjärtar i postlådan

Om du har problem med dessa obehagliga små kryp som gömmer sig i din postlåda, testa då dessa olika sätt för att bli av med dem.

 • Byt ut botten till plast för att få in ljus i lådan
 • Strö ut vitpeppar i botten av lådan
 • Häll ut kanel i botten av postlådan

FAQ

Vilket är det bästa sättet att bekämpa tvestjärtar på?

Enligt mig är det bästa sättet att få bort tvestjärtar på att göra fällor av wellpapp eller påsar som man varje morgon tömmer.

Är det lätt att bli av med tvestjärtar dahlia?

Att bli av med tvestjärtar i dahlior kan kräva lite tålamod och är inte alltid det enklaste.  Användning av enkla fällor gjorda av tex. wellpapp eller plastpåse kan effektivt fånga och minska deras antal. Att hålla trädgårdsområdet rent från löv och organiskt material hjälper också till att avlägsna deras gömställen. Du kan också använda insektsmedel men först och främst skulle jag använda fällor. 

Vilka skador gör tvestjärtar på dahlior?

Tvestjärtar kan orsaka skador på dahlior genom att gnaga på kronbladen, knoppar och ibland bladen. Detta leder till märkbara skador på dahliorna, särskilt på blommornas utseende.

Kryper tvestjärtar in i örat på natten?

Att tvestjärtar skulle krypa in i öronen på folk om natten och knipsa hål på trumhinnan är en myt. Många tycker att tvestjärtar är obehagliga då de har klor, rör sig fort och gömmer sig om dagen och dyker sedan upp i mörket men egentligen gör de inte mycket skada.

Vad heter egentligen tvestjärtar

Det riktigt namnet på tvestjärten är Forficula Auricularia och på engelska Earwig som syftar på myten om att tvestjärtar ofta kryper in i örat om natte. Även på danska har den ett liknande engelska namnet nämligen Ørentvist som också syftar på myten om att de skulle krypa in i örat.

Vilka tvestjärtar finns i Sverige?

I Sverige finns det fyra olika arter av tvestjärtar, men de lever på ungefär samma sätt.Tvestjärtar är allätare och äter det mesta. Den vanligaste av alla tvestjärtar heter just vanlig tvestjärt och har vingar som den kan flyga med men gör det väldigt sällan. Sina klor använder den till försvar med också för att fälla ihop vingarna.

Med dessa enkla tips om hur man blir av med tvestjärtar kan du enkelt skapa en trevlig miljö fri från dessa djur som äter upp dina växter!